Μεζεδοπωλεία νέας γενιάς: Η νέα εποχή του μεζέ

Όμορφα και ανεπιτήδευτα, με πραγματικό ενδιαφέρον για φροντισμένο φαγητό και καλό­ ποτό, τα μοντέρνα μεζεδοπωλεία επενδύουν στη μεγάλη ελληνική παράδοση της μοιρασιάς και της εξίσωσης «φαγητό ίσον διασκέδαση», απαντώντας με οικονομικό, ποιοτικό και χαρούμενο τρόπο στις απαιτήσεις του ελληνικού μας ταμπεραμέντου.

Μεζεδοπωλεία νέας γενιάς: Η νέα εποχή του μεζέ

Όμορφα και ανεπιτήδευτα, με πραγματικό ενδιαφέρον για φροντισμένο φαγητό και καλό­ ποτό, τα μοντέρνα μεζεδοπωλεία επενδύουν στη μεγάλη ελληνική παράδοση της μοιρασιάς και της εξίσωσης «φαγητό ίσον διασκέδαση», απαντώντας με οικονομικό, ποιοτικό και χαρούμενο τρόπο στις απαιτήσεις του ελληνικού μας ταμπεραμέντου.

Μεζεδοπωλεία νέας γενιάς: Η νέα εποχή του μεζέ - εικόνα 1

Στην αρχή ο μεζές ήταν ένα κομματάκι τυρί, δύο ελιές­, λίγο αγγούρι, μια φέτα σαλάμι δίπλα στο «γιαλάκι» με το ούζο. Μετά οι μεζέδες πλήθυναν: κεφτεδάκια, χταποδάκι­, όστρακα, αλοιφές. Τα μεζεδοπωλεία άπλωναν τα άπαντα της ελληνικής μεζεδοκουλτούρας στα τραπέζια τους και οι παρέες κατέθεταν από κοινού τα πιρούνια τους στην ατελείωτη ποικιλία μεζέδων για θρυλικές ουζοκατανύξεις και τσιπουροκατανύξεις. Σήμερα η ποικιλία παραμένει, η παρέα συνεχίζει να είναι­ προαπαιτούμενο, όμως τα μοντέρνα μεζεδοπωλεία έχουν αντικαταστήσει το –κατά το μάλλον ή ήττον­– «χύμα» περιβάλλον με θαυμάσια διακόσμηση, η ποιότητα και οι ψαγμένες πρώτες ύλες βρίσκονται σε πρώτο πλάνο, ενώ η κουζινική παράδοση αποκτά άποψη στα χέρια μιας νέας γενιάς ενθουσιωδών μαγείρων και φλερτάρει (καθόλου διακριτικά­) με δημιουργικές εντάσεις που δεν διστάζουν να περιλάβουν κι έθνικ αναφορές, δίνοντας έτσι συχνά πιάτα αντάξια καλού εστιατορίου. Έτερο βασικό στοιχείο των μοντέρνων μεζεδοπωλείων η αναβάθμιση του αλκοόλ: ούζο και τσίπουρο μικρών παραγωγών αλλά και φροντισμένες wine lists, ξεχωριστές μπίρες της ελληνικής μικροζυθοποιίας, κρασί με το ποτήρι και γευσιγνωσίες μιλούν τη γλώσσα ενός κοινού που συνεχίζει μεν να λατρεύει την κουλτούρα του μεζέ, αλλά δεν ικανοποιείται πια απλά και μόνο με την ύπαρξη αιθυλικής αλκοόλης στο ποτήρι του. Τελευταίος (ή μήπως πρώτος;) παράγοντας το κόστος: τα μοντέρνα μεζεδοπωλεία κινούνται στο ρυθμό της value for money αντίληψης, προσελκύοντας ακόμη και τα πιο μαζεμένα πορτοφόλια να δοκιμάσουν και να πειραματιστούν με τις γεύσεις σε ένα χώρο που διατηρεί εξάπαντος την ελληνική αίσθηση. ­Διότι τα μοντέρνα μεζεδοπωλεία είναι ακομπλεξάριστα και δεν αγχώνονται με τις ταμπέλες. Ο νοσταλγικός δίσκος με τα ορεκτικά αλλά και τα ριζότο (και τα… κριθαρότο), η τρούφα, το ιμάμ μπαϊλντί και τα κλασικά ελληνικά μαγειρευτά, τα καλαμάκια από Black Angus, το σουβλιστό γουρουνόπουλο, η γούνα της Πάρου, η λακέρδα, το ταρτάρ τόνου, ολόκληρη γκάμα από παραδοσιακούς μεζέδες αλλά και σπεσιαλιτέ από το χώρο της ελληνικής δημιουργικής κουζίνας, συνυπάρχουν χωρίς γευστικούς ρατσισμούς στα μικρά πιατάκια που θα δοκιμάσει όλη η παρέα.
Διαβάστε το αφιέρωμά μας στα μοντέρνα μεζεδοπωλεία εδώ

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Lolita's

Το νέο στέκι - σουξέ του Ψυχικού έχει κοσμοπολίτικο στιλ, κινηματογραφική αύρα, κεφάτη διάθεση και ωραίες ιδέες στην κουζίνα. Αν προσέξει ώστε η ευρηματική γαστρονομική του πρόταση να κερδίζει και στα σημεία, μπορεί εύκολα να γίνει ένας απ’ τους πιο άχαστους καλοφαγικούς προορισμούς της πόλης.

ΓΡΑΦΕΙ: ΙΩΣΗΦ ΠΡΩΙΜΑΚΗς
02/05/2024

Γιουβετσάκια

Υποδειγματική εντελώς off Broadway ταβέρνα, που μαγειρεύει 30 χρόνια τώρα ντελικάτη ελληνική κουζίνα, βασισμένη σε εξαιρετικές πρώτες ύλες.

Δύο αφορμές για "Zillers"

Σπέσιαλ γεύσεις σερβίρει το βράδυ της Ανάστασης το ατμοσφαιρικό εστιατόριο της οδού Μητροπόλεως, ενώ λίγες ημέρες αργότερο το αδερφό "The Zillers Pastry Bar" υποδέχεται τον εξαιρετικό pastry chef Gilles Marchal.

'Ronin', το νέο ιαπωνικό του Κολωνακίου

O Μανώλης Κωνιωτάκης στήνει ένα εστιατόριο μίνιμουμ αισθητικής και μάξιμουμ γεύσης από τη Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου.

Οι "Ψαράδες" γοητεύουν το ούζο "Πλωμαρίου"

Όταν κλασσικοί ψαρομεζέδες και τολμηρές θαλασσινές σπεσιαλιτέ του Γιάννη Λιάκου συντονίζονται με εκλεκτό γλυκανισάτο απόσταγμα.

Νέο 'Barbounaki by Papaioannou' στον Ναυτικό Όμιλο Βουλιαγμένης

Στον κόλπο του ΝΟΒ, εγκαινιάζεται το φρέσκο 'Barbounaki' δια χειρός Γιώργου Παπαϊωάννου, με ψάρια και θαλασσινά στις καλύτερες εκδοχές τους.

Στο φιλότεχνο "Amber Cellar" του MITSIS

Στο καινούργιο ξενοδοχείο του Ομίλου MITSIS στον Πειραιά, η τέχνη δίνει τον τόνο και στο ελληνικό εστιατόριο του συναντώνται νόστιμα η παράδοση και οι νεωτερισμοί.