Simone Caporale, πώς είναι να 'τρέχεις' το καλύτερο μπαρ του κόσμου;

Ένας από τους σημαντικότερους και πιο επιδραστικούς ανθρώπους των μπαρ και του spirits industry μιλά στο 'α'.

O Simone Caporale μαζί με τον Marc Alvarez στο μπαρ Sips της Βαρκελώνης

Μία φορά κι έναν καιρό, όχι πολλά χρόνια πριν, ο Simone Caporale ήταν ο bartender-ψυχή του "Artesian" στο λονδρέζικο ξενοδοχείο "Langham". Μαζί με τον -έτερο σταρ bartender- Alex Kratena οδήγησαν το εν λόγω μπαρ στην κορυφή των The World's 50 Best Bars για τέσσερις συνεχόμενες χρονιές, από το 2012 μέχρι και το 2015. Έκτοτε, έχει εξελιχθεί σε έναν από τους επιδραστικότερους ανθρώπους του spirits industry, αναλαμβάνοντας high profile projects σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Τελευταίο του μεγάλο concept το "Sips" της Βαρκελώνης που, διόλου τυχαία, βρέθηκε φέτος στο νο.1 των πενήντα κορυφαίων μπαρ του κόσμου.

Ο Μπάμπης Δούκας συνάντησε τον πρωτόπορο κύριο Caporale κατά τη διάρκεια του Athens Bar Show και ο τελευταίος μιλά στο 'α' για όλα τα παραπάνω, τη μετάβαση από Λονδίνο στην Βαρκελώνη, τη σχέση του με την Αθήνα και το σύμπαν που κινείται στα πέριξ της μπάρας.

Ο Simone Caporale

> Έρχομαι στην Αθήνα για 10 συνεχόμενα χρόνια -ok, με εξαίρεση την ανάπαυλα του Covid- από το 2013. Παραμένει μία από τις αγαπημένες μου πόλεις. Η μπαρ σκηνή της και το community δεν έχει στερηθεί την ομορφιά και την ομοιογένειά του. Μου αρέσει που τους βλέπω όλους μαζί, να εξελίσσονται δίχως να χάνουν την ψυχή τους - κάτι που για παράδειγμα έχω δει να γίνεται σε άλλα μέρη. 

> Συνηθίζω να έρχομαι στην Ελλάδα κατά την περίοδο του Athens Bar Show, τότε που όλα τα μπαρ είναι γεμάτα και γίνεται χαμός σε αυτά. Η αλήθεια είναι πως δεν εισπράττεις την ατμόσφαιρα και το feeling τους απόλυτα αλλά παίρνεις μία σαφή γεύση. Και βλέπεις ανθρώπους που αγαπάς σε αυτά, από κάθε γωνιά του κόσμου. 

> Πριν τρία χρόνια άφησα το Λονδίνο για τη Βαρκελώνη. Η μετάβαση στο καθαρά πρακτικό κομμάτι -καθώς μιλάμε για δύο εντελώς διαφορετικές πόλεις και μπαρ σκηνές- ήταν λίγο περίεργη. Ήξερα όμως την πρωτεύουσα της Καταλονίας καλά, πηγαίνω εκεί για πάνω από 12-13 χρόνια, για διακοπές. Αυτό που ήθελα να πετύχω λοιπόν είναι να εκφραστώ απόλυτα, μέσω ενός μπαρ προσωπικού. Ήθελα να πω την ιστορία μου με το 'Sips'. Περίμενα να κάνω κάτι που θα εξέπληττε και τον εαυτό μου. Δεν είμαι βέβαια ποτέ ικανοποιημένος με μένα.

> Η Βαρκελώνη ήταν πάντοτε μία σημαντική πόλη για το σύμπαν του μπαρ. Μία πρωτεύουσα του bar industry. Απλά, ποτέ πριν δεν είχε μπει στο μικροσκόπιο με προσοχή. Για παράδειγμα έχει ιστορικά μπαρ που όμως κινούνταν προς μία άλλη κατεύθυνση. Και δεν έμπαιναν στο ραντάρ. Τα τελευταία 4-5 χρόνια μέρη όπως το 'Paradiso' έδειξαν εξωστρέφεια σε παγκόσμιο επίπεδο και αυτό μας βοήθησε όλους. Μας ευνόησε.

> Όταν ανοίξαμε το 'Sips', το 2021, είπα στον εαυτό μου πως μια μέρα θα συμβεί, θα βρεθούμε στο νο.1 των The World's 50 Best Bars. Το ήθελα και το ήλπιζα. Απλά δεν περίμενα πως θα συμβεί τόσο γρήγορα. Γνώριζα ότι αυτό που κάνουμε είναι διαφορετικό, ουσιαστικά διαφορετικό. Και το κατάλαβε ο κόσμος, το εκτίμησε. Ήμουν έκπληκτος όταν έγινε η ανακοίνωση στη Σιγκαπούρη, παρότι ήταν γνώριμο το συναίσθημα (σ.σ. μαζί με τον Alex Kratena ήταν το εμβληματικό δίδυμο του Artesian, όπως προείπαμε). Ένιωσα πολύ χαρούμενος κυρίως για την ομάδα μας. Οι περισσότεροι είναι νεαροί σε ηλικία, τουλάχιστον 10-15 χρόνια πιο μικροί από μένα και τον Marc Álvarez. Ήθελα να καταλάβουν πως πάμε προς μία σωστή κατεύθυνση και αυτό ήταν κάτι που το επιβεβαίωσε. 

Διαβάστε Επίσης

> Το 'Artesian' είναι πολύ πίσω στη μνήμη μου. Έχει αλλάξει ο κόσμος, όλος. Και αυτός του μπαρ. Το 'Sips' είναι πια αυτό που είναι, έχουμε διαφορετικές προτεραιότητες και ευθύνες. Νιώθουμε μεγάλη τιμή και δε θα σταματήσουμε στιγμή να δουλεύουμε. 

> Αυτό που κάνει το 'Sips' ξεχωριστό είναι ο ανθρώπινος παράγοντας. Οκ, τα ποτά μας είναι καλά αλλά η ανθρώπινη αξία που δίνουμε σε αυτό που κάνουμε, νομίζω πως μας διαφοροποιεί. Ο Marc κι εγώ είμαστε διαρκώς εκεί, θέλουμε να μη χαθεί στιγμή η αίσθηση του αυθεντικού μπαρ. Ο κόσμος μας λέει πως το κάνουμε σωστά. Δεν το κάνουμε σωστά ή λάθος, το κάνουμε ακριβώς έτσι όπως πιστεύουμε πως πρέπει να γίνει. Ξέρεις, απεχθάνομαι την μετριότητα. Το κοινό πληρώνει για να απολαύσει μία εμπειρία. Και εμείς θέλουμε να την κάνουμε διαρκώς καλύτερη. Είναι μία διαδικασία που δεν τελειώνει ποτέ, ένα στοίχημα.

Το εξωτερικό του μπαρ Sips στην Βαρκελώνη

> Το 'Boadas' (σ.σ. ένα από τα πιο ιστορικά μπαρ της Βαρκελώνης) από την άλλη, είναι ένα love story. Το είχα πάντα στην καρδιά μου. Γνώρισα τον προηγούμενο ιδιοκτήτη 7 χρόνια πριν. Με είχε ρωτήσει αφού το αγαπάω τόσο, γιατί δεν το αγοράζω. Τότε, δεν είχα τους πόρους. Όταν τους βρήκα το έκανα αμέσως. Με περίμενε, δεν το έδωσε αλλού. Θα προστατεύσω την ιστορία του και θα το προσαρμόσω και στο σήμερα. Όλοι το αγαπούν αυτό το μέρος, πρέπει να υπάρχουν τέτοια μπαρ.

Ο Simone Caporale μαζί με τον Marc Alvarez στο Sips

> Αυτό που μου δίνει κίνητρο είναι πως αγαπώ τη δουλειά μου. Τη λατρεύω και νιώθω τυχερός γι' αυτό. Έπειτα, απολαμβάνω την όλη φάση, με συναντάς πάντοτε στο 'Sips', θέλω να βρίσκομαι εκεί καθημερινά, να εμπλέκομαι με όλες τις διαδικασίες. Φαντάσου πως περνάω εκεί περισσότερες ώρες της ημέρας, παρά στο σπίτι μου. Και όσο είμαι single δε νομίζω να αλλάξει αυτό. (γέλια)

Η Μπάρα του Sips στην Βαρκελώνη

> Τάσεις; Προσπαθώ να μείνω μακριά, ίσως γιατί το mentality μου, μου επιβάλλει να ψάχνω νέους δρόμους και όχι να ακολουθώ. Δεν το λέω εγωιστικά, είναι αυτό που ξέρω να κάνω καλύτερα. 

> Μου αρέσει ο κόσμος στα μπαρ να πίνει απλά και να απολαμβάνει την εμπειρία. Με τις αισθήσεις και το μυαλό του, όχι με το κινητό του τηλέφωνο. Λατρεύουμε να φτιάχνουμε ωραία ποτά, με έως τρία υλικά, όχι παραπάνω. 

Ένα από τα ποτά της λίστα στο μπαρ Sips της Βαρκελώνης

> Οι άνθρωποι της Nonino είναι ωραίοι, ταιριάζουμε σε πολλά. Ξεκινήσαμε να συνεργαζόμαστε πριν 7 χρόνια. Θεωρώ την γκράπα σπουδαίο προϊόν, εξίσου σημαντικό για τα cocktails όπως το τζιν και την βότκα. Έχουμε κοινές αξίες: Να είμαστε ανοιχτοί και γενναιόδωροι. 

> Στο άμεσο μέλλον, σκοπεύουμε να εγκαινιάσουμε το 'Esensia', έναν νέο χώρο στο 'Sips' που θα αποκαλύψει μία άλλη πτυχή του μπαρ. Θα το δείτε σύντομα.

* Φωτογραφίες: © Augusta Sagnelli/ @augustasagnelli

Ακολούθησε το Αθηνόραμα στο Facebook και το Instagram.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Bars & Clubs

Για bar hopping στη Λευκωσία

Η πρωτεύουσα της Κύπρου διαθέτει μια μπαρ σκηνή, με εντελώς δικά της χαρακτηριστικά και μπόλικες πινέζες που σερβίρουν κάτι παραπάνω από καλοφτιαγμένα ποτά.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
24/04/2024

WORLD OF Beer: Ετοιμάσου για 3 ημέρες γεμάτες μπίρα, μουσική και διασκέδαση!

Από τις 10 έως τις 12 Μαΐου 2024, ζήσε από κοντά τη μοναδική εμπειρία του μεγαλύτερου φεστιβάλ μπίρας στην Ελλάδα και απόλαυσε αμέτρητα είδη μπίρας από τις καλύτερες ζυθοποιίες της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Στο 'Island' κι αυτό το καλοκαίρι

Το hot spot της αθηναϊκής Ριβιέρας επανέρχεται για μία ακόμη σεζόν.

Το 'Baba Au Rum' παραδίδει την μπάρα του στο συριανό 'Theosis'

Ένα ξεχωριστό pop-up με δύο από τα κορυφαία ελληνικά μπαρ, την Τρίτη 23 Απριλίου.

Πρώτη ματιά στο 'Walk In Athens', το νέο μπαρ της Μαυρομιχάλη

Οι δημιουργοί του 'Line Athens' (Νο 12 στα The World's 50 Best Bars 2023) παρουσιάζουν ακόμη ένα πολύ ενδιαφέρον project, που μόλις άνοιξε τις πόρτες του στα Εξάρχεια.

Στο θεατρικό σουρεάλ του "L’ Alchimiste"

Όσο δεν παίρνει sui generis και ατμοσφαιρικό, αυτό το bistrot - cocktail bar των Carattoni αλλάζει τα δεδομένα στην πλατεία Καρύτση.

Οι Fideles "φέρνουν" το καλοκαίρι στο "Bolivar"

Το ιδιαίτερα δημοφιλές ντούο της melodic techno έρχεται στα εγκαίνια του "Bolivar" σηματοδοτώντας την εκκίνηση μιας εκρηκτικής σεζόν.