HTC One A9

Μελετημένο, ικανό, όχι ακριβώς προσιτό

Πέρα από τα περίεργα, υπάρχουν και οι εκπλήξεις... και των δύο ειδών στο One A9. Ευχάριστη έκπληξη: ο ήχος σε ακουστικά από αρχεία μουσικής υψηλής πιστότητας (hi-res) είναι όντως διακριτά, αδιαμφισβήτητα καλύτερος από αυτόν οποιουδήποτε άλλου κινητού της HTC. Δυσάρεστη έκπληξη: με την απουσία πλέον των ηχείων στο πάνω και κάτω τμήμα της πρόσοψης (το διάσημο πια υποσύστημα Boomsound), ο ήχος που εισπράττει κανείς από το ηχείο στη βάση του Α9 δεν είναι μόνο αδύναμος, είναι και ασαφής, υπόκωφος. Ευχάριστη έκπληξη: ο αναγνώστης αποτυπωμάτων λειτουργεί γρήγορα και, μετά από κάποια "εκπαίδευση", αξιόπιστα. Δυσάρεστη έκπληξη: μαζί με τα στερεοφωνικά ηχεία των One "συνταξιοδοτήθηκε" και η θύρα υπερύθρων, η οποία είχε αποδειχθεί χρήσιμη στο παρελθόν.

Μιλώντας, δε, για ευχάριστες και δυσάρεστες εκπλήξεις, δεν μπορεί να μην αναφερθεί κανείς και στην αυτονομία του One A9. Η μπαταρία του δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλη για τα δεδομένα των smartphones με Android αλλά πιστεύαμε πως με την έκδοση 6.0 του λειτουργικού της Google προεγκατεστημένη (είναι από τα ελάχιστα κινητά που την προσφέρουν αυτή τη στιγμή) και τον επεξεργαστή του όχι ιδιαίτερα ενεργοβόρο, θα άντεχε περισσότερες ώρες απ' ότι η αντίστοιχη άλλων "μεγάλων ονομάτων" της χρονιάς αυτής. Πρακτικά... διαψευστήκαμε: το Α9 "έβγαλε τη μέρα", μεν, αλλά οριακά. Η οθόνη τεχνολογίας AMOLED, πάντως, θεωρητικά δεν φέρει ευθύνη γι' αυτό, καθώς και λιγότερη ενέργεια καταναλώνει από τις παλαιότερες LCD της HTC, και καλύτερη εικόνα προσφέρει - υψηλότερη αντίθεση, πειστικότερα χρώματα - με λιγότερη "προσπάθεια".

Αν εισπράξει κανείς από τα παραπάνω πως το HTC One A9 είναι μία συσκευή... αντιθέσεων, δεν θα βρίσκεται μακριά από την αλήθεια: πρόκειται για ένα smartphone που προκάλεσε τόσα "για δες!", όσα και "ναι, αλλά αν έκανε κι αυτό..." στη διάρκεια της δοκιμής μας. Πολλά πράγματα τα προσφέρει ακριβώς όπως περιμένει κανείς, κάποια πολύ καλύτερα, κάποια όχι και τόσο καλά. Αυτό που φέρνει τα πάντα στη ρεαλιστική τους διάσταση είναι η τιμή πώλησης του One A9: όλα αυτά τα "ναι μεν, αλλά" θα τα ξεχνούσαμε στη στιγμή αν το νέο κινητό της HTC πωλούνταν σε μία τιμή γύρω στα €500. Στα €499, για την ακρίβεια, αυτό το smartphone θα ήταν "το κελεπούρι των Χριστουγέννων" από πολλές απόψεις. Στα €679, ωστόσο, "πλησιάζει" υπερβολικά πολύ όχι μόνο την "ναυαρχίδα" της HTC, το One M9, αλλά και τα LG G4, Samsung Galaxy S6 και iPhone 6S - τα οποία είναι πληρέστερες συσκευές και πολύ περισσότερο "ακουσμένες". Μία γενναία μείωση της τιμής του One A9, κοινώς, θα το βοηθήσει πολύ και είναι νομοτελειακό πως θα συμβεί. Θα συμβεί και σε εύλογο χρονικό διάστημα, ώστε το HTC One A9 να έχει την ευκαιρία του; Το ελπίζουμε!

Βαθμολογία: 8 αστεράκια

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ