Τι κοινό έχουν η χειροτεχνία και οι βιβλιοθήκες;

Την απάντηση δίνει το Ινστιτούτο Γκαίτε, με μία ειδική συζήτηση που παρουσιάζει την ερχόμενη εβδομάδα.

Ινστιτούτο Γκαίτε © Thalia Galanopoulou

Το Ινστιτούτο Γκαίτε διοργανώνει τη Δευτέρα 3 Νοεμβρίου τη συζήτηση "Gateways to Cultural Heritage and Circular Futures" (7-8.30 μ.μ.), μια εκδήλωση που συγκεντρώνει ειδικούς από όλη την Ευρώπη — Serdar Aydın, Lucia Dubačová, Fabian Hesse & Mitra Wakil, Anja Flicker, Jelena Popović και Εύα Βασλαματζή — οι οποίοι φέρνουν διαφορετικές οπτικές για τη σύγχρονη χειροτεχνία και τη βιβλιοθήκη ως χώρο μάθησης, δημιουργίας και ανταλλαγής.

Με συντονίστρια την Ivana Borovnjak, η συζήτηση θα εξερευνήσει πώς ορίζουμε σήμερα τη χειροτεχνία και τις βιβλιοθήκες, θέτοντας το ερώτημα: Τι κοινό έχουν η χειροτεχνία και οι βιβλιοθήκες; Από τη φροντίδα και τη συντήρηση έως την κοινότητα, τη γνώση και τους κοινούς πόρους, η συζήτηση θα διερευνήσει νέους τρόπους σκέψης.

Στο πλαίσιο μιας ευρύτερης συνάντησης για τη χειροτεχνία και τις βιβλιοθήκες που διοργανώνεται από το Goethe-Institut Αθηνών, η εκδήλωση φέρνει κοντά βιβλιοθηκονόμους και ειδικούς από την τέχνη, το design, την αρχιτεκτονική και την τεχνολογία για να διερευνήσουν πώς οι βιβλιοθήκες μπορούν να διατηρήσουν την πολιτιστική κληρονομιά ενώ ταυτόχρονα να ενισχύσουν την καινοτομία, εστιάζοντας στην ενεργοποίηση των βιβλιοθηκών ως χώρων άτυπης μάθησης, συμμετοχής της κοινότητας και κυκλικών πρακτικών.

Ivana Borovnjak
© Karla Jurić
Ivana Borovnjak

Η Ivana Borovnjak μιλάει στο "α" για τις θεματικές γύρω από τις οποίες θα επικεντρωθεί η συζήτηση στις 3/11: "Σε διοργάνωση του Ινστιτούτου Γκαίτε, το διεθνές δίκτυο Common Crafts – Common Libraries φέρνει σε επαφή βιβλιοθηκάριους και ειδικούς από το χώρο των τεχνών, του design, της αρχιτεκτονικής και της τεχνολογίας, ώστε να εξερευνήσουν πώς οι βιβλιοθήκες μπορούν να διαφυλάξουν την πολιτιστική κληρονομιά, λειτουργώντας παράλληλα με καινοτόμο τρόπο. Οι συμμετέχοντες θα συζητήσουν και θα δημιουργήσουν νέους τρόπους για να γίνουν οι βιβλιοθήκες χώροι άτυπης μάθησης, αλληλεπίδρασης με την κοινότητα και κυκλικών πρακτικών.

Οι βιβλιοθήκες δεν είναι μόνο αποθετήρια, αλλά και υποδομές όπου κοινωνικές, πληροφοριακές και υλικές πρακτικές συναντιούνται. Μπορούν να καλλιεργήσουν δεξιότητες κατασκευής και επιδιόρθωσης, να στηρίξουν τα τοπικά δίκτυα γνώσης και να λειτουργήσουν ως καταλύτες για τον βιώσιμο μετασχηματισμό.

Το δημόσιο πάνελ στις 3 Νοεμβρίου συγκεντρώνει έξι διεθνείς καλεσμένους, που προσεγγίζουν τη δημιουργία ποικιλόμορφων οπτικών, από τον ψηφιακό πειραματισμό και την πολιτιστική μνήμη μέχρι την επισκευή υλικών και τη φροντίδα της κοινότητας. 
Αυτή η συνάντηση γεννήθηκε από την πεποίθηση ότι οι βιβλιοθήκες και η χειροτεχνία είναι μέσα φροντίδας. Και οι δύο βασίζονται στη χρήση κοινών εργαλείων, την υπομονετική εργασία και τη διαρκή ανταλλαγή γνώσης. Τοποθετώντας τη δημιουργία δίπλα στην ανάγνωση και την επιδιόρθωση δίπλα στη μάθηση, οραματιζόμαστε τη βιβλιοθήκη ως ένα ζωντανό εργαστήριο — έναν χώρο όπου η γνώση όχι μόνο διατηρείται αλλά αναδιαμορφώνεται συνεχώς μέσα από τα χέρια και τη φαντασία της κοινότητάς της".

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί σε αγγλική γλώσσα. Είσοδος ελεύθερη

Δείτε όλες τις εκθέσεις της πόλης στον οδηγό τεχνών του athinorama.gr

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Ινστιτούτο Γκαίτε

Ομήρου 14-16
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Στην καρδιά της Αθήνας, επί της Ερμού, στεγάζεται πλέον το Ελληνικό Ίδρυμα Βιβλίου και Πολιτισμού

Το κτήριο παραχωρείται με απόφαση της Λίνας Μενδώνη στο ΕΛΙΒΙΠ, για την στέγαση των λειτουργιών του και την ανάπτυξη των δράσεων του.

Συνεχίζεται το αφιέρωμα με έργα από τη συλλογή του Γαβρίλου Μιχάλη στο Πολύτροπον

Σπουδαίοι καλλιτέχνες από τη συλλογή του Μιχάλη αναδεικνύουν μία δημιουργική πορεία 55+ ετών.

Δύο βραδιές όπου η μουσική συναντά την ποίηση στο Σπίτι του Ελύτη

Τον Ιανουάριο, δύο ξεχωριστές εκδηλώσεις πραγματοποιούνται στο μουσείο της Πλάκας, αφιερωμένες στο έργο και το πνεύμα του Οδυσσέα Ελύτη.

Τι έρχεται τον Ιανουάριο στο Μουσείο Μαρία Κάλλας

Ένα πλούσιο πρόγραμμα δράσεων και εκδηλώσεων για όλες τις ηλικίες εγκαινιάζει το 2026 το Μουσείο του Δήμου Αθηναίων.

"Ταξίμια" στην ελληνική παράδοση: Μια έκθεση για τον Φώτη Κόντογλου

Το αφιέρωμα παρουσιάζεται με αφορμή τη συμπλήρωση εξήντα χρόνων από τον θάνατο του ιστορικού δημιουργού.

Τα βιβλία με τα οποία αποχαιρετάμε το 2025 και υποδεχόμαστε το 2026

Μια εκδοτική ανασκόπηση - λίστα για μας που διαβάσαμε κυρίως ξένη λογοτεχνία και ευχές για καλό αναγνωστικό 2026!