Ανακοινώθηκαν οι θεατρικές επιχορηγήσεις για το 2019-20

Δείτε ποια σχήματα επιχορηγούνται για τη θεατρική σεζόν 2019-20, σύμφωνα με το πόρισμα της Γνωμοδοτικής Επιτροπής που ανακοινώθηκε σήμερα.

Ανακοινώθηκαν οι θεατρικές επιχορηγήσεις για το 2019-20

Σε εξήντα τέσσερα (64) θεατρικά σχήματα θα κατανεμηθεί ποσό ύψους 1.000.000 ευρώ -μειωμένο κατά 315.000 σε σχέση με πέρυσι-, σύμφωνα με το πόρισμα της Γνωμοδοτικής Επιτροπής Θεάτρου, αρμόδιας για τις επιχορηγήσεις των επαγγελματικών θεατρικών σχημάτων του ελεύθερου θεάτρου για την καλλιτεχνική περίοδο 2019-2020. Συνολικά κατατέθηκαν εμπρόθεσμα εκατόν τριάντα μία (131) προτάσεις σύμφωνα με την από 29/3/2019 δημοσιευθείσα προκήρυξη του ΥΠΠΟΑ. Η μεγαλύτερη επιχορήγηση φτάνει τα 30.000 ευρώ, ενώ η μικρότερη τα 5.000.

Σύμφωνα με το σκεπτικό της Επιτροπής, «τα προτεινόμενα ποσά δεν στοχεύουν να καλύψουν το συνολικό κόστος της κάθε παραγωγής, αλλά λειτουργούν ως μερική στήριξη των παραγωγών, με προτεραιότητα στην όσο το δυνατόν ικανοποιητικότερη διασφάλιση των καλλιτεχνών». Βασικός στόχος υπήρξε κυρίως η υποστήριξη ομάδων που δεν διαθέτουν δική τους στέγη, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως, σύμφωνα με το ίδιο σκεπτικό, η Επιτροπή «χωρίς να παραγνωρίζει την πολυετή προσφορά σχημάτων και ατόμων, θεώρησε πως θα ήταν ευεργετικότερη η μείωση του χρηματικού ποσού σε σχήματα που έχουν κατ’ επανάληψη υποστηριχθεί από τον θεσμό -και πλέον έχουν αποδεδειγμένα και εμπορική ανταπόκριση στο κοινό-, προκειμένου να ενισχυθούν νέες φωνές που στερούνται βασικών πόρων για να αναδείξουν τις προτάσεις τους». Τη γνωμοδοτική επιτροπή απαρτίζουν οι: Ειρήνη Μουντράκη, υπεύθυνη Δραματολογίου, Βιβλιοθήκης, Αρχείου & Διεθνών Σχέσεων του Εθνικού Θεάτρου - Γρηγόρης Ιωαννίδης, κριτικός θεάτρου, επίκουρος καθηγητής ΕΚΠΑ - Αντώνης Βολανάκης, εικαστικός - Γιώργος Μητρόπουλος, δημοσιογράφος - Αντιγόνη Καράλη, δημοσιογράφος - Τάκης Τζαμαργιάς, σκηνοθέτης - Σάββας Πατσαλίδης, καθηγητής θεατρολογίας ΑΠΘ​.

Η Υπουργός Πολιτισμού & Αθλητισμού κ. Λίνα Μενδώνη σημείωσε πως συνειδητή επιλογή της πολιτικής ηγεσίας ήταν να συνεχίσει η Επιτροπή το έργο της βάσει του πλαισίου που τέθηκε εξαρχής για την καλλιτεχνική περίοδο 2019-2020, ωστόσο, στόχος είναι να εξεταστεί ένα νέο σχήμα για την επόμενη καλλιτεχνική περίοδο, στο πλαίσιο μίας ευρύτερης πολιτιστικής πολιτικής για το ελληνικό θέατρο.

Δείτε εδώ τα σχήματα που επιχορηγούνται

Σε περίπτωση που δεν μπορείτε να δείτε το έγγραφο παρακαλώ πατήστε το ακόλουθο link Άνοιγμα

Δείτε εδώ το Σκεπτικό της Γνωμοδοτικής Επιτροπής

Σε περίπτωση που δεν μπορείτε να δείτε το έγγραφο παρακαλώ πατήστε το ακόλουθο link Άνοιγμα

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Ο τυχαίος θάνατος ενός αναρχικού

Η ιλαροτραγωδία του Φο απογειώνεται στη σπιντάτη σκηνική εκδοχή του Γιάννη Κακλέα, που μας την ξανασυστήνει φιλτραρισμένη μέσα από την ιταλική λαϊκή παράδοση, αλλά και από σύγχρονες αναφορές.

ΓΡΑΦΕΙ: ΤΩΝΙΑ ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ
29/09/2022

Το Σώσε

Ένα από τα ευτυχέστερα δείγματα του κωμικού είδους, μια ωδή στο θέατρο, ανεβαίνει σε μια καλοκουρδισμένη παράσταση υψηλής ενέργειας και απολαυστικών ερμηνειών.

Ματωμένα χώματα

Χωρίς να επιφυλάσσει ιδιαίτερες εκπλήξεις ή να καινοτομεί, η παράσταση του Γιώργου Παλούμπη πάνω στο εμβληματικό μυθιστόρημα καταφέρνει να επιβληθεί χάρη στο νεύρο, το δυναμισμό και τον ωραίο θίασο.

Ιεροκλής Μιχαηλίδης - Γεράσιμος Σκιαδαρέσης στον "Αμπιγιέρ"

Στη σκηνή του θεάτρου Τζένη Καρέζη ανεβαίνουν οι δύο σπουδαίοι ηθοποιοί τον Δεκέμβριο στο έργο του Ρόναλντ Χάργουντ, υπό τη σκηνοθετική καθοδήγηση του Τσέζαρις Γκραουζίνις.

Γιώργος Κουτλής: "Με τρομάζει το πώς έχει φτιαχτεί μία κοινωνία που έχει ολόκληρες γενιές ματαιωμένων ανθρώπων"

Μετά το "Παίζοντας το θύμα", ήρθαν "Οι Παίχτες", το "Talk Show", το "Όνειρο ενός γελοίου" και ο "Ο σκύλος, η νύχτα και το μαχαίρι" που εκτόξευσαν τον Γιώργο Κουτλή στην επιτυχία μέσα σε δύο μόλις χρόνια. Πώς έφτασε στο θέατρο, τι ετοιμάζει και τι του αρέσει εκτός θεατρικής σκηνής;

Το Σινέ Φιλίπ... αλλιώς

Στο καλλιτεχνικό του πρόγραμμα περιλαμβάνονται εκδηλώσεις με χορό, μουσική, βιβλίο με σκοπό την προώθηση της τέχνης και του πολιτισμού.

Συνεχίζεται το 10ο Φεστιβάλ Χειροποίητου και Ανακυκλώσιμου Θεάτρου

Όλα όσα θα δούμε το τελευταίο πενθήμερο του πρωτότυπου θεατρικού φεστιβάλ στον Τεχνοχώρο Φάμπρικα στον Κεραμεικό.