Honor 20 Lite

Ισορροπημένο κι αξιοπρόσεκτο

Ως μέλος της σειράς Honor 20 το Lite προωθείται (και) ως φωτογραφικό smartphone σε έναν βαθμό - πώς τα καταφέρνει λοιπόν σε αυτόν τον τομέα; Η απάντηση είναι "απρόσμενα καλά", έστω κι αν... υπάρχει λόγος φυσικά που ένα Lite κοστίζει €299 και ένα Honor 20 κοστίζει €499. Συγκεκριμένα: η κύρια κάμερα είναι μεν σημαντικά χαμηλότερης ανάλυσης αισθητήρα (24 Megapixel στο πρώτο και 48 στο δεύτερο), παραμένει ωστόσο "τριπλής" διάταξης, υποβοηθούμενη δηλαδή από ευρυγώνιο και βάθους, οπότε τα αποτελέσματα που λαμβάνει κανείς είναι συνήθως καλύτερα από αυτά που προσφέρουν τα κινητά των €300. Σε αυτό συνεισφέρει και το ειδικό λογισμικό ελέγχου της Honor, το οποίο είναι κοινό ανάμεσα στα τρία μοντέλα.

Το λογισμικό αυτό ως γνωστόν ενσωματώνει ρουτίνες "τεχνητής νοημοσύνης" για να "αναγνωρίσει" τί φωτογραφίζει και να εφαρμόσει τις σωστές ρυθμίσεις για ποιοτικό αποτέλεσμα - προσέγγιση που στο 90% των περιπτώσεων λειτουργεί όπως ακούγεται. Οι τελικές φωτογραφίες του δεν είναι και για... εκτύπωση, βέβαια, όπως είναι εκείνες των πολύ ακριβότερων Honor View 20 και Honor 20 Pro, αλλά για γενική χρήση και δημοσίευση στα social media είναι απολύτως κατάλληλες. Εκεί που αντιμετωπίζει προβλήματα το Honor 20 Lite είναι στις νυχτερινές λήψεις ή αυτές που γίνονται με κακό φωτισμό γενικά (όπως τα πιο πολλά smartphones σήμερα βέβαια...) καθώς και στην λήψη video καθώς, ελλείψει σταθεροποίησης, τα αποτελέσματα είναι μάλλον μέτρια.


Απίθανα καλή πάντως (για την ακρίβεια από τις καλύτερες που έχουμε συναντήσει ποτέ!) είναι η κάμερα της πρόσοψης για τις δημοφιλέστατες πια selfies: τα αποτελέσματά της είναι διαυγή, με φυσικά χρώματα και έξοχη λεπτομέρεια, συχνότατα... καλύτερα από αυτά της κύριας κάμερας (!). Από αυτήν την άποψη ίσως θα ήταν καλύτερο να θεωρήσει κανείς το Honor 20 Lite ως διάδοχο του Honor 10 Lite (που δίνει επίσης έμφαση στην... σελφιφωτογράφηση) και να θεωρήσει το πρώτο ως αναβάθμιση σε σχέση με το δεύτερο, παρά ως "μικρό αδελφό" των Honor 20/20 Pro, καθώς έτσι εν τέλει αδικείται. Τα 10 Lite και 20 Lite, άλλωστε, μοιράζονται και άλλα θετικά στοιχεία, όπως την ίδια ικανοποιητική μπαταρία και αντίστοιχα υψηλή αυτονομία, τον αναγνώστη δακτυλικών αποτυπωμάτων στο πίσω μέρος, καθώς και την "παραδοσιακή" θύρα για ακουστικά.

Όταν όλα έχουν ειπωθεί το Honor 20 Lite είναι ένα smartphone προσεκτικά ισορροπημένο, κατάλληλο για ένα μεγάλο ποσοστό του καταναλωτικού κοινού που δεν έχει υψηλές απαιτήσεις από το κινητό του σε κάποιον συγκεκριμένο τομέα, αλλά μία αξιόπιστη συσκευή "γενικών καθηκόντων" που θα καλύψει τις ανάγκες του. Θεωρούμε, πάντως, ότι θα είχε πολύ περισσότερες πιθανότητες μεγάλης εμπορικής επιτυχίας στην αγορά αν προσφερόταν στα €229-€249, πρακτικά αντικαθιστώντας τον ουσιαστικό προκάτοχό του (το Honor 10 Lite) ή ακόμη και το εξαιρετικό 8X του Νοεμβρίου ως η ενδεδειγμένη "μέση προς ανώτερη" πρόταση της Honor. Έτσι θα γινόταν περισσότερο κατανοητή στο κοινό η θέση του αλλά και η διαθέσιμη σειρά κινητών της Honor συνολικά. Γνώμη μας!

Βαθμολογία: 8 αστεράκια

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ