"Αθηνάς Παναγούλη, Επιτάφιος": Με ελεύθερη είσοδο έρχεται η παράσταση στο Πράξη Επτά Studio

Το έργο του Γιάννη Σολδάτου που έχει ως πρωταγωνίστρια τη Μάνια Παπαδημητρίου στον ρόλο της μητέρας του μεγάλου αγωνιστή Αλέξανδρου Παναγούλη θα παίζεται για λίγες ακόμα Τετάρτες.

Αθηνάς Παναγούλη, Επιτάφιος Χριστίνα Φυλακτοπούλου©

Οι παραστάσεις του έργου του Γιάννη Σολδάτου "Αθηνάς Παναγούλη, Επιτάφιος" συνεχίζονται στο Πράξη Επτά Studio, κάθε Τετάρτη, για λίγες ακόμη φορές (14, 21, 28/2 & 6, 13/3) με ελεύθερη είσοδο, σε σκηνοθεσία Κωστή Καπελώνη, με τη Μάνια Παπαδημητρίου, στο ρόλο της Αθηνάς Παναγούλη. Το έργο δίνει έμφαση σε μια από τις μεγάλες μορφές του αντιδικτατορικού αγώνα, τον Αλέξανδρο Παναγούλη, μέσα από τις αναμνήσεις της μητέρας του Αθηνάς, η οποία σχολιάζει παράλληλα σημαντικότατα γεγονότα της πρόσφατης ελληνικής ιστορίας.

Αθηνάς Παναγούλη, Επιτάφιος
kzk52 & Χριστίνα Φυλακτοπούλου©

Πολλά είναι τα ερωτήματα που ανακύπτουν μέσα από το έργο. Γιατί το αδίκημα της επταετίας κρίθηκε στιγμιαίο και όχι διαρκές; Γιατί οι μέρες είναι πονηρές; Γιατί ο χρόνος της ζωής μας τελειώνει; Γιατί όλοι έχουμε ανεξόφλητους λογαριασμούς με παρελθόντα δικά μας ή των γονιών μας; Γιατί οι ήχοι και οι μυρωδιές ακόμα δεν έχουν σβήσει και κάποτε ακούγονται πολύ δυνατοί; Ποιος μπορεί να μεταφέρει τις πληροφορίες του σκοτεινού παρελθόντος στις μέλλουσες γενιές; Ποιος θα μπορέσει, να οδηγήσει το μέλλον, στη Ελπίδα, για μια δίκαιη κοινωνία; Εμφανείς είναι ακόμη οι πληγές μιας μνήμης εναργέστατης, που φέρει τα ίχνη των στιγμών όλων των χτύπων, που δόθηκαν στα σώματα και τις ψυχές ανθρώπων, που αγωνίστηκαν για την Ελευθερία.

Αθηνάς Παναγούλη, Επιτάφιος
kzk52 & Χριστίνα Φυλακτοπούλου©

Η παράσταση παρουσιάστηκε για πρώτη φορά, στην Αθήνα, την Άνοιξη και το Φθινόπωρο του 2023, στο πλαίσιο του θεατρικού φεστιβάλ μονολόγων "Ο γιος μου..", του Πολυχώρου Vault.

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Αθηνάς Παναγούλη, Επιτάφιος

  • Μονόλογος
  • Διάρκεια: 75 '

Το έργο παρουσιάζει τον Αλέξανδρο Παναγούλη, την κορυφαία μορφή του αντιδικτατορικού αγώνα, μέσα από τις αναμνήσεις της μητέρας του, σχολιάζοντας παράλληλα σημαντικότατα γεγονότα της πρόσφατης ελληνικής ιστορίας. Γιατί τα ερωτήματα δεν έχουν ακόμη απαντηθεί. Γιατί το αδίκημα της επταετίας κρίθηκε στιγμιαίο και όχι διαρκές. Γιατί οι μέρες είναι πονηρές. Γιατί ο χρόνος της ζωής μας τελειώνει. Γιατί όλοι έχουμε ανεξόφλητους λογαριασμούς με παρελθόντα δικά μας ή των γονιών μας. Εμφανείς είναι ακόμη οι πληγές μιας μνήμης εναργέστατης, που φέρει τα ίχνη των στιγμών όλων των χτύπων, που δόθηκαν στα σώματα και τις ψυχές ανθρώπων που αγωνίστηκαν για την Ελευθερία.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Οι γριές που μαζεύουν την τσουκνίδα

Μεταξύ λαογραφίας, τελετουργικού δρωμένου και θεάτρου ντοκουμέντο κινείται η παράσταση της Πειραματικής Σκηνής του Θεσσαλικού Θεάτρου, εμπνευσμένη από μυστικιστικές και αληθινές ιστορίες γυναικών του θεσσαλικού κάμπου. | Powered by Uber

ΓΡΑΦΕΙ: ΤΩΝΙΑ ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ
02/05/2024

Τα πικρά δάκρυα της Πέτρα φον Καντ

Ατμοσφαιρική και ενδιαφέρουσα σκηνική πρόταση του γνωστού έργου του Φασμπίντερ για την ερωτική εξουσία και εξάρτηση μέσα από τη σχέση δύο γυναικών. | Powered by Uber | Powered by Uber

"Έξι πρόσωπα σε αναζήτηση συγγραφέα" και μετά τις διακοπές του Πάσχα

Το έργο του Λουίτζι Πιραντέλο που σκηνοθετεί ο Πέτρος Νάκος σε δική του μετάφραση στο θέατρο Altera Pars θα συνεχίσει την πορεία του μετά την πασχαλινή ανάπαυλα.

"Ψιλικά": Μία περφόρμανς σε κείμενα Γλυκερίας Μπασδέκη ανεβάζει η ομάδα "Στέρεο νερό"

Μια site-specific performance για την αναζήτηση της ευτυχίας ανεβάζει τον Μάιο η ομάδα της χορογράφου Εύης Σούλη σε ένα εγκαταλελειμμένο εμπορικό κέντρο.

"Τα ραδίκια ανάποδα" θα δούμε και μετά το Πάσχα

Λόγω επιτυχίας, ο μονόλογος του Γιώργου Γαλίτη σε σκηνοθεσία Βλαδίμηρου Κυριακίδη, που βρίσκεται στον δέκατο χρόνο του, θα παραταθεί και μετά τις πασχαλινές διακοπές στο θέατρο Αργώ.

Η Αναστασία Παπαστάθη σκηνοθετεί τους "Βρικόλακες"

Το σπουδαίο δράμα του Ίψεν θα δούμε την ερχόμενη σεζόν στο θέατρο Radar.

"Δον Κιχώτης": Ο Γιάννης Μπέζος σκηνοθετεί τους Βλαδίμηρο Κυριακίδη και Θανάση Τσαλταμπάση σε καλοκαιρινή περιοδεία

Έναν πολυμελή θίασο, στον οποίο θα δούμε και τις Νάντια Κοντογεώργη και Παρθένα Χοροζίδου, ενορχηστρώνει ο Γιάννης Μπέζος στη μεγάλη θεατρική παραγωγή του καλοκαιριού που θα ταξιδέψει σε όλη την Ελλάδα το διαχρονικό έργο του Μιγκέλ ντε Θερβάντες. Δείτε αποκλειστικές φωτογραφίες από την πρώτη ανάγνωση.