Αφιέρωμα στον Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα με ελεύθερη είσοδο

Η Ελληνοαμερικανική Ένωση τιμά τον Λόρκα, έναν από τους κορυφαίους Ισπανούς λογοτέχνες που άφησε αποτύπωμα στην ποίηση και το θέατρο.

Λόρκα

Η Ελληνοαμερικανική Ένωση και το "Με τα λόγια (γίνεται)" αφιερώνουν φέτος την καθιερωμένη εκδήλωσή τους για τον εορτασμό του "Μήνα της Ποίησης" στον Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα, με αφορμή τα 90 χρόνια από τον θάνατό του.

Φέτος, ποιήματα του Λόρκα, μεταφράζουν και διαβάζουν οι:

  • Μαίρη Γιόση
  • Λεωνίδας Ρεμπελάκος
  • Ιφιγένεια Ντούμη
  • Κωνσταντίνος Παλαιολόγος
  • Χρήστος Σιορίκης
  • Γιώργης Χριστοδούλου.

Την εκδήλωση επιμελείται ο ποιητής και μεταφραστής ισπανόφωνης λογοτεχνίας, Χρήστος Σιορίκης.

Τα πρωτότυπα ποιήματα διαβάζει ο Ángel González Sigler.

Ο Λόρκα γεννήθηκε το 1898 στο Φουέντε Βακέρος της Ανδαλουσίας. Θεωρείται ένας από τους κορυφαίους Ισπανούς ποιητές και μια καλλιτεχνική προσωπικότητα που άφησε αποτύπωμα στην ποίηση και το θέατρο, ενώ ασχολήθηκε και με τη μουσική και το σχέδιο. Η ποιητική του φωνή είναι καρπός της σχέσης του με το ισπανικό δημοτικό τραγούδι και την τσιγγάνικη κουλτούρα της Ανδαλουσίας, που συναντούν τη δημιουργική φαντασία του υπερρεαλισμού· από το "Ρομανθέρο Χιτάνο" και τον "Θρήνο για τον Ιγνάθιο Σάντσεθ Μεχίας", μέχρι τον "Ποιητή στη Νέα Υόρκη" και τα μετά θάνατον εκδοθέντα "Σονέτα του σκοτεινού έρωτα" και το "Ντιβάν δελ Ταμαρίτ", ο Λόρκα γράφει μια ποίηση που μέχρι και σήμερα διαπερνά γεωγραφικά και γλωσσικά πλάτη. Με την άνοδο των Δημοκρατικών στην Ισπανία, γίνεται ιδρυτικό μέλος της θεατρικής ομάδας "Λα Μπαράκα" η οποία δίνει παραστάσεις κλασσικών έργων σε χώρους εργατών και αγροτικές περιοχές. Ξεχωρίζει ως θεατρικός συγγραφέας με έργα όπως ο "Ματωμένος Γάμος" και το "Σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα", το οποίο παίχθηκε μετά το θάνατό του. Το 1936, με το ξέσπασμα του Ισπανικού Εμφυλίου, εκτελείται από τους εθνικιστές του Φράνκο σε μια δολοφονία που σήμερα αποδίδεται στην ομοφυλοφιλία του και στην αριστερή πολιτική του στάση. Το σώμα του δεν βρέθηκε ποτέ. Το έργο του συνεχίζει να ζει.

Πληροφορίες:

Ημερομηνία: 19 Μαρτίου 2026

Ώρα: 19:30

Τοποθεσία: Ελληνοαμερικάνικη Ένωση (Μασσαλίας 22, Αθήνα)

Είσοδος ελεύθερη.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Ελληνοαμερικανική Ένωση

Μασσαλίας 22, Κολωνάκι
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Τα masterclasses του 1ου Διεθνούς Φεστιβάλ Λογοτεχνίας

Μια ημέρα με δύο ενδιαφέροντα masterclasses από τη Nicole Krauss και τον Paul Lynch έρχονται στις 28 Μαρτίου, στο πλαίσιο της διοργάνωσης.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
12/03/2026

Ο Νικόλας Τασιόπουλος στο πρώτο φιλοσοφικό sci-fi μυθιστόρημά του

52 κεφάλαια, ανεξάρτητα και βαθιά συνδεδεμένα μεταξύ τους, θέτουν τα δικά τους στοχαστικά ερωτήματα που μπορεί να ανατρέψουν όσα θεωρείς ιδανικά ή δεδομένα.

Paper Bloom: Η έκθεση της Δήμητρας Παπαδημητροπούλου μας καλεί σε ένα διάλογο συναισθημάτων

Τα φορέματα της καλλιτέχνιδος μας καλούν να συνομιλήσουμε μαζί τους στην Batagianni Gallery.

Libros Salvajes: Μια συζήτηση για την εφηβική λογοτεχνία

Μικροί και μεγάλοι, ελάτε να καταπιαστούμε με κάθε ιστορία εφηβικής λογοτεχνίας. Υποσχόμαστε αστείρευτη έμπνευση.

Δωρεάν δημιουργικό εργαστήρι στο ΜΙΕΤ

"Το παγώνι - Ζαχαρίας Λ. Παπαντωνίου / Γιάννης Κεφαλληνός" έρχεται για ένα διήμερο στο ΜΙΕΤ στο πλαίσιο του εορτασμού για τα 60 χρόνια του.

"Transience": οι επαναλαμβανόμενες μεταβολές της ύλης στην γκαλερί Kalfayan

Η Ευγενία Αποστόλου στη νέα της ατομική έκθεση αναπτύσσει μια πρακτική οργανωμένη μέσα από κύκλους εναπόθεσης, απομάκρυνσης ή αναδιάταξης.

Η ΔΕΗ φωτίζει την Τέχνη με ένα ανοιχτό εικαστικό διαγωνισμό

Νέοι δημιουργοί καλούνται ως τις 31 Μαρτίου να δώσουν την οπτική τους και να εκφραστούν στον καλλιτεχνικό διαγωνισμό "Η ΔΕΗ συναντά την Τέχνη".