iPad: H ζήτηση, μεγάλη

Πολλές προπαραγγελίες, επικρατεί το προσιτό

Παρά το γεγονός ότι συνεχίζουν να υπάρχουν αμφιβολίες σχετικά με την ευρεία ή όχι εμπορική επιτυχία του iPad, από τη διαδικασία των προ-παραγγελιών της κιόλας η νέα συσκευή της Apple απέδειξε ανέδειξε με τον καλύτερο τρόπο τη ζήτηση που υπάρχει για το προϊόν από το καταναλωτικό κοινό. Το Web site της αμερικανικής εταιρείας επισκέφθηκαν πολλές χιλιάδες φίλοι της, οι οποίοι έσπευσαν να δεσμεύσουν το δικό τους iPad από τις πρώτες ώρες της διάθεσής του. H Apple δεν έδωσε στη δημοσιότητα επίσημα στοιχεία, όμως σύμφωνα με τις εκτιμήσεις πάνω από 20.000-25.000 iPads πωλούνταν ανά ώρα από το ηλεκτρονικό κατάστημά της την πρώτη μέρα. Συνολικά περί τις 120.000 είναι τα iPad που εικάζεται ότι έχουν ήδη προπωληθεί.

Η διαδικασία των προπαραγγελιών ενδέχεται να προκαθορίσει σε κάποιο βαθμό και τον αριθμό των iPad που θα μοιραστούν στα κατά τόπους καταστήματα της Apple, μιας και έχει αποφασιστεί να εξυπηρετηθούν πρώτα όσοι δήλωσαν ενδιαφέρον πριν την επίσημη κυκλοφορία της 3ης Απριλίου. Η αμερικανική εταιρεία, σύμφωνα με την προσφιλή της - και σωστή - συνήθεια, είχε αποσαφηνίσει πως κάθε καταναλωτής θα μπορεί να προχωρά στην κράτηση έως δύο κομματιών το πολύ, καθώς είναι γνωστό είναι πως τα διαθέσιμα κομμάτια για τις πρώτες ημέρες θα είναι λίγα σε παγκόσμιο επίπεδο (για να μην αναφέρουμε τη συνηθισμένη πρακτική... μεταπώλησης hot προϊόντων στο E-bay σε παράλογες τιμές). Δυνατότητα καταχώρησης παραγγελίας υπάρχει ακόμη για αρκετά από τα περιφερειακά που ανακοινώθηκαν, όπως η βάση για το πληκτρολόγιο και ο προσαρμογέας που επιτρέπει τη σύνδεση της συσκευής σε τηλεοράσεις και προβολείς (μέσω VGA σύνδεσης).

Ενδιαφέρον, πάντως, παρουσιάζει πάντως το γεγονός πως μόλις το 22% των καταναλωτών που προπαρήγγειλαν το iPad έχει στραφεί στο 3G μοντέλο, ποσοστό που περιμέναμε ομολογουμένως να είναι υψηλότερο. Φυσικά, το γεγονός ότι το μόνο-Wi-Fi μοντέλο είναι φθηνότερο, δεν είναι ακριβώς... άσχετο. Η Apple επιβεβαίωσε μάλιστα και ορισμένες νέες πληροφορίες σχετικά με την ηλεκτρονική αγορά των βιβλίων που θα διανείμει μέσω του iBook: οι ηλεκτρονικές αυτές εκδόσεις θα προστατεύονται από αντιγραφή μέσω ενός συστήματος DRM που θα τις καθιστά μη συμβατές με άλλες συσκευές e-readers της αγοράς (αναμενόμενο), θα υποστηρίζεται ωστόσο η μορφή αρχείου ePub, κάτι που σημαίνει πως όλα ηλεκτρονικά βιβλία "κυκλοφορούν ελεύθερα" νόμιμα θα μπορούν να μεταφερθούν στο iPad μέσω iTunes κανονικά. Pas mal!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ