Τι νέο θα δούμε στο Μουσείο Μπενάκη το φθινόπωρο;

Από τα παιχνίδια του χθες έως τα πρόσωπα που διαμόρφωσαν τον κόσμο του σήμερα, το Μουσείο Μπενάκη παρουσιάζει τέσσερις σημαντικές εκθέσεις το φθινόπωρο του 2026.

Μουσείο Μπενάκη

Μια πλούσια εκθεσιακή περίοδος ξεκινά το φθινόπωρο του 2026 στο Μουσείο Μπενάκη, με τέσσερις νέες παρουσιάσεις που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα της καλλιτεχνικής και πολιτιστικής δημιουργίας: από τον κόσμο του παιχνιδιού και την ιστορία των αντικειμένων έως τη ζωγραφική, τη φωτογραφία και τη διεθνή εικαστική σκηνή.

Οι νέες εκθέσεις αναδεικνύουν διαφορετικές μορφές αφήγησης, με κοινό σημείο τη δύναμη της εικόνας, της μνήμης και της ανθρώπινης εμπειρίας.

"Παιχνίδια στο Φως ΙΙΙ"

Η εκθεσιακή δράση "Παιχνίδια στο Φως" φέρνει στο προσκήνιο άγνωστα αντικείμενα από τη συλλογή του Μουσείου Μπενάκη Παιχνιδιών, αποκαλύπτοντας κάθε τρεις μήνες ένα διαφορετικό παιχνίδι από τις αποθήκες του μουσείου. Διαρκεί από τις 24 Σεπτεμβρίου 2026 εως τις 10 Ιανουαρίου 2027.

Αυτή τη φορά, το επίκεντρο είναι το επιτραπέζιο κροκέ, ένα παιχνίδι δεξιοτεχνίας που εμφανίστηκε στα τέλη του 19ου αιώνα ως η εσωτερική εκδοχή του δημοφιλούς υπαίθριου κροκέ, το οποίο γνώρισε μεγάλη απήχηση στη Βρετανία και τη Γαλλία. Προσαρμοσμένο για τα αστικά σαλόνια και τη χειμερινή ψυχαγωγία, το επιτραπέζιο κροκέ αντανακλά μια εποχή όπου τα παιχνίδια αποτελούσαν σημαντικό στοιχείο κοινωνικής ζωής και οικογενειακής συναναστροφής.

ΜΠΕΝΑΚΗ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΣΤΟ ΦΩΣ
Λεωνίδας Κουργιαντάκης

Η παρουσίασή του προσφέρει μια διαφορετική ματιά στην ιστορία της καθημερινότητας, θυμίζοντας πως ένα παιχνίδι μπορεί να αφηγηθεί πολλά για τις συνήθειες, τις αξίες και τον τρόπο ζωής μιας άλλης εποχής.

Αλέκος Λεβίδης: "Δια βίου παιχνίδι"

Μια μεγάλη αναδρομική έκθεση αφιερωμένη στο σύνολο του έργου του ζωγράφου και ακαδημαϊκού Αλέκου Λεβίδη παρουσιάζει το Μουσείο Μπενάκη στην Πειραιώς 138, με τίτλο "Ζωγραφική 1961-2026. Δια βίου παιχνίδι".

Η έκθεση διαρκεί από τις 8 Οκτωβρίου έως τις 14 Φεβρουαρίου και παρακολουθεί μια δημιουργική πορεία περισσότερων από έξι δεκαετιών, παρουσιάζοντας πάνω από 500 έργα που δημιουργήθηκαν από τα νεανικά χρόνια του καλλιτέχνη έως σήμερα. Ζωγραφικές συνθέσεις, σχέδια, μακέτες βιβλίων, εικαστικά σημειωματάρια, τοιχογραφίες, εγκαταστάσεις και σκηνικά συνθέτουν μια ολοκληρωμένη εικόνα μιας ζωής αφιερωμένης στη δημιουργία.

Για τον Αλέκο Λεβίδη, η ζωγραφική υπήρξε πάντοτε μια μορφή παιχνιδιού, όχι ως επιφανειακή δραστηριότητα, αλλά ως διαδικασία ανακάλυψης, συγκέντρωσης και φαντασίας. Όπως ο ίδιος έχει αναφέρει, η δημιουργική πράξη από την παιδική ηλικία έως την ωριμότητα διατηρεί την ίδια ανάγκη για εξερεύνηση και ελευθερία.

ΑΛΕΚΟΣ ΛΕΒΙΔΗΣ ΜΠΕΝΑΚΗ
Αλέκος Λεβίδης: Λαύριο Ι, 35x35 εκ., ακρυλικό σε χαρτόνι, 1.2.1982

Η έκθεση επιμελείται ο ίδιος ο καλλιτέχνης σε συνεργασία με τη Μαρίκα Ρόμπου-Λεβίδη, ενώ με αφορμή την παρουσίαση θα κυκλοφορήσει και ομώνυμη έκδοση από την Ακαδημία Αθηνών και τις Εκδόσεις Άγρα.

"Cahiers d’Art 100 χρόνια": Ένα περιοδικό που άλλαξε την ιστορία της τέχνης

Με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την ίδρυση του ιστορικού περιοδικού Cahiers d’Art, το Μουσείο Μπενάκη – Ελληνικού Πολιτισμού συμμετέχει στο διεθνές επετειακό πρόγραμμα που πραγματοποιείται σε συνεργασία με τον εκδοτικό οίκο Cahiers d’Art.

Η έκθεση εξετάζει τον παγκόσμιο και διαπολιτισμικό χαρακτήρα του περιοδικού, παρουσιάζοντας αντικείμενα από τις συλλογές του Μουσείου σε διάλογο με τον τρόπο που αναπαράχθηκαν, παρουσιάστηκαν και ερμηνεύτηκαν στις σελίδες του.

Μέσα από μια εγκατάσταση πολυμέσων της εικαστικού Ναταλίας Παπαδοπούλου, οι σελίδες του περιοδικού μεταφέρονται στον εκθεσιακό χώρο, αναδεικνύοντας τη σχέση ανάμεσα στο εκδοτικό όραμα του Christian Zervos και τη συλλεκτική φιλοσοφία του Αντώνη Μπενάκη.

Η έκθεση παρουσιάζεται από τις 14 Οκτωβρίου έως τις 24 Ιανουαρίου και αποτελεί μια συνάντηση ιστορίας, τέχνης και εκδοτικής πρωτοπορίας, φωτίζοντας τον ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν τα περιοδικά στη διαμόρφωση της καλλιτεχνικής σκέψης.

ΜΠΕΝΑΚΗ
Λεωνίδας Κουργιαντάκης
Θυμιατήρι σχήματος "γκουέι", Κίνα, επαρχία Τζιανγκσί, Τζινγκντεζέν, περίοδος Κανγκσί (1662–1722 μ.Χ.), πορσελάνη με εφυάλωση σε χρώματα μπλε κοβαλτίουκαι τυρκουάζ χαλκού, λαβές εκφυόμενες από ανάγλυφες μάσκες διαμορφωμένεςσε μήτρα, δωρεά Γεωργίου Ευμορφόπουλου 

Platon – PEOPLE POWER: Τα πρόσωπα που διαμόρφωσαν τον κόσμο

Την πρώτη μεγάλη αναδρομική έκθεση του έργου του διεθνώς αναγνωρισμένου φωτογράφου πορτρέτων Platon παρουσιάζει το Μουσείο Μπενάκη στην Πειραιώς.

Με τίτλο PEOPLE POWER, η έκθεση συγκεντρώνει εμβληματικές εικόνες από μια καριέρα τεσσάρων δεκαετιών, κατά την οποία ο Platon έχει φωτογραφίσει προσωπικότητες που σημάδεψαν την πολιτική, τον πολιτισμό, την τεχνολογία και τη δημόσια ζωή.

Τα πορτρέτα του έχουν δημοσιευθεί σε κορυφαία διεθνή έντυπα, όπως τα TIME, The New Yorker, Rolling Stone, Vogue και Vanity Fair, ενώ ανάμεσα στα πρόσωπα που έχει απαθανατίσει βρίσκονται παγκόσμιοι ηγέτες, καλλιτέχνες, ακτιβιστές και σημαντικές μορφές της σύγχρονης ιστορίας.

ΜΠΕΝΑΚΗ PLATON POWER

Η έκθεση χωρίζεται σε δύο ενότητες. Η πρώτη παρουσιάζει εμβληματικά πορτρέτα ανθρώπων με παγκόσμια επιρροή. Η δεύτερη είναι αφιερωμένη στην Ελλάδα και ειδικότερα στην Πάρο, μέσα από μια σειρά φωτογραφιών που λειτουργούν ως φόρος τιμής στην ελληνική καταγωγή και τον πολιτισμό του φωτογράφου. Θα είναι διαθέσιμη για το κοινό από τις 5 Νοεμβρίου εώς τις 31 Ιανουαρίου 2027. Παράλληλα θα κυκλοφορήσει η νέα μονογραφία του Platon με τίτλο PLATON PAROS.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Το διεθνές Masterclass Χαρακτικής επιστρέφει στην Αστυπάλαια

Το masterclass επιστρέφει από 1 έως 12 Σεπτεμβρίου, συνδυάζοντας εκπαίδευση, δημιουργία και καλοκαιρινή έμπνευση, με μόνο λίγες θέσεις να είναι διαθέσμες.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
23/07/2026

Οι 126 αρχαιολογικοί χώροι που γιορτάζουν δωρεάν την Πανσέληνο του Αυγούστου

Η Αυγουστιάτικη Πανσέληνος επιστρέφει με ελεύθερη είσοδο σε 126 αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία και μνημεία σε όλη την Ελλάδα.

Το ηπειρώτικο μοιρολόι γίνεται σύγχρονη εικαστική εμπειρία στο "The Last Echo"

Ο Δρ. Θεοφάνης Αριτζής μεταφράζει το ηπειρώτικο μοιρολόι σε μια σύγχρονη εικαστική εγκατάσταση με ψηφιακή τέχνη, ήχο και νέες τεχνολογίες.

Γλυπτά "Του Αιθέρα και της Θάλασσας" από τη Βένια Δημητρακοπούλου στην 'Υδρα

Από τις 31 Ιουλίου έως τις 14 Σεπτεμβρίου, το ΓΑΚ/ Ιστορικό Αρχείο- Μουσείο 'Υδρας φιλοξενεί τη νέα έκθεση της Βένιας Δημητρακοπουλου, σε επιμέλεια της Ελένης Βαροπούλου.

6 νέα βιβλία των εκδόσεων Πατάκη

Δείτε τα πάντα για τις έξι νέες εκδόσεις που περιλαμβάνουν Οδύσσεια, ελληνική και λατινοαμερικάνικη ποίηση αλλά κι έναν πρακτικό οδηγό ενσυνειδητότητας.

Θετός γιος: Το σκοτεινό νουαρ ταξίδι του Γιάννη Καραγιάννη μόλις κυκλοφόρησε

Ένα νουαρ μυθιστόρημα του Γιάννη Καραγιάννη γεμάτο μυστήριο, διεθνείς διαδρομές και επικίνδυνες αποκαλύψεις γύρω από ένα σκοτεινό παρελθόν, από τις εκδόσεις Επίμετρο.

Νέες αφίξεις από τις εκδόσεις Κέδρος

Καινούργια βιβλία, με έμφαση στην ποίηση, χωρίς να λείπει η πεζογραφία και το ό,τι πρέπει για το καλοκαίρι μικροδιήγημα.