Γεύσεις Κυκλάδων και ελληνικά όσπρια: oι βεντέτες του φεστιβάλ «Ελλάδα, Γιορτή Γεύσεις -Χριστούγεννα 2013»!

Οι Κυκλάδες με τον γευστικό τους πλούτο είναι η τιμώμενη περιοχή και τα ασύγκριτα όσπρια της ελληνικής γης το προϊόν-βεντέτα στο φεστιβάλ «Ελλάδα, Γιορτή-Γεύσεις, Χριστούγεννα 2013» (Helexpo Palace 29/11-1/12).

Γεύσεις Κυκλάδων και ελληνικά όσπρια: oι βεντέτες του φεστιβάλ «Ελλάδα, Γιορτή Γεύσεις -Χριστούγεννα 2013»!

Οι Κυκλάδες με τον γευστικό τους πλούτο είναι η τιμώμενη περιοχή και τα ασύγκριτα όσπρια της ελληνικής γης το προϊόν-βεντέτα στο φεστιβάλ «Ελλάδα, Γιορτή-Γεύσεις, Χριστούγεννα 2013» (Helexpo Palace 29/11-1/12). Θα μας τα παρουσιάσουν οι παραγωγοί τους και θα δοκιμάσουμε γεύσεις πολλών αστέρων της παγκόσμιας γαστρονομίας.

Γεύσεις Κυκλάδων και ελληνικά όσπρια: oι βεντέτες του φεστιβάλ «Ελλάδα, Γιορτή Γεύσεις -Χριστούγεννα 2013»! - εικόνα 1

Τα μοναδικά προϊόντα των Κυκλάδων
Δέκα κυκλαδίτικα νησιά αντιπροσωπεύονται στο φεστιβάλ από 25 επιλεγμένους παραγωγούς που θα παρουσιάσουν τα προϊόντα τους. Ετοιμαστείτε να γευτούμε πολλά τοπικά τυριά (σαν το νιώτικο σκοτύρι, τη γραβιέρα και το αρσενικό Νάξου, τα ανδριώτικα τυριά), διάσημα τοπικά λικέρ, τα ασύγκριτα μέλια της Κύθνου και της Τζιας, την περίφημη φάβα και τα άνυδρα ντοματάκια Σαντορίνης, αλλά και σύγχρονα εδέσματα που στηρίζονται στις κυκλαδίτικες γεύσεις. Ένα κεφάλαιο από μόνο του αποτελεί ο αμπελώνας της Σαντορίνης, με την παγκόσμια πλέον αναγνώριση: επτά γνωστοί οινοποιοί του νησιού θα φέρουν στο φεστιβάλ τα κρασιά τους για γευσιγνωσίες με μεγάλο ενδιαφέρον! Τι κάνει, λοιπόν, μοναδικά τα προϊόντα των Κυκλάδων; Πίσω από τις παραλίες- πόστερ, τα ξενοδοχεία πολλών αστέρων και το ολονύκτιο clubbing υπάρχει η λιγοστή γη των Κυκλάδων: άνυδρη, ανεμοδαρμένη, φτωχή, στο έλεος του δυνατού ήλιου.
Αυτός ο αφιλόξενος τόπος παράγει μερικά από τα ανώτερα σε ποιότητα και νοστιμιά ελληνικά προϊόντα: από μέλι και άνυδρα κηπευτικά μέχρι τυριά και αλλαντικά, χωρίς να ξεχνάμε τα κρασιά με την παγκόσμια φήμη. Εδώ, όλα είναι πιο νόστιμα γιατί έχουν προκύψει από αγώνα και προσπάθεια. Οι καρποί δίνουν από το λίγο το μέγιστο, τα αρώματα είναι πιο έντονα, οι χυμοί της φύσης συμπυκνώνονται όπως η σάλτσα ενός καλού σεφ και οι γεύσεις αποκαλύπτουν το μεγαλείο του κυκλαδίτικου μικροκλίματος.
Η μικρή παραγωγή ευνοεί τις παραδοσιακές μεθόδους παραγωγής, από την τυροκόμιση και την οινοποίηση μέχρι τη συλλογή των καρπών, τη μεταποίηση των λαχανικών, το κάπνισμα των αλλαντικών. Το Επιμελητήριο Κυκλάδων με την πρωτοβουλία του Aegean Cuisine συνέβαλε στην υλοποίηση αυτής της εξαιρετικά ενδιαφέρουσας παρουσίασης των παραγωγών των Κυκλάδων. Θα τα δοκιμάσουμε όλα!

Γεύσεις Κυκλάδων και ελληνικά όσπρια: oι βεντέτες του φεστιβάλ «Ελλάδα, Γιορτή Γεύσεις -Χριστούγεννα 2013»! - εικόνα 2

Ελληνικά όσπρια: γεύση και σπάνια διατροφική αξία
Ενόψει της ανακήρυξης του 2014 ως "έτους ψυχανθών" από την πολιτεία, τα περίφημα ελληνικά όσπρια δεν μπορούσαν παρά να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή ενδιαφέροντος στο φεστιβάλ «Ελλάδα, Γιορτή-Γεύσεις-Χριστούγεννα 2013!» Στο εντυπωσιακό σε μέγεθος και εμφάνιση περίπτερο του ΥΠ.Α.Α.Τ. που υποστηρίζει την καμπάνια, όχι μόνο θα εκτίθενται τα πιο νόστιμα όσπρια της ελληνικής γης, αλλά θα μπορούμε να συζητήσουμε γι' αυτά με ειδικούς γεωπόνους και να τα δοκιμάσουμε μαγειρεμένα από την μπριγάδα της Μεγάλης Βρετανίας με την επιμέλεια του σεφ Σωτήρη Ευαγγέλου!
Εμβληματικά ελληνικά όρπρια σαν τους περίφημους Γίγαντες Πρεσπών ή Καστοριάς, τα πλακέ Φλώρινας, τους ελέφαντες Κ.Νευροκοπίου, τις βανίλιες Φενεού και πολλά άλλα -όλα προϊόντα Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ενδειξης- εντυπωσιάζουν με τη μεστή γεύση τους σε κάθε μαγειρική εκδοχή. Η σπάνια πεντανόστιμη φακή Εγκλουβής της Λευκάδας, που καλλιεργείται ακόμα με την παλιά παραδοσιακή μέθοδο έχει μπει σε δρόμο αναγνώρισης ως προϊόντος Π.Ο.Π., ενώ η ανυπέρβλητη φάβα της Σαντορίνης είναι ήδη διάσημη.
Είναι μερικά από τα ελληνικά όσπρια σπάνιας γευστικής και διατροφικής αξίας που πρέπει να επανέλθουν στο ελληνικό τραπέζι. Η νοστιμιά τους τα τοποθετεί ψηλά σε γαστρονομικό επίπεδο ενώ η θέση τους στη βάση της μεσογειακής διατροφής τα κάνει απαραίτητα για την υγεία μας. Η προβολή τους στο φεστιβάλ Ελλάδα, Γιορτή -Γεύσεις σε συνεργασία με το ΥΠ.Α.Α.Τ. είναι μια σημαντική πρωτοβουλία γιατί σηματοδοτεί την επιστροφή στις πολύτιμες διατροφικές συνήθειες της ελληνικής παράδοσης.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Στη Δροσιά για ένα ιταλικό εστιατόριο-έκπληξη

Χειροποίητα ζυμάρια, ιταλική φινέτσα και σπιτική θέρμη σε περιμένουν στο Amici Miei Cucina Italiana.

ΓΡΑΦΕΙ: ΚΡΙΣΤΥ ΠΕΡΡΗ
31/10/2025

Αορίτης

Συστήθηκε ως κρητική ταβέρνα, μα πολύ γρήγορα ο Αορίτης άνοιξε το μαγειρικό του φάσμα για να συμπεριλάβει όλη την Ελλάδα, σερβίροντας πια τη γεύση της παράδοσης σε ευθύβολες, προσεγμένες εκδοχές, με πρωταγωνίστρια την πρώτη ύλη και υπερατού πιάτα όπως το αντικριστό και τα παϊδάκια του.

Ένα κορυφαίο εστιατόριο της Καλαμάτας, για ένα βράδυ στην Αθήνα

Στις 7 Νοεμβρίου, το Symposio at Ark σηκώνει αυλαία με το εστιατόριο "Βερσαλλίες" και τη συναρπαστική κουζίνα του Γιάννη Κούμανη, δεινού τροφοσυλλέκτη και λάτρη της γνήσιας και σπάνιας τοπικής πρώτης ύλης.

Λένε πως αυτό είναι το πιο lifestyle brunch της Αθήνας

Γεύση, στυλ και θέα στη θάλασσα, σε ένα από τα πιο προνομιακά μπαλκόνια της Αθηναϊκής Ριβιέρας.

Το ζυμαρένιο μυστικό της Πετρούπολης

Στο outsider των δυτικών προαστίων, υπάρχει ένα γουστόζικο στέκι που τοποθετεί την πίτσα στο επίκεντρο του γευστικού ενδιαφέροντος.

Bisque Please x Γειτονιά: Pop up event με σάντουιτς και δημιουργικές νοστιμιές στην Κυψέλη

French style σάντουιτς, ελληνική μπίρα και χαλαρή ατμόσφαιρα σε περιμένουν σε μία από τις πιο κουλ γειτονιές της πόλης.

Ο Χρύσανθος Καραμολέγκος και όλα όσα αναμένουμε στο επόμενο κεφάλαιο της 'Αίγλης Ζαππείου'

Fine tuning, νέα προσέγγιση και ένας θρυλικός σεφ κατά την καινούργια εποχή της Αίγλης - μία πρώτη γεύση του τι αναμένουμε τον Δεκέμβριο.