Η κρητικο-γιαπωνέζικη συντροφιά του λαδιού

Τι μαγειρεύουν πέντε Γιαπωνέζοι και πέντε Κρητικοί σεφ με ελαιόλαδο; Μια γαστρονομική κουλτούρα ανακάλυψης, αλληλοεκτίμησης κι εξαγωγής εν είδει ανταλλαγής, όπως τη ζήσαμε πριν από λίγες ημέρες στη μεγαλόνησο.

Η κρητικο-γιαπωνέζικη συντροφιά του λαδιού

Τι μαγειρεύουν πέντε Γιαπωνέζοι και πέντε Κρητικοί σεφ με ελαιόλαδο; Μια γαστρονομική κουλτούρα ανακάλυψης, αλληλοεκτίμησης κι εξαγωγής εν είδει ανταλλαγής, όπως τη ζήσαμε πριν από λίγες ημέρες στη μεγαλόνησο.

Η κρητικο-γιαπωνέζικη συντροφιά του λαδιού - εικόνα 1
Γιαπωνέζικος... πεντοζάλης: η τελική υπόκλιση των σεφ

Εχουμε υπάρξει (και ακόμη είμαστε) και άκαμπτοι, και βραδυκίνητοι, κι εσωστρεφείς, αλλά τελευταία, χάρη στις συστηματικές προσπάθειες διαφόρων ανθρώπων, τα ελληνικά προϊόντα ταξιδεύουν όλο και πιο πολύ. Με συμβατικούς και μη συμβατικούς τρόπους. Την περασμένη εβδομάδα βρέθηκα στα Χανιά για μια εκδήλωση με άξονα το ελαιόλαδο, το «Japan meets Crete», το οποίο διοργάνωσε η ομάδα επιχειρηματιών, επαγγελματιών και καλλιτεχνών Crete Delicious. «Το μάρκετινγκ δεν το εμπιστεύεται πια κανείς. Χρειάζεται ανθρώπινη επαφή. Αξίζει να προσπαθήσουμε μόνοι μας», εξήγησε ο Γιώργος Δημητριάδης της Biolea (η οποία παράγει ένα εξαιρετικό ελαιόλαδο). Δική του ήταν η πρωτοβουλία γι’ αυτήν τη συνάντηση πέντε Κρητικών σεφ με πέντε Γιαπωνέζους (πέντε στο αρχικό πλάνο, διότι στην πορεία εμφανίστηκαν άλλοι τρεις-τέσσερις), η οποία πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη του συλλόγου ξενοδόχων και του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Χανίων. Η ψυχή της άλλης πλευράς ήταν η Εtsuko Yoshida, γενική διευθύντρια της εισαγωγικής εταιρείας First International Corporation, με έδρα το Hatchinohe, η οποία ερωτεύτηκε πριν από κάποια χρόνια το κρητικό ελαιόλαδο και θέλησε να το συστήσει στους συμπατριώτες της.

Η κρητικο-γιαπωνέζικη συντροφιά του λαδιού - εικόνα 2
H umami soup του Hazama Mitsuo

Κάπως έτσι εκτυλίχτηκε ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον πάρε δώσε πριν, μετά αλλά και κατά τη διάρκεια της παρουσίασης δέκα και βάλε πιάτων φτιαγμένων αποκλειστικά με κρητικά προϊόντα. Όταν, ας πούμε, με μια βόλτα στην τοπική αγορά ο «βασιλιάς της τεμπούρας» Koichiro Shimura γνώρισε την τσιπούρα, θεωρώντας τη σχεδόν συνονόματη (έχουν χιούμορ τελικά οι Γιαπωνέζοι), άλλαξε το μαγειρικό πλάνο του για χάρη της και τη σερβίρισε τηγανητή με μπανάνα, δίπλα σε μαγιάτικο με μανούρι. Μετά το κρητικό αρνί με αγκινάρες που απέδωσαν με τρεις τρόπους ο Γιώργος Στυλιανουδάκης και ο Γιάννης Τσιβουράκης σε ένα μοντέρνο πιάτο με βαθιά νοστιμιά, η Igarashi Miyuki συνέχισε­ με ένα ριζότο κινέζικου στιλ με ντομάτα, ρεβίθια και αρωματικά.
Η γιαπωνέζικη ποπ εναλλάχτηκε με κρητικούς παραδοσιακούς χορούς. Και το κρητικό ελαιόλαδο έκανε χώρο για να παρουσιαστεί ένα γιαπωνέζικο αδερφάκι του από τη Shodo-shima.

Η κρητικο-γιαπωνέζικη συντροφιά του λαδιού - εικόνα 3
Όταν το γιαπωνέζικο φύκι kombu συνάντησε το κρητικό ελαιόλαδο

Τη βρήκα ωραία μια τέτοια προσέγγιση, ανθρώπινη και... αυτοδιαχειριζόμενη. Οι Ιάπωνες σεφ ήρθαν με δικά τους έξοδα στα Χανιά, τo «Μinoa Palace» στον Πλατανιά άνοιξε τις πόρτες του μόνο για την εκδήλωση, εθελοντικά δούλεψαν μάγειρες, σερβιτόροι­, τεχνικοί, καθαριστές, φοιτητές σχολών φωτογραφίας και τουριστικών επαγγελμάτων, μουσικοί και χορευτές. Όσο για τα χρήματα που πλήρωσε το κοινό για τη συμμετοχή στο δείπνο, θα χρησιμοποιηθούν για τη διοργάνωση μιας αντίστοιχης κρητικής αποστολής στην Ιαπωνία – οι γέφυρες χτίζονται σιγά σιγά.

Photo credits: @aswestopoulos

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Απολαμβάνουμε την Πανσέληνο του Ιουλίου στο St. George Lycabettus

Μια μοναδική βραδιά κάτω από το φως της πανσελήνου, με θέα στην πόλη και ατμόσφαιρα γεμάτη κομψότητα και γεύσεις.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
04/07/2025

Poseidon Ocean View: Μεσσηνιακή γη, κοσμοπολίτικη αύρα

Στην καρδιά της παραλιακής Ναυαρίνου, το "Poseidon Ocean View" επαναπροσδιορίζει τη γεύση με σύγχρονη ματιά και ελληνική ψυχή, μέσα από το δημιουργικό μενού του βραβευμένου σεφ Δημήτριου Πυλιώτη.

Στα Περιβολάκια, για ένα από τα πιο μερακλίδικα κεμπάπ της Αθήνας

Στη λιγότερo φασαριόζικη πλευρά του Γκαζιού, τρεις μάστορες της γεύσης επανεφευρίσκουν το σπιρτόζικο street food και την έννοια του μεζέ.

Χρήστο Σιδηρόπουλε, πώς είναι να κάνεις fine dining στη Σύμη;

Μία κουβέντα με τον ταλαντούχο σεφ του εστιατορίου Agora, στο boutique ξενοδοχείο The Old Markets, γύρω από το τολμηρό εγχείρημα της υψηλής γαστρονομίας σε έναν απροσδόκητο προορισμό.

Το "Peggy Sue" μεγάλωσε- και σε υποδέχεται με το signature brunch του στο Θησείο

Το νέο brunch στέκι που φτιάχτηκε για να αγαπηθεί όσο και το δημοφιλές αδερφάκι του στη Νέα Σμύρνη.

To Symposio at Ark ήταν και πάλι ένα πρωτοπόρο φεστιβάλ γεύσης

Το επιτυχημένο Symposio at Ark κατέβασε τη φετινή αυλαία στην Αθηναϊκή Ριβιέρα, μετά από 10 μοναδικές γευστικές παραστάσεις που σύστησαν στο αθηναϊκό κοινό κορυφαίους σεφ της περιφέρειας και την τοπική κουζίνα τους.