"Terror": Το κοινό επιστρέφει στη θέση του ενόρκου

Terror

Μετά από μια σύντομη παύση το πολυσυζητημένο "Terror", του Γερμανού Φέρντιναντ βον Σίραχ ξεκινά να παίζεται από 1 Φεβρουαρίου στο θέατρο Αθηνών. Είναι η πιο διαδραστική παράσταση που παίζεται αυτή τη στιγμή στην Αθήνα σε σκηνοθεσία του Γιώργου Οικονόμου, μετάφραση της Ευαγγελίας A. Νάνου και διασκευή της Μιρέλλας Παπαοικονόμου και φέρνει τους θεατές στη θέση των ενόρκων μιας πολύκροτης δίκης. Ο μύθος του έργου είναι σκληρός αλλά απλός.  

Terror

Ο κατηγορούμενος Λαρς Κοχ είναι πιλότος της Γερμανικής Στρατιωτικής Αεροπορίας, ο οποίος κατέρριψε ένα επιβατικό αεροπλάνο που είχε καταληφθεί από αεροπειρατές, οι οποίοι απειλούσαν να το ρίξουν στο στάδιο Allianz Arena τη μέρα του τελικού, ένα στάδιο γεμάτο με 70.000 φιλάθλους. Ο επισμηναγός Κοχ αρνήθηκε να υπακούσει τις διαταγές των ανωτέρων του να μην καταρρίψει το αεροπλάνο. Όλοι οι επιβάτες σκοτώθηκαν. Πήρε την πρωτοβουλία να θυσιάσει 164 ανθρώπους για να μη κινδυνεύσουν 70.000. Πόσο εύκολα μπορείς να μπεις στο υποσυνείδητο κάποιων ανθρώπων και να ζήσεις τις αγωνίες, τις αδυναμίες, τους φόβους. Τι είναι ηθικό, τι δίκαιο και τι άδικο; Είναι πολλά τα θέματα που προκύπτουν μέσα από την παράσταση και δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι ακόμα και μετά το τέλος της παράστασης, οι θεατές συνεχίζουν να συζητούν για όσα συνέβησαν στην θεατρική σκηνή. 

Ο τίτλος "Terror" εκφράζει και συνοψίζει πάρα πολύ καλά το δικαστικό δράμα που βρήκε το δρόμο του για τη σκηνή χάρη στον Βασίλη Παλαιολόγο, που εκτός από εξαιρετικός ηθοποιός είναι κι ο παραγωγός της παράστασης. Το δικαστήριο είναι μια σκηνή με συγκρουόμενους χαρακτήρες και άγραφο φινάλε. Οι πρωταγωνιστές της παράστασης: Μαρίνα Ασλάνογλου, Βασίλης Παλαιολόγος, Μιχάλης Αλικάκος, Γιώργος Σπάνιας, Δημήτρης Λιόλιος, Βιργινία Ταμπαροπούλου δεν θα σας "υποδείξουν" πώς να πάρετε θέση σε σχέση με την αθώωση ή μη του κατηγορούμενου… Η παράσταση υποστηρίζει την κάθε θέση και η απόφαση του θεατή είναι δύσκολη. Ζήστε την εμπειρία! 
Το έργο "Terror" του Φέρντιναντ βον Σίραχ κυκλοφορεί από τις εκδόσεις "Ηριδανός" 
σε μετάφραση Ευαγγελίας Α. Νάνου με τον τίτλο "Στον αστερισμό του τρόμου".

Περισσότερες πληροφορίες

Terror

  • Δράμα
  • Διάρκεια: 100 '

Στις 26 Μαΐου και λίγο μετά τις οχτώ το απόγευμα, ένα αεροπλάνο της Lufthansa ταξιδεύει από το Βερολίνο προς στο Μόναχο με 164 επιβάτες, υπό καθεστώς ομηρίας. Η διαταγή του τρομοκράτη προς τον πιλότο είναι να το ρίξει στο γήπεδο Allianz Arena του Μονάχου, κατά τη διάρκεια του αγώνα Γερμανίας - Αγγλίας, τον οποίο παρακολουθούν 70.000 φίλαθλοι. Η Γερμανική κυβέρνηση ενημερώνεται άμεσα και δύο μαχητικά αεροσκάφη απογειώνονται. Παρακολουθούν την κατάσταση από απόσταση αναπνοής περιμένοντας οδηγίες. Ο νόμος απαγορεύει ρητά στους πιλότους των μαχητικών να καταρρίψουν το πολιτικό αεροσκάφος. Δεν σκοτώνεις αθώους για να προστατέψεις άλλους αθώους. Παραβαίνοντας τις διαταγές όμως ο σμηναγός Λαρς Κοχ το καταρρίπτει για να προστατέψει τους φιλάθλους του γηπέδου.. Η παράσταση αφορμάται από το γεγονός αυτό και καλεί τους θεατές να γίνουν ένορκοι: θα αθωώσουν ή όχι τον Κοχ;

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Μαντώ, Κώστας Μπίγαλης, Σοφία Βόσσου και Πωλίνα μιλούν για το "Reunion The Musical" σε μια κοινή συνέντευξη

Οι τέσσερις αγαπημένοι ερμηνευτές πρωταγωνιστούν στο πρωτότυπο μιούζικαλ της Θέμιδας Μαρσέλλου που έχει στον πυρήνα του τα 90s, πλάι σε ένα θίασο γεμάτο ενέργεια (Παλλάς, από 17/5).

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΥΣΑ ΠΑΣΙΑΛΟΥΔΗ
16/05/2024

"Stereophonic": Μια ελληνική θεατρική συμπαραγωγή υποψήφια για 13 βραβεία Τόνι!

Πρόκειται για την παράσταση σε συμπαραγωγή της ελληνικής Faliro House Productions, με θέμα την ιστορία μιας ροκ μπάντας.

Το "ΑΤΙΤΛΟΝ" της Αντωνίας Οικονόμου ξεκινάει δεύτερο κύκλο παρουσίασης

Η παρασταστική αλληγορία της Ελληνίδας χορογράφου έρχεται στο Σύγχρονο Θέατρο.

"Ρωμαίος και Ιουλιέτα": Το κλασικό έργο ως γέφυρα Ελλάδας και Τουρκίας στο Μέγαρο

Μετά την Άγκυρα και την Κωνσταντινούπολη, η συμπαραγωγή του Κρατικού Θεάτρου της Τουρκίας και του Μεγάρου Μουσικής σε σκηνοθεσία Λευτέρη Γιοβανίδη έρχεται στο Μέγαρο στις 16/5, με τις απαραίτητες τροποποιήσεις στην σαιξπηρική ιστορία και έναν πολυπολιτισμικό θίασο.

Μάθε με να φεύγω

Η πικρή ιστορία άτυχων ερώτων και μοναξιάς του Άκη Δήμου αποδίδεται από τον Γιάννη Σκουρλέτη με μία παράδοξη, queer σκηνική γλώσσα, που γοητεύει με τη δυναμική της. | Powered by Uber| Powered by Uber

Ένας εχθρός του λαού

Παράσταση συλλογικής αφηγηματικής φόρμας που αναδεικνύει το σημαντικού πολιτικού προβληματισμού ιψενικό έργο, αφήνοντας όμως σε δεύτερη μοίρα ζητήματα θεατρικότητας | Powered by Uber

Η "Βότκα μολότοφ" "σκάει" κι αυτό το καλοκαίρι

Η εκρηκτική κωμωδία της Ελένης Ράντου σε σκηνοθεσία Νικορέστη Χανιωτάκη και με τον Τάσο Χαλκιά ως Τσέχοφ επιστρέφει με καλοκαιρινή περιοδεία σε ανοικτά θέατρα της Αττικής.