Ποια είναι η νέα «Αντιγόνη»;

Όλα είναι έτοιμα για την πρεμιέρα της «Αντιγόνης» του Σοφοκλή σε σκηνοθεσία Θέμη Μουμουλίδη και Μάνου Καρατζογιάννη. Μάθετε ποια ηθοποιός ερμηνεύει τον ομώνυμο ρόλο στο πλευρό του Κρέοντα-Θανάση Παπαγεωργίου.

Ποια είναι η νέα «Αντιγόνη»;

Τη Χριστίνα Χειλά-Φαμέλη επέλεξε φέτος ο Θέμης Μουμουλίδης για τον ομώνυμο ρόλο της τραγωδίας του Σοφοκλή «Αντιγόνη». Είναι απόφοιτη της Δραματικής Σχολής του Θεάτρου Τέχνης «Κάρολος Κουν», από το 2015, και έχει ήδη στο ενεργητικό της συνεργασίες, η Λίλο Μπάουρ, ο Αιμίλιος Χειλάκης με τοn Μανώλη Δούνια, ο Χρήστος Σουγάρης, ο Ένκε Φεζολάρι κ.ά. Σας θυμίζουμε πως ο έμπειρος Θέμης Μουμουλίδης ανέβασε πέρυσι, σε μια λιτή παράσταση, τη διαχρονική τραγωδία, που μιλάει για την εξουσία, τους γραπτούς και τους άγραφους νόμους, τον έρωτα και το θάνατο, με πρωταγωνίστρια την Ιωάννα Παππά.

Η φετινή αναθεωρημένη ανάγνωση έγινε με τη συμβολή του Μάνου Καρατζογιάννη, ο οποίος μάλιστα παίζει δυο ρόλους, τον Φύλακα και τον Άγγελο.Ο παλαίμαχος του ελληνικού θεάτρου Θανάσης Παπαγεωργίου ερμηνεύει το ρόλο του Κρέοντα. Παίζουν ακόμα οι: Ντόρα Μακρυγιάννη (Ισμήνη), Δημήτρης Σαμόλη (Αίμων) και Μάρκο Παπαδοκωνσταντάκη (Τειρεσίας).

Νας σας θυμίσουμε την υπόθεση

Ποια είναι η νέα «Αντιγόνη»; - εικόνα 1

Η τραγωδία ξεκινά την αυγή μετά τη νίκη των Θηβαίων. Ο Κρέων έχει αναλάβει τώρα την εξουσία, ως στενότερος συγγενής των γιων του Οιδίποδα. Διατάζει να μείνει άταφος ο Πολυνείκης ως προδότης της πατρίδας του. Ορίζει ποινή θανάτου εναντίον οποιουδήποτε παραβάτη της διαταγής του. Η Αντιγόνη εξεγείρεται εναντίον της σκληρής προσταγής, που καταστρατηγεί τους άγραφους νόμους που προστατεύουν τους νεκρούς και προσβάλλει το ιερό αίσθημα της αδελφικής αγάπης. Αψηφώντας τον κίνδυνο επιχειρεί να θάψει τον αδελφό της. Αυτός ο αγώνας ανάμεσα στην Αντιγόνη και τον Κρέοντα για το νεκρό σώμα του Πολυνείκη, συμπυκνώνει όλες τις εγγενείς στην ανθρώπινη κατάσταση συγκρούσεις (αρσενικού και θηλυκού, παλαιού και νέου, ιδιωτικού και κοινωνικού, δίκαιου και νόμιμου, ύπαρξης και θνητότητας, ανθρώπινου και θείου). Η Αντιγόνη συλλαμβάνεται. Καταδικάζεται από τον Κρέοντα σε θάνατο. Ωστόσο, από τη στιγμή που ξεστομίζει τη θανατική της καταδίκη, ο Κρέων βαδίζει ήδη στον δρόμο που οδηγεί προς την καταστροφή του.

Η παράσταση τον Ιούλιο θα παιχτεί: Θέατρο Βράχων 16/7, Κηποθέατρο Παπάγου 17/7, Δημοτικό Θέατρο Ηλιούπολης 21-22/7, Αθλητικό & Πολιτιστικό Πάρκο Νέας Μάκρης 24/7.

Περισσότερες πληροφορίες

Αντιγόνη

  • Τραγωδία
  • Διάρκεια: 90 '

Η απόφαση της Αντιγόνης να θάψει τον αδερφό της Πολυνείκη αντίκειται στην εντολή του βασιλιά Κρέοντα, οδηγώντας την τελικά στο θάνατο.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Άτλας της δεκαετίας του 2000": Νέες φωτογραφίες και μια ενδιαφέρουσα συζήτηση για την παράσταση του Παντελή Φλατσούση

Βλέπουμε νέο υλικό από τη Κεντρική Σκηνἠ του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά, όπου ο σκηνοθέτης θα έχει μια ενδιαφέρουσα συνομιλία με τον καθηγητή του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης Δημήτρη Παπανικολάου.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
20/05/2024

"Άλλες εποχές": Βλέπουμε νέες φωτογραφίες από το έργο του Πίντερ για τα αινίγματα της μνήμης

Νέα ματιά στο σκηνοθετικό σύμπαν του Άρη Τρουπάκη μάς δίνουν οι φωτογραφίες από τη σκηνή του θεάτρου της Οδού Κυκλάδων, όπου ερμηνεύουν ο Δημήτρης Αλεξανδρής, η Δέσποινα Κούρτη και η Ερατώ Πίσση.

"Περιμένοντας τον Γκοντό": Ένα κορυφαίο ανέβασμα Μπέκετ από τον Θόδωρο Τερζόπουλο

Είδαμε στη Στέγη Ιδρύματος Ωνάση τη μνημειώδη παράσταση που σκηνοθέτησε ο διεθνής Έλληνας δημιουργός με το ιταλικό Emillia Romagna Teatro.

Μαντώ, Κώστας Μπίγαλης, Σοφία Βόσσου και Πωλίνα μιλούν για το "Reunion The Musical" σε μια κοινή συνέντευξη

Οι τέσσερις αγαπημένοι ερμηνευτές πρωταγωνιστούν στο πρωτότυπο μιούζικαλ της Θέμιδας Μαρσέλλου που έχει στον πυρήνα του τα 90s, πλάι σε ένα θίασο γεμάτο ενέργεια (Παλλάς, από 17/5).

"Stereophonic": Μια ελληνική θεατρική συμπαραγωγή υποψήφια για 13 βραβεία Τόνι!

Πρόκειται για την παράσταση σε συμπαραγωγή της ελληνικής Faliro House Productions, με θέμα την ιστορία μιας ροκ μπάντας.

Το "ΑΤΙΤΛΟΝ" της Αντωνίας Οικονόμου ξεκινάει δεύτερο κύκλο παρουσίασης

Η παρασταστική αλληγορία της Ελληνίδας χορογράφου έρχεται στο Σύγχρονο Θέατρο.