Χρύσα Κατσαρίνη: "Τα πιο τραγικά γεγονότα μπορούν να γίνουν αστεία"

Η γνωστή κωμικός στην συνέντευξή της μιλά για το τελευταίο της σόλο με τίτλο "Κουβέρτα", σχολιάζει το stand up στην Ελλάδα και μοιράζεται μία όμορφη και ταυτόχρονα αστεία στιγμή πάνω στη σκηνή.

Χρύσα Κατσαρίνη

Μετά το "Ό,τι πολυτιμότερο έχω", την πρώτη σόλο stand up comedy παράστασή της, η Χρύσα Κατσαρίνη επέστρεψε με την πιο σκοτεινή, εξομολογητική και συνάμα ξεκαρδιστική παράσταση που έγραψε μέχρι σήμερα, την "Κουβέρτα". Με αφορμή την παράσταση, μάς μίλησε για όσα συμβολίζει για εκείνη και πώς από "Μια κοπέλα που θα πεί ανέκδοτα" κατέληξε να κάνει περιοδεία σε πάνω από 30 πόλεις της Ελλάδας και σε 11 διαφορετικές ευρωπαϊκές πόλεις. Ενώ μάς μαθαίνει πως και τα πιο τραγικά γεγονότα μπορούν να γίνουν αστεία! 

Χρύσα Κατσαρίνη

Πώς ξεκίνησες το stand up;
Σκέφτηκα πως το πτυχίο μου από την δραματική σχολή το 2022 θα έχει την ίδια αξία με ένα απολυτήριο Λυκείου και αποφάσισα να κάνω stand up για να είμαι προετοιμασμένη για μία τέτοια εξέλιξη.

Μπορείς να μας πεις μία όμορφη και μία αστεία στιγμή πάνω στη σκηνή;
Είναι μια ιστορία που τα περιλαμβάνει και τα δύο. Ένα αγόρι (ας τον πούμε Γιώργο) μου ζήτησε να πω επί σκηνής χρόνια πολλά στην κοπέλα του που είχε τα γενέθλιά της. Κάτι που βρήκα αξιολάτρευτο. Παρόλα αυτά το να ζητάς από κωμικούς κάτι τέτοιο δεν είναι και η πιο λαμπρή ιδέα του κόσμου. Από την σκηνή, λοιπόν, φώναξα το όνομα της κοπέλας (ας την πούμε Μαρία) και εκείνη δειλά σήκωσε το χέρι της. Λέω λοιπόν "Αγάπες ανυπομονούσα να έρθει επιτέλους η στιγμή που θα γινόταν αυτό σε δική μου παράσταση. Μαρία μου… το αγόρι σου ο Γιώργος που σε αγαπάει πάρα πολύ, θέλει να ρωτήσει αν θα τον παντρευτείς". Ο Γιώργος χάνει το χρώμα του, η Μαρία απαντάει "μα τα έχουμε μόνο δύο μήνες" και λέω "Όχι εντάξει, πλάκα έκανα, δεν ήθελε να σου ζητήσει να παντευτείτε… ήθελε να σου ζητήσει να χωρίσετε. Και ήθελε να το κάνει όσο πιο άβολο γίνεται." Ευτυχώς γέλασε το Μαράκι και μετά έκανα επιτέλους αυτό που μου ζήτησε ο έρμος ο Γιώργος.

Χρύσα Κατσαρίνη

Μετά το "Ό,τι πολυτιμότερο έχω", την πρώτη σόλο stand up comedy παράστασή σου, επέστρεψες με την, ίσως, πιο εξομολογητική και, σίγουρα, ξεκαρδιστική παράσταση που έγραψες μέχρι σήμερα, την "Κουβέρτα". Γιατί "Κουβέρτα";
Δυστυχώς αυτό μπορεί να απαντηθεί μόνο παρακολουθώντας την παράσταση. Η "Κουβέρτα" για μένα έχει πολυεπίπεδη ερμηνεία. Συμβολίζει την θαλπωρή, την ασφάλεια που νιώθεις σαν παιδί την στιγμή που σε σκεπάζει. Στην παράσταση, βέβαια, αναφέρω πως θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σαν φονικό όπλο.

Χρύσα Κατσαρίνη

Η "Κουβέρτα on the road" πήγε σε πάνω από 30 πόλεις της Ελλάδας και σε 11 διαφορετικές ευρωπαϊκές πόλεις. Πες μας δυο λόγια για αυτή την εμπειρία και μία στιγμή (ή περισσότερες) που ξεχωρίζεις.
Δεν νομίζω ότι μπορώ να χωρέσω αυτή την εμπειρία σε δύο λόγια. Ίσως είναι ό, τι πιο συγκλονιστικό έχω βιώσει. Και βάζω το ίσως γιατί κονταροχτυπιέται σε ένταση με την παράσταση στο Θέατρο Βράχων. Για τελείως διαφορετικούς λόγους σαφώς. Δεν νομίζω πως είναι κάτι που μπορώ να επαναλάβω. Το σπίτι μου, το 2022 το είδα μετά τον Ιούλιο. Αυτή η παράσταση δοκιμάστηκε σε κάθε άκρη της Ελλάδας. Να ευχαριστήσω για αυτό την εταιρία "Behind the clouds" που ανέλαβε αυτό το εγχείρημα. Μόνη μου θα αδυνατούσα να οργανώσω κάτι τέτοιο. Για την ευρωπαϊκή περιοδεία να ευχαριστήσω την "Motion Comedy". Παίζαμε κάθε μέρα σε άλλη πόλη και σε πολλές περιπτώσεις σε άλλη χώρα. Ποιος θα μου έλεγε το 2012 που ξεκίνησα πως όλα αυτά θα ήταν δικές μου εμπειρίες; Το 2012 με παρουσίαζε ο ντράμερ της μπάντας που έπαιζε πριν από μένα ως "Μια κοπέλα που θα πει ανέκδοτα". 

"Το μυστικό βρίσκεται στην οπτική του κωμικού. Στην πίσω σκέψη. Με τι ευαισθησία θα προσεγγίσει το θέμα και ποια θα είναι η δική του τοποθέτηση. Αυτό μπορεί να κάνει το αστείο χυδαίο ή αντιστρόφως, λυτρωτικό. Κάθε κωμικός κάνει την επιλογή του. Και επιβάλλεται να έχει την ελευθερία να επιλέξει". 

Στην παράσταση τα βάζεις με τους ομοφοβικούς, τους σεξιστές και τις ηλίθιες συμβουλές στις γυναίκες για το πώς να μη πέσουν θύματα βιασμού. Πόσο εύκολο είναι να μεταφέρεις με χιούμορ τέτοιου είδους κοινωνικά ζητήματα; 
Είμαι της άποψης πως κανένα θέμα δεν βρίσκεται εκτός του φάσματος της κωμωδίας. Τα πιο τραγικά γεγονότα μπορούν να γίνουν αστεία. Πολλές φορές ακριβώς λόγω της τραγικότητάς τους, γίνονται πολύ δυνατά κείμενα. Το μυστικό βρίσκεται στην οπτική του κωμικού. Στην πίσω σκέψη. Με τι ευαισθησία θα προσεγγίσει το θέμα και ποια θα είναι η δική του τοποθέτηση. Αυτό μπορεί να κάνει το αστείο χυδαίο ή αντιστρόφως, λυτρωτικό. Κάθε κωμικός κάνει την επιλογή του. Και επιβάλλεται να έχει την ελευθερία να επιλέξει.

Υπάρχουν όρια στην κωμωδία;
Όχι δεν πιστεύω πως υπάρχουν όρια στην κωμωδία. Τα όρια τα θέτει και επιβάλλεται να τα θέτει μόνο ο ίδιος ο κωμικός, σύμφωνα με τους δικούς του κώδικες ηθικής, την αισθητική και την λογική του. Οτιδήποτε άλλο είναι λογοκρισία και είναι επικίνδυνο.

Πώς βλέπεις το stand up στην Ελλάδα; Σε τι σημείο πιστεύεις ότι βρίσκεται; Υπάρχει κάτι που θα άλλαζες;
Καλούλι δεν είναι; Θεωρώ πως ακόμα βρίσκεται στην αρχή του. Αλλά σαν σκηνή δυνάμωσε ταχύτατα. Ο κόσμος το αγάπησε πάρα πολύ γρήγορα. Έχουμε βέβαια πολύ δρόμο μπροστά μας. Δεν θα άλλαζα τίποτα. Οκ ίσως να δημιουργούσα ένα ένσημο για κωμικούς γιατί ακόμα ασφαλιζόμαστε ως γελωτοποιοί, θηριοδαμαστές, ζογκλέρ, κλόουν και διασκεδαστές.

Ποιος είναι ο επόμενος στόχος;
Η επόμενη παράσταση.
 

Η "Κουβέρτα" θα βρίσκεται στο Θέατρο Αργώ μέχρι τις 24 Φεβρουαρίου. Προπώληση εδώ
 

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Κουβέρτα

  • Stand up Comedy
  • Διάρκεια: 80 '

Η δεύτερη σόλο παράσταση της καριέρας της, όπου η δημοφιλής κωμικός σατιρίζει καυτά κοινωνικά θέματα, διεθνή γεγονότα, αλλά και δικές της εμπειρίες, θα βιντεοσκοπηθεί και θα περάσει στην ιστορία, σηματοδοτώντας τη δεκαετή θητεία της στο stand up comedy.

Αργώ

Ελευσινίων 15

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Το ιστορικό θέατρο του Λυκαβηττού ανοίγει ξανά το καλοκαίρι

Τη διαχείριση του θεάτρου θα έχει πλέον η Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
27/03/2023

Πέντε audiobooks που πρέπει να ακούσετε την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου στις 27 Μαρτίου, προτείνουμε μερικά best sellers που έχουν ανέβει στο σανίδι κερδίζοντας τις καρδιές των θεατών.

Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου 2023: "Το θέατρο βασίζεται στην πραγματική ουσία της ανθρωπότητας"

Η διακεκριμένη Αιγύπτια ηθοποιός Samiha Ayoub μιλά για την ουσία του θεάτρου και τη σημασία της τέχνης σε δύσκολους και αβέβαιους καιρούς στο μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας Θεάτρου 2023.

"Ψηλά απ’ τη γέφυρα": Αντίστροφη μέτρηση για την παράσταση των 45.000 θεατών

Τελευταίες παραστάσεις στο Θέατρο Βεάκη για την παράσταση του σκηνοθέτη Γιώργου Νανούρη πάνω στο έργο του Άρθουρ Μίλερ με πρωταγωνιστή τον Πυγμαλίωνα Δαδακαρίδη στο πλευρό μιας δυνατής ερμηνευτικής ομάδας.

"Ο Γεώργιος Λαμπάκης ταξιδεύει…" στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο

Ένα θεατρικό δρώμενο σε σκηνοθεσία της Όλγας Ποζέλη που συνδυάζεται με ξενάγηση πραγματοποιείται εντός του χώρου της περιοδικής έκθεσης "Η Σμύρνη στις αρχές του 20ου αιώνα μέσα από τα μάτια του βυζαντινολόγου Γεωργίου Λαμπάκη".

"Ένα σπίτι φωτεινό σαν μέρα": Επανεκκίνηση για το Εθνικό Θέατρο

Ξεκινά η παράσταση πάνω στο έργο του Τόνι Κούσνερ για την ευθύνη μας απέναντι στην Ιστορία σε σκηνοθεσία του καλλιτεχνικού διευθυντή Γιάννη Μόσχου μετά την λήξη της κατάληψης στο κτίριο Τσίλερ.

Μαρία Πρωτόπαππα: "Οι περισσότεροι ρόλοι έχουν γραφτεί από άνδρες και αναπαράγουν σεξιστικά στερεότυπα"

Με μια συναισθηματικά φορτισμένη και γενναία τοποθέτηση στο πλαίσιο της ημερίδας "Women Who Dare - Η Θέση της Γυναίκας στην Ελλάδα του Σήμερα. Ιδέες και Δράσεις για ένα Καλύτερο Αύριο", μίλησε για την ανισότητα στο χώρο του θεάτρου και για τα εσωτερικευμένα στερεότυπα της γενιάς της.