Ένας χρόνος Αθηνόραμα Digital!

Έχουμε γενέθλια, τα γιορτάζουμε και... τα καλύτερα έρχονται

Ο χρόνος περνά γρήγορα για όλους και... αυτό σίγουρα δεν είναι κάτι καινούργιο. Στον κόσμο της τεχνολογίας, όμως, με τους ρυθμούς της, ο χρόνος περνά ακόμη πιο γρήγορα. Δώδεκα μήνες μαζί, κιόλας...; Ω, ναι. Το Αθηνόραμα Digital έχει σήμερα τα πρώτα του γενέθλια: ένας χρόνος διαδρομής στο χώρο της σύγχρονης οικιακής ψυχαγωγίας και μάλιστα από εκείνους που αποδεικνύονται ήδη σημαντικοί για την αγορά του home entertainment και της τεχνολογίας γενικότερα. Από τον περυσινό Σεπτέμβρη είδαμε τη διάθεση του PSPgo και των Windows 7, την κυκλοφορία του iPad και του iPhone 4, την έλευση της εικόνας 3D και της ψηφιακής τηλεόρασης... ο κατάλογος είναι μακρύς και φυσικά δεν εξαντλείται σε μερικές μόνο αναφορές.

Και αυτά φαίνονται να είναι... μόνο η αρχή για όσα σημαντικά ακολουθούν τους επόμενους 12 μήνες! Αυτές τις ημέρες κυκλοφορεί το PlayStation Move για το PS3, φέρνοντας για πρώτη φορά την ανίχνευση κίνησης σε games, στον κόσμο της υψηλής ευκρίνειας. Σε λιγότερο από δύο μήνες, ακολουθεί το Kinect της Microsoft για το Xbox 360, ακόμη πιο φιλοδοξο. Τον ίδιο καιρό θα είναι διαθέσιμος στην αγορά ο πρώτος οικιακός προβολέας υψηλής ευκρίνειας 3D, ο VW-90ES της Sony, για να προσφέρει το Avatar σε διάσταση και ποιότητα αληθινά κινηματογραφική. Το 3DS της Nintendo, το πρώτο φορητό σύστημα που προβάλλει στερεοσκοπικά γραφικά στα games του, είναι επίσης λίγους μήνες μακριά. Και μετά από αυτά; Από την έκθεση CES του Ιανουαρίου κιόλας, είναι σίγουρο πως ουκ ολίγες θα είναι οι αποκαλύψεις κι ανακοινώσεις που θα μας φέρουν ξανά σε αυτό το σημείο, πριν από μία νέα εορταστική περίοδο, τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Όλα αυτά, ωστόσο, είναι ακόμη στον ορίζοντα. Εδώ, στο χρονικό σημείο που στεκόμαστε, η τεχνολογία έχει ήδη φροντίσει ώστε να έχουμε πολλαπλές επιλογές διασκέδασης στο σπίτι - και το Aθηνόραμα Digital έχει φροντίσει, παρέα με συνεργάτιδές του εταιρείες, να ξεκινήσει... από νωρίς την φετινή εορταστική περίοδο με επετειακές κληρώσεις για το κοινό του. Δώρα για όλους από τη Sony Hellas, τη Microsoft Hellas, την Logitech Greece και την Panda Security Hellas. Κι αυτά είναι, επίσης, μόνο η αρχή για τους μήνες που θ' ακολουθήσουν ως το τέλος του χρόνου.

Το 2009 ήταν, για τους γνωστούς σε όλους μας λόγους, ένας χρόνος αβεβαιότητας και ζυμώσεων - όχι μόνο στο χώρο της τεχνολογίας, προφανώς, αλλά της οικονομίας και της κοινωνίας γενικότερα. Το 2010 είναι, από πολλές απόψεις, εκείνο το είδος της χρονιάς που... πασχίζει ν' αποδείξει πως δίκαιη ήταν η αβεβαιότητα του 2009. Ίσως τα καταφέρει, ίσως κι όχι. Το ένα βέβαιο, ωστόσο, είναι πως η τεχνολογία δεν θα σταματήσει να εξελίσσεται γιατί... πολύ απλά δεν μπορεί, όσο κακές κι αν είναι οι συνθήκες ή το κλίμα. Το άλλο είναι πως αν υπάρχει ένα πράγμα που - μέσα σε όλες τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε - θα χρειάζεται πάντα, είναι η ψυχαγωγία. Και η ψυχαγωγία στο σπίτι, με τους τρόπους που οι νέες τεχνολογίες μπορούν αν την προσφέρουν σήμερα, είναι από τις καλύτερες επιλογές που έχουμε και θα έχουμε. Είναι να μην είμαστε αισιόδοξοι για τον δεύτερο, τρίτο και... εικοστό τρίτο χρόνο του Αθηνόραμα Digital; Ε, ναι!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ