Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός: Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων από 2 έως 7 Αυγούστου

Μικρασιάτες πρόσφυγες του 1922

140 εκδηλώσεις θεάτρου, μουσικής, χορού, εικαστικών-performance, μουσικού θεάτρου και παραστάσεων/ δράσεων για παιδιά και εφήβους , 70 παραγωγές, 66 αρχαιολογικοί χώροι και μουσεία σε 12 περιφέρειες απαρτίζουν το σύνολο των φετινών πολιτιστικών εκδηλώσεων του θεσμού "Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός"  που πραγματοποιείται φέτος από τις 15 Ιουλίου έως τις 15 Σεπτεμβρίου.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων από 2 έως 7 Αυγούστου
 

"Ενθύμιον Σμύρνης…"
1 & 2 Αυγούστου • Αρχαίο Θέατρο Δίου 
Μέσα από μια σκηνοθετημένη επιβλητική μουσική και χορευτική παράσταση, οι εκατό πρωταγωνιστές της, η Oρχήστρα και η Xορωδία Ιωνία, οι σολίστ, χορευτές και αφηγητής συναντούν τα εξαιρετικά παραδοσιακά συγκροτήματα "Ανατολική Ρωμυλία", οι "Χοροστάτες" και οι "Αλησμόνητες Πατρίδες" με τις αυθεντικές στολές τους. 
Σκηνοθετική επιμέλεια, κείμενα: Μαρία Θωμοπούλου
Ορχήστρα και Χορωδία: Ιωνία
Μαέστρος: Κορνηλία Φραγκογιάννη
Σολίστ: Σοφία Παπάζογλου, Θοδωρής Κοτονιάς
Αφηγητής: Αλέξανδρος Ζαχαρέας
Καλλιτεχνική διεύθυνση Ιωνίας: Νεκτάριος Δεμέλης
Συμμετέχουν: Χορευτικά συγκροτήματα "Ανατολική Ρωμυλία", οι "Χοροστάτες" και οι "Αλησμόνητες Πατρίδες" Λάρισας

"Από τη Μικρά Ασία στη Βόρεια Εύβοια"
2 & 3 Αυγούστου • Οικία Βλαχοθανάση, Βόρεια Εύβοια
Εικαστικά- Performance 
Δεκαεπτά προσφυγικοί οικισμοί στη Βόρεια Εύβοια. Από αυτούς, τέσσερα αμιγώς προσφυγικά χωριά από τις ομώνυμες περιοχές της Μικράς Ασίας: Νέος Πύργος, Νέο Μουρσαλί, Νέα Εγκίν, Νέα Σινασός. Μια παράσταση που συνδυάζει την προβολή εξιστορήσεων σημερινών απογόνων των προσφύγων και αρχειακού φωτογραφικού υλικού με τη ζωντανή παρουσίαση πρωτότυπων συνθέσεων στους ρυθμούς και τις μελωδίες των περιοχών καταγωγής τους, επιχειρεί να αποτυπώσει τη συμβολή τους στη διαμόρφωση της νέας ταυτότητας του τόπου, ταξιδεύοντας το κοινό σε έναν περασμένο μα κοντινό χωροχρόνο. 
Σκηνοθεσία, μοντάζ: Αλέξανδρος Βοζινίδης 
Σύνθεση, ενορχήστρωση: Ευάγγελος Βραχνός, Περικλής Βραχνός
Σύλληψη, επιλογή κειμένων, διεύθυνση παραγωγής: Τέση Γιαννακίνα 
Έρευνα: Αλέξανδρος Καλέμης
Αφηγήτρια: Έλενα Μουδίρη Χασιώτου
Συμμετέχουν οι μουσικοί: Ανδριάνα Αχιτζάνοβα Πεταλά, Μάκης Μπακλατζής, Νίκος Βαρελάς, Βαγγέλης Βραχνός, Περικλής Βραχνός, Έλενα Μουδίρη Χασιώτου.

 

Camp 2
"Camp 22"

"Camp 22"
2 & 3 Αυγούστου • Βυζαντινά Τείχη Δράμας
Παραστάσεις/Δράσεις για Παιδιά και Εφήβους 
Το "Camp 22" είναι μία site specific, devised, θεατρική παράσταση που φέρει στο κέντρο της την "Ιστορία": την ιστορία του τόπου μας, την ιστορία μιας παράστασης, την προσωπική μας ιστορία. Μετά την παράσταση ακολουθεί μια δράση-συζήτηση.
Ιδέα, έρευνα, σκηνοθεσία: Κατερίνα Αλεξάκη, Μαριλένα Τριανταφυλλίδου
Δραματουργία: Δρ Ειρήνη Μουντράκη, Κατερίνα Αλεξάκη, Μαριλένα Τριανταφυλλίδου
Πρωτότυπες μουσικές συνθέσεις: Βασίλης Καζής, Πέτρος Κουμπιός
Ερμηνεύουν: Κατερίνα Αλεξάκη, Βασίλης Καζής, Κλεονίκη Καραχάλιου, Πέτρος Κουμπιός, Μαριλένα Τριανταφυλλίδου

"Σκηνή 22"
3 & 4 Αυγούστου • Αρχαίο Θέατρο Δημητριάδος
Οι συντελεστές της παράστασης προσεγγίζουν τα θέματα της Μικρασιατικής Καταστροφής μέσα από ποιήματα Μικρασιατών ποιητών, οι στίχοι των οποίων χαρακτηρίζονται από έντονη θρηνητική διάθεση, ανάλογη της τραγικότητας των γεγονότων του 1922.
Σκηνοθεσία, δραματουργική επεξεργασία: Δημήτρης Τσιάμης 
Χορογραφία: Ελένη Χατζηγεωργίου 
Σκηνικά, κοστούμια: Νίκη Ψυχογιού 
Σχεδιασμός φωτισμών: Σοφία Αδαμοπούλου 
Βοηθός σκηνοθέτη: Δάφνη Αληχοντζώτη 
Μουσική, μουσικός επί σκηνής: Μανώλης Χριστοδούλου 
Ερμηνεύουν: Kλεοπάτρα Μάρκου, Ελένη Χατζηγεωργίου 

"Η ιστορία ενός αιχμαλώτου ή Πώς πέρασα τα σύνορα"
4 & 5 Αυγούστου • Ζιντζιρλί Τζαμί
Παραστάσεις/Δράσεις για Παιδιά και Εφήβους 
Η θεατρική διασκευή βασίζεται στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Στρατή Δούκα και ενσωματώνει συμμετοχικές δραστηριότητες εκπαιδευτικού χαρακτήρα. Η υπόθεση του πρωτότυπου κειμένου έχει να κάνει με τις περιπέτειες ενός Έλληνα που συνελήφθη από τους Τούρκους κατά την καταστροφή της Σμύρνης το 1922. Περιγράφεται γλαφυρά η απόδρασή του και ο αγώνας του για επιβίωση μέχρι τη διάσωσή του. 
Θεατρική διασκευή, σκηνοθεσία: Αλέξανδρος Ράπτης, Φώτης Δούσος
Μουσική, ενορχήστρωση: Γιώργος Δούσος 
Ερμηνεύουν: Μαρίνος Ορφανός, Ελένη Παπαϊωάννου, Κωνσταντίνος Παράσης

 

Η ιστορία ενός αιχμαλώτου ή Πώς πέρασα τα σύνορα
"Η ιστορία ενός αιχμαλώτου ή Πώς πέρασα τα σύνορα"

"Μικρασιάτες πρόσφυγες του 1922 στην Κεφαλονιά και στην Ιθάκη"
5 & 6 Αυγούστου • Κάστρο Αγίου Γεωργίου, Αργοστόλι
Σε μια σκηνή-αρχαιολογικό χώρο, πέντε Κεφαλονίτες καλλιτέχνες που ζουν και δημιουργούν στο 2022 ζωντανεύουν αφηγήσεις από τις μέρες του 1922, σιγοτραγουδούν μελωδίες, ψάχνουν τον μίτο που τους συνδέει με τους προγόνους τους, που είτε γεννήθηκαν στην Κεφαλονιά ή στην Ιθάκη είτε βρέθηκαν εκεί κυνηγημένοι, ορφανοί και φοβισμένοι. Συνεργάζονται μαζί τους ένας Βρετανός σχεδιαστής φωτισμών, μια ξενιτεμένη Κεφαλονίτισσα σκηνογράφος και ένας σκηνοθέτης που έχει ρίζες στην Καππαδοκία. 
Σύνθεση κειμένου, σκηνοθεσία: Γιάννης Αναστασάκης
Μουσική: Κώστας Χαριτάτος
Αρχειακή έρευνα: Στάμω Στεργιώτου
Μουσικός: Γιάννης Δάφνος 
Ηθοποιοί: Μαρία Τσιμά, Αμαλία Αρσένη, Κυριάκος Μαρκάτος 

"Πάροδος"
5 & 6 Αυγούστου • Αρχαίο Θέατρο Απτέρας
Η Εταιρεία Θεάτρου ΜΝΗΜΗ, με αφορμή τη συμπλήρωση εκατό χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή, επιστρέφει στην ατμόσφαιρα εκείνων των ημερών μέσα από την εμβληματική "Πάροδο" του Κοσμά Πολίτη, κεφάλαιο που παρεμβάλλεται στη μέση του μυθιστορήματός του Στου Χατζηφράγκου και μας "εισάγει" στη μεγαλύτερη τραγωδία που βίωσε ο ελληνισμός από γενέσεως ελληνικού κράτους.
Η λογοτεχνική αξία του είναι απαράμιλλη, καθώς καταφέρνει να λειτουργήσει στη φαντασία μας τόσο μεταφορικά σε σχέση με την αξία και την ομορφιά ενός τόπου όσο και κυριολεκτικά, μεταφέροντάς μας στο επίκεντρο της τραγωδίας που εκτυλίχθηκε τις τελευταίες μέρες του Αυγούστου του ’22 στην παραλία της Σμύρνης. 
Η θεατρική παραγωγή συνδυάζεται με την πρωτότυπη μουσική του πιανίστα-συνθέτη Δημήτρη Ντρουμπογιάννη, η οποία και θα εκτελείται ζωντανά επί σκηνής από τρεις μουσικούς.
Συγγραφέας: Κοσμάς Πολίτης
Σκηνοθεσία, θεατρική προσαρμογή κειμένου, αισθητική παράστασης: Μιχάλης Βιρβιδάκης
Πρωτότυπη μουσική παράστασης: Δημήτρης Ντρουμπογιάννης
Συνθέσεις ήχων: Δημήτρης Ιατρόπουλος
Ηθοποιός: Γιώργος Ραϊλάκης (Γιακουμής). Αιμίλιος Καλογερής (Συγγραφέας)

"Περιοδεύων θίασος – Μια σκοτεινή κωμωδία" 
6 & 7 Αυγούστου • Ξενοκράτειο Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσολογγίου
Τον Σεπτέμβρη του 1922, ένας Αμερικανός πολίτης ναυλώνει το πλοίο Mimosa που θα μεταφέρει δύο χιλιάδες Έλληνες της Μικράς Ασίας στον Πειραιά. Ανάμεσα στους ξεριζωμένους επιβάτες ταξιδεύει και ένας τριμελής θίασος. Ένα αλλόκοτο βαριετέ ζωντανεύει στο κατάστρωμα του Mimosa. Οι τρεις θεατρίνοι σκέφτονται δυνατά, παίζουν μουσική, χορεύουν, τραγουδούν, αφηγούνται, ακροβατώντας πάνω στη λεπτή γραμμή όπου τα όρια του τραγικού και του κωμικού διαπλέκονται. Καταμεσής στο πέλαγος, μας παρασύρουν στη δίνη της ανθρώπινης ψυχής, στην προσπάθειά της να επιζήσει, να ριζώσει, να εξομολογηθεί, να ξαναβρεί το χαμόγελο, να πιστέψει ξανά. Η μυθοπλασία συναντά το ντοκουμέντο σε αυτή τη σκοτεινή κωμωδία πάνω στις πολλαπλές περιπέτειες της Μικρασιατικής Καταστροφής. Αντλώντας υλικό από τα βαθιά αδιέξοδα του Εθνικού Διχασμού, η παράσταση ανασυνθέτει, σε ένα μυθοπλαστικό πλαίσιο, ήρωες της εποχής που αγωνίστηκαν για το αβέβαιο αύριο της ενσωμάτωσης.
Σκηνοθεσία, πρωτότυπο κείμενο, κίνηση: Ελεάνα Γεωργούλη
Μουσική σύνθεση: Θάνος Κοσμίδης
Σκηνική εγκατάσταση, κοστούμια: Γιώργος Τρικαλιώτης
Ερμηνεύουν: Γεράσιμος Γεννατάς, Μαρία Φλωράτου, Γιάννης Ασκάρογλου

 

Κοινός τόπος – Αυτοί που έφυγαν, αυτοί που ήρθαν
"Κοινός τόπος – Αυτοί που έφυγαν, αυτοί που ήρθαν"

"Κοινός τόπος – Αυτοί που έφυγαν, αυτοί που ήρθαν"
7 & 8 Αυγούστου • Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου
Μικρασιάτες και Τουρκοκρητικοί συναντιούνται σε έναν κοινό τόπο, το τραπέζι. Μαγειρεύουν. Νοσταλγούν. Νοσταλγία είναι πράμα παλιό που θυμάσαι. Ιστορία είναι πράμα παλιό που δε θυμάσαι. Με βγάλανε οι γονείς Οζλέμ, θα πει "νοσταλγία", για την πατρίδα που νοσταλγούν και Πελαγία για το πέλαγο που μας ενώνει…Ένα έργο βασισμένο στις μνήμες μας και στις αφηγήσεις που κατέγραψε η Μαρία Τσιριμονάκη στο βιβλίο της Αυτοί που έφυγαν, αυτοί που ήρθαν.
Σκηνοθεσία, διασκευή κειμένων: Κατερίνα Δαμβόγλου (Fly Theatre)
Επί σκηνής: Κατερίνα Δαμβόγλου, Αλέξανδρος Μιχαήλ, Πελαγία Οζλέμ Τσέγκα

"Limen – Μια μουσική performance για τη μνήμη του μέλλοντος"
7 & 8 Αυγούστου • Θαλάσσιο Φρούριο Ενετικού Λιμένος Ηρακλείου (Κούλες)
Η Μικρασιατική Καταστροφή και οι πληθυσμιακές ανταλλαγές που την ακολούθησαν οδήγησαν σε μια πολιτισμική ώσμωση που άλλαξε τη ζωή και την ιστορία των κατοίκων της Κρήτης. 
Η παράσταση αφορμάται από εικόνες άφιξης και υποδοχής, αποχωρισμού και εγκατάλειψης σε αυτό το κομβικό σημείο ενός λιμανιού. Τα λιμάνια, σημεία μεταιχμιακά για ανθρώπους σε αναζήτηση καταφυγίου, ορμητηρίου, διαφυγής, ταυτότητας, πατρίδας. Πρόσφυγες του τότε και πρόσφυγες του τώρα, απόγονοι προσφύγων και ντόπιοι που τους υποδέχτηκαν, έγγραφα, δημοσιεύσεις, λογοτεχνικά αποσπάσματα, ποιήματα, τραγούδια, μαρτυρίες έρχονται στο φως για να αφηγηθούν στους θεατές μια ιστορία που εμπλέκει λαούς και πολιτισμούς μέχρι σήμερα. Ένας σύγχρονος Χορός ανθρώπων επί σκηνής "παγιδεύεται" ανάμεσα στη μυθοπλασία και την πραγματικότητα σε μια πορεία εξερεύνησης που ακολουθεί τα ίχνη της κοινής αεικίνητης ανθρώπινης εμπειρίας.
Σκηνοθεσία, δραματουργία, έρευνα: Ρία Μεντηλίδου 
Ενορχήστρωση, μουσική επιμέλεια: Μανόλης Μανουσάκης 
Ηθοποιοί: Αλίκη Ατσαλάκη, Θοδωρής Θεοδωρίδης, Ίριδα Μπάμη, Ευτυχία Τσουκαλά, Χρυσούλα Φλαμπούτογλου

"Η μνήμη του νερού"
7 & 8 Αυγούστου • Κάστρο Μυτιλήνης
Παραστάσεις/Δράσεις για Παιδιά και Εφήβους 
Με άξονα την προφορική ιστορία και την αξιοποίηση βιωματικού-βιογραφικού υλικού, η δράση Η μνήμη του νερού θέτει στο επίκεντρο την αξία της μνήμης και τη σημασία της διατήρησής της για την ιστορική και πολιτισμική συνοχή και συνέχεια, αναδεικνύοντας ίχνη της προσφυγικής ταυτότητας του νησιού της Λέσβου μέσα από το βλέμμα της νέας γενιάς. Η δράση περιλαμβάνει δύο δημιουργικά σκέλη-υποδράσεις: τον σχεδιασμό και την υλοποίηση ενός βιωματικού εργαστηρίου θεάτρου ντοκιμαντέρ, με τη συμμετοχή εφήβων μαθητών της Λέσβου, σε συνεργασία με το Πρότυπο Γενικό Λύκειο Μυτιλήνης του Πανεπιστημίου Αιγαίου.
Και τη δημιουργία μιας παράστασης θεάτρου ντοκιμαντέρ, με τη συμμετοχή των ίδιων των εφήβων ως "βιωματικών ερμηνευτών". Δίνοντάς τους τη σκυτάλη έτσι ώστε να εξερευνήσουν, να οικειοποιηθούν και να ζωντανέψουν τις ιστορίες των προγόνων τους μέσα από τη βιωματική έρευνα και την παραστατική τέχνη.
Σύλληψη, σκηνοθεσία, εμψύχωση εργαστηρίου: Μάρθα Μπουζιούρη  
Στην παράσταση συμμετέχουν μαθητές του Πρότυπου Γενικού Λυκείου Μυτιλήνης του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Υπεύθυνος καθηγητής: Ντικράν Ματοσσιάν.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Θα γίνει Ανταλλαγή;": Μια παράσταση που θα θέλαμε να δούμε

Όσοι βρεθείτε στην Ολυμπία αυτές τις ημέρες έχετε την ευκαιρία να δείτε την αφιερωματική παράσταση στη Μικρασιατική Καταστροφή "Θα γίνει Ανταλλαγή;" της Ρούλας Πατεράκη.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
07/08/2022

Φεστιβάλ Αθηνών: Τι κρατάμε από το φετινό θεατρικό πρόγραμμα της Πειραιώς 260

Τι αποτύπωμα άφησαν οι δώδεκα ελληνικές και ξένες παραστάσεις στην Πειραιώς 260, που έριξε αυλαία την προηγούμενη εβδομάδα; Καταγράφουμε μερικές σκέψεις, εντυπώσεις και συμπεράσματα.

Τι ετοιμάζει ο Νίκος Διαμαντής για τον Σεπτέμβριο;

Ο σκηνοθέτης και καλλιτεχνικός διευθυντής του θεάτρου Σημείο θα παρουσιάσει μία θεατρική- εικαστική εγκατάσταση στο Ισλαχανέ στο πλαίσιο του θεσμού "Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός".

Τρεις extra παραστάσεις για τον "Συλλέκτη"

Ένα από τα σημαντικότερο θρίλερ της μεταπολεμικής λογοτεχνίας ο "Συλλέκτης" του Τζον Φόουλς παίρνει παράταση λόγω της θερμής υποδοχής του κοινού.

Μια ακόμα βόλτα στις "Γειτονιές του κόσμου" από τον Οκτώβριο

Μετά από δύο χρόνια επιτυχημένων παραστάσεων, "Οι Γειτονιές του κόσμου", του Γιάννη Ρίτσου αλλάζουν θεατρική στέγη και μας δίνουν ραντεβού στο Θέατρο Τζένη Καρέζη.

Οι "Πέρσες" θα παιχτούν στο Ηρώδειο και στο Θέατρο Δάσους

Αν δεν είδατε τους "Πέρσες" του Αισχύλου σε σκηνοθεσία του Δημήτρη Καραντζά, στην Επίδαυρο ή στην Ελευσίνα, κλείστε θέση για το Ηρώδειο της Αθήνας, ή το Θέατρο Δάσους της Θεσσαλονίκης.

Το Διαβαλκανικό Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος βάζει πλώρη για το 2023

Περισσότεροι από 1.000 επισκέπτες παρακολούθησαν το Διαβαλκανικό Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος που εγκαινίασε η Περιφέρεια Αττικής. Η φετινή επιτυχία γεμίζει με αισιοδοξία τους διοργανωτές, οι οποίοι ξεκινούν να ετοιμάζονται για την επόμενη χρονιά.