Πήγαμε στα «Καραμανλίδικα του Φάνη»: Εδώ τον λένε «παστιρμά»!

Σουτζούκια κρεμάμενα, τηγανιές και ούζα σε ένα καινούργιο­ μερακλίδικο χαρμάνι αλλαντοπωλείου και μεζεδοπωλείου ­Ευριπίδου και Σωκράτους γωνία.

Πήγαμε στα «Καραμανλίδικα του Φάνη»: Εδώ τον λένε «παστιρμά»!

Σουτζούκια κρεμάμενα, τηγανιές και ούζα σε ένα καινούργιο­ μερακλίδικο χαρμάνι αλλαντοπωλείου και μεζεδοπωλείου ­Ευριπίδου και Σωκράτους γωνία.

Πήγαμε στα «Καραμανλίδικα του Φάνη»: Εδώ τον λένε «παστιρμά»! - εικόνα 1

«Goat cheese from Naoussa, northern Greece»: ο… μάστερ τυριών και αλλαντικών Φάνης Θεο­δωρόπουλος (Αραπιάν) τρατάρει ένα ζευγάρι Αμερικάνων, το οποίο μόλις έχει περάσει τη βαβούρα και την πολύχρωμη πραμάτεια της Ευριπίδου, ένα παλαιωμένο, καπνιστό κατσικίσιο τυρί. Τους βγάζει στο μπακαλόχαρτο και λίγο από το δραμινό παστράμι του Παρασκευά Σαρήμπογια (αλλαντοποιία Sary), μαζί με τον οποίο έφτιαξαν τα «Καραμανλίδικα του Φάνη». Είναι ωραία εδώ.Το νεοκλασικό με τα ζωγραφιστά ταβάνια και τους πέτρινους τοίχους είναι σκέτο μπιζουδάκι και η βιτρίνα με τη νοικοκυρεμένη συσσώρευση καραμανλίδικων λουκάνικων, το προσούτο, τους καβουρμάδες, τις μορταδέλες, τις γραβιέρες, τα κασέρια και τα αλμυροτύρια το θρέφει το μάτι.
Με τα ράφια να σιγοντάρουν με θρακιώτικα ιφκάδια, παξιμαδάκια και βαζάκια με πιπεριές, έχεις όλες τις προδιαγραφές για σπιτικό τσιμπούσι. αλλά το ζήτημα είναι ότι στο «μεζετζίδικο» –δική τους η ταμπέλα– στις παρυφές της Βαρβάκειου μπορείς και να καθίσεις. Η κουζίνα βγάζει ντολμαδάκια γιαλαντζί, παστουρμά, που εδώ τον λένε και τον γράφουν παστιρμά, με πλιγούρι και ντομάτα, μια σειρά από σαγανάκια (δοκιμάστε οπωσδήπoτε αυτό με το νιώτικο κεφαλοτύρι), βοδινό λουκάνικο σε πίτα και άλλα απλά πράγματα, που εστιάζουν χωρίς μεγαλοστομίες στην πρώτη ύλη.
Ο ρυθμός με τον οποίο έρχονταν οι μεζέδες τις πρώτες ημέρες ήθελε ακόμη λίγη βελτίωση, αλλά με τη Μαρίκα Νίνου να τραγουδάει «Τι σήμερα, τι αύριο, τι τώρα» και άλλα λαϊκά εποχής, ούζα, τσίπουρα κι ελληνικές μπίρες, τα παρεάκια που είδα να στήνονται τριγύρω από τα μαρμάρινα τραπέζια αλλά και στην πίσω αυλή, η οποία μοιάζει με σοκάκι παλιάς­ Αθήνας, ήταν αρκετά ανέμελα για να παραπονεθούν...

Μεζετζίδικο καρέ καρέ

Πήγαμε στα «Καραμανλίδικα του Φάνη»: Εδώ τον λένε «παστιρμά»! - εικόνα 2

Πράσινη σαλάτα
Μόνο vegan δεν είναι, πράγμα αναμενόμενο σε αυτό το περιβάλλον. Πρασινάδες, ντοματίνια, λάδι και καλό ξίδι, που «βγαίνει» όμορφα, συναντούν το νιώτικο ξινοτύρι και το πικάντικο σαλάμι Δράμας σε αυτό το πιάτο-γεύμα από μόνο του.

Πήγαμε στα «Καραμανλίδικα του Φάνη»: Εδώ τον λένε «παστιρμά»! - εικόνα 3

Καραμανλίδικα παστουρμαδοπιτάκια
Τον ωραιότατο παστουρμά τον τυλίγουν σε φύλλο γιουφκά και να σου μια σειρά από μακρόστενα πιτάκια με αφράτο, τραγανό περίβλημα, καλο-τηγανισμένα, που τα τρως άνετα και με το χέρι – σνακ Ανατολής.

Πήγαμε στα «Καραμανλίδικα του Φάνη»: Εδώ τον λένε «παστιρμά»! - εικόνα 4

Σουτζούκι Αδάνων τηγανιά
Με σήμανση hot, hot, hot! Δεν το λένε τυχαία «πύραυλο» αυτό το πιάτο, είναι. Το σουτζούκι είναι διαολεμένα καυτερό κι έρχεται με αβγά μάτια, ντομάτα και γιαούρτι, για να το σβήσεις λίγο. Αν αντέχετε…

Περισσότερες πληροφορίες

Καραμανλίδικα του Φάνη (Τα)

Σωκράτους 1 & Ευριπίδου 52, Ψυρρή
  • Ταβέρνες / Μεζεδοπωλεία

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Εξωτισμός και μεσογειακή φινέτσα στα ωραιότερα ντεκ της Αττικής

Με θέα το απέραντο γαλάζιο, τα εστιατόρια Kohylia και Captain’s House στο Grand Resort Lagonissi υπόσχονται κορυφαίες καλοκαιρινές γαστρονομικές εμπειρίες.

The foundry Rooftop Garden: Ένας κρυμμένος κήπος μέσα στην πόλη

Στην καρδιά του Ψυρρή, το "The Foundry Rooftop Garden" συνδυάζει ναπολιτάνικες πίτσες, εκλεπτυσμένα cocktails και θέα στην Ακρόπολη, σε ένα από τα πιο ατμοσφαιρικά rooftops της πόλης.

Amigos: Μexi-summer σε Γλυφάδα και Νέα Σμύρνη

Στους δροσερούς κήπους των "Amigos", το Mexi-summer επιστρέφει πιο ζωντανό από ποτέ.

Mozzart pizza: Συνθέτοντας την τέλεια ζυμαρένια νοστιμιά

Η τέχνη της πίτσας συναντά τη δημιουργία στο "Mozzart", μια μοντέρνα πιτσαρία που ενώνει Ιταλία και Ελλάδα σε κάθε μπουκιά.