Μια νέα εικαστική στάση του Δημήτρη Ζουρούδη στη Gallery Braggart

Η Gallery BRAGGART υποδέχεται τη νέα ατομική έκθεση του Δημήτρη Ζουρούδη, που ανοίγει στις 2 Οκτωβρίου και θα διαρκέσει έως τις 29 του μήνα.

dimitris zouroudis-braggart gallery

Η Gallery Braggart στη Λάρισα παρουσιάζει την ατομική εικαστική έκθεση του Δημήτρη Ζουρούδη, με τίτλο "Πορτολάνοι για αποπροσανατολισμένους νευροδιαβιβαστές", από τις 2 έως τις 29 Οκτωβρίου.

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 2 Οκτωβρίου στις 19:30, στον χώρο της Gallery Braggart, Παπακυριαζή 55 & Σκαρλάτου Σούτσου, Λάρισα.

dimitris zouroudis-braggart gallery

Στην έκθεση, ο Δημήτρης Ζουρούδης προσεγγίζει την έννοια της χαρτογράφησης όχι μόνο ως μια διαδικασία αποτύπωσης του γεωγραφικού χώρου, αλλά ως έναν τρόπο κατανόησης της ανθρώπινης εμπειρίας και των διαδρομών της σκέψης.

Αφετηρία της εικαστικής του αναζήτησης αποτελούν οι πορτολάνοι, τα ιστορικά ναυτικά διαγράμματα της μεσαιωνικής χαρτογραφίας. Δημιουργήματα στα οποία συναντώνται η τέχνη, η γεωγραφία, η ναυσιπλοΐα και η τεχνολογία, οι πορτολάνοι αποτύπωναν τη συσσωρευμένη εμπειρία των θαλασσινών ταξιδιών, μετατρέποντας το άγνωστο σε μια νοητή, προσβάσιμη και ασφαλέστερη διαδρομή.

Στο έργο του Δημήτρη Ζουρούδη, όμως, ο χάρτης μετακινείται από τον γεωγραφικό χώρο στον χώρο του νου. Όπως ο θαλασσοπόρος χαράζει την πορεία του ανάμεσα σε γνωστά σημεία, κινδύνους και αχαρτογράφητες διαδρομές, έτσι και η ανθρώπινη σκέψη διαμορφώνει συνεχώς τις δικές της διαδρομές. Η γνώση, το ένστικτο, η επιθυμία, η μνήμη και το συναίσθημα λειτουργούν ως νοητά σημεία προσανατολισμού, άλλοτε οδηγώντας στην ασφάλεια και άλλοτε στην αβεβαιότητα.

dimitris zouroudis-braggart gallery

Η έκθεση αποτελεί, έτσι, μια εικαστική αρχαιολογία της χαρτογραφικής εικόνας και ταυτόχρονα μια αναζήτηση πάνω στην ίδια την ανθρώπινη κατάσταση: την ανάγκη να χαρτογραφήσουμε αυτό που δεν έχουμε δει, να προβλέψουμε αυτό που δεν γνωρίζουμε και να βρούμε τον δρόμο μας μέσα σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο τοπίο.

Οι διαδρομές των πορτολάνων γίνονται διαδρομές της σκέψης. Οι γραμμές, τα σημεία και οι χαράξεις μετατρέπονται σε ένα νοητικό τοπίο, όπου η πλεύση δεν είναι πάντοτε προδιαγεγραμμένη και ο προορισμός δεν είναι πάντα δεδομένος.

Η έκθεση "Πορτολάνοι για αποπροσανατολισμένους νευροδιαβιβαστές" προσκαλεί τον θεατή να αναλογιστεί τη δική του πλεύση· ανάμεσα στο γνωστό και το άγνωστο, στην ασφάλεια και το ρίσκο, στην επιθυμία και την πραγματικότητα.

Info

  • Braggart Gallery/Παπακυριαζή 55 Λάρισα
  • Εγκαίνια: Παρασκευή 02 Οκτωβρίου 2026 στις 19:30
  • Διάρκεια: 02-29 Οκτωβρίου 2026
  • Ωράριο: Δευτέρα κλειστά, Τετάρτη και Παρασκευή 12:00-20:00,
  • Τρίτη και Πέμπτη 10:30 -14:00 και Σάββατο 11:00 -14:00

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Η Δανάη Στράτου επιστρέφει με τις "Αφάλες" στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Η Δανάη Στράτου παρουσιάζει τις "Αφάλες", μια νέα site-specific έκθεση για τη σχέση ανθρώπου και φύσης, από 8 Οκτωβρίου στο Μέγαρο Μουσικής.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
23/09/2026

Ένας αντιφασιστικός Σεπτέμβριος

Παραστάσεις, συνέδρια, ομιλίες συντάσσονται με τον τρόπο τους με τον αντιφασιστικό Σεπτέμβριο κάπου ανάμεσα στις πορείες για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα και του Ζακ Κωστόπουλου/ Zackie Oh.

Αυτά είναι τα βιβλία της shortlist για το βραβείο Booker 2026

Η βραχεία λίστα περιλαμβάνει δύο προηγούμενους νικητές, έναν συγγραφέα που έχει συμπεριληφθεί ξανά σε βραχεία λίστα και τρεις πρωτοεμφανιζόμενους συγγραφείς στον θεσμό.

Η διαφορετική όραση γίνεται πεδίο καλλιτεχνικής έρευνας στο Sculpture Genetics

Το "Sculpture Genetics" εξερευνά τη διαφορετική όραση ως αφετηρία για νέους τρόπους αντίληψης, μέσα από το έργο των Δημήτρη Αμελαδιώτη και Φώτη Φλεβοτόμου.

Όσα κρύβονται πίσω από το πλέγμα: Ο Aubert Issachar στη Roma Gallery

Το Αθηνόραμα βρέθηκε στο press preview της έκθεσης "Grids" του Aubert Issachar στη Roma Gallery, λίγο πριν από τα εγκαίνια, και ανακάλυψε έναν κόσμο από πλέγματα, λέξεις και επαναλήψεις που αποκτούν νέο νόημα.

Ένας αιώνας Αθήνα, μέσα από μία πολύ ενδιαφέρουσα έκθεση

Η ιστορία της πρωτεύουσας ζωντανεύει μέσα από μια έκθεση "Όψεις της πόλης, 1841-1941", που παρακολουθεί την εξέλιξη της Αθήνας από το 1841 έως το 1941.

Τι θα δούμε το φθινόπωρο στα μουσεία της Αθήνας

Φτιάξαμε μια λίστα με τα εικαστικά ραντεβού που αξίζει να δώσετε τους επόμενους μήνες στα μουσεία και τα πολιτιστικά ιδρύματα της πόλης.