Αποκλειστικό: Οι "Πολίτες Β’ Κατηγορίας" επιστρέφουν στο Θέατρο Τζένη Καρέζη

Το εμβληματικό έργο του Μπράιαν Φρίελ επιστρέφει στο ιστορικό του σπίτι σε σκηνοθεσία Τζένης Κόλλια. Μια αιχμηρή παράσταση-μανιφέστο που συνδέει τη «Ματωμένη Κυριακή» με το σήμερα, τιμώντας τη μνήμη του σπουδαίου Κώστα Καζάκου.

πολίτες β' κατηγορίας, σκηνοθ. Τζένη Κόλλια Αμαλία Κωβαίου©

Το Θέατρο "Τζένη Καρέζη" υπήρξε ανέκαθεν ένα πνευματικό οχυρό, ένας τόπος όπου η καλλιτεχνική δημιουργία δεν ήταν ποτέ αποκομμένη από την πολιτική παρέμβαση. Πιστό στην παράδοση των έργων που "ξεβολεύουν" τη συνείδηση, το θέατρο φιλοξενεί από τις 7 Μαΐου το εμβληματικό έργο του Μπράιαν Φρίελ, "Πολίτες Β’ Κατηγορίας" (The Freedom of the City, 1973). Η επιστροφή αυτή φέρει ένα βαρύ ιστορικό φορτίο: ανεβαίνει στην ίδια σκηνή όπου, σχεδόν μισό αιώνα πριν, ο Κώστας Καζάκος και η Τζένη Καρέζη μετέτρεψαν το δράμα του Φρίελ σε μια διαχρονική κραυγή ενάντια στην καταπίεση. Η νέα παραγωγή, σε σκηνοθεσία Τζένης Κόλλια, αποτελεί έναν ελάχιστο φόρο τιμής στον Κώστα Καζάκο, τον άνθρωπο που μέχρι την τελευταία του πνοή υπερασπίστηκε τη δύναμη του ανθρώπου απέναντι στους μηχανισμούς της εξουσίας. Στην παράσταση παίζουν οι: Χρήστος Σαπουντζής, Βασιλική Διαλυνά, Γιάννης Λατουσάκης, Παναγιώτης Παπαϊωάννου, Αργύρης Λάμπρου, Τίτος Μακρυγιάννης.

Η ιστορία μάς μεταφέρει στο Derry της Βόρειας Ιρλανδίας, το 1972, αντλώντας την πρώτη της ύλη από τα γεγονότα της "Ματωμένης Κυριακής". Πρόκειται για μια ανοιχτή πληγή που στοίχειωσε την παγκόσμια τέχνη· όπως ακριβώς οι U2 με το "Sunday Bloody Sunday" μετέτρεψαν την οργή σε έναν παγκόσμιο ύμνο κατά της βίας, έτσι και ο Φρίελ χρησιμοποιεί το γεγονός για να ανατομήσει τον μηχανισμό της κρατικής προπαγάνδας. Ο "Τσέχωφ της Ιρλανδίας", όπως αποκαλείται, συνδυάζει τον βαθύ ανθρωπισμό με μια χειρουργική πολιτική ματιά. Η γραφή του είναι αποκαλυπτική, καθώς αρνείται να ωραιοποιήσει την κατάσταση, εστιάζοντας στην ψυχολογία των ανθρώπων που συνθλίβονται από την Ιστορία.

Κώστας Καζάκος - Ο δρόμος περνάει από μέσα
Η παράσταση είναι αφιερωμένη στον Κώστα Καζάκο, που μέχρι την τελευταία του πνοή, πίστευε στην δύναμη του ανθρώπου.

Η υπόθεση ακολουθεί τρεις καθημερινούς ανθρώπους που, μετά από μια ειρηνική διαδήλωση για τα ανθρώπινα δικαιώματα η οποία πνίγεται στο αίμα από τον στρατό, βρίσκουν τυχαία καταφύγιο στο Δημαρχείο της πόλης. Παγιδευμένοι εκεί, μοιράζονται ελπίδες, φόβους και εξομολογήσεις. Ωστόσο, ο Φρίελ χρησιμοποιεί την τεχνική των παράλληλων αφηγήσεων: ενώ μέσα στο κτίριο αναπνέει η θερμή ανθρώπινη αλήθεια, έξω η εξουσία στήνει μια ψυχρή, κατασκευασμένη αφήγηση. Το κράτος τους βαφτίζει "τρομοκράτες" για να δικαιολογήσει τη δολοφονική του βία.

Το έργο λειτουργεί ως ένας εφιαλτικός καθρέφτης του σήμερα, αναδεικνύοντας πώς το σύστημα κατασκευάζει "ενόχους" για να διατηρήσει τον έλεγχο. Οι "Πολίτες Β’ Κατηγορίας" είναι μια αιχμηρή υπενθύμιση ότι η ανθρώπινη κραυγή για δικαιοσύνη παραμένει η μόνη επίκαιρη πράξη αντίστασης απέναντι στον πολιτικό κυνισμό. Παραμένει τόσο, μα τόσο επίκαιρο!

Προπώληση εισιτηρίων: more.com

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

«Τζένη Καρέζη»

Ακαδημίας 3

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Ηρώδειο 2026: Ιδού το καλλιτεχνικό πρόγραμμα του φετινού καλοκαιριού

Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα που θα απολαύσουμε στο Ηρώδειο τον Ιούνιο 2026. Με μια σειρά συναυλιών και παραστάσεων θα αποχαιρετήσουμε το τοπωνύμιο του καλοκαιριού για τρία τουλάχιστον χρόνια.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΥΣΑ ΠΑΣΙΑΛΟΥΔΗ
06/04/2026

Η σοκαριστική ιστορία της "Λεονάρντα", του Γιώργου Καλογερόπουλου, επιστρέφει

Το θεατρικό έργο, που βασίζεται στη ζωή της κατά συρροή δολοφόνου Λεονάρντα Τσιαντσούλι, σε κείμενο και σκηνοθεσία του Γιώργου Καλογερόπουλου, παρουσιάζεται στο Φουαγιέ του Δημοτικού θεάτρου Πειραιά

"Τόσο Πολύ": Μια νέα αντίληψη για το ποιητικό θέατρο

Ο ιδιαίτερος χώρος της Οικίας Κατακουζηνού γίνεται το σκηνικό για το νέο έργο της Μυρτώς Παπαχριστοφόρου. Σε μια ατμόσφαιρα γεμάτη ιστορία, το "Τόσο Πολύ" ενώνει την ποίηση με τη μουσική, εξερευνώντας τα όρια της ανθρώπινης συνείδησης.

"Lost & Found": Ξεχνάμε κάθε βεβαιότητα στην παράσταση που συνεχίζεται και μετά το Πάσχα

Συνεχίζεται από 18 Απριλίου, αμέσως μετά το Πάσχα, η παράσταση του θεάτρου Altera Pars που μάς σύστησε το έργο της "Lost and Found" της Ιταλο-μαυρικιανής συγγραφέα Nalini Vidoolah Mootoosamy.

Απολογισμός θεατρικής σεζόν 2025-26: Τάσεις, παραστάσεις και η οικονομία της επιβίωσης

Μια χαρτογράφηση της φετινής θεατρικής σεζόν μέσα από τις κυρίαρχες τάσεις και κάποιες σκέψεις για την αμείλικτη πραγματικότητα των αριθμών που διαμορφώνουν το θεατρικό τοπίο.

"Astoria": Είναι το υπερθέαμα του Παλλάς η μουσικοθεατρική παράσταση που περιμέναμε φέτος;

Η "Astoria" στο Παλλάς είναι ένα μουσικοθεατρικό ταξίδι που σε πιάνει από το συναίσθημα. Μια ωραία παράσταση που συνδυάζει δυνατές ερμηνείες, ιστορική μνήμη και μελωδίες που σιγοτραγουδάς για ώρες.

"Ο ξένος είμαστε εμείς": Ο Μάνος Καρατζογιάννης για έναν σύγχρονο Καζαντζάκη

Ο ταλαντούχος ηθοποιός και σκηνοθέτης μιλά στο ‘α’ για τη νέα σκηνική ανάγνωση του εμβληματικού έργου του Νίκου Καζαντζάκη ‘Ο Χριστός ξανασταυρώνεται’.