Ο Ομάρ Ρατζέχ χορογραφεί πάνω στα ερείπια της Συρίας

Την ένταση πολέμου και την ελπίδα της συνύπαρξης κομίζουν ο Λιβανέζος χορογράφος Ομάρ Ρατζέχ και η ομάδα του στο Φεστιβάλ Αθηνών, με την χορογραφία «#minaret».

Ο Ομάρ Ρατζέχ χορογραφεί πάνω στα ερείπια της Συρίας

Οι χορογράφοι με κάθε νέα τους δουλειά βρίσκονται μπροστά στην ίδια αναρώτηση: όσο μεγάλη κι αν είναι η εκφραστική δυνατότητα του σώματος, πώς μπορεί να ανταποκριθεί σε σύνθετες έννοιες και ιδέες, που μόνο με το λόγο μπορούμε να πραγματευτούμε; Η απάντηση είναι η έμπνευση και το πάθος που προκύπτουν από τον πειραματισμό. Ένα είναι σίγουρο, όσο πιο ανοιχτός είναι κάποιος σε ιδέες κι ερμηνείες, και δεν φοβάται να αποκαλύψει το συναίσθημα παίζοντας με την πλαστικότητα, τόσο πιο εύκολα μετατρέπει τη σκηνή σε δημιουργικό πεδίο δράσης, όπου η ένταση είναι πάντα παρούσα με διά­φορους τρόπους.

Αυτό συμβαίνει στις δουλειές του ανοιχτού σε ιδέες Ομάρ Ρατζέχ, του Λιβανέζου χορογράφου/χορευτή, ιδρυτή του BIPOD (Beirut International Platform of Dance), συνιδρυτή του Masahat Dance Network, που εργάζεται για τη διάδοση και τη γλωσσολογική εξέλιξη του χορού στη Μέση Ανατολή, κι επικεφαλής της χορευτικής ομάδας Maqamat. Έχοντας σπουδάσει χορό και θέατρο σε πανεπιστήμια του Λιβάνου και της Αγγλίας, έχει υπογράψει αρκετές χορογραφίες στην Ευρώπη και στις αραβικές χώρες.

Ο Ομάρ Ρατζέχ χορογραφεί πάνω στα ερείπια της Συρίας - εικόνα 1

Στην Αθήνα έρχεται για πρώτη φορά ως προσκεκλημένος του Φεστιβάλ Αθηνών (Πειραιώς 260, Χώρος Η, 25-26/6) και θα παρουσιάσει ένα συνταρακτικό χορευτικό έργο βγαλμένο από το εμπόλεμο Χαλέπι στη Συρία. Ο Ρατζέχ, έχοντας βιώσει την οδύνη του πολέμου τη δεκαετία του ’80 στη Βηρυτό, στην παράσταση «#minaret» αναρωτιέται για την ανθρώπινη αξία, για το πώς βιώνουμε τις κοινωνικές και θρησκευτικές αναταραχές, τις πολιτικές συγκρούσεις, για το ποιος μπορεί να είναι ο ρόλος μας μπροστά σε μια θηριωδία την ώρα που η διεθνής κοινότητα σωπαίνει.

Ο τίτλος της παράστασης είναι εμπνευσμένος από τον μιναρέ του Μεγάλου Τζαμιού, που επί μία χιλιετία υψωνόταν περήφανος πάνω από τη μεγαλύτερη πόλη της Συρίας και σήμερα στη θέση του έχουν απομείνει μόνο ερείπια. Μέσα από τα συντρίμμια, λοιπόν, καταγράφει το σήμα της ανθρώπινης ζωής και μαζί την ελπίδα για ανάσταση από τον όλεθρο.

Περισσότερες πληροφορίες

#minaret

  • Σύγχρονος Χορός
  • Διάρκεια: 60 '

Στο κατεστραμμένο Χαλέπι μας μεταφέρει ο Λιβανέζος χορογράφος, ο οποίος αντλεί από τις μνήμες της καταστροφής της ιδιαίτερης πατρίδας του, της Βηρυτού, ψάχνοντας το νήμα που συνδέει το Χαλέπι του σήμερα με τις κατεστραμμένες πόλεις του χθες.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Άτλας της δεκαετίας του 2000": Νέες φωτογραφίες και μια ενδιαφέρουσα συζήτηση για την παράσταση του Παντελή Φλατσούση

Βλέπουμε νέο υλικό από τη Κεντρική Σκηνἠ του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά, όπου ο σκηνοθέτης θα έχει μια ενδιαφέρουσα συνομιλία με τον καθηγητή του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης Δημήτρη Παπανικολάου.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
20/05/2024

"Άλλες εποχές": Βλέπουμε νέες φωτογραφίες από το έργο του Πίντερ για τα αινίγματα της μνήμης

Νέα ματιά στο σκηνοθετικό σύμπαν του Άρη Τρουπάκη μάς δίνουν οι φωτογραφίες από τη σκηνή του θεάτρου της Οδού Κυκλάδων, όπου ερμηνεύουν ο Δημήτρης Αλεξανδρής, η Δέσποινα Κούρτη και η Ερατώ Πίσση.

"Περιμένοντας τον Γκοντό": Ένα κορυφαίο ανέβασμα Μπέκετ από τον Θόδωρο Τερζόπουλο

Είδαμε στη Στέγη Ιδρύματος Ωνάση τη μνημειώδη παράσταση που σκηνοθέτησε ο διεθνής Έλληνας δημιουργός με το ιταλικό Emillia Romagna Teatro.

Μαντώ, Κώστας Μπίγαλης, Σοφία Βόσσου και Πωλίνα μιλούν για το "Reunion The Musical" σε μια κοινή συνέντευξη

Οι τέσσερις αγαπημένοι ερμηνευτές πρωταγωνιστούν στο πρωτότυπο μιούζικαλ της Θέμιδας Μαρσέλλου που έχει στον πυρήνα του τα 90s, πλάι σε ένα θίασο γεμάτο ενέργεια (Παλλάς, από 17/5).

"Stereophonic": Μια ελληνική θεατρική συμπαραγωγή υποψήφια για 13 βραβεία Τόνι!

Πρόκειται για την παράσταση σε συμπαραγωγή της ελληνικής Faliro House Productions, με θέμα την ιστορία μιας ροκ μπάντας.

Το "ΑΤΙΤΛΟΝ" της Αντωνίας Οικονόμου ξεκινάει δεύτερο κύκλο παρουσίασης

Η παρασταστική αλληγορία της Ελληνίδας χορογράφου έρχεται στο Σύγχρονο Θέατρο.