Girls and Boys

3,5

Άμεση, ζωηρή παράσταση και μια σημαντική γυναικεία ερμηνεία, σε ένα απαιτητικό κείμενο σύγχρονης προβληματικής.

Girls and Boys

Είναι πολύ ενδιαφέρον να ανακαλύπτει κανείς πως ένα έργο κρύβει περισσότερα απ’ ό,τι αρχικά αφήνει να φανερωθούν, όπως συμβαίνει με αυτό του σύγχρονου Βρετανού δραματουργού. Μια γυναίκα ξεκινάει, με χιούμορ και μεγάλη αμεσότητα, να αφηγείται τη γνωριμία με τον άντρα της. η αμεσότητα κρατιέται καθ’ όλη τη διάρκεια, όμως αυτό που αρχικά δείχνει ότι αφορά έναν κωμικό μονόλογο για τις σχέσεις εκτυλίσσεται ως ένα συνταρακτικό δράμα. Ο Κέλι μιλάει για τους έμφυλους ρόλους που επιβάλλει η κοινωνία στα «αγόρια και τα κορίτσια», καθώς και για την ενδοοικογενειακή βία που μπορεί να προκαλέσει η υιοθέτηση αυτών των στερεοτύπων. Αυτό που διακρίνει το έργο και το κάνει σκηνικά συναρπαστικό δεν είναι απλώς το θέμα του, αλλά ο τρόπος με τον οποίο το εξελίσσει.

Ο Κέλι προβάλλει διάσπαρτα επεισόδια από τη ζωή του ζευγαριού, και μάλιστα επεισόδια που φαίνονται ασήμαντα ή άσχετα, που στις λεπτομέρειές τους, έμμεσα και υπόγεια, χτίζουν την προβληματική σχετικά με τους έμφυλους ρόλους. Κρατώντας κρυφά τα χαρτιά του, παίζει συνεχώς με τα συναισθήματα του θεατή, καθώς τον πηγαίνει από τις ευτυχισμένες στιγμές του ζευγαριού σε άλλες που «χτυπούν καμπανάκι», ώσπου να καταλήξει στο ακραία βίαιο φινάλε. Έτσι, αντί για ένα «διδακτικό» έργο, παραδίδει ένα αριστοτεχνικό κατασκεύασμα, και μάλιστα με τη μορφή μονολόγου, φέρνοντας στο προσκήνιο μια γυναίκα σε roller coaster συναισθημάτων. Εδώ η δουλειά της παράστασης είναι αξιοσημείωτη, καθώς η Άννα-Μαρία Στεφαδούρου καθοδηγεί τη Δώρα Παρδάλη, προσφέροντάς της το απαραίτητο πλαίσιο ασφάλειας και ενθάρρυνσης, ώστε να καταθέσει μια ουσιαστική ερμηνεία γεμάτη σθένος και ευαισθησία σε ένα δύσκολο, ερμηνευτικά και συναισθηματικά, εγχείρημα.

Περισσότερες πληροφορίες

Girls and boys

  • Μονόλογος
  • Διάρκεια: 90 '

Η βία, η εξουσία και ο ρόλος τους στη σχέση των δύο φύλων πρωταγωνιστούν στον συνταρακτικό μονόλογο του βραβευμένου με Tony συγγραφέα Ντένις Κέλι.

104

Ευμολπιδών 41, Γκάζι

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Το κτίριο της Κρατικής Σχολής Ορχηστικής Τέχνης αποκαθιστά το ΥΠΠΟΑ

Το έργο εντάσσεται στον στρατηγικό σχεδιασμό του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού για τη διάσωση και ανάδειξη ιστορικών κτιρίων στο κέντρο της Αθήνας.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
06/12/2022

"F-X": Η μοναξιά μέσα από την κουλτούρα του Instagram στο θεατρικό του Νίκου Νικολαΐδη

Στο Θέατρο 104 ανεβαίνει η θεατρική μεταφορά του ομότιτλου βιβλίου του Michael Stampe.

Δημήτρη Αγιοπετρίτη -Μπογδάνο, γιατί να δούμε το "Μπιλ και Λου" στο Θέατρο του Νέου Κόσμου;

Ο σκηνοθέτης και εμπνευστής της παράστασης "Μπιλ και Λου" μάς δίνει πέντε λόγους για να μην τη χάσουμε στο Θέατρο του Νέου Κόσμου.

H Περιφέρεια Αττικής σε συνεργασία με τo Αθηνόραμα προκηρύσσει διαγωνισμό Ανεύρεσης Νεοελληνικού Θεατρικού Έργου

Δείτε τους όρους, την κριτική επιτροπή, το έπαθλο και τις προθεσμίες για τη συμμετοχή σας.

"Συνομιλώντας με συνεργάτες" για τον Κάφκα στο Θέατρο Άττις

Ο σκηνοθέτης Σάββας Στρούμπος υποδέχεται συνεργάτες του και μελετητές του Καφκικού έργου "Αναφορά για μια Ακαδημία", για μία ανοιχτή στο κοινό συζήτηση, με αφορμή το κείμενο του μεγάλου Τσέχου συγγραφέα και τις διαστάσεις του.

"Δυσαρμονίες": Επίκαιρο έργο που ασκεί κριτική στην κοινωνία ανεβάζει ο Αντώνης Αντωνίου

Η Θεατρική του Αντώνη Αντωνίου συνεχίζει να αναζητεί έργα που καθρεφτίζουν οικεία κακά. Μέσα στον Δεκέμβριο περιμένουμε την πρεμιέρα του έργου "Δυσαρμονίες" της Τζόις Κάρολ Όουτς, με τους Αντώνης Αντωνίου και Νατάσα Ασίκη.

Ποια η σχέση των θεατρικών "Free Freaks" με τον διαδικτυακό ήρωα Mr. Freeman;

Ο ανατρεπτικός διαδικτυακός ήρωα, Mr. Freeman, που είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στο παγκόσμιο διαδίκτυο, με αποτέλεσμα τα βίντεό του να μεταφράζονται σε πολλές γλώσσες μόλις κυκλοφορούν, ενέπνευσε τον Κώστα Δελακούρα για τη δημιουργία παράστασης. Διαβάστε όσα μας είπε.