Και τι να περιμένουμε από τα φετινά 'Φυσικά Fysika';

Μία κουβέντα με τους Μάνο Νικολάου, Εύα Μπολολιά και Στέργιο Τεκερίδη, λίγο πριν τη φετινή έκθεση στο πρώην Χρηματιστήριο Αθηνών.

Οι διοργανωτές του Φυσικά Fysika δίνουν συνέντευξη στο Αθηνόραμα

Στις 5 Νοεμβρίου και για μία ολόκληρη Κυριακή, το πρώην Χρηματιστήριο Αθηνών (Σοφοκλέους) θα αποτελέσει το τερέν για μια πολύχρωμη γιορτή του κρασιού, με απόλυτο focus στις φυσικές οινοποιήσεις. Το ΦΥΣΙΚΑ FYSIKA, η πρώτη έκθεση που ασχολείται αποκλειστικά με φυσικά κρασιά έρχεται στην πρωτεύουσα. Λίγο πριν συμβεί αυτό, η ομάδα πίσω από τη διοργάνωση -Μάνος Νικολάου (Oenosophy), Εύα Μπολολιά και Στέργιος Τεκερίδης (Τανίνη Αγάπη Μου)- μιλούν για το φεστιβάλ, το κρασί στη χώρα μας και το οινικό μέλλον στο 'α'.

> Φυσικά Fysika 2023 λοιπόν. Τι να περιμένουμε από τη φετινή έκθεση; Τι θα αλλάξει σε σχέση με την προηγούμενη φορά;

Πολλά περισσότερα κρασιά! Η εναρκτήρια διοργάνωση του ΦΥΣΙΚΑ FYSIKA έγινε πέρυσι στην Θεσσαλονίκη με 28 παραγωγούς και πάνω από 100 κρασιά. Φέτος, στο Πρώην Χρηματιστήριο Αθηνών, θα μας τιμήσουν με την παρουσία τους 50 παραγωγοί από όλη τη χώρα, οπότε και ο αριθμός των κρασιών ανεβαίνει εκθετικά. Επίσης, φέτος θα συμμετάσχουν στην έκθεση 2 οινοποιεία εκτός Ελλάδος. Αυτό που πραγματικά οραματιζόμαστε είναι μια έκθεση φυσικών κρασιών της ευρύτερης περιοχής της Μεσογειακής Λεκάνης και των Βαλκανίων.

'Εκθεση κρασιού ΦΥΣΙΚΑ FYSIKA 2023 2

> Δίνετε μεγάλο βάρος και στη βιωσιμότητα, που είναι κάτι πολύ σημαντικό και παρατηρούμε πως πλέον εφαρμόζεται σε όλο το φάσμα του κόσμου της γεύσης και του ποτού. Είναι εύκολο και απόλυτα εφικτό κάτι τέτοιο;

Σε επίπεδο ευαισθητοποίησης και επιλογών, είναι πιο εύκολο από ότι ήταν πριν από μερικά χρόνια. Πλέον υπάρχουν λύσεις για ανακύκλωση όλων των υπολειμμάτων της διοργάνωσης από τα γυάλινα μπουκάλια μέχρι τους φελλούς και τα αποτσίγαρα. Ωστόσο, η ανακύκλωση είναι το τελευταίο στάδιο των αρχών της ιεραρχίας ρύπων (reduce - reuse - recycle). Το πρώτο είναι η μείωση της παραγωγής κάτι που φαντάζει πραγματικά ανέφικτο. Φέτος ως διοργάνωση κάνουμε ένα άλμα πίστης, ζητώντας από τους επισκέπτες μας να επιστρέψουν κατά την έξοδό τους το γυάλινο ποτήρι τους και να λάβουν πίσω ένα μικρό αντίτιμο.

Φυσικά Fysika_Η Εύα Μπολολιά και ο Στέργιος Τεκερίδης
Η Εύα Μπολολιά και ο Στέργιος Τεκερίδης.

Με αυτό τον τρόπο, στην επόμενη διοργάνωση θα έχουμε καταφέρει να παράξουμε όντως λιγότερο σε ένα αντικείμενο - βασικό εργαλείο της έκθεσης, που ενδεχομένως να έμενε ξεχασμένο σε κάποιο ντουλάπι.

> Η ιδέα για τις παράλληλες δράσεις του Φυσικά Fysika πώς γεννήθηκε και τι πιστεύετε πως θα προσφέρει στο κοινό;

Η ιδέα για τις παράλληλες δράσεις γεννήθηκε από την επιθυμία μας για συμπράξεις και συνεργασίες με ανθρώπους που μοιράζονται κοινές αξίες με εμάς, κάνοντας έτσι τη διοργάνωση πιο εξωστρεφή. Οι δράσεις αφορούν κυρίως ειδικά διαμορφωμένα μενού για wine pairing και οινοπαρουσιάσεις σε αγαπημένα εστιατόρια και στέκια της πόλης, προσφέροντας στο κοινό την ουσία των φυσικών κρασιών - ότι πρόκειται για κατεξοχήν γαστρονομικά κρασιά με βάθος. Στο τέλος της ημέρας, το ΦΥΣΙΚΑ FYSIKA δεν είναι τίποτα άλλο παρά μια γιορτή του κρασιού, οπότε οφείλουμε να φωνάξουμε όλους τους φίλους μας να γιορτάσουν μαζί μας.

Διαβάστε Επίσης

> Τι είναι αυτό που πρέπει να γνωρίζει το ευρύ κοινό για το φυσικό κρασί, ειδικά από τη στιγμή που οι προδιαγραφές δεν είναι ακόμη ξεκάθαρες βάσει κάποιου νομοθετικού πλαισίου;

Καταρχάς μια προτροπή - να μην το φοβηθεί. Συνηθίσαμε να ορίζουμε ως "κρασί” το τεχνητό κρασί, αυτό δηλαδή που έχει υποστεί παρεμβάσεις, με αποτέλεσμα η πραγματική φύση του κρασιού να μας ξενίζει. Μιλάμε για κρασιά χωρίς χρήση θειώδους, αφιλτράριστα, με γηγενείς ζύμες αντί για εμπορικές τα οποία προέρχονται από βιολογικούς ή και βιοδυναμικούς αμπελώνες. Ο ρόλος του οινοποιού/ παραγωγού έχει τεράστια σημασία σε αυτές τις οινοποιήσεις. Όπως είπε και ο κος. Γεώργας (οινοποιός από την Οικογένεια Γεώργα) στο πρώτο μας podcast, είναι σαν να παρακολουθείς έναν άρρωστο για να τον γιατρέψεις, δε φεύγεις στιγμή από πάνω του. Τα φυσικά κρασιά είναι 'χειροποίητες' δημιουργίες.

Φυσικά Fysika_Ο Μάνος Νικολάου
Ο Μάνος Νικολάου.

> Πώς αξιολογείτε το ολοένα και μεγαλύτερο ενδιαφέρον για το κρασί γενικότερα και για το φυσικό κρασί ειδικότερα στη χώρα μας; Με ποιο τρόπο έχετε παρατηρήσει να αλλάζει η αντιμετώπιση -ειδικά προς τα natural- τα τελευταία χρόνια;

Νομίζω είναι θέμα πρόσβασης των φυσικών κρασιών και αντιμετώπισης του κρασιού εν γένει. Όσο πιο προσβάσιμα είναι τα φυσικά κρασιά στο κοινό, τόσο θα κερδίζουν μια θέση στις επιλογές του. Όσο πιο απλά αντιμετωπίζουμε το κρασί, τόσο ο κόσμος θα το προτιμάει. Ούτως ή άλλως συζητάμε για ένα αγαθό βαθιά ριζωμένο στην ελληνική κουλτούρα. Το κρασί αποτελούσε και εξακολουθεί να αποτελεί μέσο συνεύρεσης ατόμων.

> Παρατηρούμε μία γενικότερα πολύ πιστή κοινότητα γύρω από το φυσικό κρασί στη χώρα πια. Πού πιστεύετε πως οφείλεται αυτό;

Η κοινότητα του φυσικού κρασιού έχει πολλά κοινά με τους παραγωγούς του. Αγαπούν το αυθεντικό, επιζητούν πρωτογενείς γεύσεις, σέβονται το περιβάλλον. Επίσης, εκτιμούν τον κόπο των παραγωγών και τιμούν τις πρακτικές τους. Τα στοιχεία αυτά φέρνουν κοντά τους λάτρεις του φυσικού κρασιού και ενισχύουν τους δεσμούς της κοινότητάς τους. Επιπλέον, είναι κοινά αποδεκτό ότι άπαξ και μπεις στον κόσμο του φυσικού κρασιού, δύσκολα γυρίζεις πίσω.

Φυσικά Fysika_Η αφίσα του φεστιβάλ

> Θεωρείτε πως σήμερα πίνουμε καλύτερο κρασί από ποτέ; Αν ναι, ποιοι παράγοντες βοήθησαν προς αυτή την κατεύθυνση;

Σίγουρα γίνονται σταθερά βήματα προς αυτήν την κατεύθυνση. Η νέα γενιά των οινοποιών, με εξειδικευμένες σπουδές αλλά και με την πολύτιμη εμπειρία των παλαιότερων, τολμά, καινοτομεί και παράγει κρασιά κορυφαίας ποιότητας. Άλλος σημαντικός παράγοντας, είναι οι ίδιες οι συνθήκες της αγοράς, οι οποίες ωθούν τους οινοποιούς να αναζητούν εναλλακτικά κοινά και δίκτυα διανομής για τα προϊόντα τους. Εκεί τίθενται πολύ υψηλές προδιαγραφές, στις οποίες οι οινοποιοί καλούνται να ανταποκριθούν, αν θέλουν να διεισδύσουν και να γίνουν αποδεκτοί. Τέλος, δε θα πρέπει να παραγνωρίζουμε όλους τους υπόλοιπους "αφανείς ήρωες” που με τις γνώσεις και την κατάρτισή τους συμβάλλουν στη βελτίωση του τελικού προϊόντος (οινολόγοι, σύμβουλοι, εισαγωγείς κλπ).

> Πού βρίσκονται αυτή τη στιγμή, κατά τη γνώμη σας, οι Έλληνες παραγωγοί όσον αφορά το φυσικό κρασί;

Θεωρώ ειλικρινά ότι βρίσκονται σε πολύ υψηλό επίπεδο. Οι πρωτοπόροι του φυσικού κρασιού στην Ελλάδα, έχουν ανοίξει το δρόμο και έχουν θέσει ψηλά τον πήχη και για τους επόμενους. Το φυσικό κρασί δεν είναι μόδα για να φύγει. Διαχρονικά υπήρχε και θα υπάρχει, γιατί αυτός είναι ο παραδοσιακός τρόπος να φτιάχνεις κρασί. Αυτό ωστόσο απαιτεί συνέπεια, επιμονή, προσήλωση και προσαρμοστικότητα. Και αυτά είναι στοιχεία που κατέχουν σίγουρα οι Έλληνες παραγωγοί.

Διαβάστε Επίσης

> Πώς βλέπετε το μέλλον του φυσικού κρασιού στην Ελλάδα;

Ως διοργάνωση αλλά και ατομικά ο καθένας μας, τιμούμε και αγαπάμε τους Έλληνες οινοποιούς. Αναγνωρίζουμε τον κόπο τους και τη δυσκολία να καλλιεργείς και να οινοποιείς με φυσικό τρόπο. Τα εμπόδια είναι πολλά και συχνά ανυπέρβλητα, όπως είδαμε και από τις πρόσφατες φυσικές καταστροφές. Αρκετοί από τους συμμετέχοντες οινοποιούς στο ΦΥΣΙΚΑ FYSIKA, υπέστησαν σοβαρές ζημιές στο αμπέλι και κατ’ επέκταση στην παραγωγή τους.

Άρα για να υπάρχει μέλλον, θα πρέπει πρώτα απ’ όλα να υπάρχει πρώτη ύλη. Και αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να προβληματίσει όλους όσους εμπλέκονται στον κλάδο. Βεβαίως, είναι ιδιαιτέρως θετικό το γεγονός  ότι πλέον υπάρχουν πολλά περισσότερα σημεία στα οποία μπορεί κάποιος να προμηθευτεί φυσικό κρασί. Εστιατόρια, wine bars και κάβες έχουν εντάξει φυσικά κρασιά είτε αποκλειστικά είτε ως μέρος της λίστας τους, οπότε η κοινότητα των φυσικών κρασιών ολοένα και μεγαλώνει.

Ας είμαστε λοιπόν αισιόδοξοι και ας ελπίσουμε να ένα λαμπρό, 'φυσικό' μέλλον!


Info

Online προπώληση: €15 / Περιορισμένα εισιτήρια στην είσοδο: €17 / Άνεργοι, ΑΜΕΑ €7,50

Στην τιμή του εισιτηρίου συμπεριλαμβάνεται γυάλινο ποτήρι δοκιμής της κορυφαίας εταιρείας Rona. Επιστρέφοντάς το κατά την έξοδο, ο επισκέπτης λαμβάνει πίσω €2. 

Προπώληση εισιτηρίων: more.com

Μια διοργάνωση των Τανίνη Αγάπη Μου και Oenosophy

Περισσότερες πληροφορίες στο fysikafysika.gr

Ακολούθησε το Αθηνόραμα στο Facebook και το Instagram.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Bars & Clubs

Για bar hopping στη Λευκωσία

Η πρωτεύουσα της Κύπρου διαθέτει μια μπαρ σκηνή, με εντελώς δικά της χαρακτηριστικά και μπόλικες πινέζες που σερβίρουν κάτι παραπάνω από καλοφτιαγμένα ποτά.

WORLD OF Beer: Ετοιμάσου για 3 ημέρες γεμάτες μπίρα, μουσική και διασκέδαση!

Από τις 10 έως τις 12 Μαΐου 2024, ζήσε από κοντά τη μοναδική εμπειρία του μεγαλύτερου φεστιβάλ μπίρας στην Ελλάδα και απόλαυσε αμέτρητα είδη μπίρας από τις καλύτερες ζυθοποιίες της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Στο 'Island' κι αυτό το καλοκαίρι

Το hot spot της αθηναϊκής Ριβιέρας επανέρχεται για μία ακόμη σεζόν.

Το 'Baba Au Rum' παραδίδει την μπάρα του στο συριανό 'Theosis'

Ένα ξεχωριστό pop-up με δύο από τα κορυφαία ελληνικά μπαρ, την Τρίτη 23 Απριλίου.

Πρώτη ματιά στο 'Walk In Athens', το νέο μπαρ της Μαυρομιχάλη

Οι δημιουργοί του 'Line Athens' (Νο 12 στα The World's 50 Best Bars 2023) παρουσιάζουν ακόμη ένα πολύ ενδιαφέρον project, που μόλις άνοιξε τις πόρτες του στα Εξάρχεια.

Στο θεατρικό σουρεάλ του "L’ Alchimiste"

Όσο δεν παίρνει sui generis και ατμοσφαιρικό, αυτό το bistrot - cocktail bar των Carattoni αλλάζει τα δεδομένα στην πλατεία Καρύτση.