iPad: Όχι η ταμπλέτα η σωστή

Εξηγούμε το γιατί - αφού έτσι μας ζητήθηκε

Aπό την άλλη, το iPad δεν πρόκειται να είναι τόσο άνετο στη χρήση όσο τα video της Apple θέλουν να πείσουν ότι θα είναι, επειδή είναι ένα... τεράστιο iPod Touch. Το δεύτερο όμως έχει σχεδιαστεί για να χρησιμοποιείται με άνεση με το ένα χέρι, να προσφέρει πρόσβαση σε λειτουργίες μόνο με τον δείκτη και τον αντίχειρα, οι χειρονομίες με πολλαπλά σημεία πίεσης να είναι μικρές και σύντομες. Το βάρος του είναι αμελητέο, μπορεί να χρησιμοποιηθεί με τον αγκώνα να βρίσκεται σχεδόν σε οποιαδήποτε γωνία και η θέση του να είναι σχετικά χαμηλά, ώστε να μη χρειάζεται η παραμικρή προσπάθεια να κρατηθεί εκεί που θέλει κανείς.

Το iPad είναι βαρύτερο, θα πρέπει να το έχει κανείς στραμμένο σε συγκεκριμένες γωνίες, θα πρέπει να το κρατά και με τα δύο χέρια για να το χειρίζεται, ενώ αν χρειάζεται να κοιτά την οθόνη για πολλή ώρα σε συγκεκριμένη θέση (π.χ. αν διαβάζει ένα e-book) θα πρέπει να προσαρμόσει όλο του το σώμα σε θέση άνετη για κάτι τέτοιο. Όποιος φίλος και φίλη έχει προσπαθήσει να κάνει κάτι τέτοιο ποτέ με συσκευή η οποία έχει οθόνη, καταλαβαίνει για ποιούς λόγους αυτό τελικά δεν είναι πρακτικό. Όχι με την σημερινή τεχνολογία οθονών, τουλάχιστον.

Όχι. Αυτό που χρειάζονταν τα προϊόντα της κατηγορίας ήταν μία προσέγγιση τελείως διαφορετική. Ένα περιβάλλον χειρισμού που έχει σχεδιαστεί ειδικά για ψηφιακά πινακίδια, που λαμβάνει στα υπόψιν πώς τα κρατάμε την περισσότερη ώρα, πώς πρέπει να προσαρμόζουν ό,τι αυτό που προβάλλουν ανάλογα με το τί θέλουμε να κάνουμε με τη συσκευή, πώς θα διευκολύνουν την εισαγωγή κειμένου ακόμη κι αν δεν τα τοποθετούμε ακριβώς... ιδανικά. Ούτε το iPad ούτε το Slate προσφέρουν κάτι τέτοιο: και τα δύο δίνουν πρόσβαση στις εφαρμογές με τρόπο γραφικό, αλλά ως εκεί. Έχουμε συναντήσει στο Web παραδείγματα τέτοιων διαφορετικών συστημάτων ελέγχου σε... εικόνες φτιαγμένες με Photoshop: κάποιες τοποθετούν τα πλήκτρα χειρισμού σε ένα απλό dock στο κάτω μέρος της οθόνης (δείκτης φαντασίας... -12), κάποιες άλλες στα πλάγια (αξιοποιώντας με τρόπο λογικό τους δύο αντίχειρες), κάποιες άλλες στις τέσσερις γωνίες (όπου "αποσύρονται" όταν δεν χρησιμοποιούνται).

Το πρόβλημα; Οι ενδιαφέρουσες από αυτές τις προσεγγίσεις δεν υφίσταται σε εμπορικό ή μελλοντικό προϊόν. Και σίγουρα όχι στο iPad. Ελπίζουμε να διαψευστούμε με την πρόταση της Apple; Σαφέστατα. Θα εκπλαγούμε αν... δεν; Όχι. Σε κάθε περίπτωση, θα αναφέρουμε τις εντυπώσεις μας αμέσως μόλις μάς δοθεί η ευκαιρία να χειριστούμε ένα iPad για περισσότερες από 24 ώρες. Έως τότε...

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ