Ο Άμλετ είναι για τον Λεβάν Τσουλάτζε «ένας ήρωας γουέστερν»

Ο Γεωργιανός Λεβάν Τσουλάτζε σκηνοθετεί τον «Άμλετ», με πρωταγωνιστές τον Τάσο Ιορδανίδη και την Ιωάννα Παππά και μιλά στο «α» για τον ήρωα του Σαίξπηρ, τους Έλληνες ηθοποιούς, την Ευρώπη και την Αθήνα των δικών του ηρώων.

Ο Άμλετ είναι για τον Λεβάν Τσουλάτζε «ένας ήρωας γουέστερν»

Ένστικτο, πεπρωμένο, ταμπεραμέντο, λέξεις που δεν λείπουν από την κουβέντα μας και επιβεβαιώνουν, όπως θα μου πει, τα κοινά στοιχεία των λαών μας. Ο Γεωργιανός Λεβάν Τσουλάτζε σκηνοθετεί τον «Άμλετ», στο θέατρο Άνεσις (σε avant premiere για τους αναγνώστες του athinorama.gr, στις 8/10), με πρωταγωνιστές τον Τάσο Ιορδανίδη και την Ιωάννα Παππά και μιλά στο «α» για τον ήρωα του Σαίξπηρ, τους Έλληνες ηθοποιούς, την Ευρώπη και την Αθήνα των δικών του ηρώων.

Ο Άμλετ είναι για τον Λεβάν Τσουλάτζε «ένας ήρωας γουέστερν» - εικόνα 1
Τάσος Ιοδρανίδης

Ουίλιαμς, Ντοστογιέφσκι και τώρα Σαίξπηρ, αυτοί οι τρεις συγγραφείς σηματοδοτούν κάτι για τη συνεργασία σας με τον Τάσο Ιορδανίδη και το Άνεσις;
Με τον Τάσο θέλαμε να μπούμε σε μια διαδικασία ρεπερτορίου. Πιστεύω, όμως, ότι όταν υπολογίζεις πολύ τα πράγματα κάνεις λάθος. Αντίθετα, όταν αφήνεσαι στο συναίσθημά σου και εμπιστεύεσαι το πεπρωμένο, κάνεις την καλύτερη επιλογή. Για μένα αυτό ισχύει και στη ζωή, όχι μόνο στο θέατρο. Επομένως, μπορώ να πω ότι περισσότερο διαισθητικά κινηθήκαμε.

Ο Άμλετ είναι για τον Λεβάν Τσουλάτζε «ένας ήρωας γουέστερν» - εικόνα 2
Ιωάννα Παππά

Ο «Άμλετ» είναι ένα έργο πολύσημο, που κουβαλά πάνω του τέσσερις αιώνες κριτικής, ο βασικός χαρακτήρας είναι πια κατεστημένο σύμβολο παγκόσμιου βεληνεκούς και κάποιοι από τους διαλόγους του έχουν γίνει σλόγκαν. Αυτό πιστεύετε ότι δημιουργεί συγκεκριμένες προσδοκίες στο ανέβασμά του, ακόμη και σήμερα;
Κανείς δεν ξέρει τι θα συμβεί με μια παράσταση προτού ανέβει. Δεν μπορείς να το προδιαγράψεις. Ας είμαστε ειλικρινείς, κανείς δεν ξέρει αν αυτό που θα κάνει θα είναι εν τέλει κάτι αξιοσημείωτο. Το μόνο σίγουρο είναι ότι κάθε παράσταση είναι ένας ξεχωριστός κόσμος. Εγώ είμαι ένας άλλος άνθρωπος, ο Σαίξπηρ ήταν ένας άλλος άνθρωπος και ο Τάσος θα είναι ένας άλλος ηθοποιός ως Άμλετ. Δική μου ευθύνη είναι να τον καθοδηγήσω, ώστε να γίνει αυτός ο ξεχωριστός Άμλετ που μπορεί.

Ο Άμλετ είναι για τον Λεβάν Τσουλάτζε «ένας ήρωας γουέστερν» - εικόνα 3
Πέμη Ζούνη

Πώς είναι λοιπόν να καθοδηγείτε Έλληνες ηθοποιούς;
Ωραία! Είναι πολύ κοντά στους Γεωργιανούς ηθοποιούς, όσον αφορά το ταμπεραμέντο.

Κάποιο στοιχείο που ξεχωρίζετε σ’ αυτούς;
Δεν φοβούνται! Βουτάνε και κολυμπάνε!

Ο Άμλετ είναι ερωτευμένος με τη θλίψη, γι’ αυτό δεν μπορεί να ερωτευτεί κάποιον άλλον. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι ένας σύγχρονος «καταθλιπτικός»;
Δεν συμφωνώ με τη θεωρία που θέλει τον Άμλετ «καταθλιπτικό». Για μένα είναι ένας ήρωας, άλλα όχι με την κλασική έννοια του όρου και αυτό ίσως μας μπερδεύει. Είναι, δηλαδή, ένας ήρωας που δεν θέλει να κερδίζει. Είναι ο ήρωάς μου! Σαν εκείνους της δεκαετίας του ’60 ή αυτούς που βλέπουμε στα γουέστερν. Ήρωας παλιάς κοπής που θέτει ερωτήματα.

Ο Άμλετ είναι για τον Λεβάν Τσουλάτζε «ένας ήρωας γουέστερν» - εικόνα 4
Άρης Λεμπεσόπουλος

Αν ο Σαίξπηρ ζούσε σήμερα, τι θα έγραφε;
Μα έχει γράψει τον «Κοριολανό»! Όπου ένας ήρωας λέει: «Γαμώ τη δημοκρατία σας». Σύλληψη προφητική, καθώς σήμερα τα θεμέλια της δημοκρατίας τρίζουν εξαιτίας των πολιτικών που δεν αποφασίζουν βάσει των αναγκών του λαού, αλλά για δικό τους συμφέρον. Εσείς τι πιστεύετε για την Ευρώπη; Έχει ανάγκη την αλλαγή. Η τρομοκρατία, η ανεργία και η ανέχεια δείχνουν ξεκάθαρα ότι, παράλληλα με το σταθερό οικοδόμημα, πρέπει να υπάρξουν νέες προσωπικότητες με νέες ιδέες, που θα ηγηθούν.

Ο Άμλετ είναι για τον Λεβάν Τσουλάτζε «ένας ήρωας γουέστερν» - εικόνα 5
Λεβάν Τσουλάτζε έζησε τη τη σημαντικότερη μέρα της ζωής του στην Αθήνα όπως εξομολογείται στο «α»

Στην Αθήνα ποιο είναι το αγαπημένο σας μέρος;
Ζω λίγο σαν καλόγερος, είμαι θέατρο-σπίτι, σπίτι-θέατρο. Αν όμως έπρεπε να ξεχωρίσω κάποιο μέρος, αυτό θα ήταν η Ακρόπολη! Όταν ήμουν μικρός, ήρωές μου ήταν οι φιλόσοφοι. Η μέρα που επισκέφτηκα πρώτη φορά την Ακρόπολη ήταν η σημαντικότερη της ζωής μου. Από τότε που ήμουν πολύ μικρός, στο σχολείο, ονειρευόμουν να ζήσω στην αρχαία Αθήνα. Οι παιδικοί μου ήρωες ήταν ο Αριστοτέλης, ο Πλάτωνας, ο Δημοσθένης. Δεν είχα άλλους σούπερ ήρωες, όπως οι συμμαθητές μου. Όταν έκλεινα τα μάτια μου, ονειρευόμουν ότι ζούσα στην αρχαία Αθήνα. Όταν έπειτα από δεκαετίες κατάφερα να επισκεφτώ για πρώτη φορά την Ακρόπολη, πριν από τέσσερα χρόνια, ήταν σαν τα μάρμαρα να μου είπαν “Καλώς ήρθες, Λεβάν, σε περιμέναμε…’’ Εκείνη τη στιγμή έχασα την αίσθηση του χρόνου. Δεν έβλεπα τουρίστες γύρω μου, παρά μόνο τους φίλους μου, τον Πλάτωνα και τον Αριστοτέλη. Ήταν η πιο σημαντική μέρα της ζωής μου.

Έχετε κάποιο αγαπημένο ελληνικό φαγητό;
Έχω δύο θεές, τη μαμά του Τάσου και την πεθερά του. Ό,τι και να φτιάξουν είναι πεντανόστιμο!

Περισσότερες πληροφορίες

Άμλετ

  • Δράμα
  • Διάρκεια: 150 '

Η παράσταση επικεντρώνεται στη δύναμη της σαιξπηρικής ιστορίας που πραγματεύεται διαχρονικά ζητήματα σχετικά με την πολιτική, την εξουσία και την ηθική και την κατεβάζει με άνεση στην πλατεία σε μια πολύ εύρυθμη σκηνική εκδοχή.

Άμλετ

  • Δράμα
  • Διάρκεια: 130 '

Η παράσταση επιστρέφει ανανεωμένη, σε νέο χώρο, και μας μεταφέρει στο σαιξπηρικό βασίλειο της Δανίας, όπου οι ήρωες και τα πάθη τους έρχονται στο σήμερα μέσα από τη διαχρονική θεματική του μεγάλου συγγραφέα.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Πλανήτης "Solaris" καλεί Κυψέλη

Το Άσυλο Ανιάτων επέλεξε ο Θοδωρής Αμπαζής για να παρουσιάσει τη site specific παράσταση που εμπνεύστηκε από το διάσημο μυθιστόρημα επιστημονικής φαντασίας του Στανίσλαβ Λεμ με την ομάδα ΟΠΕΡΑ. Μια δουλειά που μας ιντριγκάρει για τέσσερις βασικούς λόγους.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΑΡΙΑ ΚΡΥΟΥ
24/09/2022

"Καλιφόρνια Ντρίμιν 2": Το σίκουελ ενός επιτυχημένου έργου

Πριν από είκοσι χρόνια ο Βασίλης Κατσικονούρης έκλεψε τις καρδιές μας με το "Καλιφόρνια Ντρίμιν". Οι συνθήκες ωρίμασαν για τη συνέχεια της βραβευμένης κοινωνικής κωμωδίας που έρχεται στο Από Μηχανής. Μάθετε περισσότερα.

"Φτιάξε τη δυστυχία σου μόνος σου": 5 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για την παράσταση της Γεωργίας Ανδρέου στο Κακογιάννη

H σκηνοθέτις Γεωργία Ανδρέου μας δίνει πέντε tips για την παράσταση "Φτιάξε τη δυστυχία σου μόνος σου" που παίχτηκε το καλοκαίρι στο Μπάγκειον και τώρα παρουσιάζεται για λίγες παραστάσεις στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης.

Όλες οι εκδηλώσεις που θα δούμε στο Christmas Theater τη σεζόν 2022-23

Το φετινό πρόγραμμα περιλαμβάνει μουσικές, χορευτικές και θεατρικές παραγωγές από ελληνικά και διεθνή μεγάλα και αγαπημένα ονόματα.

Αφοπλιστική "Μήδεια" η Αθηνά Μαξίμου πρωταγωνιστεί στο Ηρώδειο

Σε μια μελετημένη δουλειά συνόλου παρουσιάζουν την τελευταία παράσταση της "Μήδειας", ο Αιμίλιος Χειλάκης και ο Μανώλης Δούνιας με πρωταγωνίστρια την Αθηνά Μαξίμου.

Οι εκρηκτικοί "Παίχτες" σαρώνουν για δεύτερη σεζόν

Για δεύτερη συνεχή χρονιά επιστρέφει στο θέατρο Κιβωτός η sold out παράσταση του Γιώργου Κουτλή με τους Γιάννη Νιάρρο, Βασίλη Μαγουλιώτη, Ηλία Μουλά, Αλέξανδρο Χρυσανθόπουλο.

Μάριος Ποντίκας: Δίνοντας φωνή στο τραύμα της νεότερης Ελλάδας

Εν αναμονή και του νέου ανεβάσματος του έργου του "Γάμος" από το θέατρο Επί Κολωνώ, αποχαιρετούμε τον συγγραφέα που έφυγε πρόσφατα, αφήνοντας μια πολύτιμη πνευματική παρακαταθήκη.