Παγκόσμια Ημέρα Ξινόμαυρου: 12 Οινοποιεία - 12 ετικέτες και οι γευστικοί συνδυασμοί τους

12 στάσεις σε Οινοποιεία, 12 ετικέτες και οι γευστικοί συνδυασμοί τους.

Ξινόμαυρο

Ο αμπελώνας της χώρας φυσικά και είναι υπερήφανος για το Ξινόμαυρο καθώς ανέδειξε πλήρως τον δυναμικό και ταυτόχρονα πολύπλευρο χαρακτήρα της αλλά και ολόκληρης της περιοχής που καλλιεργείται η οποία παράγει υψηλής ποιότητας κρασιά με προσωπικότητα και χάρη. Ένα ταξίδι σε περιοχές της Μακεδονίας όπου καλλιεργείται με πάθος και με μία εξωστρέφεια χαρακτηριστική, αρκεί για να κλέψεις κάτι από τη γοητεία του. Και αυτό γιατί το Ξινόμαυρο ταξιδεύει με επιτυχία στον διεθνή χάρτη, με το μέλλον του να διαφαίνεται πλούσιο όπως το χρώμα και το άρωμά του καθώς και πολλά υποσχόμενο.

Παγκόσμια Ημέρα Ξινόμαυρου

Η σημασία του Ξινόμαυρου στην αμπελοοινική κληρονομιά της χώρας είναι αξιοσημείωτη καθώς μαζί με την ποικιλία αγιωργίτικο όπου κύρια πατρίδα της είναι η Νεμέα (ΠΟΠ Νεμέα) αποτελούν τις δύο πιο δυναμικές ερυθρές ποικιλίες. Είναι μία πολύπλευρη ποικιλία και ικανή να δώσει κρασιά με ένα μεγάλο εύρος στυλ, από blanc de noir μέχρι ροζέ και βαθύ κόκκινο, αφρώδη ή μη, ξηρά ή γλυκά.

Το δημοφιλές "Ερυθρό του Βορρά" έχει αναδειχθεί σε μία πραγματική ντίβα του ελληνικού αμπελώνα με στιβαρή προσωπικότητα αλλά και με μακρά φινέτσα και αρχοντιά με πολλούς να θεωρούν ότι μοιάζει με Nebbiolo, την αγαπημένη ποικιλία από το Piedmont της βορειοδυτικής Ιταλίας. Πρόκειται για μία ποικιλία βέβαια που έχει εμφανιστεί με ποικίλα πρόσωπα για αυτό και επανπροσδιορίζεται συνεχώς και εξελίσσεται με ταχύτατο ρυθμό. Είναι μία πολυδιάστατη ποικιλία, η οποία μπορεί να παλαιώσει στο χρόνο και όσο παλαιώνει εξελίσσεται, αποκτά πολυπλοκότητα και μεγάλο αρωματικό βάθος.

Παγκόσμια Ημέρα Ξινόμαυρου

Οι ρίζες του Ξινόμαυρου είναι βαθιά στη Νάουσα, στη Γουμένισσα, στη Ραψάνη και στο Αμύνταιο. Βέβαια το ταξίδι αυτής της ποικιλίας συνεχίζεται στα Γρεβενά, στο Βελβεντό και στη Σιάτιστα. Όμως φτάνει έως τα Ιωάννινα, την Καστοριά και το Άγιο Όρος ενώ τα νότια σύνορα της ποικιλίας φαίνεται να είναι η Μαγνησία και τα Τρίκαλα.

Οι ΠΟΠ ζώνες του Ξινόμαυρου

Τέσσερις είναι οι περιοχές που θεωρούνται ΠΟΠ και καλλιεργείται το Ξινόμαυρο οι οποίες ενορχηστρώνουν ένα μακρύ οινικό αφήγημα και ταξίδι όπως μακρά είναι συνήθως και η επίγευση που αφήνει. ΠΟΠ λοιπόν περιοχές που δίνουν 100% Ξινόμαυρο είναι η Νάουσα, το Αμύνταιο, η Ραψάνη και η Γουμένισσα. Στη Ραψάνη οι οινόφιλοι ανακαλύπτουν όμως και ενδιαφέρουσες "αναμείξεις και συναντήσεις" καθώς η ερυθρή ποικιλία αναμιγνύεται τολμηρά με τις ποικιλίες Κρασάτο και Σταυρωτό.

Τα αρώματα του τολμηρά και μεθυστικά

Παγκόσμια Ημέρα Ξινόμαυρου

Τα αρώματα της συγκεκριμένης ποικιλία ολοκληρώνουν ξεκάθαρα την εικόνα του πολυσυζητημένου Ξινόμαυρου. Με κύριους πρωταγωνιστές να αναδύονται τα κόκκινα φρούτα όπως εκείνα της φράουλας, του κερασιού, ο βύσσινο, το δαμάσκηνο, της τομάτας αλλά και της μαύρης ελιάς. Στη παλαιωμένη, τώρα, εκδοχή του τα μπαχάρια, τα αποξηραμένα φρούτα, οι νότες βανίλιας, σοκολάτας, κανέλας και καπνού δίνουν στο κρασί μία προσωπικότητα φλογερή αλλά ταυτόχρονα και φινετσάτη.

Tα κρασιά από Ξινόμαυρο έχουν μία πολυπλοκότητα που εντυπωσιάζει όπως και η συγκεκριμένη ποικιλία, η οποία απαιτεί αμέριστη αφοσίωση και πίστη, τόσο από τους οινοποιούς όσο και από αυτούς που το δοκιμάζουν.

Η προσωπικότητά του είναι ιδιαίτερα έντονη, τολμηρή πολλές φορές και επιθετική. Ο συνδυασμός υψηλής οξύτητας και φαινολικού πλούτου δίνει στα κρασιά από Ξινόμαυρο τη δυνατότητα να παλαιώσουν για μεγάλο χρονικό διάστημα ή ακόμα, σε κάποιες περιπτώσεις, και για δεκαετίες. Το πλούσιο άρωμα και χρώμα του, δε, καθώς και οι ισχυρές τατίνες που ξεμυαλίζουν δημιουργούν μία μοναδική και αυθεντική οινική εμπειρία με υπογραφή.

12 στάσεις σε Οινοποιεία και Κτήματα

Το φθινοπωρινό & χειμερινό τοπίο επιβάλλει ένα ποτήρι κρασί αποκλειστικά από Ξινόμαυρο. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ξινόμαυρου, λοιπόν, δοκίμασε 12 εκλεκτές ετικέτες μονοποικιλιακές ή blend και σχεδίασε το δικό σου food pairing.

Στάση 1η: Κτήμα Χατζημιχάλη

Eτικέτα: Κάβα Δρυός 2016

Κτήμα Χατζημιχάλη

Ένα κρασί με εκλεκτή χάρη. Η "Κάβα Δρυός 2016" αποτελεί μία σοβαρή υπόθεση, δημιούργημα τριών ποικιλιών, 90% Cabernet Sauvignon, 5% Merlot & 5% Ξινόμαυρο. Πρόκειται για ένα ΠΓΕ προιόν, άριστα εξελιγμένο και πολύπλοκο. Αναδεύοντας διακρίνεις ένα μέτριο προς βαθύ ρουμπινί χρώμα ενώ μυρίζοντας αντιλαμβάνεσαι πλήρως την βελούδινα μπαχαράτη προσωπικότητα με προβάδισμα να έχει το μοσχοκάρυδο, η σοκολάτα και η γλυκόριζα. Σαφώς τα αποξηραμένα σκούρα άνθη με τόνους στιλβωμένου παλιού δέρματος περιστοιχίζουν το φρούτο ώριμου δαμάσκηνου, maraschino ενώ τα τσαγένια και γήινα στοιχεία να έπονται. Το στόμα είναι πλούσιο, η οξύτητα είναι διεισδυτική με έντονη ενέργεια και με ισχυρές ζουμερές τανίνες να υποδηλώνει ένα κρασί δυναμικό & φλογερό.

To συνδυάζεις: Αξίζει να συνδυαστεί με αλλαντικά ωρίμανσης, παλαιωμένα κίτρινα σκληρά τυριά, με tagliata από rib eye σεβαστού χρόνου ξηράς ωρίμανσης, αρνίσιο κεμπάπ καθώς και σουτζουκάκια με έντονα μπαχαρικά.

Στάση 2η: Κτήμα Οινογένεσις

Δέκα - Ερυθρός 2011

Παγκόσμια Ημέρα Ξινόμαυρου

Mία φιάλη με άριστα το "Δέκα". Αποκλειστικά εμπνευσμένο από το Οινοποιείο Οινογένεσις εκεί στη Δράμα που μοιάζει με τα Παλιά Μακεδονίτικα Αρχοντικά. Ανάμεσα σε πλούσιους βιολογικούς αμπελώνες σε μία περιοχή με ένα μικροκλίμα μοναδικό, το κρασί "Δέκα 2011" ψιθυρίζει μία από τις πιο εκλεκτές ιστορίες. Το σίγουρο είναι ότι θα εντυπωσιαστείς από την πολυπλοκότητα των αρωμάτων και τον ρωμαλέο χαρακτήρα του. Με 50% Merlot και 50% Ξινόμαυρο, ποικιλίες που ένωσαν τις δυνάμεις τους για να προσφέρουν στο ποτήρι σου κάτι το εξαιρετικό. Τα αρώματα από σκούρα φρούτα, σοκολάτας ,καπνού πίπας, γλυκό μπαχάρι, δαμάσκηνο, κεράσι, καρύδι και φουντούκι κάνουν την πιο ενδιαφέρουσα αίσθηση με την νότες βανίλιας, καραμέλας, μανιταριού και σάλτσα τομάτας να το απογειώνουν. Όσο παραμένει δε στο ποτήρι μαρτυρά και την περίτεχνη πληθωρικότητα του. Το "Δέκα 2011” έχει περάσει 24 μήνες σε βαρέλια από 3 επιλεγμένα δάση, είναι ένας φιλτράριστος οίνος και σερβίρεται σε καράφα, με αερισμό τουλάχιστον μιας ώρας.

Το συνδυάζεις: Στα "must" της υπόθεσης συγκαταλέγονται τα ώριμα και ημίξηρα αλλαντικά, τα παλαιωμένα κίτρινα τυριά, οι καπνιστές μπριζόλες, κυνήγια, osso buco και αρνάκι καρέ.

Στάση 3η: Κτήμα Βιβλία Χώρα

Ετικέτα: Γουμένισσα Μικρό Κτήμα Τίτου

H κομψή και ευγενική "Γουμένισσα" είναι ένα κρασί όλο χάρη και γεύση. Γεννήθηκε στο Μικρό Κτήμα Τίτου που βρίσκεται στους πρόποδες του όρους Πάικου, δίπλα στον ποταμό Σείριο με τα αμπέλια να περιτριγυρίζονται από υπεραιωνόβιες βελανιδιές και το τοπίο, αλλά και το μικροκλίμα που συνθέτουν να είναι απλά μαγευτικό. Με χαρμάνι από Ξινόμαυρο – Νεγκόσκα και με ένα κρασί που παλαιώνει για 12 μήνες σε παλιά δρύινα βαρέλια με το αποτέλεσμα να είναι κάτι περισσότερο από φίνο, τοματένιο και φρουτώδες. Και έχοντας ήδη το ποτήρι μπροστά σου αντικρύζει αυτό το μέτριο ρουμπινί χρώμα και ταυτόχρονα έρχεσαι αντιμέτωπος με αρώματα όπως αυτά της φράουλας, του βύσσινου, της μαρμελάδας, της τομάτας, της λεβάντας αλλά και της βανίλιας, του δεντρολίβανου και των φύλλων ελιάς. Με το σώμα της "Γουμένισσας" να είναι μέτριο, με την οξύτητα τραγανή και με τις τανίνες να είναι μεταξένιες ενώ το στόμα πλούσιο από ζουμερά κόκκινα φρούτα, βότανα, βανίλια και νότες πιπεριού.

Το συνδυάζεις: Απόλυτα ταιριαστό με την αγαπημένη συνήθεια που δεν είναι άλλη από τα μακαρόνια με κιμά. Μην ξεχάσεις να το συνδυάσεις επίσης με κοκκινιστά σουτζουκάκια αλλά και με μοσχαρίσια μάγουλα με κρέμα καπνιστής μελιτζάνας.

Στάση 4η: Κτήμα Τέχνη Οίνου

Ετικέτα: Ήδυσμα Δρυός Xi

Παγκόσμια Ημέρα Ξινόμαυρου

Σε αυτή την φιάλη ξετυλίγεται όλη η δυναμική της Δράμας. Η ετικέτα "Ήδυσμα Δρυός Xi" φέρνει τα "πάνω κάτω" γιατί πολύ απλά είναι μεγαλεπήβολη, με το terroir της περιοχής να αγκάλιασε τελικώς την ποικιλία η οποία εκφράζεται μέσα από το συγκεκριμένο κρασί, καταπληκτικά. Το κρασί ζύμωσε και ωρίμασε σε γαλλικά δρύινα βαρέλια, το 50% καινούργια, για 12 μήνες με το αποτέλεσμα να είναι πλούσιο και να καταφέρνει να συνδυάσει τόσο τη μοντέρνα όσο και την ρουστίκ σχολή του Ξινόμαυρου σε μια μόνο γουλιά. Το βαθύ ρουμπινί χρώμα του είναι το χαρακτηριστικό του ενώ στη μύτη τα αρώματα από μαρμελάδα κεράσι, φράουλα,δαμάσκηνου και βύσσινου τα οποία πλαισιώνονται από νότες βανίλιας, κανέλας, πιπεριού και φύλλων τομάτας είναι εντυπωσιακά. Το στόμα θα το διακρίνεις πλούσιο με μία μέτρια (+) οξύτητα και ώριμες τανίνες να στροβιλίζονται. Τα ζουμερά κόκκινα και μαύρα φρούτα τα οποία μπλέκονται με μπαχάρια αλλά και με νύξεις τομάτας και μαύρης ελιάς ολοκληρώνουν το αποτέλεσμα.

Το συνδυάζεις: Άκρως ανεπανάληπτο το combination με γιουβέτσι (μοσχάρι ή αρνί), με τον παραδοσιακό μουσικά καθώς και με τα μοσχαρίσια μάγουλα με πουρέ μελιτζάνας.

Διαβάστε Επίσης

Στάση 5η: Οινοποιείο Boutari Γουμένισσα

Ετικέτα: Γουμένισσα

Παγκόσμια Ημέρα Ξινόμαυρου

Είναι ΠΟΠ, είναι η "Γουμένισσα" του Boutari. Άλλωστε με το συγκεκριμένο κρασί, το οινοποιείο ανέδειξε πλήρως την αμπελουργική ζώνη της περιοχής. Με 70% Ξινόμαυρο και με 30% Νεσκόσκα, με ωρίμανση περίπου 12 μήνες αλλά και με το δυναμικό παλαίωσης να κυμαίνεται στα 6-7 χρόνια, η συγκεκριμένη ετικέτα κάνει θαύματα. Το έντονο ερυθρό του χρώμα με ιώδεις ανταύγειες εμφανίζεται στο ποτήρι σου όπου μόλις πλησιάσεις την μύτη το πλούσιο άρωμα ώριμων φρούτων παντρεύεται αρμονικά με τα αρώματα της παλαίωσης όπως ξύλο και κανέλα προσδίδοντας φυσικά κάτι το πολύπλοκο. Οι τανίνες του είναι μαλακές και βελούδινες ενώ η επίγευση μακρά και ευχάριστη.

Το συνδυάζεις: Λατρευτοί συνδυασμοί αναδεικνύονται το κότσι με ξηρούς καρπούς και σταφίδες αλλά και τα αρνίσια παιδάκια. Προτίμησε επίσης να το ταιριάξεις με μία παλαιωμένη γραβιέρα ή μία ξινομυζήθρα και δεν θα χάσεις.

Στάση 6η: Κτήμα Γεροβασιλείου

Ετικέτα: Ξινόμαυρο Ροζέ

Παγκόσμια Ημέρα Ξινόμαυρου

Το "ξεμυαλιστικό" "Ξινόμαυρο Ροζέ" του Κτήματος Γεροβασιλείου σίγουρα ξεμυαλίζει. Με ένα εξωτικό ροζέ χρώμα εμφανίζεται στο ποτήρι σου με ένα άρωμα εξωστρεφές που τα τροπικά φρούτα όπως το passion fruit και το mango επικοινωνούν στα ίσα με τα κόκκινα όπως τα κεράσια και τα cranberries. Το στόμα σου με το συγκεκριμένο ροζέ είναι εντυπωσιακά ζωηρό, με αισθητή δροσιστική οξύτητα και αρκετό σώμα αφήνοντας μία μακρά επίγευση.

Το συνδυάζεις: Άριστα συνδυάζεται με ένα ταιλανδέζικο πιάτο, με κριθαρότο γαρίδας ή καραβίδας, με αχνιστά όστρακα, με τα ακαταμάχητα γεμιστά αλλά και τα φημισμένα λαδερά. Αξίζει επίσης να το συνοδεύεις με λευκά κρέατα κυρίως λεμονάτα και με λευκά τυριά.

Στάση 7η: Κτήμα Χατζηβαρύτη

Ετικέτα: Migma Petnat Rose

Παγκόσμια Ημέρα Ξινόμαυρου

Κρασί με βάθος και δικό του αποκλειστικά χαρακτήρα. Προέρχεται από 70% Νεγκόσκα και 30% Ξινόμαυρο με το αποτέλεσμα στο ποτήρι να στέκει συναρπαστικό. Ο αμπελώνας όπου και καλλιεργείται είναι γραμμικός βιολογικός στη περιοχή της Γουμένισσας σε υψόμετρο περίπου 700 μέτρα. Ένα αφρώδες κρασί το οποίο παλαιώνει 6 μήνες με τις οινολάσπες στα μπουκάλια. Διαθέτει ένα πλούσιο και έντονο ροζ χρώμα. Στη μύτη είναι φρουτώδες με ευχάριστο άρωμα κερασιού και φράουλας ενώ στο στόμα είναι γεμάτο με τραγανή οξύτητα και καλοσχηματισμένες μπουρμπουλήθρες.

Το συνδυάζεις: Θα αγαπήσεις παραπάνω το "Migma Petnat Rose" αν αποφασίσεις να το συνδυάσεις με όστρακα καθώς και με επιλεγμένα θαλασσινά. Επίσης τα λατρευτά ελληνικά λαδερά είναι μία υπέροχη επιλογή για να το απολαύσεις.

Διαβάστε Επίσης

Στάση 8η: Oινοποιείο Μαρκοβίτη

Ετικέτα: Xinomavro Rose 2022

Παγκόσμια Ημέρα Ξινόμαυρου

Μία διαφορετική ροζέ εκδοχή του Ξινόμαυρου απευθείας από την Νάουσα συστήνεται. Αποτελεί δημιούργημα του νεαρού Μάρκου Μαρκοβίτη που συνεχίζει για 3η επιπλέον γενιά το ιστορικό οινοποιείο το οποίο βρίσκεται ανάμεσα σε 140 στρέμματα ενιαίου αμπελώνα το οποίο φυτεύτηκε το 1972. Στο ποτήρι σου διακρίνεις ένα απαλό ροζέ με απαλές πορτοκαλί ανταύγειες ενώ στη μύτη τα αρώματα από κεράσι, αποξηραμένο κράνμπερι, φράουλα, ροδοπέταλα, βανίλια καθώς και νότες φρέσκιας τομάτας έχουν την τιμητική τους. Το στόμα διαγράφεται fresh με μία δροσιστική οξύτητα που σαγηνεύει. Το Xinomavro Rose 2022 προέρχεται από 100% ποικιλία Ξινόμαυρο και έχει δεχτεί παλαίωση 3 περίπου χρόνια.

Το συνδυάζεις: Εκπληκτική η επιλογή να το συνδυάσεις με μελιτζάνες γεμιστές με κοκκινιστό κρέας και να "πασπαλίσεις" με φρέσκια φέτα. Επίσης τα λαδερά αποτελούν μία "άχαστη" πρόταση ενώ "must" είναι και τα ζυμαρικά με τόνο σε τοματένια σάλτσα

Στάση 9η: Οινοποιείο Μοσχόπολις

Ετικέτα: AIORA 2022

Παγκόσμια Ημέρα Ξινόμαυρου

Στη συγκεκριμένη περίπτωση περνάμε σε ένα blend από Μαυροτράγανο, Ξινόμαυρο, και Syrah το οποίο θα σου δημιουργήσει τελικώς και ένα "blend" συναισθημάτων. Ένα ακαταμάχητο κρασί όπου το ζούμερο κόκκινο φρούτο, η διακριτική γήινη διάσταση και ο πικάντικος χαρακτήρας, θα σε κερδίσουν σίγουρα από την πρώτη γουλιά. Στο ποτήρι σου θα ανακαλύψεις ένα έντονο πορφυρό χρώμα που "εγκλωβίζει" ενώ στη μύτη τα αρώματα από βύσσινο, μαρμελάδα κεράσι, μούρου, δαμάσκηνου καθώς και του πράσινου πιπεριού ολοκληρώνουν το σύνολο. Στο στόμα δε αντιλαμβάνεσαι μεταξένιες τανίνες και μία τραγανή οξύτητα που έχει φυσικά γούστο. To "Aiora"είναι ένα κρασί εκρηκτικό όπως και οι 3 ποικιλίες από τις οποίες και δημιουργείται.

Το συνδυάζεις: Νοστιμότατη πρόταση είναι το ψάρι πλακί κατά προτίμηση, ο μπακαλιάρος συνοδευόμενος με φρέσκια τομάτα, το χοιρινό στο φούρνο με δαμάσκηνα και κυδώνια, με μοσχαρίσιο νουά με πορτοκάλι αλλά και με ζυμαρικά με έντονες κόκκινες σάλτσες.

Στάση 10η: Κτήμα Άλφα

Ετικέτα: Reserve Vieilles Vignes Single Block "Παλαιά Κλήματα"

Παγκόσμια Ημέρα Ξινόμαυρου

Με χαρακτήρα ακαταμάχητο. Γεννημένο στο αμπελοτόπι "Αμπέλια" του Αμυνταίου που καλύπτει περίπου 37,10 στρέμματα, σε υψόμετρο 647 μέτρων με βορειοδυτικό προσανατολισμό, το Reserve αποτελεί ένα πραγματικό σταθμό. Το "Reserve Vieilles Vignes Single Block" παραμένει 24 μήνες σε επιλεγμένα, νέα, λεπτόκοκκα, γαλλικά δρύινα βαρέλια Allie – Jupilles, λευκού καψίματος (ατμός) και 12 μήνες στη φιάλη. Δε φιλτράρεται και δεν υφίσταται απολύτως καμία κατεργασία πριν την εμφιάλωση. Οι δυνατότητες παλαίωσης στο συγκεκριμένο κρασί είναι μεγάλες. Στον οινόφιλο, σε πρώτη εικόνα, συστήνεται με λαμπερό ρουμπινί χρώμα και με έντονες ερυθρές ανταύγειες. Πρόκειται για σύνθετο μπουκέτο με χαρακτηριστικά αρώματα, μπαχαρικών, αποξηραμένου δαμάσκηνου και ντομάτας. Γεμάτο στόμα, εξαιρετικής ποιότητας φαινολικό δυναμικό, με ισορροπημένη οξύτητα και μακράς διάρκειας επίγευση.

Το συνδυάζεις: Mε απόλυτη αρμονία συνδυάζεται με ψητά κρέατα ή μαγειρεμένα σε πλούσια σάλτσα τομάτας. Επιλογές όπως κρεατόπιτες και ώριμα λιπαρά τυριά, ελαφρώς πικάντικα, συγκαταλέγονται στα "must".

Στάση 11η: Κτήμα Θυμιόπουλου

Ετικέτα: Rose de Xinomavro

Παγκόσμια Ημέρα Ξινόμαυρου

Ένα κρασί με μέλλον. Το "Rose de Xinomavro" φωνάζει από μακριά την καταγωγή του αφού τα αρώματα τομάτας σου τρυπάνε τη μύτη από την πρώτη στιγμή. Στο στόμα η Ξινόμαυρη φύση του είναι παραπάνω από φανερή αφού έχει απίστευτη δομή με τανική υπόσταση και τραγανή οξύτητα. Σε αυτό μάλλον συμβάλει και η παραμονή του σε παλιό δρύινο βαρέλι για 3 μήνες. To "Rose de Xinomavro" ζητά πλάι του αυθεντικές γαστρονομικές προτάσεις με το αποτέλεσμα να εκτοξεύει όλες τις αισθήσεις. Με μύτη απόλυτα εκφραστική με τα αρώματα της μαρμελάδας φράουλα και της τομάτας να κυριαρχούν. Ζαχαρωμένα πέταλα τριαντάφυλλου, κεράσι, σμέουρο, καραμέλα και νύξεις κυδωνιού συνθέτουν ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον αποτέλεσμα. Στο στόμα είναι μέτριου όγκου, με ανεπαίσθητες, απαλές τανίνες και τραγανή οξύτητα που ισορροπεί τέλεια με τη λιπαρή αίσθηση. Ώριμη φράουλα, γλυκό κεράσι, καραμέλα, λιαστή τομάτα και πικάντικες μπαχαρένιες νότες γεμίζουν το στόμα σε κάθε γουλιά.

Το συνδυάζεις: Το συγκεκριμένο κρασί αξίζει πολύ να κάνει "παρέα" με πιάτα όπως ψητό τόνο, θαλασσινά αλλά και τα αγαπημένα λαδερά της ελληνικής κουζίνας.

Στάση 12η: Οινοποιείο Τσάνταλη

Ετικέτα: Rapsani Reserve

Παγκόσμια Ημέρα Ξινόμαυρου

Μία κορυφαία συνάντηση αναδύεται από το "Rapsani Reserve". Προέρχεται από αμπελοτόπια της περιοχής της Ραψάνη όπου βρίσκονται σε υψόμετρο 250 – 500 μέτρα με τον τρύγο του να συμβαίνει από τα τέλη Σεπτεμβρίου μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου και αποκλειστικά με το χέρι. Ο ερυθρός αυτός θησαυρός ο οποίος "γεννήθηκε" από τη μοναδική συνάντηση τριών ποικιλιών, του Ξινόμαυρου του Σταυρωτού και του Κρασάτου ωριμάζει 12 μήνες σε βαρέλια από γαλλική δρυ 300 λίτρων και παλαιώνει 12 μήνες τουλάχιστον στη φιάλη. Εντυπωσιάζει με το βαθύ ερυθρό χρώμα του προσφέροντας αρώματα βατόμουρου και δαμάσκηνου με διακριτικές νότες καπνού, δέρματος και γλυκόριζας. Στο στόμα στέκει στρογγυλό και πλούσιο με ισορροπημένη οξύτητα και πραγματικά μεταξένιες τανίνες ενώ η επίγευση του είναι εξαιρετικά επίμονη.

Το συνδυάζεις: Επίλεξε να το συνδυάσεις με κόκκινα κρέατα, χειροποίητα αλλαντικά καθώς με επιλεγμένα σκληρά τυριά που θα απογειώσουν συνολικά τη γεύση.

Η ιδανική θερμοκρασία για να σερβίρουμε το Ξινόμαυρο

Εξαιρετικά σημαντικό ζήτημα είναι η θερμοκρασία σερβιρίσματος καθώς αποτελεί ένα σπουδαίο στοιχείο που κάνει την απόλαυση να διαρκεί και να επιμένει. Οι ερυθρές εκδοχές καλό είναι πριν σερβιριστούν, να διατηρηθούν στο ψυγείο για περίπου 30 λεπτά και στη συνέχεια η φιάλη οπωσδήποτε να τοποθετηθεί σε μία σαμπανιέρα με νερό και λίγο πάγο ώστε το κρασί να παραμείνει δροσερό σε μία θερμοκρασία περίπου 12-15 βαθμούς. Όσον αφορά τα ροζέ, λευκά και αφρώδη Ξινόμαυρα, καλό είναι να παγώσουν καλά στο ψυγείο ενώ όταν ανοιχτούν και σερβιριστούν, θα πρέπει να τοποθετηθούν σε μία σαμπανιέρα με αρκετό πάγο και νερό.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Bars & Clubs

Για bar hopping στη Λευκωσία

Η πρωτεύουσα της Κύπρου διαθέτει μια μπαρ σκηνή, με εντελώς δικά της χαρακτηριστικά και μπόλικες πινέζες που σερβίρουν κάτι παραπάνω από καλοφτιαγμένα ποτά.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
24/04/2024

WORLD OF Beer: Ετοιμάσου για 3 ημέρες γεμάτες μπίρα, μουσική και διασκέδαση!

Από τις 10 έως τις 12 Μαΐου 2024, ζήσε από κοντά τη μοναδική εμπειρία του μεγαλύτερου φεστιβάλ μπίρας στην Ελλάδα και απόλαυσε αμέτρητα είδη μπίρας από τις καλύτερες ζυθοποιίες της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Στο 'Island' κι αυτό το καλοκαίρι

Το hot spot της αθηναϊκής Ριβιέρας επανέρχεται για μία ακόμη σεζόν.

Το 'Baba Au Rum' παραδίδει την μπάρα του στο συριανό 'Theosis'

Ένα ξεχωριστό pop-up με δύο από τα κορυφαία ελληνικά μπαρ, την Τρίτη 23 Απριλίου.

Πρώτη ματιά στο 'Walk In Athens', το νέο μπαρ της Μαυρομιχάλη

Οι δημιουργοί του 'Line Athens' (Νο 12 στα The World's 50 Best Bars 2023) παρουσιάζουν ακόμη ένα πολύ ενδιαφέρον project, που μόλις άνοιξε τις πόρτες του στα Εξάρχεια.

Στο θεατρικό σουρεάλ του "L’ Alchimiste"

Όσο δεν παίρνει sui generis και ατμοσφαιρικό, αυτό το bistrot - cocktail bar των Carattoni αλλάζει τα δεδομένα στην πλατεία Καρύτση.

Οι Fideles "φέρνουν" το καλοκαίρι στο "Bolivar"

Το ιδιαίτερα δημοφιλές ντούο της melodic techno έρχεται στα εγκαίνια του "Bolivar" σηματοδοτώντας την εκκίνηση μιας εκρηκτικής σεζόν.