Η επίκαιρη ριζοσπαστικότητα του "Μάλινα" σε μια ξεχωριστή βιβλιοπαρουσίαση

Το 'Μάλινα' υπερβαίνει ως δημιούργημα τα όποια στενά προσωπικά βιώματα της δημιουργού του Ίνγκεμποργκ Μπάχμαν δημιουργώντας ένα έργο ριζοσπαστικής σύλληψης.

Μαλινα

Οι εκδόσεις πότλατς προσκαλούν στην βιβλιοπαρουσίαση του μυθιστορήματος 'Μάλινα' της Ίνγκεμποργκ Μπάχμαν, σε μετάφραση του Αλέξανδρου Κυπριώτη στο βιβλιοπωλείο Zatopek. Για το βιβλίο θα μιλήσουν η Μαρίνα Αγαθαγγελίδου (συγγραφέας - μεταφράστρια) και ο Αλέξανδρος Κυπριώτης (μεταφραστής του βιβλίου)

Το 2026 συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη γέννηση της Ίνγκεμποργκ Μπάχμαν, η οποία θεωρείται μία από τις σπουδαιότερες γερμανόφωνες δημιουργούς του 20ού αιώνα. Το "Μάλινα" ήταν το μοναδικό μυθιστόρημα που ολοκλήρωσε κατά τη διάρκεια της ζωής της και αποτελεί το πρώτο μέρος μιας τριλογίας υπό τον γενικό τίτλο "Τρόποι θανάτου".

Μαλινα

Το βιβλίο

Το 'Μάλινα', ένα μυθιστόρημα με αντιπατριαρχικό λόγο και ποιητική γλώσσα, κυκλοφορεί τον Δεκέμβριο του 2025 από τις εκδόσεις πότλατς σε μετάφραση του Αλέξανδρου Κυπριώτη. Το 2026 συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη γέννηση της Ίνγκεμποργκ Μπάχμαν, η οποία δικαίως θεωρείται μία από τις σπουδαιότερες γερμανόφωνες δημιουργούς του 20ού αιώνα. Το μυθιστόρημα εκδόθηκε για πρώτη φορά τον Μάρτιο του 1971, δύο χρόνια πριν απ’ τον τραγικό και άδικο θάνατο της Ίνγκεμποργκ Μπάχμαν από πυρκαγιά στο διαμέρισμα της στη Ρώμη. Αυτό ήταν και το μοναδικό μυθιστόρημα που ολοκλήρωσε κατά τη διάρκεια της ζωής της η από πολύ νωρίς βραβευμένη ποιήτρια, το οποίο αποτελεί το πρώτο μέρος μιας τριλογίας υπό τον γενικό τίτλο 'Τρόποι θανάτου'.

Πάνω από μισό αιώνα μετά τη συγγραφή και την πρώτη έκδοση του 'Μάλινα', είναι πλέον φανερό γιατί αυτό το έργο ριζοσπαστικής σύλληψης, ενορχήστρωσης και εκτέλεσης μιας γυναίκας δημιουργού δεν ήταν δυνατόν να τύχει εν γένει θερμής υποδοχής από το ανδροκρατούμενο, ούτως ή άλλως, λογοτεχνικό κατεστημένο της εποχής του. Η τύχη του πρώτου μεγάλου μυθιστορήματος μιας σπουδαίας ποιήτριας, το οποίο θα άνοιγε μια τριλογία, ήταν προδιαγεγραμμένη: απαξιώθηκε ουσιαστικά ως αυτοαναφορικό έργο και μάλιστα ως "ψυχόγραμμα κάποιας βαριάς πάθησης". Η απαξίωση αυτή, που τεχνηέντως στέρησε από το μυθιστόρημα την όποια λογοτεχνική αξία του και συρρίκνωσε την καθολικότητά του, παροπλίζοντάς το ως μεμονωμένη προσωπική υπόθεση –μιας συγκεκριμένης γερασμένης γυναίκας, δεν οφειλόταν σε κάποια συνειδητά οργανωμένη συνωμοσία του ανδροκρατούμενου κατεστημένου. Αντιθέτως, η απαξίωση αυτή αποτελούσε εκπεφρασμένο σύμπτωμα της πατριαρχικής φύσης του, η οποία αδυνατούσε να συλλάβει και να κατανοήσει τη γλώσσα του.

Το 'Μάλινα' υπερβαίνει ως δημιούργημα τα όποια στενά προσωπικά βιώματα της δημιουργού του· κι αυτό δεν είναι καθόλου τυχαίο, βέβαια, ακριβώς επειδή η Μπάχμαν διέθετε την ευφυΐα να εντάσσει τα προσωπικά βιώματά της σε ευρύτερο πλαίσιο. Και φαίνεται ότι σήμερα είμαστε σε θέση –κάπως περισσότερο απ’ ό,τι πριν από μισό αιώνα και κάτι– να αντιληφθούμε την επίκαιρη ριζοσπαστικότητα του Μάλινα και να αφουγκραστούμε τον αντιπατριαρχικό λόγο που δημιούργησε η Ίνγκεμποργκ Μπάχμαν με το έργο της.

Η συγγραφέας Ίνγκεμποργκ Μπάχμαν

Μία από τις σημαντικότερες γερμανόφωνες ποιήτριες και συγγραφείς του 20ού αιώνα. Γεννήθηκε στο Κλάγκενφουρτ της Αυστρίας, κοντά στα σλοβενικά σύνορα. Μεγάλωσε στη σκιά του ναζισμού και του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, εμπειρία που σημάδεψε βαθιά το έργο της. Εκτός από ποίηση, έγραψε διηγήματα, ραδιοφωνικά έργα, λιμπρέτα όπερας, δοκίμια και κριτικά κείμενα. Στα τελευταία χρόνια της ζωής της στράφηκε συστηματικά στο μυθιστόρημα σχεδιάζοντας μία τριλογία με θέμα τη βία, την πατριαρχία και τα τραύματα της μεταπολεμικής Ευρώπης. Το μόνο μυθιστόρημα αυτής της σειράς που πρόλαβε να ολοκληρώσει είναι το Μάλινα (1971), το οποίο σήμερα θεωρείται κλασικό φεμινιστικό κείμενο. Έζησε για μεγάλα διαστήματα στην Ιταλία. Πέθανε το 1973 σε ηλικία 47 χρόνων έπειτα από πυρκαγιά στο διαμέρισμά της στη Ρώμη.

Info:

Ημ/νία: Παρασκευή 3 Απριλίου

Ώρα: 20:00

Τοποθεσία: Zatopek, Παναγή Τσαλδάρη 209, Καλλιθέα

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Γεννάδειος Βιβλιοθήκη: Ένας αιώνας προσφοράς

Η Γεννάδειος Βιβλιοθήκη, ένα από τα σημαντικότερα πνευματικά ιδρύματα της χώρας, γιορτάζει έναν αιώνα ζωής με μια επετειακή έκθεση "Γεννάδειος 100. Ένας Αιώνας Έμπνευσης" που αναδεικνύει όχι μόνο την ιστορία της, αλλά και τη σχέση της με τον ελληνικό πολιτισμό. Από 1η Απριλίου με ελέυθερη είσοδο για το κοινό.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
01/04/2026

60 χρόνια ΜΙΕΤ: Ένας οργανισμός που εξελίσσεται και η νέα οπτική του ταυτότητα

Σαν σήμερα πριν από 60 χρόνια κυκλοφόρησε το Φύλλο της Κυβερνήσεως που ανακοίνωνε την ίδρυση του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τράπεζας.

Πασχαλινές εκπαιδευτικές δράσεις στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο

Το Σάββατο 4 και την Κυριακή 5 Απριλίου το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο διοργανώνει εκπαιδευτικές δράσεις για μικρούς και μεγάλους.

Ο Νίκος Μάρκου μας παρουσιάζει την έκθεση "Γκάζι"

Η φωτογραφική σειρά 25 ασπρόμαυρων και έγχρωμων φωτογραφιών αποτυπώνει τις συνθήκες εργασίας και την καθημερινότητα των εργατών την περίοδο 1982-1984.

Οι εκθέσεις που δε χάνουμε τον Απρίλιο

Όλες τα ανερχόμενα εικαστικά πρότζεκτ που περιμένουμε να εξερευνήσουμε αυτόν τον μήνα.

Η αισθητική διαχείριση των διαχρονικών συμβόλων στη νέα έκθεση του IACA

Τον ζωγράφο και χαράκτη Κωνσταντίνο Παπαμιχαλόπουλο απασχολεί η διαφορά της τέχνης στην ανατολή και τη δύση και η σχέση λαϊκής τέχνης και λόγιας κουλτούρας.

Οι δημοτικές βιβλιοθήκες Π. Φαλήρου μας καλούν να "φυτέψουμε ιστορίες" για να ανθίσει ο κόσμος

Μια δράση φιλαναγνωσίας για να θυμηθούμε τη δύναμη που έχουν τα βιβλία να ανοίγουν δρόμους στη φαντασία και να καλλιεργούν την αγάπη για μάθηση.