"Κεκλεισμένων των θυρών": Η θεατρική "κόλαση" του Ζαν Πολ Σαρτρ

Ένα από τα πιο σημαντικά έργα του παγκόσμιου θεάτρου ανεβάζει στο Studio Μαυρομιχάλη μια ομάδα νέων ηθοποιών.

Κεκλεισμένων των θυρών © Δημήτρης Λαντζούνης

Το φιλοσοφικό-θεατρικό δοκίμιο "Κεκλεισμένων των θυρών" του Ζαν Πολ Σαρτρ που εστιάζει στην υπαρξιακή αγωνία του ανθρώπου ανεβάζει ο Στέλιος Πετράκης στο Studio Μαυρομιχάλη. Επί σκηνής, μια ομάδα νέων ηθοποιών αποτελούμενη από τους Τάμμυ Κασιμάτη, Γιάννη Κατή, Μαρίζα Μανατάκη, Μαρτίνα Ολχάβα και Χρυσάνθη Παπαλεβέντη πρωταγωνιστούν σε ένα από τα σημαντικότερα κείμενα της παγκόσμιας δραματουργίας.

Κεκλεισμένων των θυρών
© Δημήτρης Λαντζούνης

Η υπόθεση

Τρεις διαφορετικοί ανθρώπινοι χαρακτήρες, που συμβολίζουν το τρίπτυχο του ανθρώπινου ψυχισμού (Προεγώ, Υπερεγώ, Εγώ), συνυπάρχουν σ' έναν μεταφυσικό χώρο, άχρονο και αδρανή, ο οποίος συμβολίζει την κόλαση. Εκεί, τους υποδέχεται το "Γκαρσόν", ένα δισυπόστατο πλάσμα που τους οδηγεί διαδοχικά στο συγκεκριμένο δωμάτιο και τους εξηγεί τους "κανόνες λειτουργίας", σχολιάζει, παρεμβαίνει και φυσικά απολαμβάνει την εξέλιξη. 
Η κόλαση όμως δεν είναι αυτό που περίμεναν οι τρείς νεκροί. Δεν υπάρχουν όργανα βασανιστηρίων παρά μόνο ένα σαλόνι με ευρωπαϊκή επίπλωση. Ουσιαστικά πρόκειται για ένα σχεδόν άδειο δωμάτιο, με τρεις πολυθρόνες διαφορετικού χρώματος οι οποίες αποτελούν το κεντρικό σετ της σκηνικής σύνθεσης. Οι τρεις προσφάτως αποβιώσαντες χαρακτήρες αναζητούν τον Δήμιο που θα τους υποβάλλει στα βασανιστήρια που τους αξίζουν, αλλά μάταια. Ο Δήμιος είναι ο κάθε ένας από τους τρείς για τους άλλους δυο και η τιμωρία τους είναι η αναγκαστική συνύπαρξή τους σε αυτό το δωμάτιο για πάντα. 
Οι τρεις ήρωες, υπό το άγρυπνο βλέμμα και τις παρεμβάσεις του "Γκαρσόν", σταδιακά εξομολογούνται ο ένας στον άλλον τις αμαρτίες τους, τους λόγους για τους οποίους βρέθηκαν στην κόλαση και όσο γνωρίζονται καλύτερα, αντιλαμβάνονται πως η διαφορετικότητά τους καθιστά την συνύπαρξή τους αδύνατη.

Κεκλεισμένων των θυρών
© Δημήτρης Λαντζούνης

Προπώληση μέσω viva.gr


 

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Κεκλεισμένων των θυρών

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 85 '

Τρεις χαρακτήρες, που συμβολίζουν το τρίπτυχο του ανθρώπινου ψυχισμού, αναμετριούνται με τους εαυτούς τους και με τους άλλους στο μεταφυσικό χωροχρόνο της κόλασης.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Sam Morril: Ο κορυφαίος Νεοϋορκέζος του stand up comedy στο Θέατρο Ακροπόλ

Ο κωμικός Sam Morril έρχεται για πρώτη φορά στην Αθήνα στις 2 Σεπτεμβρίου 2026 και προλαβαίνετε ακόμα να κλείσετε εισιτήριο για το καταιγιστικό stand up comedy σόου του.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
06/08/2026

"Άμμος" στο Θέατρο Άβατον: Ένα αναλόγιο για δύο άντρες

Ο Βλάσης Πασιούδης και ο Μάνος Θηραίος επί σκηνής, σε ένα ξεχωριστό αναλόγιο, συστήνουν το νέο τους έργο.

"Εκτροφείο τεράτων": Η επιστροφή ενός έργου που καθρεφτίζει τη σύγχρονη αστική μας αποξένωση

Η Αθηνά Ασημάκη και ο Γιάννης Παπαδογιάννης ανεβαίνουν στη σκηνή του Θεάτρου Αργώ στο "Εκτροφείο τεράτων" του Γιάννη Παπάζογλου. Μια παράσταση για τη σύγχρονη αλλοτρίωση, τη φιλοδοξία και τα αόρατα αδιέξοδα της εποχής μας, που θα παιχτεί για 2η χρονιά.

West Side Theater: Ένας νέος θεατρικός προορισμός έρχεται στο Περιστέρι

Το νέο θέατρο, που στεγάζεται στο Εκθεσιακό Κέντρο Περιστερίου, West Side Theater, εγκαινιάζει τη λειτουργία του με μια χριστουγεννιάτικη ενότητα παραστάσεων από τις 14 Δεκεμβρίου 2026 έως τις 10 Ιανουαρίου 2027.

Οι θεατρικές προτάσεις στο 3ο Φεστιβάλ Ακροναυπλίας

"Αντιγόνη" και Εμπειρίκος-Χατζηλαζάρου. Αυτές είναι οι θεατρικές προτάσεις που ξεχωρίζουν στο 3ο Φεστιβάλ Ακροναυπλίας. Μάθετε περισσότερα.

"Toc Toc": Η πιο ξεκαρδιστική θεραπεία για την εποχή μας επιστρέφει

Έτοιμοι για την πιο ξεκαρδιστική ψυχοθεραπεία της χρονιάς; Το "Toc Toc" επιστρέφει τον Οκτώβριο 2026 στο Θέατρο Βρετάνια! Ο Κώστας Σπυρόπουλος, ο Μιχάλης Μητρούσης και η Μαρία Γεωργιάδου υπόσχονται άφθονο γέλιο.

Τρωάδες

Με άξονα τη γυναικεία εμπειρία του πολέμου και την ουσιαστική συμπερίληψη επί σκηνής, η παράσταση της Ελένης Ευθυμίου επαναδιάβασε τον Ευριπίδη μέσα από μια σύγχρονη, πολιτική ματιά.