Flash, Flash παντού...

...σε κάθε είδους συσκευή, εκτός από το iPhone. Φάουλ, μαμά Apple.

Θα πρέπει σήμερα να μη χρησιμοποιεί κάποιος καθόλου το Web (δύσκολο) ή να... πρωτοήλθε σ' επαφή με το Internet από το iPhone, για να μην γνωρίζει το Flash της Adobe, το λογισμικό που άλλαγε για πάντα τον τρόπο που σχεδιάζουμε sites και παρακολουθούμε video. Η αμερικανική εταιρεία απολαμβάνει ήδη πρακτικό μονοπώλιο στο Web όταν κινούμενο περιεχόμενο προβάλλεται σε οθόνες υπολογιστών - το Silverlight της Microsoft, αν και πολύ καλό, δεν έχει ακόμη αποσπάσει αξιόλογο μερίδιο αγοράς - και λογικό είναι θα θέλει να επεκτείνει την παρουσία της και σε άλλων ειδών προϊόντα. Αυτό είναι το κίνητρο πίσω από την ανακοίνωση που έκανε πριν από μερικές ημέρες, επιβεβαιώνοντας την πρόθεσή της να μεταφέρει το Flash σε όλων των ειδών τις φορητές συσκευές, όπως τα κινητά τηλέφωνα, τα netbooks και... χμμμ... τα tablets; Όχι επιβεβαιωμένο, μα ευκόλως εννοούμενο!

Σε κάθε περίπτωση, τα επίσημα στοιχεία είναι από μόνα τους ενδιαφέροντα. Η Adobe συνεργάζεται με τη Symbian, τη RIM, την Palm, τη Google και τη Microsoft ώστε να φέρει σε όλα τα κινητά Nokia και Sony Ericsson, Blackberry, Pre, Android και Windows Mobile αντίστοιχα πλήρη, ολοκληρωμένη υποστήριξη του Flash (όχι την εν τέλει αναποτελεσματική Lite) μέχρι το δεύτερο τρίμηνο του 2010. Αυτό σημαίνει πως πολλές από τις παρούσες συσκευές των παραπάνω και όλες οι μελλοντικές θα μπορούν να προβάλλουν τα sites σε σμίκρυνση μεν, αλλά κανονικά (και καλό και κακό... αλλά είναι άλλη συζήτηση αυτή). Σημαίνει επίσης ότι η δημιουργία και εκτέλεση εφαρμογιδίων (applets) βασισμένων στο Adobe Air είναι επίσης εφικτή σε αυτές τις συσκευές.

Συν τοις άλλοις, η Adobe σε συνεργασία με την nVidia έχει πλέον υλοποιήσει την υποστήριξη αποκωδικοποίησης video (π.χ των υψηλής ευκρίνειας του YouTube) με επιτάχυνση από τα ειδικά κυκλώματα γραφικών της δεύτερης. Αυτό σημαίνει πως ακόμη και "ταπεινά" netbooks του επόμενου εξαμήνου, που θα κοστίζουν λίγα χρήματα αλλά θα ενσωματώνουν το ολοκληρωμένο chipset της nVidia, το Ion, θα είναι σε θέση να αναπαράγουν το video στο Web ομαλά (όχι... καρέ-καρέ όπως σήμερα).

Το όλο δυσάρεστο σε όλα αυτά - και κάτι που έχει αρχίσει να ενοχλεί πλέον πραγματικά πολύ κόσμο - είναι το γεγονός πως η Adobe δεν θα προσφέρει την υποστήριξη αυτή σε καμία έκδοση του iPhone. Με τον τρόπο που το έθεσε, δε, η Adobe υπονόησε ότι πρόκειται για φταίξιμο της Apple και όχι δικό της, αφού η δεύτερη είναι εκείνη που επιμένει να κρατά "κλειστό" το οικοσύστημα λογισμικού των iPhone για να ελέγχει ο,τιδήποτε εγκαθίσταται στις συσκευές της. Με την άφιξη του 3GS, που φέρει βελτιωμένο υποσύστημα γραφικών, είχαμε την ελπίδα ότι μέσα στο 2010 θα απολαμβάναμε επιτέλους "κανονικό" Web στο δημοφιλέστερο smartphone της αγοράς, όμως η Apple έχει - εδώ και καιρό - άλλη γνώμη. Κρίμα μεγάλο... και περιμένουμε εξελίξεις στο ζήτημα αυτό. Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ