Πόρτες

2,5

Προτού καταλήξει στο κάπως μελοδραματικά σχεδιασμένο τέλος, το έργο εντάσσει τεχνοτροπίες κι αισθητικές που παραπέμπουν στις ελληνικές κινηματογραφικές κωμωδίες των ’60s.

Πόρτες

Δραμεντί» θα χαρακτήριζα το έργο. Εκκινώντας από ένα εύρημα πρόσφορο για φαρσοκωμικές καταστάσεις κι ενδοσκοπικές απόπειρες –η φοβία μιας γυναίκας κάθε φορά που περνάει μια πόρτα και η δια­δικασία ανάκλησης του απωθημένου παιδικού τραύματος-αίτιο της φοβίας από τον ψυχαναλυτή (Σπ. Βαρέλης)–, κωμικά και δραματικά μοτίβα μπλέκονται έντεχνα σε μια καλειδοσκοπική σάτιρα της επισφαλούς αστικής ευταξίας της ελληνικής κοινωνίας. Προτού καταλήξει στο κάπως μελοδραματικά σχεδιασμένο τέλος, το έργο εντάσσει τεχνοτροπίες κι αισθητικές που παραπέμπουν στις ελληνικές κινηματογραφικές κωμωδίες των ’60s.

Η εύρυθμη αλλά οριακά ερασιτεχνική σκηνοθεσία, άτεχνα αναπαραστατική και δίχως υφολογικό στίγμα, έχει μόλις υποψιαστεί αυτήν την «καταγωγή». Ο σκηνοθέτης, συμμετέχοντας ως ηθοποιός, θυμίζει ερμηνευτικά τον Γ. Κωνσταντίνου, ενώ όταν παίζει τη γιαγιά η Ευγ. Αποστόλου, παραπέμπει στις στριμμένες grande dammes του παλιού εγχώριου σινεμά. Αν η σκηνοθεσία απογείωνε τη θεατρικότητα και αποκάλυπτε το έντεχνα διττό ύφος του έργου, ίσως οι «Πόρτες» αποδεικνύονταν­ μια απροσδόκητη καλλιτεχνική κι εμπορική επιτυχία: μια εναλλακτική κωμωδία-φόρος τιμής­ στην «απωθημένη» μας Μεταπολίτευση.

Περισσότερες πληροφορίες

Πόρτες

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 75 '

Μια γυναίκα ανοίγει τις κλειστές πόρτες της ζωής της. Η αλήθεια, η ψευδαίσθηση, η κωμωδία και η τραγωδία παίζουν κρυφτό. Μια μεταφορά για την άγνοια της πραγματικότητάς μας.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Stereophonic": Μια ελληνική θεατρική συμπαραγωγή υποψήφια για 13 βραβεία Τόνι!

Πρόκειται για την παράσταση σε συμπαραγωγή της ελληνικής Faliro House Productions, με θέμα την ιστορία μιας ροκ μπάντας.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
16/05/2024

Το "ΑΤΙΤΛΟΝ" της Αντωνίας Οικονόμου ξεκινάει δεύτερο κύκλο παρουσίασης

Η παρασταστική αλληγορία της Ελληνίδας χορογράφου έρχεται στο Σύγχρονο Θέατρο.

"Ρωμαίος και Ιουλιέτα": Το κλασικό έργο ως γέφυρα Ελλάδας και Τουρκίας στο Μέγαρο

Μετά την Άγκυρα και την Κωνσταντινούπολη, η συμπαραγωγή του Κρατικού Θεάτρου της Τουρκίας και του Μεγάρου Μουσικής σε σκηνοθεσία Λευτέρη Γιοβανίδη έρχεται στο Μέγαρο στις 16/5, με τις απαραίτητες τροποποιήσεις στην σαιξπηρική ιστορία και έναν πολυπολιτισμικό θίασο.

Μάθε με να φεύγω

Η πικρή ιστορία άτυχων ερώτων και μοναξιάς του Άκη Δήμου αποδίδεται από τον Γιάννη Σκουρλέτη με μία παράδοξη, queer σκηνική γλώσσα, που γοητεύει με τη δυναμική της. | Powered by Uber| Powered by Uber

Ένας εχθρός του λαού

Παράσταση συλλογικής αφηγηματικής φόρμας που αναδεικνύει το σημαντικού πολιτικού προβληματισμού ιψενικό έργο, αφήνοντας όμως σε δεύτερη μοίρα ζητήματα θεατρικότητας | Powered by Uber

Η "Βότκα μολότοφ" "σκάει" κι αυτό το καλοκαίρι

Η εκρηκτική κωμωδία της Ελένης Ράντου σε σκηνοθεσία Νικορέστη Χανιωτάκη και με τον Τάσο Χαλκιά ως Τσέχοφ επιστρέφει με καλοκαιρινή περιοδεία σε ανοικτά θέατρα της Αττικής.

"Uncanny valley": Οι Rimini Protokoll συμμετέχουν με περφόρμανς στο Athens Digital Arts Festival

Η γερμανική θεατρική ομάδα που δημιούργησε το επιδραστικό θεατρικό κίνημα Reality Trend έρχεται στο Ρεξ, με μια περφόρμανς με πρωταγωνιστή ένα ανθρωπόμορφο ρομπότ.