iPad: πολλά e-books, πιο πολλά games!

Εκπληκτικό το μοίρασμα στις πρώτες εφαρμογές του

Το iPad βρίσκεται πια προ των πυλών, η αγορά - της Αμερικής για την ώρα - ετοιμάζεται να το υποδεχτεί στις 3 Απριλίου και κάθε είδους πληροφορία σχετική με αυτό έρχεται σχεδόν... αναπόφευκτα στο προσκήνιο. Ενδιαφέροντα είναι λοιπόν που συγκέντρωσε η εταιρία αναλύσεων Flurry, τα οποία αποδεικνύουν πως το πιο μεγάλο ποσοστό από τους των δημιουργούς εφαρμογών για το νέο προϊόν της Apple έχει εστιάσει στην ανάπτυξη games και e-books. Συγκεκριμένα, το 44% (!) των ερωτηθέντων έχει στρέψει το ενδιαφέρον του προς τη μεταφορά γνωστών games στην οθόνη του iPad ή/και τη δημιουργία εντελώς νέων τίτλων, ενώ στη δεύτερη θέση βρίσκονται τα ηλεκτρονικά βιβλία με ποσοστό που αγγίζει το 14%.

Οι παραπάνω αριθμοί έχουν πολλαπλές ερμηνείες, αλλά σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση των ποσοστών φαίνεται πως έπαιξε και η ίδια η Apple, η οποία έστειλε πολύ μικρό αριθμό συσκευών σε δημιουργούς και εποπτεύει αυστηρά οποιαδήποτε εφαρμογή βρίσκεται στο στάδιο της ανάπτυξης και θα διατεθεί στο κοινό από την πρώτη ημέρα της κυκλοφορίας του iPad. Η αμερικανική εταιρεία βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τις εταιρίες που αναπτύσσουν games, γιατί - ολοφάνερα και σχεδόν απαραίτητα - η συγκεκριμένη κατηγορία software θα πρέπει να αξιοποιεί στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό τα τεχνικά χαρακτηριστικά της συσκευής.

Ενδιαφέρον, άλλωστε, έχει και ο "πόλεμος" που σίγουρα θα ξεσπάσει στην κατηγορία των e-books, όπου οι δημιουργοί θα πρέπει να ανταγωνιστούν την ίδια την Apple και την υπηρεσία iBook. Τα μέχρι στιγμής δεδομένα μιλούν για αρκετές εφαρμογές που θα είναι απλά συμβατές με ePub αρχεία, αλλά μένει να αποδειχθεί το αν και κατά πόσο αυτές θα είναι σε θέση να εμπλουτίζονται με περιεχόμενο συγκρίσιμης ποιότητας αυτού που συγκεντρώνει η Apple με τις συμφωνίες που έχει συνάψειμε τους μεγάλους εκδοτικούς οίκους. Δεν γνωρίζουμε ακόμη, άλλωστε, τί στάση θα κρατήσει η αμερικανική εταιρεία απέναντι π.χ. στο Amazon ή την Barnes & Noble, όταν αυτές προσπαθήσουν να διαθέσουν το δικό τους iPad app για να πωλούν τα δικά τους βιβλία. Ίδωμεν!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ