Γεννάδειος Βιβλιοθήκη: Ένας αιώνας προσφοράς

Η Γεννάδειος Βιβλιοθήκη, ένα από τα σημαντικότερα πνευματικά ιδρύματα της χώρας, γιορτάζει έναν αιώνα ζωής με μια επετειακή έκθεση «Γεννάδειος 100. Ένας Αιώνας Έμπνευσης» που αναδεικνύει όχι μόνο την ιστορία της, αλλά και τη σχέση της με τον ελληνικό πολιτισμό. Από 1η Απριλίου με ελέυθερη είσοδο για το κοινό.

Γεννάδειος Βιβλιοθήκη

Η Γεννάδειος Βιβλιοθήκη, ένα από τα σημαντικότερα πνευματικά ιδρύματα της χώρας, γιορτάζει έναν αιώνα ζωής και προσφοράς με μια επετειακή έκθεση που αναδεικνύει όχι μόνο την ιστορία της, αλλά και τη ζωντανή σχέση της με τον ελληνικό πολιτισμό και τη διεθνή έρευνα. Με τίτλο "Γεννάδειος 100: Ένας Αιώνας Έμπνευσης", η έκθεση εγκαινιάζεται σήμερα, 1η Απριλίου 2026, στην Πτέρυγα Ι. Μακρυγιάννη, προσκαλώντας το κοινό σε μια πολυδιάστατη εμπειρία γνώσης και μνήμης.

Η διοργάνωση εντάσσεται στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 100 χρόνια από την ίδρυση της Βιβλιοθήκης, η οποία λειτουργεί υπό την αιγίδα της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα. Μέσα από εκατό επιλεγμένα τεκμήρια –σπάνια βιβλία, χειρόγραφα, έργα τέχνης, ιστορικούς χάρτες και αρχειακό υλικό– ξεδιπλώνεται η πορεία ενός θεσμού που, από ιδιωτική συλλογή, εξελίχθηκε σε ένα από τα σημαντικότερα ερευνητικά κέντρα για τη μελέτη του Ελληνισμού.

Αναγνωστήριο Γενναδείου

Ο διπλωμάτης και λόγιος Ιωάννης Γεννάδιος (1844, Αθήνα) δεν περιορίστηκε στη μελέτη του Ελληνισμού, αλλά αφιερώθηκε κυρίως στη συγκρότηση μιας συλλογής που θα διέσωζε και θα μετέδιδε την πνευματική του παρακαταθήκη. Πιστεύοντας βαθιά στη σημασία της γνώσης και έχοντας έντονο ενδιαφέρον για τη διεθνή εικόνα του ελληνικού πολιτισμού, επιδόθηκε με επιμονή στη συλλογή βιβλίων, επιδιώκοντας να τα επανασυνδέσει πνευματικά με την Αθήνα.

Αυτή η συλλογή των 26.000 τόμων χρειαζόταν έναν χώρο για να στεγαστεί· έτσι δημιουργήθηκε η Γεννάδειος Βιβλιοθήκη, η οποία για τον ίδιο αποτελούσε την πραγμάτωση ενός ευρύτερου οράματος: ένας ζωντανός χώρος συνάντησης της ιστορίας, της πολιτισμικής ταυτότητας και της διεθνούς παρουσίας του Ελληνισμού, που αντανακλά τη διαρκή του μέριμνα για τη διάσωση και διάδοση της γνώσης. Σήμερα αριθμεί περισσότερους από 150.000 τόμους και αποτελεί διεθνές σημείο αναφοράς για τις ανθρωπιστικές σπουδές. Παραμένει ένα ζωντανό κύτταρο έρευνας και πολιτισμού, φιλοξενώντας μελετητές και υποτρόφους από όλο τον κόσμο.

Ερωτόκριτος
Η πρώτη έκδοσητου Ερωτόκριτου 1713. Ένα από τα τρίαγνωστά αντίτυπα

Η έκθεση λειτουργεί ως μια πολυεπίπεδη αφήγηση: δεν παρουσιάζει μόνο τη διαδρομή της ίδιας της Βιβλιοθήκης, αλλά και την εξέλιξη του Ελληνισμού μέσα στον χρόνο, όπως αυτή αποτυπώνεται στις συλλογές της.

Η αφήγηση αναπτύσσεται σε δέκα θεματικές ενότητες που συγκροτούν ένα συνεκτικό σύνολο: από το όραμα του ιδρυτή Ιωάννη Γεννάδιου και τη δημιουργία της αρχικής συλλογής, έως τη διεθνή δικτύωση, την πολιτιστική εξωστρέφεια και τη μετάβαση στην ψηφιακή εποχή. Τα εκθέματα, εμπλουτισμένα με φωτογραφικό και οπτικοακουστικό υλικό, φωτίζουν παράλληλα τους ανθρώπους που διαμόρφωσαν τη φυσιογνωμία της, όπως συλλέκτες, δωρητές, ερευνητές και βιβλιοθηκονόμους.

Ο επισκέπτης καλείται να περιηγηθεί σε έναν κόσμο όπου η ιστορία, η τέχνη και η επιστημονική έρευνα συνυπάρχουν. Από προσωπικά αρχεία σημαντικών προσωπικοτήτων και σπάνιους χάρτες της ανατολικής Μεσογείου, εως πρώτες εκδόσεις σπουδαίων αναγνωσμάτων, η έκθεση προσφέρει πολλαπλά επίπεδα ανάγνωσης.

Γεννάδειος Βιβλιοθήκη
Άποψη της Λάρισας. Views in Greece, from Drawingsby Edward Dodwell.

Καθοριστικό ρόλο στη συγκρότηση της έκθεσης διαδραμάτισαν δύο διακεκριμένες επιστήμονες: η διευθύντρια της Βιβλιοθήκης Μαρία Γεωργοπούλου, ιστορικός τέχνης με διεθνή ακαδημαϊκή πορεία και πολυετή διδασκαλία στο Πανεπιστήμιο Yale, και η επικεφαλής βιβλιοθηκονόμος Ειρήνη Σολομωνίδη, με εξειδίκευση στη βυζαντινή λογοτεχνία. Η επιμέλειά τους εξασφαλίζει την επιστημονική αρτιότητα και τη συνοχή μιας έκθεσης με ιδιαίτερα πλούσιο και απαιτητικό υλικό.

Όπως σημειώνει η διευθύντρια της Βιβλιοθήκης, Μαρία Γεωργοπούλου: "Η έκθεση δεν είναι μόνο μια αναδρομή στο παρελθόν, αλλά μια αφετηρία για το μέλλον", αναδεικνύοντας τη γνώση ως μια διαρκώς εξελισσόμενη διαδικασία.

Μαρία Γεωργακοπούλου, Ειρηνη Σολομωνίδου
Ειρήνη Σολομωνίδη και Μαρία Γεωργακοπούλου

Η έκθεση "Γεννάδειος 100: Ένας Αιώνας Έμπνευσης" θα διαρκέσει έως τις 26 Ιουλίου 2026, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό. Πρόκειται για μια σπάνια ευκαιρία να ανακαλύψει κανείς από κοντά την ιστορία ενός θεσμού που συνεχίζει να εμπνέει, γεφυρώνοντας το παρελθόν με το μέλλον.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Ο Λιλιάν Τυράμ, το Μουντιάλ και η αποδόμηση της "Λευκής σκέψης"

Ο σπουδαίος Γάλλος πρώην διεθνής ποδοσφαιριστής και νυν επίτιμος διδάκτορας και συγγραφέας, μίλησε στο "α" με αφορμή το πρόσφατο βιβλίο του "Η λευκή σκέψη".

ΓΡΑΦΕΙ: ΣΕΒΗ ΣΑΛΑΓΙΑΝΝΗ
01/04/2026

60 χρόνια ΜΙΕΤ: Ένας οργανισμός που εξελίσσεται και η νέα οπτική του ταυτότητα

Σαν σήμερα πριν από 60 χρόνια κυκλοφόρησε το Φύλλο της Κυβερνήσεως που ανακοίνωνε την ίδρυση του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τράπεζας.

Πασχαλινές εκπαιδευτικές δράσεις στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο

Το Σάββατο 4 και την Κυριακή 5 Απριλίου το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο διοργανώνει εκπαιδευτικές δράσεις για μικρούς και μεγάλους.

Η επίκαιρη ριζοσπαστικότητα του "Μάλινα" σε μια ξεχωριστή βιβλιοπαρουσίαση

Το 'Μάλινα' υπερβαίνει ως δημιούργημα τα όποια στενά προσωπικά βιώματα της δημιουργού του Ίνγκεμποργκ Μπάχμαν δημιουργώντας ένα έργο ριζοσπαστικής σύλληψης.

Ο Νίκος Μάρκου μας παρουσιάζει την έκθεση "Γκάζι"

Η φωτογραφική σειρά 25 ασπρόμαυρων και έγχρωμων φωτογραφιών αποτυπώνει τις συνθήκες εργασίας και την καθημερινότητα των εργατών την περίοδο 1982-1984.

Οι εκθέσεις που δε χάνουμε τον Απρίλιο

Όλες τα ανερχόμενα εικαστικά πρότζεκτ που περιμένουμε να εξερευνήσουμε αυτόν τον μήνα.

Η αισθητική διαχείριση των διαχρονικών συμβόλων στη νέα έκθεση του IACA

Τον ζωγράφο και χαράκτη Κωνσταντίνο Παπαμιχαλόπουλο απασχολεί η διαφορά της τέχνης στην ανατολή και τη δύση και η σχέση λαϊκής τέχνης και λόγιας κουλτούρας.