"Αγαμέμνων": Το μυθολογικό, τραγικό πρόσωπο μέσα από τη ματιά του Ρίτσου

Ο Δημήτρης Γεωργαλάς σκηνοθετεί ένα έργο για τον πλέον εμβληματικό πολεμιστή της αρχαιότητας, τον " Αγαμέμνονα" του Γιάννη Ρίτσου.

Αγαμέμνων ©  Chris Tourlakis, Γιώργος Στυλιανός

Οι αρχαίοι ελληνικοί μύθοι αποτέλεσαν ανεξάντλητη πηγή έμπνευσης για τον Γιάννη Ρίτσο, σε όλες τις φάσεις της ποιητικής δημιουργίας του. Η "Τέταρτη Διάσταση", μια ιδιαίτερα σημαντική συλλογή του Ρίτσου αποτελείται από δέκα οχτώ πεζόμορφα ποιήματα, τα περισσότερα των οποίων έχουν ως θέμα - τίτλο ένα μυθολογικό, τραγικό πρόσωπο, ενώ αξιοπρόσεκτη είναι η προτίμησή του στον οίκο των Ατρειδών: Αγαμέμνων, Ορέστης, Ιφιγένεια, Χρυσόθεμις, Ηλέκτρα, Κλυταιμνήστρα, Μενέλαος, Ελένη. Στον ποιητικό και δραματικό "Αγαμέμνονα" του, που θα το δούμε σε σκηνοθεσία του Δημήτρη Γεωργαλά με πρωταγωνιστές τους Γεράσιμου Σοφιανό και Μαρίνα Παντελάκη, ο Ρίτσος κατεβάζει από το βάθρο του τον ήρωα πορθητή της Τροίας, τον απογυμνώνει από τα ηρωικά στοιχεία και τον παρουσιάζει ως έναν άνθρωπο που αγωνιά για το εφήμερο της ύπαρξης.

ΑΓΑΜΕΜΝΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ Δ ΓΕΩΡΓΑΛΑ

Στον αρχέτυπο μύθο, ο Αγαμέμνων λέγοντας ψέματα στη γυναίκα του Κλυταιμνήστρα, ότι πρόκειται δήθεν να αρραβωνιάσει τη θυγατέρα τους Ιφιγένεια με τον ημίθεο ήρωα, Αχιλλέα, της ζητά να συνοδέψει τη κόρη τους στην Αργολίδα. Εκεί βρίσκεται για καιρό αραγμένος ο στόλος των Ελλήνων, περιμένοντας να πνεύσει ούριος άνεμος ώστε να μπορέσει να αποπλεύσει από την Αργολίδα με κατεύθυνση την Τροία.  Αποστολή του ελληνικού στόλου είναι η τιμωρία των Τρώων για την  απαγωγή της Ελένης, συζύγου του Μενελάου - αδερφού του Αγαμέμνονα-  από τον Πάρη, και η επιστροφή της στη Σπάρτη. Στην Αργολίδα η Κλυταιμνήστρα διαπιστώνει το ψέμα του Αγαμέμνονα, ο οποίος έχει αποφασίσει να θυσιαστεί την Ιφιγένεια, προς τιμήν της Άρτεμης για να εξευμενιστεί και να επιτρέψει στους ούριους ανέμους να πνεύσουν ώστε  να γίνει ο απόπλους του ελληνικού στόλου από την Αυλίδα, με κατεύθυνση την Τροία. 

Ο "Αγαμένων" του Ρίτσου, ο άλλοτε κραταιός άνδρας κατανοεί τη ματαιότητα της φιλοδοξίας και ξεκαθαρίζει τους προσωπικούς του λογαριασμούς την ύστατη στιγμή πριν το φοβερό βήμα. Αφήνει κατά μέρος τον ρόλο του ηγέτη και συνομιλεί με τον άνθρωπο μέσα του και απέναντί του. Πρόκειται για ένα κείμενο ενδοσκόπησης, ωριμότητας και ταπεινότητας. Ο ποιητής Γιάννης Ρίτσος μετατρέπει τον Αγαμένονα σε ένα γνώριμο, "καθ΄ημάς”πρόσωπο. Η παράσταση του πατρινού Δημήτρη Γεωργαλά έρχεται στην Αθήνα, από τις 3 Φεβρουαρίου, στο Θέατρο Αλμα- Β΄ σκηνή μετά από ένα κύκλο παραστάσεων στο θέατρο Λιθογραφείον της Πάτρας.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Αποκλειστικό: Τον "Πουπουλένιο" σκηνοθετεί ο Νικορέστης Χανιωτάκης την επόμενη σεζόν

Το Σύγχρονο Θέατρο ξεκινά τη νέα σεζόν με ένα από τα σημαντικότερα έργα της σύγχρονης παγκόσμιας δραματουργίας, όπου παίζουν οι Αργύρης Αγγέλου, Νίκος Πουρσανίδης, Γεράσιμος Σκαφίδας, Αλέκος Συσσοβίτης.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
26/07/2024

Το "Και εφύτευσεν ο Θεός παράδεισον" έρχεται δυναμικά για τρίτη σεζόν

Η παράσταση των C for Circus με θέμα το sex trafficking, την οποία έγραψε και σκηνοθέτησε η Βαλέρια Δημητριάδου, επανέρχεται στο θέατρο Άνεσις.

Αποκλειστικό: Demy, Ιεροκλής Μιχαηλίδης, Μίρκα Παπακωνσταντίνου και Ιαν Στρατής πρωταγωνιστούν στο "Ωραία μου κυρία" της Θέμιδας Μαρσέλλου

Μαθαίνουμε τα λαμπερά ονόματα που θα αποτελέσουν τον θίασο της νέας λαμπερής παραγωγής που ετοιμάζει η σκηνοθέτρια στο θέατρο Παλλάς.

"Τι Ομάδα Είσαι Ρε;": Μια παράσταση που σκοράρει κατά της οπαδικής βίας

Η εταιρεία θεάτρου αντίqρηση παρουσιάζει μια καθηλωτική παράσταση σε σκηνοθεσία Γιάννη Μαυρόπουλου, ανοίγοντας διάλογο για το φαινόμενο της οπαδικής βίας στο Β’ Αρχαίο Θέατρο Λάρισας.

"Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός": Η "Ιφιγένεια των Ταύρων" στο Γεντί Κουλέ

Η νέα παράσταση του Χριστόφορου Χριστοφή έρχεται στο Επταπύργιο Θεσσαλονίκης, συνδέοντας μια Ιφιγένεια, έναν Πυλάδη, έναν Ορέστη και κάποιον Άντον Τσέχοφ σε ένα άχρονο αντάμωμα.

Αποκλειστικό: Αυτή είναι η νέα παράσταση που ανεβάζει ο Κωνσταντίνος Ασπιώτης

Στη Ρωσία θα μας μεταφέρει από τον Οκτώβριο η παράσταση που σκηνοθετεί ο ταλαντούχος καλλιτέχνης, με τον θίασο να περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τον Μιχάλη Οικονόμου, τον Παντελή Δεντάκη και τον Σταύρο Σβήγκο.

Ο "Γιοσίρου Γιαμαγκούσι" μάς δίνει ραντεβού από Οκτώβριο

Η παράσταση σε κείμενο του Γιάννη Κεντρωτά και σκηνοθεσία Μιχάλη Κοιλάκου -κάτι ανάμεσα σε μαύρη κωμωδία και αστυνομικό θρίλερ- επιστρέφει στο Olvio.