Έξι νέες θεατρικές πρεμιέρες

Οι θεατρικές προτάσεις αυξάνονται και πληθύνονται. Ξεχωρίζουμε πέντε από τις νέες παραγωγές για την πρωτοτυπία και τους πρωταγωνιστές τους

Έξι νέες θεατρικές πρεμιέρες

Οι θεατρικές προτάσεις αυξάνονται και πληθύνονται. Ξεχωρίζουμε πέντε από τις νέες παραγωγές για την πρωτοτυπία και τους πρωταγωνιστές τους

«Τι απέγινε η Μπέημπι Τζέην»

Έξι νέες θεατρικές πρεμιέρες - εικόνα 1

Φέτος η Μπέτυ Λιβανού αντικαθιστά τη Ρένη Πιτακή και συναντιέται έτσι για πρώτη φορά στη σκηνή με τη Ρούλα Πατεράκη. Ψυχολογικό θρίλερ και την ίδια στιγμή μαύρη κωμωδία, το έργο καλεί τις δύο πρωταγωνίστριές του σε ένα ρεσιτάλ σαδισμού και βιτριολικού χιούμορ, σε ένα σκηνικό-έργο τέχνης που φιλοτέχνησαν ο Απόλλωνας Παπαθεοχάρης και η Μαίρη Τσαγκάρη. Η παράσταση είναι βασισμένη στο διάσημο κινηματογραφικό θρίλερ «Τι απέγινε η Μπέιμπι Τζέιν;» (1962), μια ταινία ολότελα θεατρικής δομής, στα όρια του γκροτέσκου και της δραματικής κομεντί, αριστοτεχνικά σκηνοθετημένη από τον Ρόμπερτ Όλντριτζ και υποψήφια για πέντε Όσκαρ (Σφενδόνη, από 1/11).

«Dostoyevskaya metro station»

Έξι νέες θεατρικές πρεμιέρες - εικόνα 2

Η Ελένη Μποζά επιλέγει τέσσερα διηγήματα της ώριμης περιόδου του Φιόντορ Ντοστογιέφσκι, τα «Μια αισχρή ιστορία», «Κροκόδειλος», «Μπαμπόκ» και «Το όνειρο ενός γελοίου», και δημιουργεί μια σκηνική σύνθεση που μας βυθίζει στην ντοστογιεφσκική σκέψη αναφορικά με τον άνθρωπο. Ο συμβολικός τίτλος της παράστασης αναφέρεται στον ομώνυμο σταθμό του μετρό της Μόσχας που άνοιξε το 2010 και κοσμείται από πίνακες που απεικονίζουν σκηνές από έργα του Ντοστογιέφσκι. Παίζουν: Νίκος Γιαλελής, Αντριάνα Ανδρέοβιτς, Ελένη Ανδρικοπούλου, Κώστας Κουτρουμπής, Χάρης Μπαλασόπουλος (Οδού Κεφαλληνίας Β΄ Σκηνή, από 1/11).

«Οι φυλακισμένες»

Έξι νέες θεατρικές πρεμιέρες - εικόνα 3

Ο Δημήτρης Καραντζιάς ποντάρει σε ένα ισπανικό έργο του 2007 που φέρνει στη σκηνή δεκαέξι ηθοποιούς. Ο Ιγνάθιο δελ Μοράλ διηγείται τη ζωή, τις αγωνίες και τα όνειρα μιας ομάδας φυλακισμένων γυναικών στη φρανκική Ισπανία του 1950. O παπάς-διευθυντής των φυλακών θα πρέπει να διαλέξει μία από αυτές για να της απονείμει χάρη. Όσο η ημέρα της επιλογής πλησιάζει, η αγωνία αλλά και οι εντάσεις κορυφώνονται. (Vault, σε avant premiere για τους αναγνώστες του athinorama.gr, 1/11)

«Η αγάπη άργησε μια μέρα»

Έξι νέες θεατρικές πρεμιέρες - εικόνα 4

Ένα από τα πιο σημαντικά έργα της ελληνικής γυναικείας πεζογραφίας (το ομώνυμο μυθιστόρημα της Λιλής Ζωγράφου) και ένα καστ υψηλών προδιαγραφών –Αιμιλία Υψηλάντη, Αθηνά Τσιλύρα, Κατερίνα Μισιχρόνη, Μυρτώ Γκόνη, Μαρία Καρακίτσου, Βασιλική Διαλυνά, Μαρία Αποστολακέα– είναι τα δυνατά χαρτιά που έχει στα χέρια του ο Ένκε Φεζολάρι στο ανέβασμα της φετινής του παράστασης στο θέατρο Αργώ (από 31/10).

«Monty Python’s Spamalot»

Έξι νέες θεατρικές πρεμιέρες - εικόνα 5

Τη σουρεαλιστική παρωδία των Μόντι Πάιθον πάνω στο μύθο του βασιλιά Αρθούρου ανεβάζει ο Άγγελος Κλωνάρης για πρώτη φορά στην Ελλάδα στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο. Το θρυλικό «Αδελφάτο των Ιπποτών της Ελεεινής Τραπέζης» διασκευάζεται σε μια μεγάλη παραγωγή μιούζικαλ με έντεκα ηθοποιούς και ζωντανή μουσική. Η μουσική διδασκαλία είναι του Αλέξανδρου Βαμβούκου και οι χορογραφίες της Άννας Μάγκου (από 30/10).

«Φόνισσα»

Έξι νέες θεατρικές πρεμιέρες - εικόνα 6

Μια χοροθεατρική απόδοση του διηγήματος του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη επιχειρεί η Δέσποινα Γιαννάτου, συνδυάζοντας τις παραστατικές τέχνες του χορού, της υποκριτικής και του σωματικού θεάτρου. Οι χορευτές της ομάδας Υπέρ Ορίων πλαισιώνουν τους ηθοποιούς Πέτρο Γούτη και Θανάση Κουρλαμπά. Κομβικό ρόλο στην παράσταση παίζει η μουσική του Μπάμπη Νίκου που αντλεί στοιχεία από την ελληνική παράδοση και τους αρχαιοελληνικούς ρυθμούς (Αλκμήνη, από 29/10).

Περισσότερες πληροφορίες

Η Φόνισσα

  • Μουσικοχορευτική
  • Διάρκεια: 65 '

Ο νεοκλασικός χορός, το θέατρο και η παραδοσιακή μουσική σμίγουν σε αυτήν τη διασκευή του μυθιστορήματος του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη.

Οι φυλακισμένες

  • Δράμα
  • Διάρκεια: 95 '

Το έργο παρακολουθεί τη ζωή, τις αγωνίες και τα όνειρα κάποιων φυλακισμένων γυναικών στη φρανκική Ισπανία του 1950

Η Φόνισσα

  • Μουσικοχορευτική
  • Διάρκεια: 65 '

Ο νεοκλασικός χορός, το θέατρο και η παραδοσιακή μουσική σμίγουν σε αυτήν τη διασκευή του μυθιστορήματος του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη.

Monty Python’s Spamalot

  • Μιούζικαλ
  • Διάρκεια: 120 '

Σουρεαλιστική παρωδία του μύθου του βασιλιά Αρθούρου βασισμένη στην κωμωδία «Το αδελφάτο των ιπποτών της ελεεινής τραπέζης» των Βρετανών κωμικών

Η αγάπη άργησε μια μέρα

  • Δραματοποιημένο Μυθιστόρημα
  • Διάρκεια: 100 '

Συγκλονιστική εικόνα της ελληνικής επαρχίας μεταξύ 1930 και 1980, ένα δριμύ «κατηγορώ» στην καταπίεση και ταυτόχρονα ένας ύμνος στον έρωτα και στην ελευθερία.

Dostoyevskaya metro station

  • Σκηνική Σύνθεση
  • Διάρκεια: 111 '

Μέσα από θραύσματα έργων του Ντοστογιέφσκι, οι ηθοποιοί πραγματεύονται με χιούμορ τα βασικά ερωτήματα που προκύπτουν από την εργογραφία του

Τι απέγινε η Μπέημπι Τζέην

  • Θρίλερ
  • Διάρκεια: 100 '

Δύο αδερφές, πρώην σταρ, ζουν σε μια χολιγουντιανή έπαυλη. Εκεί η αυταρχική Τζέιν συμπεριφέρεται σαδιστικά στην ανάπηρη Μπλανς, διαιωνίζοντας έτσι την ανταγωνιστική σχέση τους

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

O Μάνος Καρατζογιάννης γράφει για την "Κασέτα" της Λούλας Αναγνωστάκη

Δείτε νέες φωτογραφίες και διαβάστε το κείμενο του σκηνοθέτη και ηθοποιού Μάνου Καρατζογιάννη για την παράσταση του αναρχικού έργου μίας από τις πιο σημαντικές και δυναμικές γυναικείες μορφές της νεοελληνικής δραματουργίας.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΥΣΑ ΠΑΣΙΑΛΟΥΔΗ
26/04/2024

Η Πειραματική κερνά τα τελευταία "Μπατόν σαλέ"

Η δημοσιογράφος που συμμετείχε στην αποκάλυψη του σκανδάλου Predator είναι η τελευταία καλεσμένη των ζωντανών συνεντεύξεων σε ελαφριά ατμόσφαιρα τις οποίες συντονίζουν η Ευδοξία Ανδρουλιδάκη και η Μαρία Φιλίνη.

"Σ’ εσάς που με ακούτε": Η επιτυχία του ΚΘΒΕ κατεβαίνει Αθήνα

Μετά την επιτυχία που γνώρισε στη Θεσσαλονίκη, το έργο της Λούλας Αναγνωστάκη σε σκηνοθεσία Χρήστου Θεοδωρίδη έρχεται για λίγες παραστάσεις στο Αμφι-Θέατρο Σπύρου Ευαγγελάτου.

Η "Μαύρη σαμπούκα" γίνεται Grande και επιστρέφει για καλοκαίρι

Μετά από αμέτρητες "τελευταίες παραστάσεις" και 2 sold out περιοδείες, η κωμωδία με τους Τόλη Παπαδημητρίου και Αντώνη Στάμο έρχεται στο Άλσος για μία και μοναδική φορά.

"Βάτραχοι": Γιάννος Περλέγκας και Κι όμως κινείται συνδυάζουν Αριστοφάνη με escape room

Η ομάδα Ελλήνων ακροβατών και χορευτών συνεργάζεται για πρώτη φορά με τον ηθοποιό και ανεβάζει την αρχαία κωμωδία χρησιμοποιώντας τη σκηνική σύνθεση ενός ζωντανού δωματίου απόδρασης.

Ποια είναι η νέα παράσταση που έρχεται το Μάιο στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου;

Ο Γιώργος Παύλου, απόφοιτος του Τμήματος Σκηνοθεσίας της Δραματική Σχολής του Εθνικού Θεάτρου, ανεβάζει το πιο βιωματικό και ίσως και το ωριμότερο έργο του Χρήστου Βακαλόπουλου για μια γενιά που συνθηκολόγησε και μια Αθήνα που χάθηκε ανάμεσα στους συρμούς.

Τελευταία ευκαιρία για να δεις τον "Τυχαίο θάνατο ενός αναρχικού" (και το καλοκαίρι!)

Η παράσταση "φαινόμενο" αποχαιρετά τη σεζόν και το θεατρόφιλο κοινό με λίγες καλοκαιρινές παραστάσεις και με την αρχική dream team διανομή της πρώτης χρονιάς πριν περάσει στο πάνθεον των παραστάσεων που έγραψαν ιστορία.