30 χρόνια Μορίς Μπεζάρ στο Ηρώδειο

Mε υπόκρουση Μπετόβεν αλλά και Nick Cave, Duke Ellington αλλά και The Residents, οι πενήντα χορευτές του Bejart Ballet Lausanne στήνουν στο Ηρώδειο μια μεγάλη μπαλετική γιορτή-φόρος τιμής στο δημιουργό τους.

30 χρόνια Μορίς Μπεζάρ στο Ηρώδειο

Χαρισματικός και πληθωρικός, λάτρης του ωραίου και πρέσβης του διαπολιτισμού, θαυμαστής του αρχαίου ελληνικού κάλλους όσο και της υψηλής μόδας, ο Μορίς Μπεζάρ (1927-2007) υπήρξε ένας από τους πιο καθοριστικούς χορογράφους του 20ου αιώνα. Με περισσότερα από 250 χορογραφικά έργα, ήταν εκείνος που μας χάρισε το μοναδικό συνδυασμό του «Bolero» του Μορίς Ραβέλ με σολίστ την Σιλβί Γκιλέμ, εκείνος που ένωσε στην ίδια χορογραφία το θεό Διόνυσο (θέμα), τον Μάνο Χατζιδάκι (μουσική) και τον Τζιάννι Βερσάτσε (κοστούμια), εκείνος, τέλος, που «άνοιξε» τη φιλοσοφία του χορού στο ευρύ κοινό.

30 χρόνια Μορίς Μπεζάρ στο Ηρώδειο - εικόνα 1

Τιμώντας τα 30χρονα από την ίδρυσή τους αλλά και τα 10χρονα από το θάνατο του δημιουργού τους, τα θρυλικά Μπαλέτα Béjart της Λωζάνης έχουν το Ηρώδειο σαν κορυφαίο σταθμό της νέας παγκόσμιας περιοδείας τους, για δύο μοναδικές βραδιές, την Κυριακή17 & τη Δευτέρα 18/9, με το χορευτικό πρόγραμμα «Béjart fête Maurice».

Θα δούμε τις πιο εμβληματικές χορογραφίες του Μορίς Μπεζάρ αλλά και του νυν καλλιτεχνικού διευθυντή του σχήματος, Ζιλ Ρομάν, με υπόκρουση Beethoven, Rossini, Webern, Duke Ellington, The Residents αλλά και παραδοσιακή μουσική από την Ινδία και Αφρική, καθώς επίσης και το νέο έργο «t ‘M et variations…», ένα μπαλέτο-φόρο τιμής στον μεγάλο χορογράφο, όπου οι κινήσεις γίνονται λέξεις που απευθύνονται σε εκείνον, με ζωντανή μουσική επί σκηνής και συνθέσεις των Nick Cave και του συνοδοιπόρου του στους Bad Seeds, Warren Ellis.

Η προπώληση έχει ξεκινήσει από τα viva.gr, artinfo.gr, 2109213310, 11876, Media Markt, Seven Spots, Reload και Βιβλιοπωλεία Ευριπίδης. Τιμές εισιτηρίων: 25-100€.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Το μπουφάν της Χάρλεϊ ή πάλι καλά": Last call για την παράσταση με τη Μαριάννα Τουμασάτου

Το έργο του Βασίλη Κατσικονούρη σε σκηνοθεσία Αλέξανδρου Σταύρου, που έχει ως ηρωίδα μια μάνα που μιλά στον εύζωνα γιο της, μετρά τις τελευταίες του παραστάσεις στο Coronet.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
16/04/2024

"Μήδειας μπούρκα": Το Θεσσαλικό Θέατρο στην Αθήνα με τη βραβευμένη παράσταση για την ηρωίδα - σύμβολο

Η θεατρική παράσταση που ταξίδεψε μέχρι τη Νέα Υόρκη και βραβεύτηκε, σε κείμενο του Ανδρέα Φλουράκη, σκηνοθεσία της Κυριακής Σπανού και τη Μαρσέλα Λένα στον επώνυμο ρόλο, έρχεται το Μάιο για λίγες παραστάσεις στο Θέατρο Εν Αθήναις.

"#Free Prometheus": Όταν ο Αισχύλος συνάντησε τους Fem tettix

Μία κωμωδία παραλόγου που δανείζεται στοιχεία από τον "Προμηθέα Δεσμώτη" είναι το τρίτο πρωτότυπο έργο της ανατρεπτικής ομάδας το οποίο παρουσιάζεται στο studio Μαυρομιχάλη.

Έξι θεατρικές παραστάσεις του Εθνικού Θεάτρου κατεβάζουν αυλαία

Ο πρώτος θεατρικός οργανισμός της χώρας αποχαιρετά το "Goodbye, Lindita" και πέντε ακόμη παραγωγές του που φτάνουν στο τέλος του φετινού τους κύκλου.

"Ιnk": Η παράσταση του Δημήτρη Παπαϊωάννου επιστρέφει!

Ύστερα από ένα χρόνο παγκόσμιας περιοδείας, η τελευταία δουλειά του Δημήτρη Παπαϊωάννου ξανά στο Μέγαρο Μουσικής.

"Τι θα πει η μάνα σου όταν δει το πτώμα σου": Το νέο έργο της σχολής του Πορεία είναι εδώ

Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ "Νέο αίμα" παρουσιάζεται για λίγες παραστάσεις το έργο της Αργυρώς Βώβου το οποίο προέκυψε από τη Σχολή Πυροδότησης Θεατρικής Γραφής του Πορεία.

Η Πανελλήνια Ένωση Θεάτρου καταγγέλλει τη διοίκηση του ΣΕΗ για παραπλάνηση των Ελλήνων ηθοποιών

Με επιστολή της η ΠΕΘ κάνει λόγο για παραπλάνηση των εργαζομένων ηθοποιών σχετικά με το μέλλον του εργασιακού τους καθεστώτος.