Μια εικαστική εγκατάσταση δείχνει τον πόλεμο μέσα από τη γυναικεία ματιά

Η Γεωργία Μιχαήλ έχει εμπνευστεί από συνεντεύξεις γυναικών και κοριτσιών που βίωσαν την τουρκική εισβολή του 1974 στην Κύπρο.

Women’s Gaze of War: Ο Πόλεμος με τα Μάτια της

Το Πανεπιστήμιο Frederick της Κύπρου, σε συνεργασία με το Ίδρυμα Κοινοβουλευτισμού και Συμμετοχικής Δημοκρατίας, παρουσιάζει την εικαστική εγκατάσταση "Women’s Gaze of War: Ο Πόλεμος με τα Μάτια της", στο Δημόσιο Καπνεργοστάσιο στην Αθήνα, με την ευγενική υποστήριξη της Βουλής των Ελλήνων. Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 6 Μαρτίου, στις 18:00.

Women’s Gaze of War: Ο Πόλεμος με τα Μάτια της

Πρόκειται για ένα έργο της Γεωργίας Μιχαήλ, απόφοιτης του Τμήματος Τεχνών και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Frederick, εμπνευσμένο από τις συνεντεύξεις γυναικών και κοριτσιών που βίωσαν την τουρκική εισβολή του 1974 στην Κύπρο. Το έργο παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στον αίθριο χώρο της Βουλής των Αντιπροσώπων στη Λευκωσία τον Μάιο του 2025.

Σήμερα, το έργο συνεχίζει το ταξίδι του, εντασσόμενο στη μεγάλη θεματική έκθεση "Πίσω από τη βιτρίνα: γυναίκες της δουλειάς και της ζωής", η οποία συνδιοργανώνεται από το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος και την Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας.

Η Γεωργία Μιχαήλ, έχοντας ως αφετηρία το ερώτημα "γιατί μαθαίνουμε την ιστορία μας μόνο μέσα από τα μάτια των αντρών;" ξεκίνησε το έργο στο πλαίσιο της διπλωματικής της εργασίας, υπό την επίβλεψη του Καθηγητή Κώστα Μάντζαλου.

Women’s Gaze of War: Ο Πόλεμος με τα Μάτια της

Η εικαστική εγκατάσταση αποτελείται από ένα "κουτί" μέσα στο οποίο ακούγονται ηχογραφημένα αποσπάσματα από τις εμπειρίες των γυναικών και παρουσιάζονται σε οθόνη εικονογραφημένες σκηνές από τις μαρτυρίες τους.

Ξεκινώντας από τον ακαδημαϊκό χώρο, το έργο εξελίχθηκε σε ανοιχτό διάλογο με την κοινωνία και ένα εγχείρημα που συνεχίζει να εμπλουτίζεται και να εξελίσσεται. Η παρουσίασή του στη Βουλή των Αντιπροσώπων της Κύπρου το 2025 σηματοδότησε τη συμβολική και ουσιαστική έναρξη μιας διαδρομής μνήμης και διαλόγου, η οποία σήμερα συνεχίζεται στο πρώην Δημόσιο Καπνεργοστάσιο της Βουλής των Ελλήνων.

Η δράση επιχορηγείται από τον Εθνικό Μηχανισμό για τα Δικαιώματα της Γυναίκας της Κύπρου.

Πληροφορίες

Διάρκεια: μέχρι 31 Μαρτίου

Ημέρες και ώρες λειτουργίας: Δευτέρα έως Πέμπτη 10:00 - 18:00, Παρασκευή 10:00 - 20:00, Σάββατο 10:00 - 18:00 και Κυριακή 10:00 - 18:00

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Γεωργίας Μιχαήλ: Ο Πόλεμος με τα Μάτια της

  • Μεικτά Μέσα

Με αφετηρία το ερώτημα «γιατί μαθαίνουμε την ιστορία μας μόνο μέσα από τα μάτια των αντρών;» ξεκίνησε το έργο της Γεωργίας Μιχαήλ, εμπνευσμένο από τις συνεντεύξεις γυναικών και κοριτσιών που βίωσαν την τουρκική εισβολή του 1974 στην Κύπρο.

Πρώην Δημόσιο Καπνεργοστάσιο

Λένορμαν 218
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Στη Λέσβο υπάρχει μια γκαλερί - προορισμός

Η K-Gold Temporary Gallery της Λέσβου παρουσιάζει την έκθεση Spectral με ποικίλα έργα από διαφορετικά πεδία.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
28/05/2026

Δύο ιστορικοί περίπατοι με οδηγό έναν χάρτη του 1837

Στους περιπάτους οι συμμετέχοντες θα επισκεφθούν σημαντικούς σταθμούς στην ιστορία της Εθνικής Βιβλιοθήκης και εμβληματικά κτήρια που στέγασαν τις συλλογές της.

"Γιατί πόλεμος και όχι επανάσταση;" – Μια συζήτηση στα Εξάρχεια με τον Maurizio Lazzarato

To Αντιρατσιστικό φεστιβάλ Αθήνας και οι εκδόσεις πότλατς σας προσκαλούν σε μια συζήτηση με τον ιταλό στοχαστή, με αφορμή την ελληνική έκδοση του βιβλίου του.

Καλοκαιρινές βραδιές πολιτισμού στο Δημοτικό Κηποθέατρο Νίκαιας

Οι περισσότερες εκδηλώσεις έχουν ελεύθερη είσοδο, δίνοντας τη δυνατότητα σε όλους τους πολίτες να απολαύσουν όμορφες καλοκαιρινές βραδιές.

Μια εκπαιδευτική δράση διερευνά τον ρόλο των πολιτιστικών ιδρυμάτων στην (ψυχική) υγεία

Η δράση αποτελείται από δυο σκέλη και περιλαμβάνει μεταξύ άλλων ένα τρίωρο focus group με δημιουργική δραστηριότητα το Σάββατο 20 Ιουνίου.

Το πολυθεματικό πρότζεκτ AMAN AMAN ενώνει ιστορίες και λαούς

Οι επιμελητές Sebastian Reier και Gina Penzkofer Habibi Kiosk (Münchner Kammerspiele) μίλησαν για το project ΑΜΑΝ ΑΜΑΝ στο "α".

Η Νικολέττα Τζάννε πλέκει μία σιωπηλή γλυπτική αφήγηση

Με το γλυπτικό της έργο η Τζάννε δημιουργεί ένα περιβάλλον όπου η μνήμη εδραιώνεται, αλλά καταφέρνει να ενεργοποιηθεί μόνο με την ανθρώπινη, σωματική συμβολή.