Η 40ετής πορεία του Αλέξανδρου Ψυχούλη γίνεται εικαστική έκθεση

Στα Χανιά παρουσιάζεται η έκθεση "Κινδύνεψα μόνο από ανεξέλεγκτες σκέψεις" του βραβευμένου εικαστικού.

Psychoulis- Μιλώντας για την ανθρωπότητα

Η Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων παρουσιάζει μια νέα, πολυεπίπεδη ανάγνωση της 40χρονης πορείας του Αλέξανδρου Ψυχούλη στη σύγχρονη ελληνική και διεθνή εικαστική. Η έκθεση "Κινδύνεψα μόνο από ανεξέλεγκτες σκέψεις", σε επιμέλεια του ιστορικού τέχνης Χριστόφορου Μαρίνου θα μείνει ανοιχτή για το κοινό έως τις 4 Οκτωβρίου.

Psychoulis -Δεν υπάρχουν άγγελοι στα REO

Περισσότερα από 150 έργα, ζωγραφικά, εγκαταστάσεις, animation, comics, γλυπτά, σημειώσεις και προσχέδια, καταλαμβάνουν και τα τρία εκθεσιακά επίπεδα της Πινακοθήκης, συγκροτώντας ένα σύνολο που δεν ακολουθεί τη γραμμική αφήγηση μιας κλασικής αναδρομικής, αλλά λειτουργεί ως ένα ζωντανό πεδίο συνδέσεων και ανατροπών.

Το έργο του Ψυχούλη αναδεικνύει μια εικαστική γλώσσα που αντλεί από την ποπ κουλτούρα, τα μέσα ενημέρωσης, την ιδιωτική τηλεόραση, τις νέες τεχνολογίες, τα κόμικς, τη μουσική, τη μόδα, το design και την αρχιτεκτονική. Η έκθεση φωτίζει τα "κλειδιά" μιας πρακτικής που κινείται ανάμεσα στη γλώσσα που διατρέχει και καθορίζει το σύνολο του έργου του, το χειροποίητο που συνυπάρχει με την τεχνολογική διαμεσολάβηση και τη συμπλοκή του αστικού με το ψηφιακό τοπίο μέσα σε μια διαρκή συνθήκη μεταμόρφωσης.

Psychoulis -Swiss Army Maker 2017

Ο Αλέξανδρος Ψυχούλης, γεννημένος στον Βόλο το 1966, σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας. Από τα πρώτα του έργα έως σήμερα, η δουλειά του κινείται διαρκώς ανάμεσα στην εικόνα και τον ήχο. Το 1997 τιμήθηκε με το βραβείο Benesse για το έργο Black Box, το οποίο παρουσιάστηκε στην 47η Biennale της Βενετίας, ενώ έχει εκθέσει διεθνώς και διδάσκει "Τέχνη και Τεχνολογία" στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

"Κινδύνεψα μόνο από ανεξέλεγκτες σκέψεις" είναι η διαπίστωση που κάνει ο ίδιως, καθώς διηγείται με ειλικρίνεια, χιούμορ και με διάθεση αναστοχασμού την προσωπική του διαδρομή.  Πειραματήστηκε αρκετά στον χώρο των εικαστικών, της μουσικής και του θεάτρου.

Psychoulis-O οίκτος είναι μια μορφή ευτυχίας 2015

Ο επιμελητής της έκθεσης, Χριστόφορος Μαρίνος, σημειώνει χαρακτηριστικά ότι η αναδρομική αυτή δεν λειτουργεί ως απλή σύνοψη, αλλά ως "ο ώριμος καρπός μιας χειρονομίας φυτέματος": μια στιγμή συγκομιδής, αλλά και ταυτόχρονα η υπόσχεση νέων σπόρων για το μέλλον.

Ωράριο Λειτουργίας:

  • Δευτέρα 10.00-14.00
  • Τρίτη έως Σάββατο 10.00-14.00 & 18.00-21.00
  • Κυριακή 10.00-14.00

Περισσότερες πληροφορίες : εδώ

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Αυτές είναι οι εκδηλώσεις του Ιουλίου από τα Public

Στα Public σε Αθήνα και περιφέρεια πραγματοποιούνται συζητήσεις και παρουσιάσεις βιβλίων, προσφέροντας ποιοτικές πολιτιστικές εμπειρίες στο κοινό.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
02/07/2026

"Days": Δύο νέοι ζωγράφοι χαρτογραφούν τις πιο εύθραυστες στιγμές της καθημερινότητας

Η έκθεση φέρνει στη Λήμνο έργα του Δήμου Κηπουρού και του Γιάννη Σελιμιώτη, με επίκεντρο την οικειότητα, τη μνήμη και τις σιωπηλές στιγμές της καθημερινής ζωής.

Το βιβλίο "Μουσείο, Εκπαίδευση και Κοινωνία" του Στάθη Γκότση συνδέει τη μουσειακή εμπειρία με τη μάθηση

Ένα βιβλίο για τη μουσειακή εκπαίδευση ως παιδαγωγική διαδικασία που συνδέει το μουσείο και τον αρχαιολογικό χώρο με το κοινό, τη μάθηση και την κοινωνία.

Οι "Διαδρομές στη Μάρπησσα" επιστρέφουν με έμπνευση τις Κόρες των Κυκλάδων και τη γυναικεία μνήμη

Το 16ο φεστιβάλ της Πάρου αντλεί έμπνευση από τη γυναικεία μνήμη των Κυκλάδων, με δράσεις, εργαστήρια και μουσική στον παραδοσιακό οικισμό.

Γιατί όλοι ασχολούνται με το πιο σουρεαλιστικό "Μπάνιο" της Αθήνας

Αν δεν πρόλαβες να δεις την έκθεση "A Bathroom and Other... Unexpected Human Stories" του Looper, έχεις ακόμα χρόνο.

11ο Amari Green Festival: Εκεί όπου η Κρήτη αφηγείται τις ιστορίες της

Tο Αμάρι μετατρέπεται σε μια μεγάλη γιορτή πολιτισμού, φύσης και παράδοσης, με μαντινάδες, μουσική, γαστρονομία και δράσεις σε 25 χωριά.

Η Θεσσαλονίκη φωτίζει ξανά τα βυζαντινά της σύμβολα

Ολοκληρώνεται η ανάδειξη του βυζαντινού οχυρωματικού συνόλου της Θεσσαλονίκης, με νέο φωτισμό σε Λευκό Πύργο, Επταπύργιο και τα ιστορικά τείχη της πόλης.