iPad: Όχι η ταμπλέτα η σωστή

Εξηγούμε το γιατί - αφού έτσι μας ζητήθηκε

Από την πρώτη ημέρα παρουσίασης του πολυσυζητημένου iPad από την Apple είχαμε δηλώσει το εξής: είναι ένα προϊόν με σημαντική δυναμική λόγω της θέσης της εταιρείας του στην αγορά, λόγω της επιτυχίας του iPhone και λόγω της ύπαρξης του iTunes και του App Store... αλλά μας απογοήτευσε γιατί, εν τέλει, δεν είναι ριζοσπαστικό. Πρωτοποριακό. Δεν αλλάζει τα δεδομένα όσον αφορά στο πώς χειριζόμαστε αυτές τις ψηφιακές "ταμπλέτες" (καλύτερος ελληνικός όρος αλλά όχι ακριβώς δόκιμος το... "πινακίδιο") . Είχαμε εξ αρχής περιγράψει πως το σημαντικότερο πράγμα που θα μπορούσε να πετύχει ένα νέο προϊόν της Apple σε αυτήν την κατηγορία θα ήταν να την καταστήσει επιτέλους... χρήσιμη. Λογική στο πώς κρατάμε αυτή τη συσκευή και πώς την αξιοποιούμε επί μακρώ με άνεση. Αληθινά και όχι "σκηνοθετημένα" εύχρηστη. Το αποτέλεσμα; Δεχθήκαμε μία σειρά από e-mail που, ποικιλλοτρόπως, ζητούσαν να εξηγήσουμε την θέση μας. Εξ ου και το άρθρο αυτό.

Το πρώτο και μόνο εύκολο πράγμα θα ήταν να παραπέμψουμε σε άρθρα του Web (όπως αυτό, αυτό και αυτό του διάσημου Gizmodo), τα οποία είχαν δημοσιευθεί επίσης στο ίδιο χρονικό πλαίσιο που περιμέναμε και εν τέλει υποδεχθήκαμε το iPad. Αυτά υπεραναλυτικά εξηγούν γιατί απέτυχαν τα Tablet PC που προωθούσε επί χρόνια η Μicrosoft (πιο πρόσφατο παράδειγμα το Slate της HP) και γιατί δεν είναι εν τέλει τόσο εργονομικές και εύχρηστες όσο τα διαφημιστικά video θέλουν να δείξουν, οι προσεγγίσεις που απλώς... μεγεθύνουν επί πέντε ένα κινητό τηλέφωνο (όπως το iPad).

Χωρίς να υπεισέλθουμε στο ίδιο επίπεδο λεπτομερούς επεξήγησης, θα αναφέρουμε τα δύο μεγάλα "γιατί". Τα Tablet PC δεν λειτουργούν όπως θα έπρεπε επειδή προσπαθούν κάτι εξ αρχής ανόητο: να "μεταφέρουν" το desktop του Η/Υ γραφείου μας, σε μία μεγάλη οθόνη αφής. Το να χειριζόμαστε κάτι που παραμένει PC και στο οποίο έχουμε απλώς προσθέσει πιέσιμη επιφάνεια και μία γραφίδα δεν είναι το μέλλον των συσκευών του είδους. Γι' αυτό και το Slate της HP θα στηρίζεται σε γραφικό περιβάλλον που εκτελείται "πάνω από" τα Windows 7, και πάλι όμως δεν θα μπορεί να κρύψει τις ρίζες του. Ακόμη δεν έχουμε δει πώς θα μπορούσε να στηριχθεί στο Google OS ένα τέτοιο περιβάλλον, αλλά... κρατάμε (πολύ) μικρό καλάθι κι εκεί. Η παρομοίωση του desktop θα είναι πάλι παρούσα, είτε ο αποθηκευτικός χώρος βρίσκεται στο Internet, είτε τοπικά.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ