Ο ΝΕΟΝ ολοκληρώνει τη δραστηριότητά του έως το 2027, με τελευταία έκθεση του Michael Rakowitz στο Παλαιό Μουσείο Ακρόπολης

Ιδρυθείς το 2012 εν μέσω οικονομικής κρίσης, ολοκληρώνει την αποστολή του, έχοντας ενεργοποιήσει ένα νέο πολιτιστικό οικοσύστημα στην Ελλάδα.

A Thousand Doors

Ο ΝΕΟΝ δημιουργήθηκε το 2012 στην καρδιά της πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης της χώρας μας, όταν η υποστήριξη της τέχνης και του πολιτισμού ήταν αδήριτη ανάγκη, αντανακλώντας την πεποίθηση του ιδρυτή του, Δημήτρη Δασκαλόπουλου, ότι η σύγχρονη τέχνη μπορεί να αφυπνίσει, να συγκινήσει και να κινητοποιήσει σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο.

Στόχος του ήταν να φέρει το ευρύ κοινό σε επαφή με τις ιδέες και τις προκλήσεις της σύγχρονης τέχνης, σε μια εποχή που αναζητούσε νέα μοντέλα κοινωνικής συμμετοχής και ιδιωτικών πρωτοβουλιών.

Ο ΝΕΟΝ, επιλέγοντας ως πεδίο δράσης ολόκληρη την πόλη, εισήγαγε έναν καινοτόμο τρόπο λειτουργίας, ενεργοποιώντας διαφορετικούς εκθεσιακούς χώρους, ελεύθερα και δωρεάν προσβάσιμους σε όλους.

Υπό τη διεύθυνση της Ελίνας Κουντούρη, ο ΝΕΟΝ συνέδεσε την καλλιτεχνική δημιουργία με την καθημερινή ζωή της πόλης, ενισχύοντας τη συνύπαρξη, τη σύνδεση και τον διάλογο.

Μέσα από συνεργασίες με δημόσιους και πολιτιστικούς φορείς, ανέδειξε τη σύγχρονη τέχνη στον δημόσιο χώρο ως μέσο αναβάθμισης της αστικής εμπειρίας.

Ιδιαίτερα σημαντικές υπήρξαν οι συνεργασίες με το Υπουργείο Πολιτισμού και αρχαιολογικούς φορείς, οι οποίες, μέσα από ανοιχτό διάλογο, αμοιβαία εμπιστοσύνη και επαγγελματισμό επέτρεψαν το άνοιγμα ιστορικών και αρχαιολογικών χώρων σε νέες εμπειρίες για το ευρύ κοινό, δημιούργησαν μια γόνιμη συνθήκη συμβίωσης ανάμεσα στην πολιτιστική κληρονομιά και τη σύγχρονη δημιουργία και διεύρυναν την αντίληψη για τη διαχρονικότητα της τέχνης.

Ο ΝΕΟΝ ολοκληρώνει τη δραστηριότητά του με την τριλογία εκθέσεων Michael Rakowitz & Ancient Cultures στα κορυφαία Μουσεία της χώρας, στο Μουσείο Ακρόπολης και στο Παλαιό Μουσείο Ακρόπολης, σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού και την Εφορία Αρχαιοτήτων Πόλης Αθηνών. Η τριλογία προσεγγίζει ζητήματα πολιτιστικής κληρονομιάς, απώλειας, αποκατάστασης και πολιτισμικής συνέχειας.

Σε αυτά τα 14 χρόνια, ο ΝΕΟΝ έχει πετύχει την πολιτική και κοινωνική του αποστολή και συνέβαλε ουσιαστικά στη διεύρυνση του κοινού της σύγχρονης τέχνης και στην ενίσχυση του πολιτιστικού οικοσυστήματος της χώρας. Σήμερα, στην Ελλάδα παρατηρείται αυξημένο ενδιαφέρον για τη σύγχρονη τέχνη, ανάπτυξη πρωτοβουλιών από ποικίλους φορείς, ενίσχυση των δράσεων κοινωφελών ιδρυμάτων και ευρύτερη αναγνώριση της σημασίας της σύγχρονης τέχνης. Η Αθήνα και η Ελλάδα αποτελούν πλέον σημαντικό διεθνή προορισμό για καλλιτέχνες και φιλότεχνους, ενώ η λειτουργία του ΕΜΣΤ και νέων μουσείων ενισχύει περαιτέρω αυτή τη δυναμική.

Η γνώση, τα δίκτυα και οι υποδομές που δημιούργησε ο ΝΕΟΝ θα συνεχίσουν να ωφελούν το πολιτιστικό τοπίο, διασφαλίζοντας ότι η σύγχρονη τέχνη παραμένει ενεργή και προσιτή.

Δημήτρης Δασκαλόπουλος

Ο ΝΕΟΝ αποτελεί πρωτοβουλία του Δημήτρη Δασκαλόπουλου, ο οποίος επί τρεις δεκαετίες δραστηριοποιείται στον χώρο της κοινωφελούς προσφοράς με επίκεντρο τη σύγχρονη τέχνη. Στόχος του υπήρξε η διάχυση των μηνυμάτων της σε όσο το δυνατόν ευρύτερο κοινό, με την πεποίθηση ότι η τέχνη μπορεί να εμπνέει, να ενώνει και να λειτουργεί ως καταλύτης αλλαγών.

Στο πλαίσιο αυτό, το μεγαλύτερο μέρος της συλλογής του -περίπου 350 έργα- δωρίστηκε σε τέσσερα μουσεία σε τρεις χώρες από δύο ηπείρους, διασφαλίζοντας την έκθεση τους σε ένα διευρυμένο διεθνές κοινό, τη μακροχρόνια φροντίδα τους και τη διαρκή συνομιλία τους με την τέχνη του μέλλοντος.

Παράλληλα, στηρίζει τη σύγχρονη δημιουργία μέσω προγραμμάτων υποτροφιών και χορηγιών, διευκολύνοντας την πρόσβαση των καλλιτεχνών στη γνώση, την έρευνα και την παραγωγή.

Επιπλέον, χρηματοδοτεί τη δημιουργία του νέου κτιρίου Τεχνών του Κολλεγίου Αθηνών, το οποίο θα λειτουργήσει ως εκπαιδευτικό και εκθεσιακό κέντρο ανοιχτό στην κοινότητα, ενισχύοντας την καλλιτεχνική παιδεία.

Η δράση και η κληρονομιά του NEON

Στα 14 χρόνια δραστηριότητάς του, ο ΝΕΟΝ έχει πραγματοποιήσει 44 εκθέσεις σε 34 διαφορετικές τοποθεσίες, σε μουσεία, αρχαιολογικούς, ιστορικούς και αστικούς χώρους. Έχει παρουσιάσει έργα 274 καλλιτεχνών (103 Ελλήνων και 171 από το εξωτερικό) και έχει πραγματοποιήσει 105 αναθέσεις νέων έργων σε 75 καλλιτέχνες. Έχει συνεργαστεί με 25 επιμελητές τέχνης (17 Έλληνες και 8 από το εξωτερικό). Έχει υποδεχθεί στις εκθέσεις του συνολικά 584.700 επισκέπτες.

Ο ΝΕΟΝ έχει εκδώσει 28 καταλόγους, όπου αποτυπώνονται  λεπτομερώς οι εκθέσεις του, μέσα από φωτογραφίες και κείμενα.

Ουσιώδη θέση στη δράση του ΝΕΟΝ έχουν τα εκπαιδευτικά προγράμματα και τα προγράμματα υποστήριξης των νέων καλλιτεχνών καθώς και η ενίσχυση των φορέων που συνεργάζεται. Ο ΝΕΟΝ έχει διαθέσει μέσω χορηγιών, υποτροφιών, εργασιών ανακαίνισης, υποδομής και εξοπλισμών σχεδόν €6 εκατομμύρια.

Το πρόγραμμα χορηγιών έχει υποστηρίξει 259 ανεξάρτητες πρωτοβουλίες ενώ περίπου 2.500 καλλιτέχνες επωφελήθηκαν μέσω αυτών των προγραμμάτων. 155 από τα projects που χρηματοδοτήθηκαν υλοποιήθηκαν στην Αθήνα, 81 σε άλλα μέρη της Ελλάδας, αρκετά από αυτά περιόδευσαν διεθνώς και 23 projects πραγματοποιήθηκαν απευθείας στο εξωτερικό. Μέσω του προγράμματος Υποτροφιών, ο ΝΕΟΝ έχει στηρίξει 75 νέους επαγγελματίες της τέχνης και φοιτητές για μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές, χτίζοντας ένα σταθερό δίκτυο επαγγελματιών που θα συμβάλουν με την τεχνογνωσία τους στο πολιτιστικό οικοσύστημα.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα "Είναι αυτό Τέχνη;" ("Is This Art?”) είναι το πρώτο πρόγραμμα σε δημόσια σχολεία που εστιάζει στη σύγχρονη τέχνη. Σε συνεργασία με το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο, υλοποιήθηκαν 1.000 προγράμματα φτάνοντας σε 20.000 μαθητές και 1.400 δασκάλους, σε 161 δημόσια και ιδιωτικά σχολεία στην Αττική και την Εύβοια, αλλά και διαδικτυακά σε σχολεία της Αττικής, του Πειραιά, της Δράμας, της Λήμνου και των Βρυξελών. Επιπλέον, περισσότεροι από 21.000 μαθητές, δάσκαλοι, γονείς, φοιτητές, ομάδες επαγγελματιών και άλλες ομάδες έχουν συμμετάσχει σε περισσότερες από 1.000 ξεναγήσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα που πραγματοποιήθηκαν σε όλες τις εκθέσεις του ΝΕΟΝ.

Το πρόγραμμα ανταλλαγής επιμελητών ΝΕΟΝ σε συνεργασία με τη Whitechapel Gallery έχει δημιουργήσει ένα δίκτυο 210 νέων επιμελητών και επαγγελματιών που ενισχύουν την καλλιτεχνική διασύνδεση μεταξύ της Ελλάδας και της Βρετανίας.

Παράλληλα περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι έχουν εκπαιδευθεί στο πρόγραμμα Educate the Educator σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα και Βόλο.

Από το 2013 έως το 2020, ο ΝΕΟΝ υπήρξε μοναδικός χορηγός της Outset.Greece, του ελληνικού τμήματος της Outset Contemporary Art Fund. Η Outset.Greece υποστήριξε 69 πρωτοβουλίες και 891 καλλιτέχνες, περιλαμβανομένων εκθέσεων, νέων καλλιτεχνικών δημιουργιών και εκπαιδευτικών δράσεων, διαθέτοντας €490.000.

Πριν λειτουργήσει το ΕΜΣΤ για το κοινό, ο ΝΕΟΝ εισήγαγε το πρόγραμμα NEON Fund for EMST, και προσέφερε €50.000 ετησίως για αγορά έργων επιλογής του Μουσείου για τον εμπλουτισμό της μόνιμης συλλογής του, από διεθνείς εκθέσεις. Συνολικά σε αυτό το διάστημα ο ΝΕΟΝ διέθεσε €250.000 στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης το οποίο απέκτησε 25 νέα έργα.

Υποδομές-ορόσημα. Με τομέα δραστηριότητας την πόλη, ο ΝΕΟΝ συνεργάστηκε με κρατικούς πολιτιστικούς φορείς και αξιοποίησε εμβληματικά ιστορικά κτίρια και αρχαιολογικούς χώρους για να τα φέρει στο προσκήνιο της πολιτιστικής δραστηριότητας. Αποκορύφωμα ήταν η ανακαίνιση 6.500 τ.μ. του κτιρίου του πρώην Δημόσιου Καπνεργοστασίου το 2021, μια επένδυση €1,4 εκατ., και δημιουργία του σύγχρονου κέντρου πολιτισμού που παρέδωσε στη Βουλή των Ελλήνων. Επιπλέον, ανακαίνισε και δημιούργησε έναν χώρο τέχνης στο Ωδείο Αθηνών το 2016, ενώ έχει πραγματοποιήσει έργα υποδομής, κατασκευαστικές και ανακαινιστικές εργασίες και παρείχε εξοπλισμό σε 12 ελληνικά ιδρύματα και οργανισμούς ως συνέχεια συνεργασιών και εκθέσεων που πραγματοποιήθηκαν στους χώρους τους.

Σύγχρονη τέχνη σε αρχαιολογικούς χώρους. Ο ΝΕΟΝ έχει συνεργαστεί στενά με το Υπουργείο Πολιτισμού και δημόσιους φορείς για την επιμέλεια και παρουσίαση 17 εκθέσεων σύγχρονης τέχνης σε αρχαιολογικούς και ιστορικούς χώρους σε όλη την Ελλάδα, προσφέροντας νέες προοπτικές στην πολιτιστική κληρονομιά μέσα από το πρίσμα της σύγχρονης τέχνης. Στο πλαίσιο αυτής της πρωτοβουλίας, ο ΝΕΟΝ έχει δωρίσει σύγχρονα έργα τέχνης στους αρχαιολογικούς χώρους όπου εκτέθηκαν, σε συνεργασία με τις Εφορείες Αρχαιοτήτων.

  • Δωρεά του έργου RULE II (2019) του βρετανού καλλιτέχνη Antony Gormley στο νησί της Δήλου το 2025, το πρώτο έργο σύγχρονης τέχνης που εγκαταστάθηκε μόνιμα σε αρχαιολογικό χώρο στην Ελλάδα.
  • Δωρεά των έργων Πρόλογος 1 & Πρόλογος 2 (2015) της κύπριας καλλιτέχνιδας Μαρίας Λοϊζίδου στο Μουσείο του Κεραμεικού.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Είναι οι παλιές διαφημιστικές πινακίδες τα "Αντιμνημεία του αύριο";

Οι εκδόσεις νήσος οργανώνουν την παρουσίαση του βιβλίου και της εικαστικής εγκατάστασης της καλλιτέχνιδας Κατερίνας Μπότσαρη, που μελέτησε τα απομεινάρια των τεράστιων διαφημιστικών πινακίδων της σύγχρονης Ελλάδας.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
20/04/2026

Για τη Νατάσα Μεταξά η ζωγραφική είναι μια ανοιχτή περιπέτεια

Στον εικαστικό κόσμο της δημιουργού, τα έργα λειτουργούν σαν ανοιχτά παράθυρα στον τοίχο σιωπηλές πηγές θετικής ενέργειας που αναπνέουν μέσα στον χώρο.

Στο Κολωνάκι και την ιστορική Δεξαμενή για μια από τις πιο ξεχωριστές εμπειρίες της Αθήνας

Στο πλαίσιο του Athens Digital Arts Festival (ADAF) και μέχρι τις 30 Απριλίου, ένα εμβληματικό τοπόσημο της Αθήνας "μιλά" ξανά.

Εγκαίνια: οι εκθέσεις της εβδομάδας (20/04-26/04)

Τα εικαστικά πρότζεκτ που δεν χάνουμε τις επόμενες ημέρες.

Η έκθεση Masking μας καλεί να γίνουμε ευάλωτοι

Η ομαδική έκθεση που εγκαινιάζεται στην γκαλερί Ζουμπουλάκη δε διστάζει να απενεχοποιήσει την ανθρώπινη ευθραυστότητα και να την ερμηνεύσει στην υλική και την υπαρξιακή της διάσταση.

Σε αυτή την έκθεση, η σύγχρονη τέχνη εμπνέεται από την αρχαιότητα

Όχι μόνο ένα εικαστικό γεγονός με πηγή έμπνευσης την Αρχαιότητα, αλλά ένας συνεχής διάλογος, μέσω της τέχνης, του παρελθόντος με το παρόν, στο Κέντρο Τεχνών του Δήμου Αθηναίων.

5 + 2 λόγοι που δε χάνεται το Athens Digital Arts Festival

Για 22η χρονιά, το ADAF μετατρέπει την τέχνη και την τεχνολογία σε μία αξέχαστη εμπειρία για κάθε ηλικία. Τα επιχειρήματα για να βρίσκεσαι εκεί είναι πολλά, εμείς σου παρουσιάζουμε τα κυριότερα.