HTC Touch Diamond

Διαμάντι με ατέλειες

Είδος: Κινητά τηλέφωνα
Τιμή: €0,00

Εταιρία: HTC

Φυσιολογικό είναι βέβαια όταν μία συσκευή "ταράζει τα νερά" στην αγορά της τεχνολογίας να... "μπαίνει στο στόχαστρο" ανταγωνιστικών εταιρειών, όμως αυτή την εμμονή των μέσων ενημέρωσης (και κατά συνέπεια του ευρύτερου κοινού) με τα... "κάτι killer", η στήλη ειλικρινά δεν την καταλαβαίνει μερικές φορές. Αντιπροσωπευτικό παράδειγμα οι δύο μεγαλύτερες επιτυχίες της Apple, ο iPod και το iPhone. Όλοι αναζητούν εδώ και χρόνια τον... iPod killer, το MP3 player εκείνο που είναι τόσο καλύτερο, ώστε να αποσπάσει μεγάλο μερίδιο αγοράς από τη δημιουργία της Apple. Και, τους τελευταίους 12 μήνες περίπου, το ίδιο συμβαίνει με τον... μυθικό iPhone killer, για λόγους πρεστίζ παρά οικονομικούς. Σε αυτήν την τελευταία "περίεργη" θέση βρίσκεται το νέο Touch Diamond της HTC: έχοντας χαρακτηριστεί από νωρίς "μνηστήρας" για τον τίτλο του "iPhone killer", κρίνεται ουσιαστικά με αυτά τα δεδομένα -κάτι πιθανώς λανθασμένο έως άδικο, καθώς το Diamond είναι μεν ένα πολύ καλό κινητό, αλλά όχι "killer" βεληνεκούς.

Βέβαια, είναι μάλλον εύκολο να θεωρήσει κανείς ότι το Touch Diamond "στοχεύει" στο iPhone. H οθόνη αφής του καλύπτει το 80% περίπου της συνολικής του πρόσοψης, ο αριθμός των πλήκτρων περιορίζεται στα απολύτως απαραίτητα, το γυαλιστερό μαύρο χρώμα και το φινίρισμα, η προσοχή στην ποιότητα κατασκευής, καθώς και άλλα μικρά στοιχεία και λεπτομέρειες "μυρίζουν" Apple. Στα τεχνικά επίσης "συναγωνίζεται" τη νέα 3G έκδοση του iPhone, με υποστήριξη για δίκτυα τηλεφωνίας σε ταχύτητες HSDPA, ασύρματη διασύνδεση μέσω Wi-Fi αλλά και ενσωματωμένο GPS. Συγκρίσιμες είναι και οι περισσότερο "καταναλωτικές" λειτουργίες των δύο, όπως η αναπαραγωγή μουσικής και η θέαση φωτογραφιών ή video.

Πολύ περισσότερο, ωστόσο, είναι το νέο περιβάλλον χειρισμού του, το Touch Flo 3D, αυτό που "παραπέμπει" σε interface που θα μπορούσε να είχε σχεδιάσει ο Jobs - έστω κι αν είναι σαφώς πιο εύχρηστο με την γραφίδα απ' ότι με το δάχτυλο και δεν προσφέρει την ίδια γρήγορη ανταπόκριση με το αντίστοιχο του iPhone. Πιθανώς γι' αυτό να ευθύνεται το γεγονός ότι το Touch Flo 3D λειτουργεί ως extra πάνω από τα Windows Mobile 6 Professional (το λειτουργικό στο οποίο βασίζεται για όλες τις λειτουργίες του), επιβαρύνοντας σε ένα βαθμό τον κεντρικό επεξεργαστή του κινητού, παρ' ότι ο τελευταίος είναι αναβαθμισμένος σε σχέση με τον αντίστοιχο του προηγούμενου μοντέλου της HTC. Δεν παύει να είναι καλαίσθητο πάντως, ίσως πιο πολύ από κάθε άλλο περιβάλλον επικοινωνίας στο συγκεκριμένο λειτουργικό.

Το Touch Diamond, ωστόσο, έχει μια σειρά από πλεονεκτήματα σε σχέση με το iPhone. Διαθέτει την δεύτερη κάμερα που είναι απαραίτητη για βιντεοκλήσεις (και η κύριά του είναι καλύτερη από του iPhone), προσφέρει πολύ περισσότερες λειτουργίες που διευκολύνουν τους επαγγελματίες χρήστες, είναι μικρότερο σε μέγεθος και βάρος. Το συνοδευτικό του λογισμικό προσφέρει τη δυνατότητα επεξεργασίας αρχείων του Microsoft Office, ενώ το Web browsing μέσω Opera Mobile είναι πιο αποδοτικό σε σχέση με τον... mini-Safari. Από την άλλη πλευρά, η ενσωματωμένη μνήμη των 4 GB ακούγεται αρχικά αρκετή, δεν είναι ωστόσο επεκτάσιμη μέσω π.χ. κάρτας miniSD ή microSD, γεγονός που αναγκαστικά οδηγεί στο γνωστό... file management αργά ή γρήγορα, ειδικά τους χρήστες που θα θελήσουν να το εκμεταλλευτούν στο έπακρο.

Δυστυχώς, επί του πρακτέου δεν είναι η μη αναβαθμίσιμη μνήμη το μόνο πρόβλημα που θα αντιμετωπίσει κανείς με το Touch Diamond. Η ευκρίνεια της οθόνης του σε εξωτερικούς χώρους και υπό το φως του ήλιου θα μπορούσε να είναι καλύτερη, η αυτονομία του κρίνεται ως μάλλον μικρή (ειδικά για έντονη χρήση) και η χρήση άλλων ακουστικών από αυτά που το συνοδεύουν για την ακρόαση μουσικής είναι σχεδόν αδύνατη. Τα παραπάνω, μαζί με την μάλλον υψηλή τιμή πώλησης των 600 ευρώ, στερούν από το Touch Diamond την πιθανότητα να... στεφθεί πραγματικός "iPhone killer", παρά τα πολλά του προτερήματα. Είναι, ωστόσο, το πιο εντυπωσιακό κινητό τηλέφωνο με λειτουργικό Windows Mobile που έχει ποτέ χειριστεί το Gamespin - και ίσως ως τέτοιο μπορεί να προταθεί. Για όσους και όσες, δηλαδή, σκέφτονταν ούτως ή άλλως να αποκτήσουν ένα κινητό με το συγκεκριμένο λειτουργικό για όλα τα πλεονεκτήματα συνεργασίας με PC που προσφέρει, η δημιουργία της HTC αξίζει σαφώς προσοχής. Όσοι και όσες ψάχνουν τον... iPhone killer, μάλλον θα πρέπει να συνεχίσουν την αναζήτηση...

Βαθμολογία: ****

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ