iOS 5: Μεγάλο βήμα μπροστά

Το περιμένουμε το φθινόπωρο, με χαρά και... φόβο ψυχής!

Όπως είχε υποσχεθεί - και όλοι περιμέναμε - η Apple στην παρουσίασή της στο πλαίσιο της εκδήλωσης Worldwide Developers Conference δεν αναφέρθηκε καθόλου σε νέες συσκευές, όπως στο αναμενόμενο iPhone 5 ή κάποιους ανανεωμένους Η/Υ Mac. Επικεντρώθηκε στα δύο της λειτουργικά συστήματα, το iOS για τα κινητά, media player και tablet της και το OS-X για τους υπολογιστές της. Για το δεύτερο κάνουμε εκτενή αναφορά σε ξεχωριστό άρθρο - είναι όμως αντικειμενικά το πρώτο αυτό που ενδιαφέρει περισσότερο κόσμο, αφού το άθροισμα των πελατειακών βάσεων των iPhone, iPod Touch και iPad αριθμεί πια περισσότερους από 200 εκατομμύρια καταναλωτές. Και τα όσα επέδειξε η Apple είναι άκρως ικανοποιητικά, έστω κι αν θα πρέπει να περιμένουμε ως το φθινόπωρο για να διαπιστώσουμε έμπρακτα πώς το iOS 5 λειτουργεί σε όλες τις συσκευές όπου θα διατεθεί.

Οι αλλαγές και οι προσθήκες είναι πάρα πολλές και όλες για το καλύτερο - κάποιες ήταν πια επιβεβλημένες, κάποιες απλώς ευπρόσδεκτες, δεν έλλειψαν ωστόσο και οι ευχάριστες εκπλήξεις. Στις επιβεβλημένες περιλαμβάνουμε σίγουρα την δυνατότητα να ενεργοποιούμε τις συσκευές της Apple χωρίς την απαραίτητη χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή (και του μισητού iTunes), το ριζικό ανασχεδιασμό του συστήματος ειδοποιήσεων για νέα mail, SMS κλπ., καθώς και την λήψη ανανεώσεων του λειτουργικού και ασύρματα (αφού από το iOS 5 και μετά η Apple θα διαθέτει μόνο τις διαφορές ανάμεσα στις εκδόσεις και όχι κάθε φορά ολόκληρο το λειτουργικό σε ένα αρχείο εγκατάστασης). Όλα τα παραπάνω βρίσκονταν εδώ και καιρό στο λειτουργικό της Google, το Android, γι' αυτό και τα χαρακτηρίσαμε ως επιβεβλημένα.

Στις ευπρόσδεκτες αλλαγές και προσθήκες περιλαμβάνονται χαρακτηριστικά για τα οποία δεν... καιγόμασταν κιόλας, αλλά είναι καλό να τα έχουμε αν μη τί άλλο για να μην εγκαθιστούμε γι' αυτά ξεχωριστά apps. Τέτοιες προσθήκες είναι η εφαρμογή υπενθυμίσεων, προφανούς χρησιμότητας, η νέα εφαρμογή λήψης φωτογραφιών (που επιτρέπει ευκολότερη σκόπευση και προσφέρει κάποιες νέες λειτουργίες επεξεργασίας), καθώς και το Newsstand, το αντίστοιχο του library των iBooks, αλλά για συνδρομές σ' εφημερίδες και περιοδικά. Σχετικό ενδιαφέρον έχει ακόμη ο ανασχεδιασμός του GameCenter με τρόπο περισσότερο λογικό, η δυνατότητα του Safari να "κρατά" από μία σελίδα μόνο το κείμενο για ανάγνωση (αποβάλλοντας τα άλλα στοιχεία της) αλλά και να αποθηκεύει σελίδες για ανάγνωση αργότερα (και χωρίς σύνδεση με το Internet).

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ