"Human Requiem in Eleusis": Παγκόσμια πρεμιέρα για την ταινία της εμβληματικής παράστασης της 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης

Την παράσταση - ύμνο στη θνητότητά μας με την υπογραφή του σκηνοθέτη Γιόχεν Ζάντιγκ και της χορογράφου Σάσα Βαλτς έχουμε ακόμα μια ευκαιρία να δούμε στο Σινέ Ελευσίς και στο Μέγαρο Μουσικής.

Human Requiem

Η πολυταξιδεμένη παράσταση που βρήκε το "σπίτι” της στην Ελευσίνα στο πλαίσιο του 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, "Human Requiem in Eleusis", με την υπογραφή του σκηνοθέτη Γιόχεν Ζάντιγκ και της χορογράφου Σάσα Βαλτς, επιστρέφει αυτή τη φορά σε κινηματογραφημένη μορφή. H ταινία της εμβληματικής παράστασης, που χαρακτηρίστηκε από τους The New York Times "ένας ύμνος για την εποχή μας" κάνει παγκόσμια πρεμιέρα στην Ελευσίνα και την Αθήνα με ελεύθερη είσοδο, μετά τη συγκλονιστική avant premiere στη μεγάλη αίθουσα της UNESCO στο Παρίσι. Πιο συγκεκριμένα θα τη δούμε στο Σινέ Ελευσίς το Σάββατο 27 Απριλίου (8 μ.μ.) και την Κυριακή των Βαΐων, 28 Απριλίου, στην Αίθουσα "Αλεξάνδρα Τριάντη” του Μεγάρου (8 μ.μ.). Θα προηγηθεί συζήτηση με τους συντελεστές της ταινίας. 

Η υπερβατική μουσική και χορογραφική δημιουργία "Human Requiem in Eleusis", η οποία αποτυπώθηκε σε φιλμ από τον σκηνοθέτη Στεφάν Ταλνό και σχεδιάστηκε ειδικά για τον αρχαιολογικό χώρο της Ελευσίνας από τον Γιόχεν Ζάντιγκ, έχει ως στόχο να αφυπνίσει το πνεύμα του τόπου. Βασίζεται στο "Γερμανικό ρέκβιεμ" ("Ein Deutsches Requiem") του Γιοχάνες Μπραμς. Τα χορωδιακά μέρη ερμηνεύει, υπό τη διεύθυνση του Χάις Λέναρς, η Χορωδία της Ραδιοφωνίας του Βερολίνου, ένα από τα καλύτερα πολυφωνικά σύνολα διεθνώς, με κάθε μέλος της να γεμίζει τον χώρο με τη φωνή του ως σολίστ. Λαμβάνουν μέρος η σοπράνο Μάρλις Πέτερσεν, ο βαρύτονος Μπέντζαμιν Απλ, οι πιανίστες Άνγκελα Γκάσσενχουμπερ και Φίλιπ Μάγερς καθώς και σολίστ της ομάδας χορού Sasha Waltz & Guests.

Human Requiem

Στο "Human Requiem in Eleusis", το αρχαίο ιερό της Ελευσίνας μεταμορφώνεται σε ανοικτό δημόσιο χώρο συλλογικής κάθαρσης, όπου το κείμενο και το σώμα, ο χώρος και ο ήχος διαμορφώνουν ένα ενιαίο έργο τέχνης. Δεν πρόκειται για νεκρώσιμη ακολουθία αλλά για τελετή εορτασμού της ζωής: memento mori (θυμήσου τον θάνατο) που μετατρέπεται σε carpe diem (άδραξε τη μέρα). 

Η παραγωγή "Human Requiem in Eleusis" αποτελεί ανασύνθεση της συγκλονιστικής διαδραστικής μουσικής παράστασης "Human Requiem" ("Ανθρώπινο ρέκβιεμ") που έχει περιοδεύσει σε φημισμένες αίθουσες ανά την υφήλιο ‒από τη Νέα Υόρκη στο Χονγκ Κονγκ, από το Βερολίνο και την Αθήνα στην Αδελαΐδα και από το Άμστερνταμ στη Γρανάδα. Ανάμεσά τους, και η Αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, στην οποία το "Human Requiem" είχε παρουσιαστεί ζωντανά στις 26 και 27 Απριλίου 2016 αποσπώντας τα ενθουσιώδη σχόλια του κοινού και των κριτικών. Την ίδια χρονιά, η παράσταση τιμήθηκε με το Classical: NEXT Innovation Award.

Human Requiem

Ο Γιόχεν Ζάντιγκ μιλά για το "Human Requiem"

"Ζούμε σε πολύ δύσκολους καιρούς. Ο κόσμος μας βρίσκεται σε κρίση και είναι γεμάτος δυσπιστία, βία, πόλεμο και τρόμο. Ο κόσμος μας χρειάζεται ανθρωπιά όσο ποτέ άλλοτε. Πρέπει να συνδέσουμε τα Εγώ μας και να ανακτήσουμε τον έλεγχο του Εμείς. Πρέπει να ξαναμάθουμε να ακούμε ο ένας τον άλλον. Καμιά άλλη μορφή τέχνης δεν μπορεί να μας το διδάξει αυτό καλύτερα από τη μουσική, μια γλώσσα με καθολική απήχηση η οποία ξεπερνά τα εθνικά, κοινωνικά και θρησκευτικά σύνορα που εξακολουθούν να μας χωρίζουν. 

Η θνητότητά μας είναι ό,τι πιο δύσκολο έχουμε να μάθουμε, αλλά ταυτόχρονα μας κάνει όλους ίσους μεταξύ μας, σαν αδέρφια. Συμπάσχοντας, παρηγορούμε ο ένας τον άλλον. Γι’ αυτό και οι άνθρωποι, πάνω από χίλια χρόνια, βάδιζαν προς την Ελευσίνα από την Ιερά Οδό: γιόρταζαν την ομορφιά της ζωής γιατί είχαν αποδεχθεί τη θνητότητα ως μέρος της ανθρώπινης ύπαρξης στα θρυλικά Ελευσίνια Μυστήρια".

Η είσοδος για το κοινό στην προβολή της ταινίας "Human Requiem in Eleusis" είναι ελεύθερη.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Θα έχει τα μάτια σου": Παράταση για την παράσταση-έκπληξη του Ηλία Κουνέλα

Η πρωτότυπη σκηνική σύνθεση παρατείνεται για τρίτο κύκλο παραστάσεων, από τις 10 Μαΐου ως και τις 30 Ιουνίου στην Κάμιρο.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
29/04/2024

"Macbeth": Η Σοφία Χιλλ συνσκηνοθετεί και ερμηνεύει Σαίξπηρ σε μια πρωτότυπη περφόρμανς

Η σπουδαία ηθοποιός μαζί με τον Κωνσταντίνο Χατζή παρουσιάζουν τη σαιξπηρική τραγωδία στην πρωτότυπη γλώσσα σε ένα αλώνι της Δυτικής Μάνης.

"Oι Παίχτες": Η παράσταση-φαινόμενο επιστρέφει αυτό το καλοκαίρι!

Το άγνωστο έργο του Γκόγκολ που έγινε η απόλυτη talk of the town παράσταση επί δύο σεζόν, σε σκηνοθεσία του Γιώργου Κουτλή και με τον Γιάννη Νιάρρο επικεφαλής ενός εκρηκτικού θιάσου, βγαίνει σε καλοκαιρινή περιοδεία!

"Emotional dogs": Μια χορογραφία για το τραύμα ανεβαίνει στο Bios

Η διατομεακή καλλιτέχνις Πηνελόπη Μωρούτ επιστρέφει στην αθηναϊκή χορευτική σκηνή με την τρίτη της παράσταση, ερμηνεύοντας μαζί με τον Αλέξανδρο Βαρδαξόγλου.

Το "Γράμμα στον πατέρα" του Κάφκα ξεδιπλώνεται στο H.ug

H ομάδα Αbnormal μεταφέρει θεατρικά την επιστολή του Φραντς Κάφκα που δεν παραδόθηκε ποτέ, με ερμηνευτές τους Φοίβο Παπακώστα και Δημήτρη Καταλειφό και μουσική του The Boy.

"Άλλες εποχές": Το αινιγματικό έργο του Πίντερ ανεβάζει το Θέατρο της Οδού Κυκλάδων

Στο Θέατρο της Οδού Κυκλάδων "Λευτέρης Βογιατζής" ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Άρη Τρουπάκη το έργο του Χάρολντ Πίντερ (που είναι περισσότερο γνωστό ως "Παλιοί καιροί").

"Η αξία της ζωής": Βασίλης Ρίσβας και Πέγκυ Σταθακοπούλου μιλούν για τη συνάντησή τους με τον Σωτήρη Τσαφούλια

Για το έργο της Τζέιν Άντερσον και τους ρόλους τους μίλησαν στο "α" οι δύο γνωστοί και ταλαντούχοι ηθοποιοί. Ένα έργο που μιλά για μια ανείπωτη απώλεια αλλά και την ελευθερία του να ζήσεις όπως επιλέγεις εσύ.