Ο Παντελής Φλατσούσης δεν φοβάται τη ματαίωση - και την έκανε παράσταση!

H παράσταση «Μετά το τέλος του κόσμου˙ ένα αρχείο ματαιωμένων σχεδίων» απενοχοποιεί, επιτέλους, την αποτυχία.

Μετά το τέλος του κόσμου Γιάννης 'Gizmo' Mπερερής

Ένα διαμαντάκι ανάμεσα στις δεκάδες παραστάσεις που στριμώχτηκαν στην εκπνοή της χειμερινής σεζόν είναι η παράσταση που υπογράφει ο Παντελής Φλατσούσης "Μετά το τέλος του κόσμου˙ ένα αρχείο ματαιωμένων σχεδίων". Μέσα σε έναν κόσμο που δείχνει να αφορά, να χωράει και να συγχωρεί μόνο τους επιτυχημένους, ο Παντελής Φλατσούσης έρχεται για απενοχοποιήσει, επιτέλους, την αποτυχία, και εμπνέεται από την πραγματικότητα δεκάδων, εκατοντάδων, χιλιάδων σχεδίων που έμειναν εκκρεμή, από αποτυχίες και ματαιώσεις, προσωπικές και συλλογικές, σημαντικές και ασήμαντες, που συνέβησαν χθες ή στο μακρινό παρελθόν σε κάθε πεδίο της κοινωνικής ζωής, την πολιτική, την τέχνη, την επιστήμη.

Μετά το τέλος του κόσμου - ένα αρχείο ματαιωμένων σχεδίων
Γιάννης "Gizmo" Mπερερής

Με την καίρια συμβολή στη δραματουργία της Παναγιώτας Κωνσταντινάκου και της Έλενας Τριανταφυλλοπούλου δημιουργεί μια διαδραστική περφόρμανς, που εκτυλίσσεται με τη μορφή ραδιοφωνικής εκπομπής, όπου οι θεατές καλούνται να διαδραματίσουν αποφασιστικό ρόλο. Ολόκληρη η διαδρομή του κόσμου είναι μια σειρά από σχέδια που δεν πραγματοποιήθηκαν μοιάζει να μας λέει ο Φλατσούσης, βάζοντας στο κάδρο του πληροφορίες από πραγματικά, ιστορικής σημασίας γεγονότα - για να πλαισιώσει, στην πραγματικότητα, τα συναισθήματα των καθημερινών ανθρώπων, τα δικά μας συναισθήματα, απέναντι στο "φάντασμα" των ανεκπλήρωτων ονείρων. Δεν θα μπορούσα να φανταστώ άλλους ερμηνευτές γι’ αυτό το εγχείρημα από την Άλκηστη Πολυχρόνη και τον Γιώργο Κριθάρα, που σε ρόλο παραγωγών καθοδηγούν τους θεατές σε ένα συγκινητικό ταξίδι ενδοσκόπησης και απολογισμού. Η χημεία μεταξύ τους είναι αφοπλιστική, η αλληλεπίδραση και το δέσιμό τους τόσο ισχυρά, σαν να έχουν περάσει τη ζωή τους κάνοντας βραδινή εκπομπή σε κάποιο ραδιοφωνικό στούντιο.

Μετά το τέλος του κόσμου - ένα αρχείο ματαιωμένων σχεδίων
Γιάννης "Gizmo" Mπερερής

Ως απόσταγμα μένει το συμπέρασμα πως μέσα στη δίνη της Ιστορίας, ο άνθρωπος μετράει τη ζωή του όχι σε σχέση με τα, αδιαμφισβήτητης σημασίας, ιστορικά γεγονότα, αλλά σύμφωνα με την προσωπική του εμπειρία, τα δικά του βιώματα, τις δικές του ήττες και νίκες, τις επιτυχίες και τις αποτυχίες του, την ευτυχία και τη δυστυχία του. Μπορεί η πτώση του τείχους και η κατάρρευση του υπαρκτού σοσιαλισμού και ο Δεκέμβρης του 2008 και η 11η Σεπτεμβρίου και η πρόσφατη πανδημία να εισβάλλουν στην παράσταση ως σημεία καμπής στο ρου της Ιστορίας, αλλά, όπως οι ίδιοι οι άνθρωποι μαρτυρούν, αυτά που ορίζουν τελικά το πέρασμά μας από τον κόσμο είναι ο έρωτας και η αγάπη, ο θάνατος και η απώλεια, η ελπίδα και η ματαίωση, ο αγώνας και το ταξίδι. Μέχρι το τέλος του κόσμου.

ΥΓ. Μην ξεχάσετε το κινητό σας τηλέφωνο και φροντίστε να είναι φορτισμένο. Θα το χρειαστείτε!

Περισσότερες πληροφορίες

Μετά το τέλος του κόσμου· ένα αρχείο ματαιωμένων σχεδίων

  • Σκηνική Σύνθεση
  • Διάρκεια: 70 '

Δύο ηθοποιοί γίνονται οι παρουσιαστές ενός αρχείου μη πραγματοποιημένων ατομικών και συλλογικών «σχεδίων» σε ένα δυστοπικό μέλλον. Το κείμενο συνδιαμορφώθηκε με τη συμμετοχή του κοινού.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

O Μάνος Καρατζογιάννης γράφει για την "Κασέτα" της Λούλας Αναγνωστάκη

Δείτε νέες φωτογραφίες και διαβάστε το κείμενο του σκηνοθέτη και ηθοποιού Μάνου Καρατζογιάννη για την παράσταση του αναρχικού έργου μίας από τις πιο σημαντικές και δυναμικές γυναικείες μορφές της νεοελληνικής δραματουργίας.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΥΣΑ ΠΑΣΙΑΛΟΥΔΗ
26/04/2024

Η Πειραματική κερνά τα τελευταία "Μπατόν σαλέ"

Η δημοσιογράφος που συμμετείχε στην αποκάλυψη του σκανδάλου Predator είναι η τελευταία καλεσμένη των ζωντανών συνεντεύξεων σε ελαφριά ατμόσφαιρα τις οποίες συντονίζουν η Ευδοξία Ανδρουλιδάκη και η Μαρία Φιλίνη.

"Σ’ εσάς που με ακούτε": Η επιτυχία του ΚΘΒΕ κατεβαίνει Αθήνα

Μετά την επιτυχία που γνώρισε στη Θεσσαλονίκη, το έργο της Λούλας Αναγνωστάκη σε σκηνοθεσία Χρήστου Θεοδωρίδη έρχεται για λίγες παραστάσεις στο Αμφι-Θέατρο Σπύρου Ευαγγελάτου.

Η "Μαύρη σαμπούκα" γίνεται Grande και επιστρέφει για καλοκαίρι

Μετά από αμέτρητες "τελευταίες παραστάσεις" και 2 sold out περιοδείες, η κωμωδία με τους Τόλη Παπαδημητρίου και Αντώνη Στάμο έρχεται στο Άλσος για μία και μοναδική φορά.

"Βάτραχοι": Γιάννος Περλέγκας και Κι όμως κινείται συνδυάζουν Αριστοφάνη με escape room

Η ομάδα Ελλήνων ακροβατών και χορευτών συνεργάζεται για πρώτη φορά με τον ηθοποιό και ανεβάζει την αρχαία κωμωδία χρησιμοποιώντας τη σκηνική σύνθεση ενός ζωντανού δωματίου απόδρασης.

Ποια είναι η νέα παράσταση που έρχεται το Μάιο στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου;

Ο Γιώργος Παύλου, απόφοιτος του Τμήματος Σκηνοθεσίας της Δραματική Σχολής του Εθνικού Θεάτρου, ανεβάζει το πιο βιωματικό και ίσως και το ωριμότερο έργο του Χρήστου Βακαλόπουλου για μια γενιά που συνθηκολόγησε και μια Αθήνα που χάθηκε ανάμεσα στους συρμούς.

Τελευταία ευκαιρία για να δεις τον "Τυχαίο θάνατο ενός αναρχικού" (και το καλοκαίρι!)

Η παράσταση "φαινόμενο" αποχαιρετά τη σεζόν και το θεατρόφιλο κοινό με λίγες καλοκαιρινές παραστάσεις και με την αρχική dream team διανομή της πρώτης χρονιάς πριν περάσει στο πάνθεον των παραστάσεων που έγραψαν ιστορία.