«Carmen», Μπεζάρ ή Μπολσόι; Μια τριπλή χορευτική πρόκληση!

Τρία θρυλικά σχήματα καταφθάνουν στο Ηρώδειο μέσα στον Σεπτέμβριο και οι λάτρεις του χορού έχουν πολλούς λόγους να δώσουν το «παρών».

«Carmen», Μπεζάρ ή Μπολσόι; Μια τριπλή χορευτική πρόκληση!

Φλαμένκο «Carmen» από την Compania Antionio Gades; Αφιέρωμα στα 30χρονα των θρυλικών Μπαλέτων του Μορίς Μπεζάρ; Ή μήπως Μπαλέτα Μπολσόι, με τον Ιβάν Βασίλιεφ να τιμά τον δάσκαλό του Μιχαήλ Λαβρόφσκι; Τρία θρυλικά σχήματα καταφθάνουν στο Ηρώδειο μέσα στον Σεπτέμβριο και οι λάτρεις του χορού έχουν πολλούς λόγους να δώσουν το «παρών».

«Carmen», Μπεζάρ ή Μπολσόι; Μια τριπλή χορευτική πρόκληση! - εικόνα 1
Οι Ισπανοί μάστερ του φλαμένκο, η Compania Antonio Gades, δίνουν τη δική τους εκρηκτική εκδοχή της «Carmen»

«Carmen»: η ιστορική παράσταση των Αντόνιο Γκαντές και Κάρλος Σάουρα, που πρωτοπαρουσιάστηκε στο Παρίσι το 1983, λίγο μετά την ομώνυμη ταινία που άφησε εποχή, έμελλε να σφραγίσει ανεξίτηλα το μύθο της φλογερής τσιγγάνας με το φλαμένκο ταμπεραμέντο. Πηγή έμπνευσης γι’ αυτό το αισθησιακό μπαλέτο, που αναδεικνύει το φλαμένκο σε χορό της ισπανικής ψυχής, είναι μια νουβέλα του 19ου αιώνα, γραμμένη από τον Προσπέρ Μεριμέ, με ηρωίδα την Κάρμεν και κύριο θέμα μια ερωτική ιστορία: μια γοητευτική τσιγγάνα γίνεται το αντικείμενο του πόθου και της φονικής αντιζηλίας ανάμεσα σε έναν αξιωματικό κι έναν ταυρομάχο. Εμείς θα δούμε την ιστορία να χορεύεται εκρηκτικά από τους Ισπανούς master του φλαμένκο, την Compania Antonio Gades. Και όπως δήλωνε ο ίδιος ο Γκαντές: «Δημιούργησα αυτήν την παράσταση γιατί δεν μου άρεσε η στερεοτυπική, ψεύτικη αντιμετώπιση της Κάρμεν. Η γυναίκα αυτή δεν είναι ούτε επιπόλαια ούτε της αρέσει να βασανίζει τους άντρες· είναι απλώς μια γυναίκα ειλικρινής».

(2/9, προπώληση: 2111010050, www.viva.gr, www.athinorama.gr κ.λπ.)

«Carmen», Μπεζάρ ή Μπολσόι; Μια τριπλή χορευτική πρόκληση! - εικόνα 2
Τα θρυλικά μπαλέτα Μπεζάρ της Λοζάνης παρουσιάζουν το χορευτικό πρόγραμμα «Béjart fête Maurice»

Τιμώντας τα 30χρονα από την ίδρυσή τους αλλά και τα 10χρονα από το θάνατο του δημιουργού τους, τα θρυλικά Μπαλέτα Μπεζάρ της Λοζάνης έχουν το Ηρώδειο ως κορυφαίο σταθμό της νέας παγκόσμιας περιοδείας τους, για δύο μοναδικές βραδιές, με το χορευτικό πρόγραμμα «Béjart fête Maurice». Χαρισματικός και πληθωρικός, λάτρης του ωραίου και πρέσβης του διαπολιτισμού, θαυμαστής του αρχαίου ελληνικού κάλλους όσο και της υψηλής μόδας, ο Μορίς Μπεζάρ (1927-2007) υπήρξε ένας από τους πιο επιδραστικούς χορογράφους του 20ού αιώνα. Με πάνω από 250 χορογραφικά έργα, ήταν εκείνος που μας χάρισε το μοναδικό «Bolero» του Μορίς Ραβέλ με σολίστ τη Σιλβί Γκιλέμ, εκείνος που ένωσε στην ίδια χορογραφία τον θεό Διόνυσο (θέμα), τον Μάνο Χατζιδάκι (μουσική) και τον Gianni Versace (κοστούμια) καθώς κι εκείνος που «άνοιξε» τη φιλοσοφία του χορού στο ευρύ κοινό. Αυτόν τον Σεπτέμβριο στο Ηρώδειο θα δούμε τις πιο εμβληματικές χορογραφίες του Μπεζάρ αλλά και του νυν καλλιτεχνικού διευθυντή του σχήματος Ζιλ Ρομάν, με υπόκρουση Μπετόβεν, Ροσίνι, Βέμπερν, Ντ. Έλινγκτον, The Residents αλλά και παραδοσιακή μουσική από την Ινδία και την Αφρική. Και μαζί το νέο έργο «t’M et variations…», ένα μπαλέτο που αποτίνει φόρο τιμής στον μεγάλο χορογράφο, του οποίου οι κινήσεις γίνονται λέξεις που απευθύνονται σε εκείνον, με ζωντανή μουσική επί σκηνής και συνθέσεις του Nick Cave και του Warren Ellis, συνοδοιπόρου του στους Bad Seeds.

(17-18/9, προπώληση: www.viva.gr, www.athinorama.gr, www.artinfo.gr, 2109213310, 11876 κ.λπ.)

«Carmen», Μπεζάρ ή Μπολσόι; Μια τριπλή χορευτική πρόκληση! - εικόνα 3
Ο σπουδαίος σολίστ των Μπολσόι Ιβάν Βασίλιεφ θα βρεθεί στην Αθήνα για δύο παραστάσεις

Τρίτος πόλος έλξης για τους λάτρεις του χορού και σπουδαία άφιξη στη χώρα μας είναι εκείνη των περίφημων Μπαλέτων Μπολσόι. Το παλιό συναντά το νέο σε μια παράσταση χορού-αφιέρωμα στα 75 χρόνια του σπουδαίου χορευτή, χορογράφου και δασκάλου Μιχαήλ Λαβρόφσκι, με τον κορυφαίο σήμερα σολίστ Ιβάν Βασίλιεφ αλλά και τον ίδιο τον Λαβρόφσκι επί σκηνής. Κάπως έτσι η νέα γενιά των Μπολσόι, με τον Βασίλιεφ («ο διάδοχος του Μπαρίσνικοφ», σύμφωνα με τον Τύπο) ως έναν από τους κύριους εκπροσώπους της, τιμά τον Λαβρόφσκι, τον επονομαζόμενο και «σούπερμαν του κλασικού χορού», εκείνον που «μπορούσε να χορέψει τα πάντα». Τα Μπολσόι δηλώνουν δημόσια με αυτήν τη μοναδική παράσταση το στίγμα της παράδοσης τους: πώς περνάει η μπαλετική σκυτάλη από τη μία γενιά στην άλλη. Ο «Καζανόβας» (με μουσική του Μότσαρτ) ανοίγει το πρόγραμμα, το οποίο επίσης περιλαμβάνει τον «Νιζίνσκι», στον οποίο θα δούμε τη συνάντηση κορυφής των Βασίλιεφ - Λαβρόφσκι, καθώς επίσης τον «Σπάρτακο», τον «Δον Κιχώτη» αλλά και μια έκπληξη. Θα δούμε σε παγκόσμια πρώτη το «Αμόκ», ένα μέρος από τη νέα χορογραφία του Λαβρόφσκι που θα παρουσιαστεί την επόμενη χρονιά στα Μπολσόι. Όλα αυτά στις δύο βραδιές υπό τον τίτλο «Τα Μπαλέτα Μπολσόι γιορτάζουν τον Μιχαήλ Λαβρόφσκι».

(19-20/9, προπώληση: 2107258510, www.lavris.gr, www.viva.gr, www.athinorama.gr κ.λπ.)

Περισσότερες πληροφορίες

Béjart fête Maurice

  • Μπαλέτο

Το διάσημο μπαλέτο που δημιούργησε ο Μορίς Μπεζάρ, αποτίνει φόρο τιμής στον κορυφαίο χορογράφο με παλιότερα έργα αλλά και με το νέο «t’M et variations...», που δημιούργησε ο νυν καλλιτεχνικός διευθυντής του μπαλέτου Ζιλ Ρομάν.

Τα μπαλέτα Μπολσόι γιορτάζουν τον Μιχαήλ Λαβρόφσκι

  • Μπαλέτο

Το παλιό συναντά το νέο σε μια παράσταση χορού - αφιέρωμα των μπαλέτων Μπολσόι για τα 75 χρόνια του σπουδαίου χορευτή, χορογράφου και δασκάλου Μιχαήλ Λαβρόφσκι, με τον κορυφαίο Ιβάν Βασίλιεφ αλλά και τον ίδιο τον Λαβρόφσκι επί σκηνής.

Carmen

  • Μουσικοχορευτική

Η παράσταση χορού των Αντόνιο Γκάδες και Κάρλος Σάουρα για τη φλογερή τσιγγάνα Κάρμεν από τους Ισπανούς masters του φλαμένκο.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Φωτιές ή Η απόγνωση": Η νέα θεατρική ομάδα Ρέκτις εμπνέεται από την Μαργκερίτ Γιουρσενάρ

Βασισμένη στο μονόπρακτο "Κλυταιμνήστρα" από τις "Φωτιές" της κορυφαίας Γαλλίδας λογοτέχνη του 20ού αιώνα καθώς και σε σύγχρονα κείμενα είναι η παράσταση που μιλάει για τη βία κατά των γυναικών, τον έρωτα, την εκδίκηση και την προδοσία. Πρεμιέρα στα τέλη Απριλίου σε avant premiere με το Αθηνόραμα.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
30/03/2023

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος για τη συνάντηση με τον Νικόλα Γιατρομανωλάκη

Όσα ανακοίνωσε η ΠΟΘΑ σχετικά με τις δεσμεύσεις του Υφυπουργού Σύγχρονου Πολιτισμού σε σχέση με τις εργασιακές σχέσεις και την προστασία και καταπολέμηση των αδήλωτων και ανασφάλιστων δοκιμών, μεταξύ άλλων.

Αγορίτσα Οικονόμου: "Χρειάζεται χρόνος και υπομονή για να αναγνωρίσουμε τα τραύματά μας"

Μιλήσαμε με την ηθοποιό Αγορίτσα Οικονόμου για το "Ένα σπίτι φωτεινό σαν μέρα" του Τόνι Κούσνερ, που σκηνοθετεί ο Γιάννης Μόσχος στο Εθνικό Θέατρο (από 31/3), για τα συλλογικά τραύματα, την απαξίωση του πολιτισμού και μια ευχή για να την ακούσει στο σύμπαν…

"Maryland": Μια κραυγή για την κανονικοποίηση της έμφυλης βίας στο WOW Festival

Η θεατρική πλευρά του διεθνούς φεστιβάλ για τις γυναίκες, τις θηλυκότητες και τα non-binary άτομα με στόχο την συμπερίληψη και την ενδυνάμωση, μάς συστήνει το έργο της Βρετανίδας Lucy Kirkwood στο Κέντρο Πολιτισμού – Ίδρυμα "Σταύρος Νιάρχος".

Το τραγούδι της Φλέρυς

Ο πεζογράφος Δημήτρης Οικονόμου υπογράφει το πρώτο του θεατρικό έργο, εμπνευσμένος από την προσωπικότητα της Φλέρυς Νταντωνάκη, και παραδίδει ένα ωραίο, μεστό και ρέον κείμενο, που υπηρετείται με ευαισθησία και συγκίνηση, αν και χωρίς εκπλήξεις, από την Ελένη Κοκκίδου.

Έγκλημα και τιμωρία: Αθήνα

Το μυθιστόρημα του Ντοστογιέφσκι μεταφέρεται στην Αθήνα του σήμερα, σε μια παράσταση που ακολουθεί, μάλλον άνισα αυτήν τη φορά, τη σκηνοθετική ταυτότητα του Βασίλη Μπισμπίκη για έναν ωμό, underground ρεαλισμό.