"Care Ecologies": Το State of Concept επανεξετάζει τις πρακτικές φροντίδας στη σύγχρονη εποχή

Μια νέα ομαδική έκθεση διερευνά πώς εκδηλώνεται η φροντίδα σήμερα και αν οι πρακτικές της μπορούν να εφαρμοστούν σε ευρύτερα κοινωνικά πλαίσια.

Care Ecologies Theo Prodromidis, «30 years and one day», 2021, production still. Courtesy of the artist

Το State of Concept εγκαινιάζει την ομαδική έκθεση "Care Ecologies", την Τετάρτη 10 Ιουλίου στις 7 μ.μ., στο πλαίσιο του ομότιτλου πρότζεκτ που υλοποιείται σε συνεργασία με το Ίδρυμα Γ. & Α. Μαμιδάκη, το What, How & for Whom / WHW, το Idensitat, το State of Concept και το Κέντρο Νέων Μέσων και Φεμινιστικών Πρακτικών στον Δημόσιο Χώρο / KNMΦΠ.

Η έκθεση διερευνά πώς εκδηλώνεται η φροντίδα στη σύγχρονη κοινωνία, προκαλώντας μια συλλογική επανεξέταση των πολιτιστικών πρακτικών ως πράξεων φροντίδας. Με έργα των Adelita Husni-Bey, Fokus grupa, Hana Miletić, Θοδωρή Προδρομίδη και Idensitat, η έκθεση εξετάζει την έννοια της διεκδίκησης της φροντίδας ως κρίσιμης στρατηγικής που θα μπορούσε δυνητικά να εφαρμοστεί σε ευρύτερα κοινωνικά πλαίσια - φροντίδα ως αλληλεγγύη και βιωσιμότητα, φροντίδα ως ικανότητα οικοδόμησης ευημερίας, φροντίδα και εργασία, διαμοιρασμός πόρων και γνώσεων, φροντίδα ως μηχανισμός επιδιόρθωσης εύθραυστων κοινωνικών δομών.

Τα έργα της έκθεσης

Care Ecologies
 Hana Miletić, "Materials", 2022-24

Η σειρά "Materials" της Hana Miletić αναδεικνύει τις ανεπαίσθητες αλλά σημαντικές πράξεις φροντίδας μέσα στο αστικό περιβάλλον. Οι εγκαταστάσεις της αντανακλούν τους φυσικούς και κοινωνικούς χώρους της πόλης. Τα χειροποίητα υφαντά έργα της αποτυπώνουν τις παροδικές επισκευές και τροποποιήσεις σε δημόσιους χώρους, υποστηρίζοντας μια πιο αργή, πιο προσεκτική προσέγγιση ως απάντηση στον αδυσώπητο ρυθμό της σύγχρονης ζωής.

Care Ecologies
© François Lauginie, 2020-21
Focus grupa, Installation image of Vedutas from the palace of the Privileged Company of Trieste and Rijeka, 2018 - 2020

Το πρότζεκτ των Fokus grupa, "Vedutas from the Palace of the Privileged Company of Trieste and Rijeka", είναι ένα έργο σε εξέλιξη. Εμβαθύνει στην ιστορική φροντίδα, εξετάζοντας την κρυφή εργασία των σκλάβων στο βιομηχανικό παρελθόν της Ριέκα. Μέσα από την κριτική διερεύνηση αυτών των "εξιδανικευμένων" τοπίων, οι Fokus grupa εφιστούν την προσοχή μας στις συχνά παραγνωρισμένες συνεισφορές και την εκμετάλλευση που χαρακτηρίζει παλαιότερα και σύγχρονα οικονομικά συστήματα.

Care Ecologies
Adelita Husni - Bey, Film still of "On Necessary Work", 2021

Στο "On Necessary Work", η Adelita Husni-Bey πραγματεύεται την έννοια της φροντίδας στο πλαίσιο της πανδημίας COVID-19. Το έργο αυτό, που αναπτύχθηκε σε συνεργασία με συνδικαλιστές νοσηλευτές, καταγράφει εργαστήρια όπου οι συμμετέχοντες αναλογίζονται σχετικά με τον ορισμό της "αναγκαίας εργασίας” και τις συνέπειές της. Το βίντεο καταγράφει προσωπικές αφηγήσεις και κριτικούς προβληματισμούς σχετικά με την ανταπόκριση των συστημάτων υγειονομικής περίθαλψης κατά τη διάρκεια της κρίσης, αναδεικνύοντας την απαραίτητη αλλά υποτιμημένη εργασία των εργαζομένων στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης.

Care Ecologies
Theo Prodromidis, "30yrs1d", 2021, documentation photo, courtesy of the  artist

Το έργο "30yrs1d" του Θοδωρή Προδρομίδη διερευνά την επιτελεστικότητα, τη συμμετοχή και την υπηκοότητα, σε συνεργασία με νέους επαγγελματίες του πολιτισμού από το Ζάγκρεμπ της Κροατίας. Το έργο ξεκίνησε ως μια διερεύνηση των διαδικασιών για την απόκτηση υπηκοότητας τα τελευταία 30 χρόνια και των μεθόδων, των επιτυχιών και των αποτυχιών σχετικά με το πώς αποφασίζουμε συλλογικά, ποιος την αποκτά, και πώς μπορούμε να υποστηρίξουμε κάποιον που τη διεκδικεί.

Care Ecologies
Idesitat, Film still of (Un)Open Archive, 2024

Το "(Un)Open Archive" του IDENSITAT είναι ένα επιμελητικό και καλλιτεχνικό έργο που συλλέγει και παρουσιάζει ποικίλες προοπτικές για τη φροντίδα. Με συνεισφορές από διάφορους πολιτιστικούς και πολιτικούς ακτιβιστές, το έργο αυτό διευρύνει την έννοια της φροντίδας ώστε να συμπεριλάβει θέματα όπως η κοινωνική δικαιοσύνη, η προσβασιμότητα και η συλλογική εργασία. Δημιουργώντας μια πλατφόρμα διαλόγου και προβληματισμού, το (Un)Open Archive αμφισβητεί τις παραδοσιακές αρχειακές πρακτικές και προωθεί μια βαθύτερη κατανόηση της φροντίδας στη σύγχρονη κοινωνία.

Στο πλαίσιο της έκθεσης θα πραγματοποιηθεί παρουσίαση του προγράμματος "Care Ecologies" από το Ίδρυμα Γ. & Α. Μαμιδάκη. (9-10 μ.μ.). Με στόχο την περαιτέρω διερεύνηση και επέκταση της θεματολογίας της έκθεσης γύρω από τον συνεχιζόμενο διάλογο για την φροντίδα στη σύγχρονη κοινωνία, η παρουσίαση θα αναδείξει τις παλαιότερες και μελλοντικές δράσεις του πρότζεκτ, συμπεριλαμβανομένων των προγραμμάτων residency, του Open Archive, και της επικείμενης παρουσίασης της έκδοσης που επιμελείται το Κέντρο Νέων Μέσων και Φεμινιστικών Πρακτικών στον Δημόσιο Χώρο / KNMΦΠ.

Θα ακολουθήσουν παρουσιάσεις από τους fellows του προγράμματος residency του Ιδρύματος Γ. & Α. Μαμιδάκη, το οποίο πραγματοποιήθηκε τον Οκτώβριο του 2023 στον Άγιο Νικόλαο της Κρήτης.

Το "Care Ecologies" (Οικολογίες Φροντίδας) είναι ένα πολύπλευρο διεπιστημονικό πρότζεκτ σε συνεργασία πέντε φορέων και ιδρυμάτων από την Ελλάδα, την Ισπανία και την Κροατία που δραστηριοποιούνται στους τομείς της παραγωγής έργων τέχνης, της προώθησης της σύγχρονης τέχνης στο εγχώριο και διεθνές καλλιτεχνικό κοινό, και της προώθησης μιας ισχυρής σχέσης μεταξύ των σύγχρονων καλλιτεχνικών πρακτικών και του κοινωνικού χώρου, μέσω της έρευνας και της εκπαίδευσης.

Η μεθοδολογία που επιλέχθηκε για το έργο "Care Ecologies" στοχεύει στην καθιέρωση μιας στενής συνεργασίας στον ευρωπαϊκό Νότο, μεταξύ καλλιτεχνών, επιμελητών, στοχαστών, ερευνητών και άλλων πολιτιστικών φορέων μέσω διεπιστημονικών προγραμμάτων. Το προτεινόμενο έργο δεσμεύεται να ενσωματωθεί στην εθνική κοινωνική και πολιτιστική ζωή, διατηρώντας παράλληλα μια ισχυρή διεθνή εστίαση. Το πρότζεκτ εστιάζει στην ανάγκη για συλλογική επανεξέταση των κανόνων και των διαδικασιών πολιτιστικής δημιουργίας.

Περισσότερες πληροφορίες εδώ

Την έκθεση επιμελείται το State of Concept σε συνεργασία με το Idensitat και τις Ana Dević και Ana Kovačić. Σε διάλογο με την έκθεση "On necessary work" σε επιμέλεια Ana Dević και Ana Kovačić (Μάιος 2024, Ζάγκρεμπ).

Διοργάνωση: State of Concept Athens στο πλαίσιο του διετούς προγράμματος CARE ECOLOGIES σε συνεργασία με το Ίδρυμα Γ. & Α. Μαμιδάκη (Ελλάδα), What, How & for Whom / WHW (Κροατία), Idensitat (Ισπανία) και το Κέντρο Νέων Μέσων και Φεμινιστικών Πρακτικών στον Δημόσιο Χώρο / KNMΦΠ (Ελλάδα), με συγχρηματοδότηση από το Creative Europe.

Info: State of Concept | 10/7-14/9 | Ώρες λειτουργίας: Κατόπιν ραντεβού στο info@stateofconcept.org, με ενημέρωση 24 ώρες νωρίτερα από την επίσκεψή σας | Είσοδος ελεύθερη

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Πότε κυκλοφορεί στην Ελλάδα το βιβλίο που κέρδισε το Διεθνές Βραβείο Booker 2026

Το 'Taiwan Travelogue' είναι το βιβλίο που ξεχώρισε φέτος και μάλιστα είναι το πρώτο βιβλίο μεταφρασμένο από τα μανδαρινικά κινέζικα που κερδίζει τον τίτλο.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
22/05/2026

Cycladic Late Night: H σύγχρονη τέχνη συναντά την μουσική

Με αφορμή την έκθεση Jeff Koons: Αφροδίτη του Lespugue, το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης μετατρέπει το Μέγαρο Σταθάτου σε χώρο μουσικών δράσεων και πειραματικών ήχων, με τις Venus Volcanism, Anna Vs June, Jan Van Angelopoulos και την OKO DJ στα decks.

Τι είναι το τριμερές ποδόσφαιρο και που θα δούμε αυτό το αλλιώτικο παιχνίδι;

Το πρώτο στο είδος του στην Ελλάδα παιχνίδι τριμερούς ποδοσφαίρου θα διοργανωθεί αυτό το Σαββατοκύριακο και πιάνουμε κερκίδα.

Κάτι πολύ όμορφο παίζει αυτές τις ημέρες στην Ομόνοια

Από 22 έως 24 Μαΐου, στην ευρύτερη περιοχή της Πλατείας Ομονοίας, θα συμβούν ενδιαφέρουσες δράσεις και θα αναπτυχθούν στην πλατεία, στον υπόγειο σταθμό του Μετρό, σε ξενοδοχεία, καφενεία και στους γύρω δρόμους.

Το Qualco Foundation στηρίζει την ελληνική συμμετοχή στην 61η Biennale της Βενετίας

Το έργο "Δωμάτιο Απόδρασης / Escape Room" του εικαστικού και αρχιτέκτονα Ανδρέα Αγγελιδάκη παρουσιάζεται στο Ελληνικό Περίπτερο στα Giardini della Biennale ως τις 22 Νοεμβρίου.

Τι διαβάζει η λέσχη ανάγνωσης της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος τον Ιούνιο;

Εισηγητές και εισηγήτριες της κάθε συνάντησης είναι άνθρωποι του βιβλίου, όπως συγγραφείς, μεταφραστές, επιμελητές, κριτικοί και θεωρητικοί της λογοτεχνίας.

Αποχαιρετώντας την Άννα Καφέτση, τη γυναίκα στην οποία οφείλουμε το ΕΜΣΤ

Λίγοι έχουν συμβάλει τόσο καθοριστικά στην πορεία της σύγχρονης τέχνης στην Ελλάδα όσο η ιδρυτική διευθύντρια του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης που πέθανε ξαφνικά.