Ένας Λετονός υμνεί το «τίποτα» της ζωής

Ένα βαθιά ουμανιστικό και συγκινητικό θέατρο-ύμνος στην ποιητική της καθημερινότητας πρεσβεύει εδώ και δύο δεκαετίες ο σκηνοθέτης Άλβις Χερμάνις, ο οποίος φέρνει στο Φεστιβάλ Αθηνών την τραγικωμική «Σόνια» της Τατιάνα Τόλσκαγια (16-18/6).

Ένας Λετονός υμνεί το «τίποτα» της ζωής

Ένα βαθιά ουμανιστικό και συγκινητικό θέατρο-ύμνος στην ποιητική της καθημερινότητας πρεσβεύει εδώ και δύο δεκαετίες ο σκηνοθέτης Άλβις Χερμάνις, ο οποίος φέρνει στο Φεστιβάλ Αθηνών την τραγικωμική «Σόνια» της Τατιάνα Τόλσκαγια (16-18/6).

ΤΑΔΕ ΕΦΗ...

Απεχθάνεται τη βία τόσο εκτός όσο κι εντός θεάτρου. «Ως επαγγελματίας σκηνοθέτης, σας διαβεβαιώνω πως είναι πανεύκολο να στήσεις μια σκηνή γεμάτη ψεύτικα αίματα και κλιμακούμενη επιθετικότητα. Το δύσκολο είναι να κάνεις μια παράσταση με υγιείς, αρμονικούς κι ευτυχισμένους ανθρώπους».

Αναφερόμενος στις αρχές του, έχει πει πως συγκλίνουν με εκείνες του Αμερικανού φιλοσόφου της «αναρχικής οντολογίας» Χακίμ Μπέι: «Είναι αδύνατο να αλλάξει κάποιος όλο τον κόσμο. Μπορεί όμως να αλλάξει το μικρόκοσμό του».

Γεννημένος το 1965 στη σοβιετική τότε Ρίγα της Λετονίας, έχει δηλώσει: «Συμμετείχα σε αυτό το ενδιαφέρον πείραμα του κομουνιστικού καθεστώτος και διαπίστωσα πως ήταν η πιο απάνθρωπη επινόηση που έγινε ποτέ. Όταν τον Μάη του ’68 οι φοιτητές στο Παρίσι διαδήλωναν με πρότυπα τον Μαρξ και τον Τσε Γκεβάρα, η νεολαία της Λετονίας πάλευε ενάντια στον κομουνισμό και είχε τον Μαρξ φτυσμένο».

ΤΡΕΙΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΣΤΑΘΜΟΣ

Ένας Λετονός υμνεί το «τίποτα» της ζωής - εικόνα 1

«Long Life»
Η τρίωρη βωβή παράσταση που τον έκανε διάσημο ήθελε μια ομάδα νέων ηθοποιών να παίζουν τους παρατημένους σε άθλια γηροκομεία υπερήλικους της μετα-σοβιετικής Λετονίας. Παίχτηκε το 2007 στη Θεσσαλονίκη.

Ένας Λετονός υμνεί το «τίποτα» της ζωής - εικόνα 2

«Τροβατόρε»
Πέρυσι στο Φεστιβάλ του Σάλτσ­μπουργκ ανέβασε την περίφημη όπερα του Βέρντι, με τους Άννα Νετρέμπκο και Πλάσιντο Ντομίνκο, μετατρέποντας τη σκηνή σε ένα τεράστιο μουσείο με τους τοίχους γεμάτους διάσημα έργα τέχνης.

Ένας Λετονός υμνεί το «τίποτα» της ζωής - εικόνα 3

«Σόνια»
Πέντε χρόνια μετά το «Sound of Silence» στη Στέγη φέρνει στην Πειραιώς 260 την ιστορία μιας αντιηρωικής νοικοκυράς στο Λένινγκραντ του 1940, την οποία ερμηνεύει ο πολυβραβευμένος Gundars Αbolins. (Στα ρώσικα, με ελληνικούς υπέρτιτλους.)

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Μαντώ, Κώστας Μπίγαλης, Σοφία Βόσσου και Πωλίνα μιλούν για το "Reunion The Musical" σε μια κοινή συνέντευξη

Οι τέσσερις αγαπημένοι ερμηνευτές πρωταγωνιστούν στο πρωτότυπο μιούζικαλ της Θέμιδας Μαρσέλλου που έχει στον πυρήνα του τα 90s, πλάι σε ένα θίασο γεμάτο ενέργεια (Παλλάς, από 17/5).

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΥΣΑ ΠΑΣΙΑΛΟΥΔΗ
16/05/2024

"Stereophonic": Μια ελληνική θεατρική συμπαραγωγή υποψήφια για 13 βραβεία Τόνι!

Πρόκειται για την παράσταση σε συμπαραγωγή της ελληνικής Faliro House Productions, με θέμα την ιστορία μιας ροκ μπάντας.

Το "ΑΤΙΤΛΟΝ" της Αντωνίας Οικονόμου ξεκινάει δεύτερο κύκλο παρουσίασης

Η παρασταστική αλληγορία της Ελληνίδας χορογράφου έρχεται στο Σύγχρονο Θέατρο.

"Ρωμαίος και Ιουλιέτα": Το κλασικό έργο ως γέφυρα Ελλάδας και Τουρκίας στο Μέγαρο

Μετά την Άγκυρα και την Κωνσταντινούπολη, η συμπαραγωγή του Κρατικού Θεάτρου της Τουρκίας και του Μεγάρου Μουσικής σε σκηνοθεσία Λευτέρη Γιοβανίδη έρχεται στο Μέγαρο στις 16/5, με τις απαραίτητες τροποποιήσεις στην σαιξπηρική ιστορία και έναν πολυπολιτισμικό θίασο.

Μάθε με να φεύγω

Η πικρή ιστορία άτυχων ερώτων και μοναξιάς του Άκη Δήμου αποδίδεται από τον Γιάννη Σκουρλέτη με μία παράδοξη, queer σκηνική γλώσσα, που γοητεύει με τη δυναμική της. | Powered by Uber| Powered by Uber

Ένας εχθρός του λαού

Παράσταση συλλογικής αφηγηματικής φόρμας που αναδεικνύει το σημαντικού πολιτικού προβληματισμού ιψενικό έργο, αφήνοντας όμως σε δεύτερη μοίρα ζητήματα θεατρικότητας | Powered by Uber

Η "Βότκα μολότοφ" "σκάει" κι αυτό το καλοκαίρι

Η εκρηκτική κωμωδία της Ελένης Ράντου σε σκηνοθεσία Νικορέστη Χανιωτάκη και με τον Τάσο Χαλκιά ως Τσέχοφ επιστρέφει με καλοκαιρινή περιοδεία σε ανοικτά θέατρα της Αττικής.