Ανώνυμα καρτοκινητά, τέλος

Υποχρεωτική η δήλωση στοιχείων για τη χρήση τους

Όπως περιμέναμε από το καλοκαίρι - κατά τη διάρκεια του οποίου ψηφίστηκε από το Ά Θερινό τμήμα της Βουλής το σχετικό νομοσχέδιο - τίθεται αυτές τις ημέρες σε εφαρμογή η νέα διάταξη για την υποχρεωτική ταυτοποίηση στοιχείων κάθε κατόχου κινητού τηλεφώνου που λειτουργεί με προ-πληρωμένο χρόνο ομιλίας (τα γνωστά μας καρτοκινητά). Το νομοσχέδιο είχε σταθεί αιτία για πολλές συζητήσεις όταν είχε ανακοινωθεί το Μάιο, τόσο λόγω της αφορμής βάσει της οποίας κατατέθηκε (η γνωστή της... αντιμετώπισης της τρομοκρατίας και του οργανωμένου εγκλήματος), όσο και λόγω της όποιας θεωρητικής της σκοπιμότητας. Όπως και να έχει το πράγμα, πρόκειται πλέον για νόμο του κράτους και τόσο οι παρόντες κάτοχοι καρτοκινητού, όσο και οι μελλοντικοί, θα πρέπει να γνωρίζουν τις υποχρεωτικές δεσμεύσεις που έχουν όσον αφορά στο συγκεκριμένο θέμα.

Από τη Δευτέρα, 9/11 λοιπόν, κανένας Έλληνας και Ελληνίδα δεν είναι σε θέση απλώς να μπει σε ένα κατάστημα κινητής τηλεφωνίας, να αγοράσει μία συσκευή, να την ενεργοποιήσει με αυτόματη υπηρεσία και να αρχίσει να τη χρησιμοποιεί αμέσως: θα πρέπει να συμπληρώσει μία φόρμα με τα προσωπικά του στοιχεία, τα οποία θα συνδεθούν με τη συγκεκριμένη συσκευή και αριθμό, προκειμένου η σύνδεση να ενεργοποιηθεί από τον όποιο πάροχο κινητής τηλεφωνίας προσφέρει το καρτοκινητό. Οι υπάρχοντες κάτοχοι καρτοκινητής, δε - υπολογίζεται πως οι συσκευές με τέτοια σύνδεση στη χώρα μας ξεπερνούν τα 6 εκατομμύρια - υποχρεούνται να περάσουν από ένα κατάστημα του παρόχου στου οποίου το δίκτυο ανήκουν και να συμπληρώσουν το ίδιο έντυπο, με ανώτερη χρονική διορία τις 30 Ιουλίου 2010.

Το αθηνόραμαdigital.gr τρέφει ανάμικτα συναισθήματα για το νέο μέτρο. Από τη μία πλευρά δεν θα πρέπει να προβληματίζει οποιονδήποτε δεν έχει να κρύψει κάτι, σύμφωνοι, ενώ από την εφαρμογή του και μετά σίγουρα θα παρατηρηθεί κάποια μείωση στις κλοπές καρτοκινήτων, αφού ο νόμιμος κάτοχός τους θα μπορεί απλώς να επικοινωνήσει με τον πάροχο και να "κλειδωθεί" η όποια κλεμμένη συσκευή από απόσταση. Από την άλλη, είναι πρακτικά βέβαιο ότι οι... τρομοκράτες και τα μέλη του οργανωμένου εγκλήματος έχουν ούτως ή άλλως ένα σωρό τρόπους να επικοινωνούν χωρίς οι αρχές να είναι σε θέση να παρακολουθήσουν τις συνομιλίες ή να εντοπίσουν πρόσωπα: τρόπους που ποικίλλουν από τη χρήση Δικτυακής τηλεφωνίας μέσω π.χ. Skype μέχρι τα πολύ απλά... κοινόχρηστα σταθερά τηλέφωνα. Με άλλα λόγια, δώρο-άδωρο βάσει πρόφασης το μέτρο, που απλώς στερεί από το κοινό έναν από τους εύκολους, απλούς τρόπους να αποκτήσει φωνητική επικοινωνία παντού μέσω προσιτών κινητών.

Για τους φίλους και τις φίλες του αθηνόραμαdigital.gr που ενδεχομένως έχουν απορίες ή χρειάζονται περισσότερες διευκρινίσεις, καταρτήσαμε έναν μικρό οδηγό ερωταπαντήσεων (βρίσκεται εδώ). Στο μεταξύ: Ποιά είναι η γνώμη σας για το μέτρο; Σχολιάστε παρακάτω!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ