Βραβεία 2010: Gadgets

Εικόνα, ήχος και... σήμα παντού!

Megapixel, megapixel, megapixel... not! Το 2010 ήταν μια χρονιά θετικότατη για την ψηφιακή φωτογραφία. Οι λόγοι ουκ ολίγοι: οι εταιρείες επιτέλους σταμάτησαν εκείνο τον ανόητο... πόλεμο των megapixel και επικεντρώθηκαν σε πιο σημαντικά πράγματα: ικανότερους αισθητήρες, καλύτερους φακούς, εξυπνότερα υποσυστήματα επεξεργασίας και υποβοήθησης των λήψεων. Αύξηση στα megapixel υπήρξε, αλλά στις υψηλές κατηγορίες κυρίως, όχι τις καταναλωτικές: εκεί δόθηκε - και σωστά - περισσότερη σημασία στην ευχρηστία, τις αυξημένες δυνατότητες και, φυσικά, την προσιτή τιμή. Όπως έπρεπε να συμβαίνει πάντοτε, εδώ που τα λέμε.

Περισσότερο σημαντική, ωστόσο, ήταν η πρόοδος που σημειώθηκε μέσα από την υιοθέτηση νέων τεχνολογιών αυτής καθ' αυτής της σύλληψης της ψηφιακής φωτογραφίας. Η προσέγγιση των micro four-thirds προϊόντων ωρίμασε, ήλθε και η προσέγγιση των mirrorless συσκευών, υπήρξαν και κάποιες άλλες πειραματικές προσεγγίσεις. Αυτό πρακτικά σημαίνει τόσο πως δημιουργήθηκαν νέες υποκατηγορίες στις ψηφιακές φωτογραφικές, όσο και πως ξεπεράστηκαν οι παραδοχές ετών για τους περιορισμούς άλλων κατηγοριών. Αυτό περιμένουμε να συνεχιστεί μέσα στο 2011 και... καλά θα κάνει, προφανώς!

Η επιλογή μας: Sony NEX-5

Όλοι θέλουμε τα καλύτερα όλων των κατηγοριών στις ψηφιακές φωτογραφικές, αλλά οι πιο πολλοί γνωρίζουμε πως αυτό δεν είναι εφικτό - το αμέσως πλησιέστερο πράγμα, όμως, είναι. Κι αυτή είναι η NEX, η οποία όντως προσφέρει το μεγαλύτερο ποσοστό της ποιότητας φωτογραφίας που λαμβάνει κανείς από μία ογκώδη μηχανή DSLR, παραμένοντας σε μέγεθος μικρή και διατηρώντας το δυνατότητα εναλλαγής φακών. Έχει να επιδείξει ακόμη και την εγγραφή video σε υψηλή ευκρίνεια και τη σύλληψη φωτογραφιών 3D στο οπλοστάσιό της. Σε συνδυασμό, δε, με την επιθετική τιμολογιακή πολιτική της Sony - που την τοποθέτησε σε κόστος ελάχιστα υψηλότερο των ακριβότερων compact - η NEX μπορεί απλώς να το... αρπάξει και μόνη της το βραβείο. Εμείς της το δίνουμε ευγενικά, επειδή την αγαπάμε!

Η καλύτερη εναλλακτική πρόταση: Canon EOS 1D Mark IV

Όταν ένα… "ιερό τέρας" όπως η EOS 1D Mark III αποκτά διάδοχο, η αγορά της ψηφιακής φωτογραφίας στρέφει την προσοχή της σε αυτόν εξ ορισμού - όμως η Mark IV δικαιούται βραβείου κυρίως για την απίστευτη ισορροπία που επιτυγχάνει ανάμεσα στα χαρακτηριστικά, τις ευκολίες και, παραδόξως, την τιμή (για το κοινό στο οποίο απευθύνεται). Ανάλυση 16 Megapixel, η ταχύτερη επαναληπτική λήψη της κατηγορίας (10 καρέ το δευτερόλεπτο), εγγραφή video σε πλήρη υψηλή ευκρίνεια, αξιόπιστα αποτελέσματα σε κακό φωτισμό και μεγάλη γκάμα ρυθμίσεων, καθιστούν τη νέα 1D παντοδύναμο εργαλείο στα χέρια ενός έμπειρου χρήστη. Ναι, δεν είναι μικρή ή ελαφριά και ναι, δεν θα αξιοποιηθεί σε... παιδικά πάρτι, είναι όμως η φωτογραφική που θα επιλέγαμε αν είχαμε πολύ υψηλές απαιτήσεις και κάποια χρήματα να διαθέσουμε. Ω, ναι!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ