Το "Νεγκλιζέ" της Γεωργίας Δρακάκη, που κυκλοφόρησε πριν από μόλις τρεις μήνες και εξαντλήθηκε μέσα στο καλοκαίρι, επιστρέφει με δεύτερη έκδοση. Με αφορμή την επανέκδοσή του, οι εκδόσεις ΛΟΓΟ_ΤΥΠΟ διοργανώνουν μια ξεχωριστή παρουσίαση το Σάββατο 3 Οκτωβρίου, στις 13:00, στο Βιβλιοπωλείο Μονόκλ, στη Φειδίου 11 στα Εξάρχεια.
Το βιβλίο φωτίζει μικρές και μεγαλύτερες ιστορίες γυναικών που κινούνται μέσα στην Αθήνα, εστιάζοντας στις επιθυμίες, τις σχέσεις, τις αντιφάσεις και τις μοναχικές διαδρομές τους. Μέσα από διαφορετικές γυναικείες φωνές, το "Νεγκλιζέ" συνθέτει ένα πορτρέτο της πόλης και των θηλυκοτήτων που την κατοικούν.

Στην παρουσίαση, Sugahspank (Γεωργία Καλαφάτη), Άντα Κουγιά, Νεφέλη Παπαναστασοπούλου και Νάσια Τσουκαλά θα διαβάσουν αποσπάσματα από το βιβλίο, ενώ η Χαρούλα Τσαλπαρά θα αναλάβει τη ζωντανή μουσική, παίζοντας και τραγουδώντας.
Η συνάντηση έχει μεσημεριανό χαρακτήρα, με καφέ και κεράσματα-έκπληξη, σε μια παρουσίαση που επιχειρεί να μεταφέρει το κλίμα και την ατμόσφαιρα του "Νεγκλιζέ" έξω από τις σελίδες του και μέσα στην πόλη.
Λίγα λόγια για το βιβλίο
"Νεγκλιζέ" - 34 ιστορίες για τις γυναίκες που περπατούν ανάμεσά μας στην Αθήνα
"Τι είναι γυναίκα τελικά;"
Η ερώτηση μένει καρφωμένη πάνω από μια πόρτα, σαν σημείωμα προς τον εαυτό, σαν υπενθύμιση, σαν πρόκληση. Παίρνει πολλές απαντήσεις. Όσες και οι ζωές που χωρά μια πόλη.
Στο "Νεγκλιζέ", την πρώτη της συλλογή διηγημάτων, η Γεωργία Δρακάκη συγκεντρώνει 34 ιστορίες με πρωταγωνίστριες γυναίκες της Αθήνας. Γυναίκες που αγαπούν, επιθυμούν, εργάζονται, φοβούνται, θυμώνουν, ονειρεύονται και επιμένουν. Γυναίκες που υπάρχουν στις λεωφόρους, στα διαμερίσματα, στα νυχτερινά λεωφορεία, στα γραφεία, στα μπαρ, στα κομμωτήρια, στις οικογενειακές φωτογραφίες και στις μοναχικές διαδρομές της πόλης.
Δεν πρόκειται για ηρωίδες, ούτε για σύμβολα. Είναι ανθρωπίσιοι άνθρωποι. Μια Αλβανίδα καθαρίστρια. Μια φτωχή τρανς γυναίκα. Μια καριερίστρια που παντρεύεται στα 40 και γουστάρει. Μια γυναίκα που περιμένει ένα τηλεφώνημα που δεν θα έρθει ποτέ. Μια άλλη που έμαθε να ζει χωρίς να περιμένει τίποτα. Άλλες λάμπουν, άλλες σβήνουν, άλλες παλεύουν να καταλάβουν ποιες είναι όταν κλείνει η πόρτα πίσω τους.
Όπως αναφέρει στον πρόλογό της η Γλυκερία Μπασδέκη, "η Δρακάκη, με ύφος σχεδόν ανάλαφρο, στήνει ένα ύπουλο πολιτικό βλέμμα πάνω στην ερήμωση, τη φθορά και τη σιωπηλή βία της καθημερινότητας".
Οι ιστορίες του βιβλίου ξεκίνησαν ως μηνιαία στήλη στο free press Η Πόλη Ζει και με τον καιρό μεταμορφώθηκαν σε ένα ενιαίο λογοτεχνικό σώμα. Ένα βιβλίο για τις γυναίκες της Αθήνας, αλλά και για κάθε άνθρωπο που έχει νιώσει μόνος, ερωτευμένος, αόρατος, φοβισμένος ή απελπισμένα ζωντανός.
Γιατί η θηλυκότητα, τελικά, ίσως δεν είναι μια ταυτότητα, αλλά ένας τρόπος να κοιτάζεις τον κόσμο.

Για την συγγραφέα
Η Γεωργία Δρακάκη γεννήθηκε στην Αθήνα το 1992 και ζει στο κέντρο της πόλης από το 2012. Είναι συγγραφέας, δημοσιογράφος και τραγουδίστρια.
Σπούδασε Νομικά και ολοκλήρωσε μεταπτυχιακές σπουδές στη Δημοσιογραφία και τα Νέα Μέσα. Έχει συνεργαστεί με πλήθος μέσων ενημέρωσης και πολιτιστικών εντύπων, ενώ τα τελευταία χρόνια καταγράφει συστηματικά την καθημερινότητα της πόλης, τις ανθρώπινες ιστορίες και τις μεταμορφώσεις της σύγχρονης Αθήνας μέσα από τα κείμενα, τις συνεντεύξεις, τις εκπομπές και τα podcasts της.
Το "Νεγκλιζέ" αποτελεί την πρώτη της συλλογή διηγημάτων και ίσως το πιο προσωπικό βιβλίο που έχει γράψει μέχρι σήμερα.
Σκίτσο εξωφυλλου: Ελένη Καράκου
Σκίτσα εντός βιβλίου: Τζωρτζίνα Πανταζοπούλου
Info:
Ημ/νία: Σάββατο 3 Οκτωβρίου
Ώρα: 13:00
Τοποθεσία: Βιβλιοπωλείο Μονόκλ, Φειδίου 11, Εξάρχεια