Με περισσότερους από 4.500 θεατές πραγματοποιήθηκε το "Spring Forward" προάγγελος του προγράμματος της 2023 Ελευσίνα Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης

Η πιο ξεχωριστή γιορτή του σύγχρονου χορού στην Ευρώπη ολοκληρώθηκε με επιτυχία στην Ελευσίνα.

Gran Bolero John Stathis©

Με περισσότερους από 4.500 θεατές και κατάμεστους όλους τους χώρους που φιλοξένησαν το πλούσιο πρόγραμμα του φεστιβάλ, πραγματοποιήθηκε το "Spring Forward” στην Ελευσίνα, η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή συνάντηση για τον σύγχρονο χορό, που διοργάνωσε η 2023 Ελευσίνα Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης από τις 28 Απριλίου έως την 1η Μαΐου, σε συνεργασία με τον καλλιτεχνικό οργανισμό DAN.C.CE UNITIVA και αποτέλεσε δυναμικό προάγγελο των εκδηλώσεων του 2023, χρονιάς του τίτλου της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας. Η διοργάνωση έριξε αυλαία στο ανοιχτό θέατρο του Παλαιού Ελαιουργείου με την παράσταση ”Gran Bolero”, του Ισπανού χορογράφου Χεσούς Ρούμπιο Γκάμο, στο πλαίσιο μιας συγκινητικής τελετής λήξης, παρουσία εκπροσώπων από τον χώρο του πολιτισμού, της πολιτικής και της βιομηχανίας. 

Spring Forward
Panagiotis Maidis©

Λίγο πριν "καταλάβουν” τη σκηνή οι 12 Ισπανοί χορευτές του Χεσούς Ρούμπιο Γκάμο, τον λόγο πήρε ο Δήμαρχος Ελευσίνας Αργύρης Οικονόμου, τονίζοντας πως "η σημερινή εικόνα αποτελεί προπομπό των καλύτερων στιγμών που περιμένουν την Ελευσίνα, ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα το 2023”, και πως "πλέον οι συνθήκες μας επιτρέπουν να αποκτήσουμε την εξωστρέφεια που επιθυμούμε και να κάνουμε την πόλη μας γνωστή στην Ελλάδα και το εξωτερικό”. Ακολούθως, η πρόεδρος του Δ.Σ. της 2023 Ελευσίνα Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης Δέσποινα Γερουλάνου, αφού συνεχάρη την ομάδα της 2023 Ελευσίνα, που "δουλεύοντας ακούραστα και ενωμένη υπό την καθοδήγηση του Μιχαήλ Μαρμαρινού και της Νανάς Σπυροπούλου, κατάφερε αυτό το μικρό θαύμα στην πόλη της Ελευσίνας”, ανέφερε πως "γίνεται επιτέλους πραγματικότητα το όνειρο όλων όσοι οραματίστηκαν την Ελευσίνα ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης. Η πόλη αλλάζει πρόσωπο με στόχο να γίνει ένα κέντρο πολιτισμού της Ευρώπης”. Ο Ισπανός χορογράφος Χεσούς Ρούμπιο Γκάμο, αφού ευχαρίστησε θερμά τον Τζον Άσφορντ για τα 25 χρόνια προσφοράς του στην τέχνη του χορού, ανέφερε χαρακτηριστικά πως "ο χορός και η μουσική έχουν τη δύναμη να μας σώσουν από τη μοναξιά μας”. Τέλος, η Φρόσω Τρούσα, Καλλιτεχνική Διευθύντρια της DAN.C.CE UNITIVA, αφού ευχαρίστησε τον Τζον Άσφορντ για τη μοναδική του προσφορά στον χορό, ευχήθηκε μια σπουδαία συνέχεια στο έργο της 2023 Ελευσίνα Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης. 

Φώτης Τατάκης, Μιχαήλ Μαρμαρινός, Νανά Σπυροπούλου, Αργύρης Οικονόμου, Νικόλας Γιατρομανωλάκης
John Stathis©
Φώτης Τατάκης, Μιχαήλ Μαρμαρινός, Νανά Σπυροπούλου, Αργύρης Οικονόμου, Νικόλας Γιατρομανωλάκης

Αμέσως μετά, στη σκηνή του Παλαιού Ελαιουργείου ανέβηκαν οι 12 χορευτές από τη Βαρκελώνη και τη Μαδρίτη και οι ερασιτέχνες χορευτές από την Ελευσίνα και την ευρύτερη τοπική κοινότητα, χαρίζοντας στους θεατές μια καλλιτεχνική εμπειρία που θα θυμούνται για καιρό με το "Gran Bolero". Κορυφαία στιγμή της διοργάνωσης, δεν θα μπορούσε να είναι άλλη από το θερμότατο χειροκρότημα που χάρισαν όρθιοι οι περισσότεροι από 2.000 θεατές στους καλλιτέχνες και τους συντελεστές της διοργάνωσης

Vanishing Point
Panagiotis Maidis©

Ξεχωριστής σημασίας ήταν, ακόμη, η ανταπόκριση του κοινού στο κάλεσμα της 2023 Ελευσίνα Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, να στηρίξει αντί αντιτίμου εισόδου στις παραστάσεις του Spring Forward, το έργο του Κέντρου Αγάπης Ελευσίνας, έναν σημαντικό φορέα ψυχοκοινωνικής υποστήριξης στα παιδιά και τις οικογένειες του Θριασίου Πεδίου, που αντιμετωπίζουν κοινωνικό αποκλεισμό.

Spring Forward
Panagiotis Maidis©

Για τέσσερις ημέρες, η Ελευσίνα αποτέλεσε το διεθνές κέντρο του σύγχρονου χορού. Το πρόγραμμα του Spring Forward παρουσιάστηκε σε πέντε ξεχωριστούς χώρους της πόλης,  το Παλαιό Ελαιουργείο, την Ελαιουργική, το 2ο, το 4ο Γυμνάσιο, και το Γήπεδο Δασκαλάκη, που κυριολεκτικά μεταμορφώθηκαν στις πιο σύγχρονες χορευτικές σκηνές. Εικοσιπέντε παραστάσεις χορού με τη συμμετοχή περισσότερων από 100 χορευτών και χορογράφων από την Ευρώπη και την Ασία, προσέλκυσαν το ενδιαφέρον περισσότερων από 150 επαγγελματιών του χώρου, αλλά και λάτρεων της σύγχρονης δημιουργίας, μας ταξίδεψαν σε 16 χώρες: Ιαπωνία, Ταϊβάν και Κορέα, Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Τσεχία, Ολλανδία, Ιταλία, Λιθουανία, Ελβετία, Ισπανία, Ελλάδα, Αρμενία, Ρουμανία, Ουγγαρία, και μετέτρεψαν την πόλη σε τόπο μιας σπουδαίας διεθνούς συνάντησης και ανταλλαγής ανάμεσα στους Ελευσίνιους, τους επισκέπτες της πόλης και τους δημιουργούς.

Spring Forward
Panagiotis Maidis©

Στο πλαίσιο του Spring Forward, σε μια φορτισμένη συγκινησιακά ατμόσφαιρα, παρουσία επί σκηνής όλων των στενών του συνεργατών, ο ιδρυτής και επί 25 χρόνια Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Aerowaves Τζον Άσφορντ, παρέδωσε τη σκυτάλη στους διαδόχους του, Roberto Casarotto και Elisabetta Bisaro, με την ευχή να οδηγήσουν τον οργανισμό στη νέα του εποχή.

Το Spring Forward είναι μια συνδιοργάνωση της 2023 Ελευσίνα Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, σε συνεργασία με τον καλλιτεχνικό οργανισμό DAN.C.CE UNITIVA και το ευρωπαϊκό δίκτυο σύγχρονου χορού Aerowaves. Τα ενεργά μέλη που εκπροσωπούν το Aerowaves στην Ελλάδα είναι από 25ετίας η Βίκυ Μαραγκοπούλου, Ιδρύτρια και Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας ως Partner και η Φρόσω Τρούσα, καλλιτεχνική διευθύντρια της DAN.C.CE UNITIVA, ως Presenter και συνδιοργανώτρια της 2023 Ελευσίνα.
Εκτέλεση παραγωγής View Master Events.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Τελευταίες παραστάσεις για τον "Παιχνιδοποιό"

Το βραβευμένο θρίλερ του χολιγουντιανού σταρ Γκάρντνερ ΜακΚέυ παίζεται για λίγο ακόμα στο θέατρο Μικρό Γκλόρια με τους Ραφίκα Σαουίς και Γιώργη Παρταλίδη.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
06/02/2023

"Αυτές που δεν προλάβατε": Ένα έργο για τη γυναικεία ενδυνάμωση

Η θεατρική ομάδα b.p.m. theater group παρουσιάζει το νέο ελληνικό έργο της Δανάης Λιοδάκη στο ΠΛΥΦΑ.

Η "Φαλακρή τραγουδίστρια" της ομάδας ΘΕΑΜΑ για τρεις ακόμα παραστάσεις

Το έργο του Ιονέσκο παρουσιάζεται σε σκηνοθεσία Σοφίας Σταυρακάκη με διερμηνεία στην νοηματική γλώσσα στο θέατρο Ίσον.

To "Dark Vanilla Jungle" μιλά για την κακοποίηση κάπου ανάμεσα στο ρεαλισμό και το όνειρο

Το έργο του βραβευμένου Βρετανού συγγραφέα Φίλιπ Ρίντλεϊ φέρνει στο προσκήνιο την κακοποίηση και τη βία που δέχεται ένα κορίτσι από το περιβάλλον του.

Ο Πάρις Ρούπος λέει "Όχι Μανάδες"!

Η νέα stand up comedy παράσταση του Ρούπου κατεβάζει ακόμα περισσότερο το dimmer στον ήδη σκοτεινό κόσμο των αστείων του.

Ανοιχτό κάλεσμα για την Παραμυθένια Ορχήστρα των "Μορφών Έκφρασης"

Μουσικοί, ηθοποιοί και χορευτές μπορούν να συμμετάσχουν στο φετινό καλλιτεχνικό πρόγραμμα "Καλοκαίρι 2023" του θεάτρου.

Παράταση για το "Ανατολικά της Εδέμ" του Στάινμπεκ

Η θεατρική διασκευή του ομότιτλου βιβλίου από την Ανδρονίκη Αβδελιώτη συνεχίζεται στο "Αγγέλων Βήμα".